Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Политическата лидеромания

Свидетели сме на крайно интересни феномени именно в сферата на политическото лидерство у нас. По-миналата година блесна като комета възходът на Волен Сидеров. Сега вече блясъкът му се поизхаби и поизмърси, за което най-активно работи самият той. В същото време бавно, както изгрява слънцето, тече възходът на Бойко Борисов. Той уверено върви към своя апогей и зенит, след което, както са убедени едва ли не всички, ще започне неизбежният му заник, а, възможно е, и най-бързия решителен провал. Както бързо изсекнаха илюзиите на софиянци около кметуването му, така ще стане, сигурен съм, и с „държавническите способности“ на този наш така самонадеян пожарникар-генерал-пазвантин. Симеон пък изгоря като метеор или ракета-носител – за разлика от баща си, който ще остане в пантеона на най-великите и заслужили държавници на България. От пет-шест години с доста сив цвят свети звездата на Гоце Първанов, който никога не е и сънувал, че ще стане от историк (и ченге) едва ли не… „историческа личност“. Вече и слепите забелязват, че този човек хептен не е за мястото си, но поради липса на други ще си стои там докогато може.

Възходът на това чудо Гоце и на не по-малкото чудо Симеон съвпадна със заника на Иван Костов и особено на Петър Стоянов. Докато Костов, както всички признават – за което свидетелства неувяхващата омраза към него – все още има голям потенциал, Петър Стоянов е изцяло изхабен и спасението за него е бягството, за да не се срещне очи в очи с пълния резил. Също като него бързо за посмешище стана Стефан Софиянски, преди няколко години минаващ все още за „надежден политик“. Неувяхваща обаче е славата на Ахмед Доган, „най-успешният политик на прехода“, най-хваленият от пресата „държавен кадровик“, и, естествено, също ченге от ДС. Него именно Костов пръв нарече преди много време „проклятието на България“, а пък едва сега всички се убедиха колко вярна е била подобна констатация. Сергей Дмитриевич пък уж е личността с най-голяма власт у нас, обаче едва ли ще бъде запомнен с нещо: освен ако не повтори участта на Жан Виденов, за което момчето кански се старае. Ето тия са личностите, които заслужават да бъдат споменати в моя анализ, а пък цялата останала гмеж от хора с политически амбиции не е интересна, защото тя не прави друго освен да се присламчва ту към тоя, ту към оня, естествено към по-силния за момента. Пример за такова безперспективно поведение са индивиди като Д.Абаджиев, Д.Цонев или Н.Младенов, на които едва ли някой вече има доверие. Които обаче само за това съществуват: да се облажат колкото се може повече от властчицата.

Нашата специфична балканска демокрация с руски оттенъци се крепи на неразбирането ни за това какво представлява автентичният политически лидер. И особено за това как някои политици заслужено дорастват до нивото на уважавани държавници. Като се обърнем назад в историята си и погледнем по-внимателно ще открием, че именно най-охулваните приживе политици като Ст.Стамболов примерно са признати едва десетилетия след смъртта си за първи държавници на България. В същото време безличността и некадърността на най-хвалените докато са били на власт обикновено е блясвала с пределна яснота веднага след като са били изтиквани от нея. Ето защо си заслужава да се позамислим над тия въпроси, в които има и много психология, и немалко… морал, особено във връзка с така дългоочакваното от някои среди оттегляне на П.Стоянов и на И.Костов особено.

Трябва най-напред да разделим политическото съсловие на два слоя. Принадлежащите към първия слой са тия, които угаждат и неприкрито се подмазват на установилите се “обществени вкусове” и настроения – и те го правят, естествено, за да печелят временни дивиденти и облаги. Тези политици най-сладко говорят за “народа”, за “милите хора”, за “народните чаяния”, за “страдащите низини”, на които те ще дадат заслужен реванш и пр. – стига да им подарят властта. Най-хвалени от медиите са именно тези политици, защото и те, горките, гонят тиражи, рейтинги. Пример за такова политическо нагаждачество, наричано днес с внушително звучащата дума “популизъм”, са нашите херои Волен Сидеров и, естествено, Бойко Борисов. Крайна патологична форма на също толкова безскрупулното нагаждачество са и фигури като Гоце Първанов, Ахмед Доган, Симеон и пр. Тия лица нямат мъжеството да посочат съществуващите обществени язви и тумори, те никога не биха възприели себе си като “хирурзи”, те просто са се разплули от подмазване с едничката цел да приспят и да прецакат наивната “широка публика”, та да почерпят дивиденти и облаги от временното си пребиваване във властта. Лъжата е неотменната спътница на този тип политическо говорене, а пък измамата и далаверата са оста, около която се въртят амбициите им в сферата на политическото действие. Ето че се оказа, че “най-надеждните” ни политици в момента безспорно принадлежат към слоя на тези най-откровени политически спекуланти, от който, разбира се, просто няма как да израсте значима политическа фигура, достигнала нивото на държавник с неоценими заслуги за развитието и просперитета на нацията и страната.

Вторият, при това твърде тънък и все повече изтъняващ слой на съвременната ни политическа класа се представя от немногочислената група политици, които със слово и действие са показали, че служат на човешката общност – независимо дали общността изобщо си дава сметка за това. Такива политици са крайно неприятни на публиката, защото вместо да обещават порой от благинки за всички, са все недоволни и говорят за недъзите и сериозните проблеми, и то с пределна откритост. Тяхното “негативно говорене” стига дотам, че те едва ли не най-садистично разкриват обществените недостатъци, дефектите на държавния живот, говорят за промени, но такива, за които се искат жертви и чиито ефект ще се усети зримо след години. Докато класата на политиците-нагаждачи у нас триумфира, тия политици, имащи дързостта и мъжеството да показват язвите и да чертаят перспективи – вместо да обещават реки от мед и масло – естествено са крайно ненавиждани от “демоса”, от мнозинството. А също така и от медиите, които именно заради рейтинги и тиражи са склонни най-малко от всичко да мислят за реалните проблеми на хората. Такива политици печелят властта едва когато кастата на политическите нагаждачи е довела страната до пълен крах и крайно опоскване, а пък народът е стигнал положение да усеща “ножа опрян до кокала”.

Тъкмо на политиците от този род се пада неблагодарната задача да провеждат най-тежки, болезнени и непопулярни реформи. Те именно имат и мисията да оздравяват обществения и държавен живот и да съдействат за засилване на съзнанието за свобода и достойнство на гражданите. Докато кастата на нагаждачите има за свое призвание да развращава и деморализира нацията, да отслабва жизнените й сили. Защото тя по начало съществува само за да паразитира за сметка на цялото и в личен користен интерес, а не да гради, твори и създава. Докато, по сполучливия израз на С.Радев, строителите на съвременна България с неоспорим исторически принос към държавния и националния живот са политиците от разреда на “неприятните”, на “циничните” политици, на люто мразените, на ония, към които общността е крайно неблагодарна. Но по ирония на самия живот точно тези политици дорастват до нивото на държавници, имащи неоценима роля за бъдещето и просперитета на нацията. Точно на тях не съвременниците, а самата история и бъдните поколения са признателни, докато приживе към тях се проявява най-грозна неблагодарност.

В другите, в нормалните страни, разбира се, е обратно: там ценят и уважават политиците, показващи достоен характер, смелост, твърдост в отстояването на определени ценности, в провеждането на крайно непопулярна, но спасителна политика. Англичаните например ценят за велик държавник своя Чърчил, независимо че им е обещавал само „кръв, пот и сълзи“. Там презират политиците от кастата на нагаждачите и дразнителите на най-ниските обществени страсти. Такива политици, общо взето, не виреят в страните с демократична култура. Докато у нас, както забелязваме, точно политиците-ментета са на почит, точно те задават тона на политическия живот, точно тях ги харесват и избират. Странно е, но точно маскарите и ментетата в политиката, от които уж всички единодушно се оплакваме, точно те у нас просперират и дирижират положението. А в същото време, отвратени от действията и лицемерието на тия действителни маскари, общественото мнение най-необмислено прави съвсем обобщението, че “всички политици са маскари, и едните, и другите, пък и… третите”.

Накрая пристъпвам и към примерите. Симеон е отчайващ в показателността си пример. Този човек, бивш цар и усърден посетител на казината, най-хазартно пропиля целия блясък на така значимата за образа на България историческа институция. Неговата поява в политиката деморализира невероятно политическия и граждански живот, разби политическата система на младата ни демокрация и разврати до крайна степен политическата класа. След възхода и пълното морално падение на Симеон кастата на политиците-еднодневки и на политическите шарлатани получи монопол в държавния живот. Съответно на това злоупотребите с власт за користни цели станаха “нормална практика”. Политици от ранга на Иван Костов, т.е. тия, които се отличават с държавническо мислене и поведение, а също и с неоспорими заслуги за изправянето на крака и за възземането на страната в периода 1997-2001 г., изпаднаха, естествено, в нищожно малцинство, в немилост и бяха обругани по най-недопустим начин. От тях са “разочаровани”, тях ги ненавиждат, срещу тях се говорят небивалици, тях ги обвиняват и провъзгласяват за “бащи на корупцията” и дори на мафията. Принципът тук е добре известен и прекалено изтъркан, но, уви, все още работи: “Крадецът вика: дръжте крадеца!”. Намират се наивници, които дори им вярват…

И ето, сега си отдъхнаха и безкрайно ликуват заради „отстраняването завинаги” на политици като Костов. Неприкритата надежда е най-после заедно с тях завинаги да бъде убито и осквернено и всяко държавническо мислене и самата възможност за „обществено полезна политика“. В лицето на Б.Борисов разпасалата се и опорочена до крайна степен олигархия вижда едва ли не гаранции за вечно господство, а на хоризонта започна да се мержелее и идеалът за вечни злоупотреби и кражби. Дали наистина това ще се случи, дали държавническият подход в българската политика ще бъде сразен окончателно и безвъзвратно, дали ще настъпи ерата на тоталната безнравственост в политиката и ще дойде така желаното безразделно господство на политическите спекуланти зависи от нас, гражданите. И по-точно казано зависи от това доколко ние, гражданите, ще се научим да разграничаваме по-ясно кои лидери у нас най-усърдно работят единствено за себе си и за приближените си, а кои са способни да направят нещо смислено и полезно за държавата и обществото. И, разбира се, на тази основа да привикнем да подкрепяме единствено вторите, а пък лакомата паплач на политическите спекуланти да отпратим точно на мястото, което заслужава – в небитието.

юни 2, 2007 - Posted by | Анализи, Елит

1 коментар »

  1. 3 Отговора за “Политическата лидеромания”
    Ангел Грънчаров Казва:
    юни 1st, 2007 at 12:14 pm
    5 Отговора за “Политическата лидеромания”
    Дари Казва:
    май 31st, 2007 at 4:47 pm
    Не ти се отдава да пишеш за политика и да защитаваш постоянно този циганин/костов/!
    Време е вече да ти спрат кранчето/спонсорството/за блога господарите ти!
    Не вървиш!

    Леке Казва:
    май 31st, 2007 at 5:21 pm
    “Костов, както всички признават – за което свидетелства неувяхващата омраза към него – все още има голям потенциал…” Оттук нататък спрях да чета. Хем всички го мразели, хем пък имал потенциал. Костов и компанията надути малоумници около него трябва веднъж завинаги за изчезнат от така нареченото “дясно”, защото така го омацаха, да си десен стана същото като да си комунист. Грънчаров, Вие нямате никакъв усет за хората – не можете да различите истински дясно мислещите хора, от лумпените около ДСБ, които през следващите месеци ще се изпарят като сутрешна роса… За философ, работите с много примитивни категории – който е против Костов, е комунист, който е за Костов – е десен. Това са пълни глупости. Преди изборите оплюхте снимковия репортаж за митинга на ДСБ и казахте, че бил манипулация – а репортажът бе прекрасен и както се оказа напълно адекватен, ако помните той завършваше с последния валс на Методиев и класната… Имало 15 хиляди участници на митинга… според вас. Не ви досрамя да излъжете. Момчето ви каза, че е десен и разочаровен, вие го нарекохте комунист… Кой философ изпада в такова безумно преклонение пред нечия личност? Преди няколко часа по Би би си 4 имаше дебат за мултикосмоса – съществува или не, и от върху там фундаменталните въпроси на съществуването… Какво е Костов в хармонията на космоса? Какво е голият брат Пит? Поредният ми съвет към вас е концентрирайте вниманието си върху BBC4 там има много по-сериозни теми за резмишление (надявам се, че говорите английски)… Хайде от тук нататък няма да дразня самолюбието Ви.

    Гюро Михайлов Казва:
    май 31st, 2007 at 9:13 pm
    Интересен анализ. Жалко, че критиците му са на толкова ниско ниво. Ум не ми стига как може да се критикува материал, който сам признаваш, че си прочел до второто изречение….

    Darth Sparhawk Казва:
    юни 1st, 2007 at 8:12 am
    Лошото е, че у нас така и не се намери баланса между популизъм (стремеж да спечелиш изборите) и умение да се управлява. Ярък контраст са БСП и ДСБ – БСП са страхотни изборджии, но дойдат ли на власт, както казва Георги Марков, се “накакват”. ДСБ обратно, имат много добри специалисти, но не могат да общуват по такъв начин, че хората да ги разберат и други формации “превеждат” посланията им, гарнирайки ги с малко “котловинна балканщина” (както би написал Иво Беров) и обират гласовете.
    Няма тук политик като Никола Саркози, който може ясно и разбираемо за хората да артикулира свои идеи.

    Stanqo Казва:
    юни 1st, 2007 at 8:52 am
    В статията има загриженост за съдбата на страната ни, но както винаги фундамента на който градиш логическите си заключения не е този на който трябва да се стъпи. Критикуваш обобщението “всички са маскари”, като априори приемаш че в страната ни има истинска демокрация и честните хора трябва само да се понапънат и да направят каквото трябва. Не забравяй, че ние сме отломък от една огромна империя и никой не ни е пуснал просто така да си ходим по живо по драго. Кадрите на тази империя с пълна пара трансформират държавния социализъм в държавен капитализъм и въобще не е толкова лесно да ги спреш. СДС беше толкова добре дирижирано, както и неговите отломки след това. Семьоновци, Бойковци, Догановци, Мозеровци са просто спектакъл с обща режисура, макар и понякога импровизирана в последния момент според случая. Бих те насочил в търсенето на истината да изследваш в чии ръце преля националното богатство на България и тогава отговорите ще започнат да идват отсамосебе си. Успех.

    Иван Славчевски Казва:
    юни 1st, 2007 at 6:18 pm
    Анализът е задълбочен и правдив,подкрепен със сериозни аргументи
    и примери,за разлика например от мнението на “критици”,като Дари.
    Последният едва ли подозира дори,че са съществували и съществуват
    българи като Стамболов и Симеон Радев.

    vladi57 Казва:
    юни 2nd, 2007 at 2:11 am
    Аз виждам нещата по много различен начин. В същност, в днешно време у нас има само две политически формации, които дествуват като такива – БСП и ДПС. И у двете е на лице общ фактор – хората им са заплашени от физическо унищожение! Когато една общност, селектирана без значение по какъв начин, е заплашена, тя автоматично се организира, членовете се сплотяват, създават се иерархии и структури на управление, което е естествен начин за самосъхранение. Така през 80-те турците започнаха да организират въоръжена съпротива, и слава Богу и международни иснституции, границата с Турция беше отворена… До ден днешен, тези нещастни хора се страхуват за собствения си живот, а лидерите им доказаха, че наистина защитават техния интерес. За това и ДПС е такава изрядна партия! Горе долу така стоят нещата и с БСП. Когато започнаха броженията 1989-92, настроенията у масите бяха “дайте да ги изколим!”. Това беше единия фактор, който ги накара да започнат бързо да се променят до ниво да станат поносими за останалите световни леви движения. Така от бившите комунисти (е, с малки изключения) се появи една, бих казал доста нормална съвременна лява партия. Проблем остана дясното. В същност, то в съвременната ни история май никога не е съществувало. Вземайки властта през 1992, “десните” направиха всичко възможно да задържат комунизма на мястото му – от една страна извадиха на показ всички зверства от преди 50 г. Тези зверства са ужасяващи, много хора са загинали, физически или психически, но политически е много неправилно да насъскаш и без това освирепелите допълнително! От друга страна, именно И. Костов блокира приватизацията с думите “ние трябва да правим приватизация с нашите хора”. Т.е., запазвайки икономическата платформа на комунизма (държавния казан), заговорихме за лустрации, лов на вещици (разбирай агенти), ДС и пр. Всичкото това съпроводено с абсолютна липса на демократизъм, либерализъм, ако щете, просто на елементарно уважение към опонента.

    Така, изправен пред такъв избор, българският народ седна на най-тънкия клон на дървото, и започна да го реже, избирайки обратно комунистите във властта. Наложи се външни икономически групи да събарят Виденов от власт, което, мисля, целия български народ отгладува (разбирай, ближенето на раните след счупването на клона! ). Тогава дойде зездния миг на Костов, който, простете баналността, влезе точно на бял кон във властта! За да направи следното – първо, да декларира, че няма представа как се управлява бюджет, и да прехвърли отговорностите за финансиите на България на… кредиторите на България – тези, които мислят само за това как да одерат пет кожи от голия сиромашки гръб… Не, че много е можело да се направи след мъдрото решение на българите да възкачат комунистите на власт, но… След това, се започна приватизацията – по костово-стахански, между приятели, “работнически колективи” и т.н. По него време и малкото, което България е имала като пазари по света вече беше полусвършено, но това беше, поне според моето скромно мнение, заключителния акорд. Последните година-две от неговото управление ми се губят – нямам спомени въобще нещо да се е случило – чух, че бил обзет от манията да ползува секретните служби за лични цели, но това може и само слухове да са… Но, да не му се сърдим – и той, както и Виденов, направиха това, което знаеха, и можеха. В края на крайщата, глас народен – глас божи!

    Не искам да се разпростирам върху управлението на НДСВ – в същност, за мен най-дясното управление, което държавата е имала за последните над 60 години. И, четейки какво хората пишат за това управление, се убеждавам, че в същност философията на консерватизма и либерализма не са познати, или почитани у нас. Разбирам историческите предпоставки за това – и 500-те години робство, и избиването на цвета на нацията в средата на миналия век, но това не помага – тази страна може да бъде поставена на крака само от силна дясна власт в продължение на няколко мандата. Не виждам някой да се опитва да разпространява идея за дясно мислене у нас, нито пък някой, достатъчно морален, с усет за държавничество, да застава зад тези идеали. Тази част от политическият спектър е просто пуста, използувана само за трамплин към Кацата.

    И… гласувах с “краката си”… Извинявайте, ако засегнах някого!

    Коментар от Ангел Грънчаров | юни 2, 2007 | Отговор


Вашият коментар