Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Първо еколозите, после миньорите, след това блогърите, сега… бабичките – кой остана още?!

Полицаи за малко да напердашат яката някаква бабичка, понеже „нерегламентирано“ продавала магданоз и къпини. Ето, вижте клипче, в което се дават подробности по този случай. Понеже всичко в нашата държава е перфектно подредено, законно и суперсправедливо, та остана полицията само бабичките да изрита от улиците – и ще се възцари абсолютната хармония. Най-хармонична е най-полицейската държава и ние сме се запътили към този най-светъл идеал. Индивидът в такава държава е нищо, а държавата (властта, полицията-милицията) е всичко. Този изглежда е идеалът за държава на Румен Петков, полицейският министър, насърчаващ най-твърдо милиционерщината в работата на българската полиция.

Това са уж „дребни“, но крайно обезпокоителни симптоми, показващи една тенденция, която пък фиксира промяна на характера на нашата държава. Държавата ни не е демократична, щом никой от демоса не е защитен от самата държава. Вместо държавата да служи на гражданите, се налага тенденцията гражданите да служат на държавата. Ако не служат, ако не слушат – пердах. Преди време биха фоторепортер, още по-рано пребиха до смърт арестуван човек, също полицаи се издевателстваха и караха арестувани циганета да си удрят шамари, а да не забравяме и случая, при който полицайчета бяха излезли да си пострелят в гората, и убиха човек – и този случай се потули. Какво ви говори това – тук не става дума за инцидент, ами за тенденция! Ако не се опрем, тази тенденция малко по малко ще обхване всичко. Като нищо тогава ще дойде моментът, в който полицаи ще вземат да пребият или да изпочупят пръстите на човек, който, да речем, като мен ето сега си е написал мнението за ставащото.

В същото време мафиотите си щъкат из страната необезпокоявани. Няма нито един арестуван поръчков убиец. Не намериха и убийците на ония момичета, сестрите от Пазарджик. Когато мутра кара бясно, полицаите не смеят да я спрат, а ако я спрат, й козируват. Както, да речем, са козирували на оня руснак, Максим, спортиста де, и след няколко минути той уби и изпотроши доста хора с джипа си. Но не, нашата полиция се държи като онази Мара, дето всичката си работа свършила, та се захванала сега с… бабичките, продаващи магданоз…

Начинът да се пречупи тази тенденция е един: да си иде министърът. Няма друг начин. Да си иде и правителството, което толкова дълго време стои зад безобразията на този министър. И не само на него. Вижте какво прави екоминистърът. Вижте какво прави пък войводата на безобразията и тартора на правителството Доган: крадат яката неговите хора! И на хляба посегнаха, уплаши се народът, юрна се да се презапасява както едно време, цените на основните стоки тръгнаха нагоре, чакат ни гореща есен и трудна зима. Станишката се хили и мига зад очилцата си, Доган ни се смее, бат Бойко се перчи да дава неуморно интервюта, надежда обаче никаква.

Да, няма надежда, докато ние самите не сме си на мястото: произвол, най-малкото пък полицейски, не може да има в държава, в която гражданите са си на мястото. Което означава, че за всичко, което се случва у нас, и от което се оплакваме, в крайна сметка сме си виновни ние самите: защото не сме си на мястото. Като не сме си на мястото, ще ги търпим, а и те ще се разпасват колкото си могат и ще правят каквото им скимне. Щом си дойдем на мястото, ще престанат безобразията: само от нас зависи всичко.

август 8, 2007 - Posted by | Българи, Съвременност

4 коментара »

  1. Снощи гледах репортаж по тв“СКАТ“ как една жена се опита да се самозапали пред една протестираща тълпа от българи,които бяха досущ в същото дередже като нея.
    /Ей,как ме предизвика,оня малкия без читанката,на която казва речник да се сещам все турцизми/:)Събаряха някакъв базар,който хората сами са построили с кредити,със законно строително разрешително и т.н.,обаче въпреки спечелените съдебни дела базаря се събаря,защото някой много як си е заплюл мястото и ще се променя градоустройственият план и т.н.Уж всичко законно,ама…нали се сещате.Първо са им дали шанс да бъдат предприемачи и бизнесмени,за да изтеглят кредити,после им отнемат бизнеса и ги изхвърлят законно,после нямат бизнес,но кредите висят,докато им вземат и къщите и ги изгонят и от там,после гурбетчии или на гробищата,кой както устиска,ако устиска…и т.н.Позната история,която се повтаря всеки ден вече 17г оня ден в Сф,вчера в Пловдив,днес в Бургас…
    Една жена се залива с нафта.Трима полицаи се боричкат с нея.Сто гледат сеир,а уж протестират за същото…ама отстрани.Тъжна работа,да не кажа жалка.
    Че как не се намери един юнак барем,да се опита да отправи поне устна забележка на полицаите?Да им предложи себе си,
    вместо женичката.Нееее.
    Разпитва журналистката един,втори,
    трети…и всеки един се пени за своя
    офис,за своите пари и на никого не му пука,за оная женичка,полятата с нафтата,сама срещу трима яки полицаи,нели нея ще я угасят с пожарогасителя.Видяхме и четвъртият,
    който хем я гаси,хем й напълни устата с пяна,да не се чуе гласа й!
    За туй в бг литература има разказ „Една българка“.
    Ще роди ли тоя народ втори Вазов,който да напише и разказ за“Един българин“ или
    поколенията все ще се тешат с Бай Ганьо,
    който просто не умира.
    „Настане вечер,месец изгрее.
    Балканът ням гори,
    и в пламъци стене.
    Звезди обсипват свода небесен.
    Овъглен Балакана тлее
    хайдушка песен немее,а
    Бай Ганьо просто не умира.“

    Коментар от Ружа Братанова,бг мед.сестра в Либия от 15г | август 8, 2007 | Отговор

  2. Проблеми в полицията?

    Излишъкът от власт е общият проблем на обществото ни. Най-чувствителни на пренасищането с власт се оказват именно силовите държавни структ

    Trackback от Arcane Lore | август 8, 2007 | Отговор

  3. Не мога да се съглася с това което казвате и с голяма част от това което показват медиите. Наистина може да има много полицай, който не си вършат работата като хората, но те са много малко. Първо голяма част от вас незнает какво е да си полицай. Аз също не го знам, но баща ми го знае. Виждал съм как се прибираше баща ми след дежурство 24 часа. Знам и до каква степен всичките му сили се изцеждаха там, за да се занимава с идиоти.
    Всеки, като види нещо такова и си казва “ Толкова много мафиоти има, пък те само с нас малките хора се занимават“. След като нарушаваш закона, не може да искаш да не те наказват, защото имало и по-големи престъпници от теб. Нека като има мафиоти и всички да си правят каквото искат. Мисля, че вчера гледах един репортаж за една жена дето продава на средата на пътя направо и полицията идва да и каже да се махне от там. Накрая репортажа беше за това, че те са я биели. Знам ги тия, виждал съм ги. Като я хванат за ръката и започва да пада на земята и да вие и “ Ох, бият ме! Помощ“ или “ Изнасилват ме!“, а полицайте стоят до нея и не и правят абсолютно нищо…
    Мога да напиша още много по тази тема, но за сега ще завърша. Просто живеите с полицай, бъдете полицай или познавайте полицай, след това изказвайте мненията си….

    Слави Трифонов – Едно ченге

    Коментар от blobo | август 8, 2007 | Отговор

  4. […] Две години стигат! Още връзки по темата: Ясен, Ангел, Валери, Лъчко, Александър, Йовко, […]

    Pingback от Стига толкоз! « Размисли и страсти на Маркуча | ноември 22, 2007 | Отговор


Вашият коментар