Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Академия

Реших да изнеса своите лекционни курсове по философия, по психология и по история в един отделен, специализиран, чисто учебен блог, който ще бъде място за обучение, за преподаване на знания и идеи, за обсъждане на различни ценности с оглед възприемането им от все повече, особено пък по-млади хора.

Позволих си да нарека този блог СВОБОДНА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ, което е доста предизвикателно и претенциозно – но пък къде е доказано, че човек трябва винаги да има все мизерни желания и амбиции?! Аз лично съм дълбоко убеден, че тази форма на обучение и образование – виртуалната, онлайн-курсовете и пр. – има огромно бъдеще. И като напредничав човек не само приветствам, ами и най-действено се включвам и в тази новост.

Току-виж моята академия след време си събере последователи от цял свят, което нищо чудно да доведе и дотам един ден да почна да издавам… сертификати за това, че еди-кой си се е обучавал при мен! 🙂 То и Платон, основателят на Академията, също не е имал… генералски професорски чин, но тогава е било чест някой гордо да каже: „Обучавал съм се при Платон!“. Самият Платон пък е бил ученик на Сократ, който също, горкият, не е имал тапия, нито пък е бил „доктор по философия“; да не говорим пък за това да е имал някакви „научни пагони“. Та в тази връзка ми се иска да възродя вдъхновяващия ме пример на Сократ и Платон, понеже днешната наука и философия, имам предвид най-вече тази у нас, е станала прекомерно жалка. И толкова по-куха, колкото по-титулувани са нейните най-ревниво пазещи „академизма“ й жреци с генералски или с полковнишки научни пагони…

Казвам това специално за да подразня най-завистливите 🙂 А иначе си се шегувам, естествено. Но не е шега това, че човек трябва да се стреми да бъде най-съвременен, да живее с потребностите и изискванията на своето време и да отговаря според силите си на онова, за което нашата епоха ни е призовала. Ето защо, дай Боже, да имам сили да довърша това, с което съм се захванал, и на което тия дни ще дам по-пълен израз в новия си блог.

Ето защо който се интересува повече от философия, психология и история (в това число и история на нравите, на философията, на културата и пр.) нека да заповяда в новия ми сайт.

А това е друг мой блог, който е резервен и допълва основния – като поема в себе си една част от публикациите.

14 коментара »

  1. Видяхти ли сига кво стана, видяхти ли! Кат ни слушати Царя, кат нищети да си сминити чипа тъй ши й то. Каза ви Царя да ни фърляти боклуци от балконити, каза ви да садити борчита, а вий кво направишхти! Вместу да садити борчита, вий изтръгнахти фиданкити, дету самият Цар ги беши засадил.

    Царят ви поструи чишмички, за да пийти бистра вода до насита, а вий кво напраихти, а, кво напраихти? Фърлихти си там изцапанити гащи и бутилькити от мастикатъ, дет я изпихти, докату хулихти своя Цар. Ей туй напраихти, а посли са почнахти да съ жалвати, чи ви било мръсну и искати Царя да ви почисти мръсотийти. Ей заради таквиз простофунгьелли ши са стопат ледницити и сичката помийа, деть сти я създали, ши ва залей! Ши ва залей!

    И тъй ши й, щоту обругахти нашия Цар, Господ да го поживи! Покайти са, дяца, покайти са, дордету не й късно!

    Коментар от Баба Коконица | април 13, 2008 | Отговор

  2. Четох с нарастващ интерс и внимание. Така е! И аз така мисля. Но се отказах, когато внезапно и напълно неадекватно на сериозните размисли и прецизно разкриване на демагогията на олигархията и нейните лумпенизирани наемници, пред очите ми изкочи като бясно куче из зад кофите за боклук едно „дарагие таварищи“…
    Е това ме отказа да чета нататък…
    С цялото ми уважение!

    Коментар от Пламен | май 5, 2008 | Отговор

    • Прав се оказваш, Пламене…

      Много е зле този човек.

      Коментар от Mitko | юли 30, 2009 | Отговор

  3. А ти не успя ли да схванеш, че това „дарагие таварищи“ е употребено в един ироничен смисъл? Язък…

    Коментар от Ангел Грънчаров | май 5, 2008 | Отговор

    • А ти не схвана ли, че думите на Пламен са ирония към теб?

      Коментар от Mitko | юли 30, 2009 | Отговор

  4. I love your site! 🙂

    _____________________
    Experiencing a slow PC recently? Fix it now!

    Коментар от Michael Tim | февруари 28, 2009 | Отговор

  5. Ти си луд бе!Кой те пусна в нета?Мислиш се за нещо много ама си пълен глупак нещастник.Всичко що е различно от твоето мнение е грешно нали некадърник!!!
    „Философите са елита на обществото“ балък ви сте изметта на обществото я иди си пусни един куршум и виж дали ще се срещнеш с твоя Господ или пък ще осъзнаеш,че такова нещо няма!Сам си пише учебниците ама никой не ги одобрява и разбира.Нищо не знаеш против комунизма,против БСП,против журналистите,министерството какъв си ти нещо по-веилк от всички – глупак…

    Коментар от Анонимен | юни 6, 2009 | Отговор

  6. ачо ,как ги редиш,как ги нижеш !! ти на хоремага т.е на кръчмата много виртуално име си и избрал -свободна академия !! е, барем една шепа лумпени и роднини събираш ли ??взимаш ли си таблетките преди първата си чашка !!! другарю грънчаров, пишете още,още и още !!!! баба ми като чете все се сме и се кръсти !!!

    Коментар от христо костадинов | юли 28, 2009 | Отговор

  7. въобще не съм учуден от коментарите тук.

    всички тези послеписания показват, че писачите от раз „плюят“ на българското философстване, което струва ми се пречи на някого.

    силата е там, (ако някой знае какво имам предвид „сила“)където се появяват новите заглавия, които са провокирани от „коментарите“ и задължават автора за нови страници!

    успех на автора!

    Коментар от НЕучуден | август 25, 2009 | Отговор

  8. Драги господин Грънчаров,следя много внимателно всичко,което излиза на блога и в повечето случаи прочетеното запълва празнотите в собственото ми информационно пространство,защото съгласете се,времето на енциклопедичните личности отмина,а а съжаление,когато чета някои коментари в блога,с болка констатирам,че в днешна България в недалечно бъдеще и времето на мислещите хора безвъзвратно ще е отминало.Ето защо така много ми допадна книгата Ви“Българската душа и съ дба“,която ми бе дадена за прочит от мой приятел.Развитието на народопсихоличната мисъл-от Кои сме,Какви сме,Защо сме такива,достига в историчната парадигма до съдбовното:Какви трябва да бъдем?В този смисъл вашата книга,а надявам се и останалите,които за съжаление не съм чел,поставят началото на един нов поглед,а защо и на един нов етап в осветляване потайностите на българската душа,казвам потайностите,защото в момента сме просто един паноптикум на хора с ампутирани души.Впрочем в подкрепа на горното ми твърдение,с което приключвам и коментара си е смесването на Вашата личност с един

    Коментар от Атанас Ганчев | октомври 13, 2009 | Отговор

  9. ваш съименник, и за съжаление,с когото някои искат да Ви припознаят.Хомо дуплеск-кой направи така,че нашето общество е пълно с хора с раздвоено съзнание.Вярвам,че няма да имате нищо напротив след реме да ви зпратя един малък публицистен фрагмент,посветен на този феномен.А на тези,които ви хулят, а за съжаление,моята скромна личност също не е пощадена от многокапелната ария на злобата и посредственоста,ще им припомня една българска поговорка:За лудо работи,за лудо не стой!

    Коментар от Атанас Ганчев | октомври 13, 2009 | Отговор

  10. Е ма много завистливи хора бе. Само се чудя всички тия глупаци дето критикуват дали са си мръднали задника да създадът нещо, да напишат нещо, т.е. да бъдат конструктивни, а не само да плюят. Това е нещо много лошо в Бългрия

    Коментар от Димитър | февруари 27, 2010 | Отговор

    • mi ne vsi4ki pliuqt pove4eto tuk sa o4enici na vaprosniq gospodin kakto sega kritikuvat taka i te sa bili kritikuvani prepodaval mi e vaprosniq gospodin i mn puti me e bilo qt i sam se 4ufstval nespravedlivo ocenen taka4e napulno razbiram kriticite tuk

      Коментар от xax | март 29, 2010 | Отговор

  11. Хора, чието интелектуално ниво е такова, че пишат „o4enici“ вместо „ученици“, „qt“ вместо „яд“, „4ufstval“ вместо „чувствал“ винаги са се чувствали „несправедливо ощетени“ от мен в обучението си по философия – и е чудно само как съм проявил милост и великодушие за да завършат изобщо; вижда се, че съвсем не могат да оценят жеста. А да ме „критикуват“, естествено, не могат не за друго, а просто щото нямат пипе (акъл), за да го сторят…

    Коментар от Ангел Грънчаров | март 31, 2010 | Отговор


Вашият коментар