Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Апотеози на безвкусицата: дали телевизията не е същински медиен диктатор?!

декември 27, 2008 - Posted by | Съвременност | , , , ,

9 коментара »

  1. Много на място !

    Коментар от Toni | декември 28, 2008 | Отговор

  2. Апология на християнството
    Квинт Септимий Флоренс Тертулиан

    …………

    VI
    1. Сега бих искал най-ревностните защитници и поддръжници на законите и на родните ви институции да отговорят относно верността, почитта и подчинението си спрямо разпоредбите на своите предци – дали не са скъсали с някоя от тях, дали не са се отклонили от някоя, дали не са забравили най-необходимите и целесъобразни постулати на учението за добрите нрави.

    2. Къде потънаха всеизвестните закони, възпиращи трупането на богатства и незаконните домогвания до власт, които заповядваха за едно угощение да се изразходват не повече от сто медни аса и да се поднася не повече от една кокошка, при това неохранена; които изправиха пред сената с обвинение в незаконно домогване до властта един патриций, задето имал десет фунта сребро; които моментално сриваха новопостроените театри, задето развращавали нравите; които не позволяваха лекомислено и безнаказано да се присвояват знаците на достойнството и на почтения произход [Законите срещу разточителните пирове: Lex Fannia от 161 г. пр. Хр. и Lex Licinia от 103 г. пр.Хр. Първият каменен театър, построен през 185 г. пр.Хр., бил разрушен по заповед на сената – вж. Тацит. Анали. 14, 21.].

    3. А сега виждам, че пировете трябва да се наричат вече „стопирове“ заради харченето на стотици сестерции и че среброто от рудниците се отлива в блюда – тук нямам предвид притежаваните от сенаторите, а от либертините [Libertinus – освободен роб или син на освободен роб. Често е синоним на парвеню, новобогаташ, поради безогледното домогване на освобожденците до по-високо обществено и материално положение.] и от тези, които още превиват гръб под камшика. Виждам, че театрите не достигат и че съвсем не са празни. Безсрамната страст дори зиме не замръзва, а спартанците първи измислиха ненавистния плащ за игрите. Виждам още, че няма вече никаква разлика между облеклото на матроните и на проститутките.
    ………….
    http://www.pravoslavieto.com/history/02/Tertullian/apology.htm

    Коментар от insomnia1304 | декември 28, 2008 | Отговор

  3. Грънчаров,

    Да твърдиш, че в руската музика и култура липсва оригиналност си е чиста проба скодоумие. Като си бил в Русия и си преценявал толкова проникновено какво е, и какво не е руската музика, то отиди на Запад и направи същото, пък било и то субективно изследване. Твой прерогатив си остава възхвалата и идиализирането на Запада, без да си стъпвал там. Погледай малко американска телевизия, послушай малко музика…жалко не владееш чужди езици, освен навярно омразния ти руски. Тогава би разбрал дефиницията на пошлост, консумативизъм и първичност в медиите. Защото ако свободата се изразява в Jackass или в BET (съжалявам, че нищо не ти говорят…гугъл ще ти изясни), то по-добре да не съм свободен.
    Във всяка култура си има добрите и лошите страни. Проблема при теб е, че ти до такава степен си затънал в собствените си стереотипи, че не можеш да постигнеш собственото си мисловно освобождаване зад което така уверено стоиш. Ти не си философ, а елементарен нихилист, затворен в жалката си квартира, самотен, с твърде много свободно време и твърде малки полови органи за да имаш някакви други житейски приоритети, освен трите ти блога, които се явяват център на жалката ти вселена. Вместо да упражняваш словесен онанизъм и да бълваш гадост и жлъчка по този елементарен начин, вземи си намери половинка, която да те търпи…току виж си започнал да се държиш като зрял човек, а не като пъпчив тинейджър, който се страхува от призраци (комунисти)!Седни, поплачи си за отминалото детство, оплачи собствената си посредственост и стъпи най-сетне на земята. Ясно е, че от теб философ не става…намери си друго призвание защото Бога ми, излагаш се.

    Коментар от Форумен приятел | декември 29, 2008 | Отговор

  4. Почна да спориш за достойнствата на руската рок музика, пък докъде дойде, до… големината на половите ми органи! 🙂 Съчувствам й на руската култура щом има такъв страстен, но прекалено глупав защитник. Умееш да клеймиш личността, която мисли различно. Къде си специализирал този „занаят“?!

    Впрочем, за да се поуспокоиш малко и за да започнеш да спиш искам да те уведомя, че съм щастливо женен. Ползвам два западни езика. А пък дипломата ми за философ е издадена от светая светих на руската наука и философия – Държавния университет в Санкт Петербург. Същия университет са завършили и твоите любимци Путин и Медведев! Успокои ли се сега? Приятни сънища! 🙂

    Коментар от Ангел Грънчаров | декември 29, 2008 | Отговор

  5. Ангеле,камъни се хвърлят само по дървета,които раждат плодове.Колкото повече раждат,толкова повече камъни ще се хвърлят.Така е братко,трябва да имаш в предвид,че засегнатите ти мислят най-лошото.Знаеш много добре кой беше убиеца на Алеко-неговия литературен герой.Трябва да вземеш някои предпазни мерки.Този скапан комуняга , който те обвинява е много засегнат от твоите публикации.Продължавай в същия дух,а той да го духа.

    Коментар от Трендафил Акациев | декември 30, 2008 | Отговор

  6. Що не вземеш да я сканираш тая прословута диплома за да я видим най-накрая! Нали се сещаш, че специализация в даден университет не означава, че си завършил там. А това, че си щастливо женен…толкова по-зле за теб и за горката ти жена. Като гледам с какво удоволствие украсяваш парцалките, които наричаш книги с изображения на разни разтегнати куроси ми става ясна какви са ти сексуалните предпочитания. Не, че имам нещо против гейовете…тц…имам против дърти, претенциозни педераси, които говорят с менторски тон и претендират да са лидери на обществено мнение. Няма да си губя времето да изразявам позиция относно руската култура, тъй като стана ясно, че ти си на принципа „Чукча не читатель. Чучка писатель“. Четеш избирателно и виждаш това, което искаш. Само истинските глупавите са толкова сигурни в съжденията си.

    Господин Трендафилов…на 23 години съм също толкова комунист, колкото и Грънчаров е философ.

    Коментар от Форумен приятел | декември 30, 2008 | Отговор

  7. 🙂 Пиши на таварищите си от КГБ, те ще ти пратят ксерокопие на дипломата ми, та да си върнеш съня най-после. Гледам, че имаш голям интерес към сексуалния живот на малцинствата, като психолог мога да ти препоръчам да опиташ, щото иначе има голяма опасност да стигнеш до психично разстройство на сексуална основа: когато те влече, недей да потискаш влеченията си, иначе ще полудееш. Ето, примерно необичайно силната ти злоба към човек като мен, който изобщо не познаваш – каквото не ти дойде в акъла, само такъв не ме нарече! – е симптом, че си на път да полудееш съвсем скоро. Понеже съм състрадателен човек, ти давам тия съвети: щом не те привличат момичетата, пробвай с това, което ти е все в акъла, ето, сам казваш, че нямаш нищо против гейовете, иди тогава при тях, и ще се поуспокоиш 🙂

    П.П.: На 23 години си толкова, колкото аз съм гей 🙂 На 23 години човек не може да е чак толкова опорочен, злобен и затъпял: явно си на пенсионна възраст, по склерозиралите ти изказвания си личи…

    Коментар от Ангел Грънчаров | декември 30, 2008 | Отговор

  8. Понякога се чудя как може един философ, който по принцип уважавам/уважавах да се държи така с хората, които коментират. Нали претендирате, че сте философ, че сте учен човек и прочее. То тогава не би ли било по-редно просто да изтриете двата коментара на „Форумен Приятел“, вместо да се закачате с него.

    Не искам да държа ничия сметка, но е изтъркано човек да се хвали с това къде е учил, какво работи и т.н. хвъркати глупости, а дори да не доказва (не с хвъркати листове) че не лъже.

    Моля този коментар да не минава под острите ножове на философският Ви речник.

    Поздрави, Краси.

    Коментар от Краси | януари 2, 2009 | Отговор

  9. Аз съм привърженик на откритостта и честността. Вместо да трия тъпи изказвания, предпочитат да стоят, та другите хора сами да се убедят колко струва оня, който си ги позволява. Когато някой анонимник почне да плюе някаква личност, скрит страхливо и недостойно зад анонимността си, такъв не заслужава уважение: само личност може да бъде уважавана, а анонимникът не е личност. Личността е свята, и тия, които си позволяват да хулят друга, при това непозната им личност, да я клеветят, да й приписват какви ли не „обвинения“, това е признак за крещящата безличностност на този, който си позволява подобни „инициативи“.

    Да си придирчив към друга личност, която по принцип има свободата да бъде каквато си иска – слава Богу имаме свобода! – по принцип е крайно глупаво; погрижи се за своята личност, а остави другите да живеят както си искат. Затова тия, които обсъждат моята личност, а не това, което твърдя в коментарите си, не заслужават да бъдат уважавани или щадени. Въпреки че като встъпвям понякога в полемика с тях, това означава, че все пак им оказвам преголямо уважение. Като не ти харесва човека, който пише или говори в блога си, не го посещавай, не чети и не го слушай, толкова е просто това?!

    Да кажеш какво си учил не е непременно „хвалба“. Може би изглежда така в очите на ония, които са останали неуки и поради това мразят самоотвержено по-учените…

    Надявам се, че разсеях част от страховете Ви, Краси! 🙂 Бъдете здрав!

    Коментар от Ангел Грънчаров | януари 2, 2009 | Отговор


Вашият коментар