Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Има нещо много болно в BG – и то не иска да изчезне, стои си…

Извини ме, разсмях се като видях Берлускони пламенно да заявява, че не бил спал с комунистки!

А един човек от BG форума му вика:

А Дарина?!

А след Веско Мисира (един полов гигант на социализЪма) попаднах на сайта – Only in Bulgaria I – XII… (Utube), но не го гледах, а видях само първата част:

Стана ми гадно, самите българи се оплюват по-успешно, отколкото враговете им…

Има нещо много болно в BG и то не иска да изчезне, стои си…

A. от САЩ

януари 16, 2011 - Posted by | Култура | , , , , , ,

3 коментара »

 1. Учредява се нова демократична партия за участие в следващите избори.
  Интересуващите се да пратят имейл на адрес:

  novapartia@hotmail.com

  Моля, всички които милеят за съдбата на България и искат да се погрижат за децата си да разпространяват съобщението!

  Коментар от B. I. | януари 21, 2011 | Отговор

  • Алексей Петров-Трактора ли учредява тази нова „демократическа партия“?! Явно ще е много „демократическа“ щом той я учредява 🙂

   Коментар от Ангел Грънчаров | януари 23, 2011 | Отговор

 2. Защо българинът (не) чете

  „Много се безпокоя за сина си – дадох му пет лева, а той си купил книга“.

  Винаги ми е бил безкрайно интересен въпросът – защо българинът не чете? И особено като започнат да се цитират едни данни с 20-30 годишна давност.

  В такива случаи ми идва да задам контравъпрос – а защо българинът не гледа телевизия? През 1989 г. гледаемостта на БНТ беше 100%, а сега е някъде под 30%! Какво става, защо българинът не гледа и телевизия?

  Темата за нечетенето се връща около всеки 24 май. Цели синдикати книжари се оплакват, че… „бе то не се продава така лесно както преди, но то това е следствие от това, че българинът не чете!“

  Не чете ли? Издателствата и книжарските вериги живеят още в ония славни години, когато за книги се чакаше на опашка от ранни зори и се търсеха връзки. Или в ония години на натрупване на книжно богатство в началото на 90-те, когато 100 000 (сто хиляден – да, не бъркате) тираж беше начален, а 20 000 – малък.

  Аз лично продадох първата книга на Пако Рабан – „Траектории“ в над 300 000 тираж, а за книгите на Даниел Стийл (които признавам, че съм издавал най-малко след третата ракия) нулите бяха с няколко повече.

  Но тези златни времена свършиха. Тези, които купуваха книги, си попълниха пропуските, а каналите за информация отдавна са други.

  Ако навлезем в по-сериозните дебри – причините за намалелите тиражи на книгите не са нито Интернет, нито прогресивното затъпяване на нацията. Като се изключи масовото изкупуване на книги за награди при социализма (което правеше най-големия оборот) то книгата тогава имаше три основни функции:

  – Подаръчна. Това беше на първо място. Подарък-книга, особено рядко издание, се ценеше много.

  – Развлекателна. Телевизията стана 24-часова преди не чак толкова много години. Първите сапунени сериали (без да броим известната „Изаура“) се появиха чак в средата на 90-те, а вестниците не бяха кой знае колко много като заглавия и пощальонът ги носеше в по-големите градове чак в късния следобед.

  – Информационна. Книгата беше единственият прозорец за научаване на нещо ново (като изключим списанията „Космос“ и „Паралели“, които чакахме веднъж месечно с голямо нетърпение).

  Сега всичко това е различно. Подарък книга (освен у повредените като нас) предизвиква насмешка, новините идват с Интернет („Вестникът за мен е вчерашния ден“ – пееха някога братя Аргирови, сега това отдавна е така), а телевизионните канали са толкова много и толкова сапунки и реалитита се точат по тях, че и да искаш, не можеш да следиш всичко. За книги… просто няма време.

  Смени се и нещо друго, което дори и потомствени книжари не отчитат – а то е най-важното. В края на 19 век с индустриалната революция възниква силна нужда от образоване на работниците, за да се справят с усложнените машини. Тогава започва и масовото книгоиздаване – ония огромни тиражи, които се бълнуват от всички издатели. С годините то изпълни задачата си, а и с навлизането на автоматизацията в днешно време нуждата от образовани работници все повече намалява.

  Но всичко това обяснява само едно нещо – защо се купуват по-малко книги.

  Интересно е защо всички свързват купуването с четенето.

  Преди беше възможно (или поне се срещаше) да се поръчат по два метра бели и два метра червени книги и книгите масово се купуваха не да се прочетат, а да се подарят или поне да се изфукаш с притежаването им. Сега пък е обратното – чете се много повече, отколкото се купува.

  Няма да ви давам пример със сайта ни „Буквите“, в който средно дневно се четат над 30 000 произведения, и чийто тарифен план предоговарям през няколко месеца, все в посока увеличение.

  Няма да говоря и за прословутата „Читанка“, която за трети път ъпгрейдва сървъра си, за да посрещне все повече увеличаващото се натоварване.

  Но ще дам актуален пример със „Замунда“. Там има и множество книги. (Изненадах ли ви?). Първите 100 заглавия са теглени средно около 10 000 пъти (мечтан тираж за днешните издателите). Така че, българинът чете!

  Доколко е склонен да плаща за книги и как може се продават книги в мрежата, е тема на съвсем друга статия.

  За финал само ще дам и една – доста основателна – причина за намаленото купуване на хартиени книги. Това е намаленото жизнено пространство.

  Все по-малко място остава за книги в жилищата ни, а тяхното количество все повече нараства. Когато се местих последния път (живея на квартира, естествено, тия с големите мезонети не купуват книги), установих, че близо 60% от багажа ми са книги. Книги, които се чудя къде да редя, защото мебел като „библиотека“ отдавна не съществува в мебелните магазини.

  И накрая все пак да заговоря в цифри – през последните години се издават средно около 15 000 заглавия годишно в общо няколко милионен тираж. Той определено не отива за претопяване, нито залежава по книжарниците.

  И дори не съм обелил дума за това, че ползването на Интернет в повечето случаи волю-неволю изисква постоянно изчитане на някаква информация.

  Кой каза, че българинът не четял?

  http://www.webcafe.bg/id_558989703

  Коментар от insomnia1304 | април 9, 2011 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: