Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Коя цигания е по-грозна: нашата или тяхната?!

Във връзка със случилото се в Красна поляна в блогосферата се появиха доста коментари и дори репортажи. В по-голямата част от тях освен неумение да се види проблема в неговата цялост се долавя съвсем отчетливо и пълно нежелание поне да се вникне в него. „Циганите това, циганите – онова“, те били такива, те били онакива, „ний“ пък сме си бая бабаити и е дошло крайно време да ги турим на мястото, ни съветва един блогър даже от Германия. И ни дава за пример Германия, където редовно си биели малцинствата! И вижте само колко му е акъла: ний щели сме да си решим циганския проблем като почнем яката да си бием циганите.

Не, сериозно, вижте, това го пише човек с претенции да е умен: „Точно това им трябва на циганите – сълзотворен газ и нов затвор. Не трябва да правим гета от кварталите им. Не трябва да им строим яки къщи с европейски пари. Трябва да се наемат всички пенсионирани полицаи, военни и охранители, да им се връчат електрически палки и всеки циганин, който участва в такива мероприятия да бъде осъждан и заставян на обществено полезен труд. Това е по-добре от затвора – иначе трябва да плащаме за тях. Ако избягат – има едни халки за крака, с които могат да се следят. Ако се опитат да ги махнат – електрошок. И за всичко това ще се плати от евро-фондовете за интеграция на малцинствата.“

Бабаитлъкът си върви редом с простотията, от която можем, за кой ли път, да си изпатим истински. Тия работи с малцинства като циганското и турското са доста деликатни, за да можем да си позволяваме тъпи действия, за които после ще съжаляваме. Сърбите добре загазиха от точно такива емоции, и ние ли да тръгнем по пътя им? Не че ще стане това, което се иска на нашите плиткоумни „патриоти“, трудно ще стане, ама поне за резил като нищо ще станем. Само това ни липсваше на фона на огромния скок на цените, на ширещата се организирана престъпност и бездействието на властите: един етнически конфликт би ни върнал точно 17 години назад ако не и повече! Та Европа да стане за пишман че ни е приела и си е вкарала такъв таралеж в гащите…

Аз съм живял и живея вече близо 20 години в квартал с такива проблеми: живея в кв.Изгрев на Пловдив, сиреч живея в непосредствена близост с прочутото Столипиново. Добре знам ситуацията, не само съм наблюдавал, но и съм я изучавал: общувал съм с тия хора, имам представа за техния манталитет, за нравите им, за обичаите им. И искам още сега нещо да подчертая най-твърдо, та да се набие в дебелите глави на нашите доморасли пишман-патриоти: по никакъв начин не трябва да се приписват на цял един етнос, на цяла една малцинствена общност някакви престъпни наклонности или пък укорително поведение, такова нещо не трябва да се прави в никакъв случай! Защото във всяка общност има всякакви хора – и добри, и лоши, има и престъпници, и лъжци, и честни, и крадци, и мошеници, но и достойни, и всякакви други – ние, хората, сме различни, и това е аксиома. Всеки, които отказва да я осъзнае, или е непоправимо говедо, неспособно изобщо да мисли, или пък съзнателно разпалва ненавист, използвайки съвсем нечистоплътни средства. Това е първото, което трябва да се има предвид когато изобщо се подема разговор било за циганите, било за „българите“, било пък за каквито и да са малцинства.

Оттук следва автоматически, че ако се направи статистика в коя общност – циганската или българската – примерно повече се краде, аз съм сигурен, че сред нас крадците, пък и лъжците, пък и мошениците от всякакъв сорт и клибър, са много повече. Дори си мисля, че са повече и процентно: щото примерно в България за тия 17 години преход се краде в такива колосални размери, с такъв размах, че горките крадливи цигани (казвам „крадливи“, защото имам предвид ония от циганите, които крадат, и не твърдя, че всички цигани крадат!) са същински аматьори пред нашите си, български крадци и мошеници! И ето още нещо, което искам да кажа още сега: на нас, българите, циганите са ни един от най-малките, дори най-незначителните проблеми. И който се опитва да разпалва ненавист между цигани и българи, или между турци и българи, такъв или е пълен малоумник и нещастен идиот, или пък съзнателно въвежда такава тема с цел да ни отлонява вниманието от нашите действителни, и то най-остри същински проблеми. Това е, „циганската опасност“ е измислен и фалшив псевдопроблем, циганите, именно част от този ентос, са проблем, това никой не го отрича, но по-голям проблем сме си ние самите: нашите собствени, „родни“ български мошеници са ни проблема, не циганите ни, не и циганските мошеници, щото тия последните са същински аматьори пред нашите.

Та аз съм живял и живея в „конфликтно-проблемен“ квартал и познавам много от тия хора. Казах, че сред тях, както и сред нас, има всякакви: има и отрудени хорица, има и хора, които никога няма да откраднат, има хора, които живеят в ужасна бедност и мизерия, толкова голяма, че в такава ситуация и да откраднеш, та да нахраниш децата си, едва ли е така осъдително, но има и богати, предпримчиви хора, които пътуват по света, търгуват, печелят, успяват, а как го правят, това си е техен проблем. Но има, безспорно, и гадни, крадливи и престъпни елементи и хулигани, които особено тероризират самите цигани в гетата, от които самите цигани твърде много си патят, но от които няма кой да ги защити. Е, разбира се, патят си тъкмо от такива и българите, живеещи в близост до цигански квартали, биват крадени, обирани, тормозени по какъв ли не начин, разбираемо е тяхното възмущение, стигащо до съзнанието, че така повече не може да се живее и че нещо трябва да се направи. Но точно тия, пострадалите, добре знаят, че не всички цигани са „измет“, че не бива да се обобщава, защото е крайно обидно цяла общност да бъде възприемана като „престъпна“ или не знам каква си: казах, само идиоти или подстрекатели могат да го твърдят това.

А и е крайно опасно да се предизвикват настроение и враждебност между цели две компактни общности: ако дадени хора от двете общности почнат да си подават ръце и да работят за разсейване на враждебността, за прояви на дружелюбност, партньорство, за действия по решаването на назрелите проблеми, ето това е пътят, друг няма. Има, но той ще ни върне във варварството, както искат нашите „скинари“ и пишман-патриоти: абе няма ли власт, която тия специално нещастници да ги тури на мястото им?! Щото да беснеят срещу циганите, да бият, да се издевателстват, действайки от патологична злоба, си е чисто криминално деяние – и полицията трябва първом тях да тури на сигурно място! Както и да тури на мястото им криминалните типове сред самите цигани: никому не може да се позволява да си прави каквото му скимне в една демократична държава! Както и никой не може да се ползва с някакви „особени права“ за сметка на други хора…

Всеки етнос си има кусури, и ний, българите, като сме така непримирими срещу циганските кусури, що не обърнем малко внимание и на собствените: ние пък да не сме перфектни бе?! Сред нас нима няма и крадци, и разбойници, и мошеници от класа, и убийци?! Коя, питам в такъв случай, „цигания“ е по-голяма: нашата или тяхната, на самите цигани?

Аз пък си мисля, че ако осъзнаем нашата собствена цигания, тогава иначе ще възприемем и циганската, и всяко нещо ще си отиде на мястото: който е престъпник, по-скоро който пречи, вреди, накърнява чужда свобода, сиреч нарушава законите, спокойствието, достойнството на други хора, посяга на тяхната собственост, такъв, независимо какъв е, от кой етнос или нация е, такъв трябва да си има големи главоболия с правосъдието, такъв трябва да иде на заслуженото място и да изкупи вината си. Какво тогава има да се хвърлят празни приказки: „циганите били такива, циганите били онакива“, НЕ, ВСИЧКИ, АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ, БИЛО ЦИГАНИ, БИЛО БЪЛГАРИ, БИЛО ЕВРЕИ, БИЛО ПОКЛОННИЦИ НА… АРМЕНСКИЯ ПОП, ВСИЧКИ НАРУШИТЕЛИ НА ЗАКОНИТЕ трябва да си получат заслуженото! Ето това трябва да се иска, а не да се занимаваме само с глупости, Волене!

Пиша тия неща, защото мога да си представя колко обидно е за ония цигани, а това е мнозинството от циганския етнос, които нито крадат, нито убиват, нито бият, а пък и тях ги наричат „крадци“, „убийци“, „побойници“. Имам познати сред тия хора, бил съм в болница с тях, лежали сме на съседни легла, разговаряли сме дълго за всичко. Убедил съм се, че много от тия хора са съвсем достойни, нищо че са различни от нас, те дори си имат свой собствен, по-различен, но също така най-човечен морал, също така си имат и принципи, и понятие за чест, и също държат на свободата си, на обичаите си, не позволяват да бъдат безпричинно обиждани или оскърбявани.

Ние, българите, сме доста виновни пред този етнос, защото не сме успели да прокараме мостове между тях и нас, защото не сме им подали ръка, защото не ги възприемаме като нормални хора, а все си мислим, че са „втора ръка“ или не знам какви си. Защото сме ги изтласкали някъде там, защото не ги допускаме сред нас, защото се правим на много важни, защото не общуваме с тях, защото не се опитваме да ги разберем – ето в това ни е грешката, и на това се дължат всичките ни проблеми. Тия хора, ако се отнесеш човешки към тях, ще те уважават цял живот: аз имам такива случаи, и го казвам не за да се хваля. Циганинът може да ти е приятел за цял живот, стига да е усетил в теб човещина, впрочем, така е с всички хора. Но циганите специално могат да бъдат много по-признателни за проявена човечност, защото са по-чувствителни на тази вълна. И до ден днешен се срещам с най-приятно чувство с такива хора, канят ме да ме черпят, най-приятелски разговаряме, уважаваме се.

Примерно един такъв човек имаше в клуб на СДС в квартала. Казва се Гюрсел. Искам да завърша с една малка история. Не знам как стана така, но това момче усети в мен някаква дружелюбност, пък и май само той се вслушваше в моите думи по събранията. Това е било някъде към 1999 г., СДС вече втора година управляваше, бяха се проявили вече доста дефекти, а пък някои хора, „величия от местно ниво“, се бяха направо самозабравили, и аз, по моя си обичай, не съм мълчал, ами ги изобличавах най-редовно. И исках да им се въздейства или да мирясат, или пък да ги махаме от постовете, дето ги бяхме сложили, и то за да правят нещо добро за хората, а не да злоупотребяват.

Та туй момче често изглежда се е вслушвало в моите думи, защото по едно време взе да ме среща усмихнат след събранията, да ми говори, че съм прав, да се ръкуваме като приятели, да ме черпи кафе (апропо, клубът на СДС се събираше в неговото кафене, за малко да пропусна това!). В един момент моите критики станаха нетърпими за „ръководството“, и то организира публичното ми „отстрелване“: дойдоха шефове на местното СДС (имената няма да им казвам сега, но всичко това е документирано и може да се провери, пък и има свидетели), събранието беше организирано в добре познатия маниер, хората с наведени глави слушаха как ме изкараха „враг на каузата“, „вредител“, „предател“, „мръсник, който е завършил в… СССР, а сега ни се прави на чиста вода ненапита, знаем ги ний какви ходеха там!“ и т.н., накрая, разбира се, всички гласуваха и аз бях изключен от СДС.

Само циганчето Гюрсел не било гласувало, но той се бил скрил отзад зад тергяха, сам ми го каза, вика да не се орезиля пред теб като наближи момента за гласуване се мушнах под тезгяха, и не гласувах да те изключат. Много пъти след това ме е срещал из квартала, питал ме е най-наивно какви са тия хора, как е възможно това, разговаряли сме надълго, пък той ме е гледал със светнали очи. Оказа се, че съм бил прав, СДС загуби властта, на мен дойдоха хора от СДС да ми се извинят, както и да е. Но думата ми беше за Гюрсел: а пък когато аз му подарих една моя книга с автограф, той заради голямата чест направо засия! Сигурно книгата ми стои на най-почетно място в къщата му…

Ей-такива неща мога да кажа за моя приятел Гюрсел, а пък в негово лице и за всички ония цигани, които не трябва да бъдат обиждани по никой начин. Напротив, с тях трябва да се държим човешки, дружелюбно и великодушно – и тогава „циганският проблем“ ще почне да намалява. И да се решава малко по малко. Аз друг начин не знам, но съм твърдо убеден: трябва да се прави добро, само с добро нещо позитивно може да се постигне. Със зло добро не може да се постигне, а се постига само зло, още по-голямо зло. Ако искаме да спрем вакханалията на злото из нашите земи, трябва да се приучим към всички да се отнасяме най-великодушно – и да действаме с добро и разумно. Другото са глупости… драги ми Юруков. Ето това исках да кажа по така актуалния тия дни „цигански проблем“.

август 15, 2007 - Posted by | Българи, Нрави, Психология

101 коментара »

  1. Адаш, допускаш фундаментални грешки. Нека си живеят както си искат, нека си бъдат каквито си искат, само не сред нас. Само не в България. Въпросът не е кой е по-лош и кой е по-добър, а дали можем да живеем заедно. Очевидно не можем, и това не съм го измислил аз. Това е природен закон. Или ние ще ги изметем от тук, или те ще ни задушат, както бурените задушават културните растения. Историята многократно е доказала, че при подобно съжителство на два такива етноса, единият винаги е изчезвал, за сметка на другия, който е заемал неговото място.
    Е, на мен изобщо не ми се иска смрадливите мангали да заемат нашето място.
    Това е истината, колкото и да не ни е приятна. Циганите поведоха война срещу нас, време е да отговорим със същото.

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  2. Аз пък, адаш, с цигани мога да живея, с комунисти не мога – тълкувай го както искаш. Който говори че циганите ни са проблема, той без да иска даже ни отклонява вниманието от главния проблем за България: комунистите. А някои го правят и съвсем умишлено…

    Коментар от Ангел Грънчаров | август 15, 2007 | Отговор

  3. Не знам как е в Германия, но горе долу знам как САЩ се справи с проблема с негрите. Но то не става за два дни. Става въпрос за дългосрочни програми за образоване и приобщаване на тези малцинства към обществото. Но трябва да се вложат средства, трябва и акъл. Бавно и постепенно резултатът ще дойде, темата е дълга. Да не застъпвам проблемите на нехаещата за нищо църква и за бездуховността.

    Коментар от Dobrata | август 15, 2007 | Отговор

  4. Добре бе, защо всеки психически болен, на който му се привиждат комунисти, си има по един блог!?

    Коментар от Анонимен | август 15, 2007 | Отговор

  5. […] искат да си вършат работата. За това искам да споделя тази гледна точка, която напълно подкрепям. […]

    Pingback от Изводи « Alexander Kolev’s personal blog | август 15, 2007 | Отговор

  6. Arbeit macht frei!!!

    Коментар от CIA Germany | август 15, 2007 | Отговор

  7. Елтимир,
    теб те избива на нещо като чиста раса,подобно на арийската май:)
    Не си забравил Пепа Николова,бг артистка от цигански произход,нали?Тя имаше един хубав лаф:“Българина като направи някоя магария и най-обича да казва циганска му работа,вместо българка му работа“:)
    Не са криви циганите,че са оставени да живеят по този начин.Криви сме всички ние,българите.Израстнала съм близо до турската махала във ВТърново и до края на гимназията съм учила и играла с тях.Днес от всичките ми съученици приятели ми останаха само турците и циганите.
    За циганите и турците,братко,трябва не изолация,а интеграция.И не само на десетина ромчета и да ги показват като маймуни по ТВ,а за всички.
    Аз се питам
    -кой праща скинарите в „Красна поляна“ и срещу какво?
    -Кой има интерес от създаване на етнически междуособици и извлича дивиденти от това таман в предизборно време?
    -кой има интерес да отвлича вниманието на народа от същинсските му социални проблеми и върти интриги между българи и цигани и се опитва да създава конфликти?
    -кого ще набедят за скинарите?мен,теб?И кой ще извлече полза от това?
    -кой има властта и възможностите хем да пали,хем да гаси?
    -кой има проблем с ББС,с бг обществено мнение и на кого му трябва имидж?

    Елтимир,не са виновни циганите.
    Чудесно знаеш,че не е нито от циганите,нито от българите,
    а както винаги на КОМУНИСТИТЕ!

    Коментар от Ружа Братанова | август 15, 2007 | Отговор

  8. Не съм съгласен, че процентно българите крадат повече от циганите. Циганите са много по-малко на брой от българите, но почти всички от тях крадат. Докато от българите крадат малко на брой хора, но по-качествено.
    Освен това българите крадат докато, или когато работят, циганите не работят, а само крадат.
    И не на последно място – българите крадат, но плащат социалните помощи на циганите.

    Коментар от Иван | август 15, 2007 | Отговор

  9. Проблемът с ромите наистина не е на самите роми,а на управляващите,които затова са управляващи – за да намират решения.Засега решения няма,защото политиците не провеждат национална,а компрадорска политика,която обслужва интересите на Русия.Честно казано,навсякъде по света ромите не ги харесват – у нас също.Много роми обаче работят за руската мафия,изпълняват нейни поръчки,биват толерирани от нея.Също както мизериите и простотиите на мутрите,които никой не смее да закача именно поради тази причина.
    Циганите сами по себе си не са виновни,та кой би упрекнал кучето,че лае или бълхата,че хапе!Виновни са тези,които ни насаждат от години един цигански модел на екзистенция.
    ОК,ромите,очевидно,ще ни задушат,както казва и №1 Елтимир,съгласен съм с него:българите ще бъдат унищожени и претопени от ромите,но на мястото на българите може да дойдат китайците…А те са трудолюбиви хора и не търпят цигании,нали се сещате какво ще стане тогава?Циганите просто ще си намерят майстора,но няма да доживеем,за да се порадваме и ние на справедливост спрямо ромите.Може би ще гледаме високо от небето как китайци пребиват цигани,защото им ограбват реколтата,която са отгледали върху земята на нашите прадеди.Върху нивите на дедите ни,които стоят необработени,защото никой не смее да накара ромите да работят,за да се изхранват.
    Веднъж попитах един ром,който просеше,защо не отиде да работи на село,а той ми се сопна,че не му давам пари и ми се скара:Иди ти,бе!Нали тия ниви са били на деда ти!
    -Само че аз все още съм конкурентноспособен в града,имам моята работа/бакалавър съм със специализация в Германия/,му отговорих аз.
    -Абе оди работи ТИ на село,бе!Като нивите са твои,си ги работи ти,бе!
    -Добре,де,а ти какво – господар ли ще ми бъдеш?
    -Па,ако требва,че ти бъдем,като си глупав българин!-ми отговори ромът.
    Изводът оставям за Вас.
    Преди две години се въведе т.н.термин „Десетилетие на ромското включване“.Да видим доколко и как ще се „включат“.Докато не бъдат научени да се трудят,дори и на полето,за да се изхранват,докато не бъдат принудени да си плащат данъците,“включването“им ще бъде както в Красна поляна или в Пловдив,където за отрицателно време съсипаха новите блокове,които им раздаде община Пловдив.
    Трябва обаче да призная,че,ако и в нашия куртурен архетип нямаше някои ромски чертици,не бихме живяли толкова дълго с този проблем.
    Един културен и разумен народ,никога не би търпял такава цигания!

    Коментар от Frank | август 15, 2007 | Отговор

  10. иронично … днес, преди да разбера за ромите, писах за биоразнообразието. втората част на текста ми има много общо с проблема, който дискутираме.

    браво на ангел за постинга!

    Коментар от lyd | август 15, 2007 | Отговор

  11. Този Юруков, на който съм задължен да напиша тази статия, е отрязал моя отзив в блога му: страх го е момчето нещо от моята теза, защо ли? 🙂 Не съм очаквал, че може да има така ограничени млади хора… но имало 😦

    Коментар от Ангел Грънчаров | август 15, 2007 | Отговор

  12. Първо да се разберем „Тая страна“ все още се нарича България и тук се говори български език. Та на циганите ще казвам цигани, както са ги наричали моите деди и прадеди. Ако някой е решил да се прави на циганин и да ги нарича „ромеи“, проблемът си е негов. Аз ще продължа да си говоря на български.
    Минаваме към комунистите. Именно комунистите развъдиха циганите в България, като за тази цел си внасяха мангали и от чужбина. В това отношение най-много се постара правешкият циганин Тодор Христов Живков, син на влашката циганка Маруца.
    И накрая, мързи ме да пиша дълго. Не ние сме расистите, а те – мангалите смрадливи. Цитат: „14 август 2007 | 22:26 | Агенция „Фокус“
    София. Ромите в „Красна поляна“ скандират „смърт за българите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Към момента на място няма екипи на полицията, след като и последната останала патрулка бе нападната от ромите.“
    Е, как да обичам някого, ако той крещи с пълно гърло, че ми иска смъртта? Как изобщо да имам добро отношение към някого, ако той иска моята смърт, смъртта на моето семейство, на близките ми и на приятелите им? Прощавайте, ама не съм мазохист. С мангалите се оправям, като не излизам от къщи без оръжие. След като в тая бивша държава няма полиция, ще се браня сам. Съветвам всички да правят като мен.

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  13. А, да уточня защо ги наричам „смрадливи“. Защото смърдят. За турците, например никога не казвам, че смърдят. Даже и да смърдят, те смърдят като нас и ние взаимно не си усещаме смрадта. А циганите смърдят различно. Това е физиологичен факт. Всяко животно притежава своя специфична миризма, чрез която отличава своите от чуждите. Възможно е ние и турците да излъчваме своя миризма, която пък на циганите да е неприятна, кой знае. Дайте под съд Природата, че е постъпила така расистки.

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  14. Отново за циганската смрад. Като дете четох книга за Южноамериканските индианци. В нея имаше снимка на индианец, бръкнал с двете си кутрета в носа, а отдолу стоеше надпис: „Белите хора миришат лошо“. Самият факт, че тяхната миризма ни е неприятна означава, че сме природно несъвместими. И въпросът изобщо не е кои са по-добри и кои са по-лоши. Въпросът не е в правата и безправието. Въпросът е или те – или ние. Въпросът е коя нация ще се окаже по-жизнеспособна и ще оцелее. Е, лично аз предпочитам да оцелеем ние, българите. А пък мангалите да си ходят при Индира Ганди. Само където и там много не ги обичат, наричат ги „далити“, подлагат ги на дискриминация, та чак от ЕС пращаха декларация по случая.
    И само един въпрос. Защо искате от мен да обичам нещо, което никой по света не го обича? Моля ви, не съм извратен и вярвам, че все още принадлежа към Човешкия род.

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  15. Циганите също имат пряка вина за днешното ни положение. Въобще не са за пренебрегване. А Вие госпожо, която искате да интегрирате туй, що не се интегрира, дайте ни личен пример как интегрирате 10 циганина във вашето семейство. Да живеят на лично ваша издръжка цял живот и да сте готова да обезпечите с личните си финанси на 100% всички поколения след тях завинаги.
    Когато сторите това, то и ние, може би ще последваме вашия пример. Трябва да им дадете равни права, както на брат Ви или сестра Ви, и да ги третирате наравно с Вас, като не се намесвате в това, което те са свикнали да вършат.
    Ако някой ден циганите, които сте интегрирала решат да направят бяла робиня, дъщеря Ви или внучката Ви, то вие се задължавате да излезете с публична позиция, колко сте доволна и щастлива от този чудесен акт!
    Ако те, циганите, някой ден поискат всичко от Вас, то Вие не трябва да имате нищо против, а с радост и усмивка на уста, безусловно да им го предадете, в името на интеграцията. Готова ли сте на тази изключително красива, „хуманна“ и полезна за вас задача? В името на интеграцията?

    Коментар от Запознат | август 15, 2007 | Отговор

  16. В действителност въпроса е прекалено сложен,но нека си признаем,че проблема с циганите не е нито от вчера,нито от онзи ден.Ден след ден вече цели 18 години държавата ни бездейства по въпроса.Със социални помощи омързеливи циганите още повече инастрои останалата част от населението,която цял живот се труди и не живее кой знае по-добре от циганите.Срам ме да гледам как родителите ми се измъчват с 220лв. общо пенсия.Добре,че децата ми пораснаха и започнаха работа,т асега мога да отделям някой лев и да купя поне лекарствата на майка си и баща си.Не дай си боже обаче друг да се разболее в семейството,тогава не знам как бихме се справили.Във всеки случай колкото и да не са стигали парите в семейството никога никой не е бръкнал в джоба на съседа си.Не мога да приема оправданието,че нямал и затова крадял циганина.Идете по селата и вижте колко цигански семейства са си посадили нещо в двора или на полето.ь после вижте колко цигански каруци газят на хората из нивите крадат и унищожават.Само болен мозък може да ми каже,че това е нормално.За извратения по рождение, не може да има оправдание.

    Коментар от genova | август 15, 2007 | Отговор

  17. Циганинът като манталитет е паразит или в най-добрия случай мародер. Ако иска, може да работи, но не иска! Или поне не за нещо градивно. Давам пример: онзи ден са разхождах из едно изоставено поделение в гората до Бяла черква, в Родопите. И какво мислите – циганите бяха изкопали стотици метри траншеи, дълбоки до 1 м, през каменливата почва, бая зор си бяха дали, и за какво – за да измъкнат медните кабели, заровени там от военните! Аз направо се сащисах! Значи, ако искат могат да работят, но не и нещо да построят – винаги да разрушат, да откраднат, да доразграбят… Цигански манталитет! За да се интегрират, те трябва да се променят, а не виждам как ще стане това. Или, другият вариант е ние да се променим, да станем като тях – да се оциганим??? Изглежда че, „културният“ климат май работи точно по тази цел, примерно с чалга-терора…

    Коментар от Tien | август 15, 2007 | Отговор

  18. Плашеща е тази нарастваща расистка вълна и от двете страни в конфликта. И когато официално в медии и дори в политически кампании открито се пропагандира расизъм, какво може да се очаква? Вярно, че е много тъпо това което правят циганите в момента, но ако ние сме наистина по-умни от тях, защо тогава говорим агресивно,като тях („циганите да се претопят, да бъдат затворени, да се смелят от бой“)? Няма смисъл и аз до коментирам на дълго и широко, вече споделям мнението, че само някой който няма акъл в главата си прилага силата, като първа мярка(и за двете враждуващи страни говоря). Но как по-рано не са се случили събитията от изминалите 2 дни. Не мисля, че реалната причина е само взаимоотношенията цигани-скинари. Някой има ли идея за какво става въпрос? Ясно че за отвличане на вниманието, но от какво точно? Ей това ми е много интересно.

    Коментар от Carina | август 15, 2007 | Отговор

  19. Carina, въпросът, с който завършваш, е наистина доста любопитен и важен: наистина, защо точно сега? Каква е причината? Кому е изгодно? То ще се разбере скоро де… аз лично подозирам пръст на Русия в тази история (скинарите ни са под тяхното ведомство!)

    Коментар от Ангел Грънчаров | август 15, 2007 | Отговор

  20. Модерното скинарство е крайно разпространено в Русия и доста добре пасва на възраждането на нейната имперска политика, затова изказвам тази хипотеза… Ружа Братанова в своя коментар поставя много необходими и важни въпроси, по които трябва да се мисли…

    Коментар от Ангел Грънчаров | август 15, 2007 | Отговор

  21. Ружа, Вие май не правите никаква разлика между Българи(народност) и цигани (етнос без държава-паразити). Да не би Вие да сте циганка?

    Коментар от Запознат | август 15, 2007 | Отговор

  22. Не мога да разбера, искате да кажете, че ще е добре за Българите и българската държава да се смесва с циганите? Да станем едно цяло. Това ли искате да кажете?

    Коментар от Запознат | август 15, 2007 | Отговор

  23. българи, турци и цигани живеят в едно цяло от (да го кажат историците) 10 века насам. в горна оряховица по комунизма циганите си бяха добре уредени, къщи на по три етажа и нова яркочервена лада имаше всеки. българите им завиждахме за парите и се чудехме от къде ги имат. бяха напълно интегрирани християни, които са си съхранили езика и някои обичаи – купуване на булки, тридневни сватби. по-скоро по лични съображения спираха да ходят на училище след 8-ми клас, и се ориентираха към техните си цигански далавери и бизнеси.

    в казармата ми стана ясно кой колко струва. родителите ми пращаха повече пари за харчене и по едно време бях станал кредитор на половината поделение. мангалите, които имат по една риза на гърба си до уволняване ми върнаха всичко до стотинка, а почти всички българи ме завлякоха 🙂

    Коментар от nname | август 15, 2007 | Отговор

  24. Ясно е, че това е доста болезнена тема. Доста от обвиненията срещу циганите са обосновани. Голяма част от този етнос няма желание за интеграция, за модерен и достоен живот. Те живеят със съзнанието, че са паразити и се гордеят с това. Аз лично познавам цигани, които ненавиждат тези цигани. Ако се замислим, ще видим, че така стоят нещата и с нас, само че в по-малки размери.
    Но тук въпроса е какво сме направили ние по този въпрос и по-скоро държавата ни. Защото май ще се окаже, че циганите са жертви на гнусни политически игри. Не са ли държани те в абсолютно неведение, не им ли се пречи да се равиват съвсем целенасочено. Та те са електорална стока. Всички знаем какво става по време на избори. Една такава маса, каквато в момента представлява този етнос е много по-лесна за контрол, отколкото хора,стъпили на краката си, независими и сами вадещи хляба си. Макар и цианите да притежават наклонностите, в които ги обвиняваме, май ние не само, че нищо не сме направили по този въпрос, а и съвсем съзнателно задълбочаваме проблема с тях. А както става ясно те са и лесно средство за отклоняване на вниманието.
    А за етническото напрежение отново са виновни политиците. Те прекаляват с тази дискриминация. Прекаляват дотолкова, че всъщност дискриминирани понякога се оказване ние. По пресата се ширят писания за криминогенни елементи от турския и цигански етнос, които остават ненаказани. Всеки от нас е чувал, че някои от тези типове са под протекцията я на ДПС, я на някоя друга партия. И макар и дребните, „миризливи“ цигани да го отнасят,то не малко са тези,които се измъкват ненаказани.
    А аз вярвам ,че законите са за всички независимо дали си българин,циганин,арменец и т.н.Но някои политици, търсейки евтини дивиденти не разбират това и така застрашават мира в страната.
    Тук ще кажа ,че аз съм много против ДПС, но не и против турци и цигани.Именно тази партия със своята арогантност създава напрежение.Човек трябва да се оценява според достойнствата му, а не според етноса.Нека да имаме дори премиер турчин,но да е издигнат от нормална партия, да е движен от идеи, да има всепризнати качества,а не както е сега….
    Проблема е голям и трябва да се продължи да се мисли по него.
    Циганите са жертва на цялата тази пошлост!

    Коментар от deris | август 15, 2007 | Отговор

  25. Ще ви напиша тълкуването на думата паразит:
    ПАРАЗИТЪТ е организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг жив организъм, наречен гостоприемник. Терминът произлиза от гр. parasitus – някой, който се храни от чужда трапеза.

    Вие виждате ли някаква аналогия между Паразит и Циганин?Аз виждам много прилики и нито една разлика.
    Не знам тези, които крещят, че трябва да сме толерантни към циганите/които живеят на социални помощи осигурявани им изцяло от нас, а на всичкото от горе за благодарност ни грабят, изнасилват, убиват/, как се отнасят към паразитите попаднали в техните тела.Аз лично ги убивам с лекарства или други подходящи начини и въобще не съм толерантна към паразитите в моето тяло и даже не изпитвам вина или жал.Напротив! Радостна съм,когато съм здрава.

    Коментар от Дари | август 15, 2007 | Отговор

  26. Е-е-е-е, Адаш! Циганите били под ръководството на Русия!!! Откъде го изкопа това твърдение? ти познаваш ли поне един скинар? Аз познавам много. За жалост нашите скинове не познават руските и не знаят почти нищо за тях. Ако наистина им подражаваха, циганите щяха да са по-ниски от тревата и по-тихи от водата.
    И стига с тоя расизъм! Когато някой иска моята смърт и смъртта на моето семейство единствено защото сме българи по произход, народност и самосъзнание, какво е това? Аз казвам мангалите да се връщат откъдето са дошли, щом не искат да спазват нашите закони и да живеят в мир с другите народности в България. Те са, които искат смърт. Та кой е расистът, питам? Ядосан съм, признавам. Ядосан съм, защото някой си там миризливец иска смъртта на българите. А някой май се ядосва само когато искат смърт за тях, за миризливците. И хич не му пука, когато искат смърт за мен. Е, тоя възмутен какъв е, питам?
    Мамка му! Щом в тая страна няма нито държава, нито полиция да ме защити от разбеснели се банди, в такъв случай запасвам пистолета, слагам един резервен пълнител, вземам за всеки случай един нож и излизам. Да ги видим наглите мургавелковци!
    Ей, антирасисти, нещо да ми кажете?

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  27. Запознат,
    от 15г живея и работя в Либия,рамо до рамо с една друга азиатска паплач-филипинската.В сравнение с тия английско говорящи подли твари нашите цигани са си направо бижута.Това,което можеш да видиш у филипинците като липса на всякаква хигиена и култура,може да се сравнява само с тази на индийците и масрийците.Никога през живота си не съм виждала такава мръсотия и нечистоплътност.Едва ли ще Ви стигне въображението да си представите за какво иде реч,при това наблюденията ми са върху лекари и сестри.Самата аз не мога да си предсавя какво е при обикновените хора,неграмотните,соц.слабите.
    Запознат,за всеки човек има място под Слънцето и ако не искаш да го пуснеш в сърцето си-ок,но защо не му даваш място под слънцето?
    Не виждащ ли,че вместо да занимават обществото с по-важни неща,за да отвлекат вниманието ни пускат в действие добре познатата максима“Разделяй и владей“.Българи срещу цигани.Циганите няма да бъдат пометени от полицията на Първанов,а те си гласуват пак за комунистите.
    И не се прави,че не знаеш,че циганите крадат на дребно,от днес за утре,от нямане на работа и доходи,а българите окрадоха милиарди както от нас,тъй и от циганите.Само че те си имат закрилата на Евророма и ЕС като етническо малцинство,а ние нали сме Господари на демокрацията в България няма от какво и от кого да ни защитават.
    Не си ми отговорил на по-горе поставените въпроси:)

    Коментар от Ружа Братанова | август 15, 2007 | Отговор

  28. Циганите не са като нас. Те не искат да са като нас, не искат да живеят като нас и да спазват нашите закони. Защо тогава живеят сред нас? И не само живеят сред нас, ами открито се заканват да ни изтребят и после да ни изместят. Хубаво, де. И те имат място под слънцето. Ама под тяхното си слънце, под индийското небе, а не под нашето.
    Да, циганите гласуват за комунистите, вярно е. Знаете ли каква е приликата между тях, какво е общото? И едните и другите са паразити. Имаше и още един вид паразити, но няма да го споменавам. Само ще попитам да сте чули евреин да е пострадал от мангали?

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  29. Я ми кажете с ръка на сърцето какво щеше да се случи, ако се съберат няколкостотин скинари и почнат да крещат: „Смърт на циганите! Смърт на евреите!“? Уверявам ви, че полицията ще ги арестува до един, ще ги смеле от бой, а после момчетата ще бъдат тикнати в затвора. На циганите нищо не им се случва. защо ли?
    Е….м ти закона, щом не е еднакъв към всички! Преставам да бъда българин. Ставам утигур и тръгвам да трепя печенеги!

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  30. Как се интегрират турците в Германия

    “Години съм без работа и бях много учудена, когато от бюрото по труда ми предложиха да започна в един младежки център в Кройцберг. Работното ми време беше от 17 до 23 часа, от сряда до неделя. Отидох пробно и първата вечер на вратата ме “подпряха”: “Немска свиня, измитай се.” И аз се изметох, защото ножовете, които ми показаха 13-годишните бяха истински. На другата сутрин посъветвах чиновника от бюрото да отиде сам да работи в центъра. Не ме наказаха, а мястото е още вакантно.” – разказва Хелга С. Тя по професия е социален работник, познава много турци в Берлин, но според нея ситуацията при младите ескалира. “Повечето напускат училище след 7 клас, трудно четат, трудно смятат, някои могат да пишат отделни думи. Шансовете им на пазара на труда са нулеви. Момичетата искат да станат козметички, момчетата – да продават коли. Агресивното поведение трябва да ги компенсира за всичко останало. Непрекъснато никнат проекти за деескалация, педагози провеждат едно или друго мероприятие, но шанс да пробият стената имат само колеги от турски произход.”
    http://e-vestnik.bg/1989

    Коментар от StarWars | август 15, 2007 | Отговор

  31. Sledja ot Avstrija sabitijata v naistina mnogostradalna BG.

    Na postavenija vapros : „koj ima smetka da 6iri tezi razmirizi pred izbori“ e lesno da se otgovori.

    Ako ziganite vikat „smart na bulgarite“ .. to e jasno za kogo 6te glasuvat na 28.Oktomvri! ( sas sigurnost „ne“ za Bolen Siderov)

    Коментар от elmir georgiev | август 15, 2007 | Отговор

  32. Ружа, за всеки има място под Слънцето, но трябва всеки да е на мястото си под това Слънце. Съгласна ли си, че ти не можеш да живееш на Луната? Ами Луната и тя е под Слънцето, тогава иди се интегрирай в лунното общество. Също мога да попитам, защо не слагате по една лъжица лайна в буркана с мед, от който си хапвате – нали лайната също са природни дадености? Какво има толкова да се разбира и да се философства, след като въпросът касае естествени, природни въпроси. Толкова е просто – ние не щем нищо от циганите и ще им дадем само това, което решим, но ако го искат! До тук съгласна ли си?
    Сега помисли, иска ли някой циганин да бъде интегриран? Не, не иска. И аз не искам. Тогава защо индевателстваме над тях и над себе си с тази интеграция?
    Всички вие, уж съзиращи кой дърпа конците и разбиращи, че циганите са използвани срещу нас, проявявате незавидно глобализаторско мислене, резултат на същата тази скрита сила. Не виждате ли, че именно вие, радетелите за интеграция, сте в услуга на пагубните и неестествени тенденции? Така, че
    1. първата стъпка е да се разбере кое е естествено, защото то е правилно.
    2. после има място въпросът ви кой използва циганите да прави НЕЕСТЕСТВЕНИ неща и да ни съсипва.
    3. и на трето място какво да се направи, за да въстановим естественото положение, т.е. равновесието, справедливостта.

    Най-много трябва да се пазим от тези, които тръгват да решават въпросите 2. и 3., а не са наясно с 1.

    Коментар от Иван | август 15, 2007 | Отговор

  33. do 30:

    Otnosno mladite Turzi v Berlin.

    Angli4anite imat sa6tite problemi sas zaselnizite ot Blizkija i steden Izrok 2-ro pokolenie.
    Ne zabravjaite Pariz predi 1 godina (ne naprazno pobedi Sarkozi v izborite).

    Kato dobavim zasilvastoto se obednjavane na srednata klasa i iznasjaneto na produkzijata kam Kitaj, vav zjala Evropa ima Sozialna i Etni4eska bomba sas zakasnitel. Oste 3..4 godini!

    Ako ne osaznaeme polozenieto i ne tarsime re6enie!

    Коментар от elmir georgiev | август 15, 2007 | Отговор

  34. Човек не съм говорил за биене на циганите. Грешно ме цитираш. Говоря за адекватна реакция на подобни бунтове. Говоря за съдебно преследване на виновниците и поправителен труд. Това е много различно. Дадох пример как в Германия полицията не си поплюва, но тук спазват правилата що се отнася до човешки права – когато някой бъде ограбен, не оставят престъпникът да се скрие в гетото и да ги е страх да влязат. В същото време турците, негрите и другите малцинства тук стават все по-агресивни към немците и малко по-малко се получава ситуацията като у нас.

    Коментар от Боян Юруков | август 15, 2007 | Отговор

  35. И не съм ти рязал поста – блогът ми го отдели като спам, защото си сложил само линк. Днес сутринта го одобрих.

    Коментар от Боян Юруков | август 15, 2007 | Отговор

  36. Циганска окупация

    Събитията в Красна поляна се развиха по-бързо отколкото всички очаквахме. Циганите са се надигнали на нещо като импровизиран бунт. Изгле…

    Trackback от Юруков наживо | август 15, 2007 | Отговор

  37. Иване,
    и Луната е като Слънцето.Нито твоя,нито моя.На човечеството.Не дрънкай приказки от общ характер.Не теб колко лъча Слънце ти трябват?Всичките?Може би само един ти е достатъчен,а?Колко дка земя наследи от дедите си?Работиш ли ги?Продаде ли ги?
    Ти колко циганина приятели имаш?Защо нямаш?Саможивец ли си или те избива на фашизъм и расизъм.Тази класика човечествотоо вече я е преживяло.Като не ти харесват бг цигани,дето все пак колкото да си кривим душите наши са си,защото тук са се родили,прихванали са език,адети и т.н.Ами ако ти тръснат работна ръка от азия,африка и малайзия сигурно ще си по-доволен.Повярвай ми,има много по-мръсни същества на тоя свят от нашенските си цигани и не ги давам за никой друг етнос по света!
    Ти какво решение предлагаш.Концлагери?Кастрация?Газови камери?
    Не съм глобалист,но не съм и расист.И тия крайни отживелици,дето ми ги разправяш не устройват никого,дори и теб.Ти би ли вдигнал ръка да убиеш циганско дете?Аз бих го изкъпала,облякла,нахранила и даже ще го обичам.И съм сигурна,че ще ми отвърне със същото

    Коментар от Ружа Братанова | август 15, 2007 | Отговор

  38. Ружа, времето на чисотата е минало, но незабравимо за мен. А за вас явно е тъмно и страшно минало. Така ли? И защо е така, ако можете да ми обясните? Освен това хайде по-простичко. Някакви методи да съм предлагал? Тия кастрации, газови камери и пр. да ви кажа ли кой ги е набил в главата ви?

    Ружа, не разбирате май, че мислите ви са тотално програмирани от тези, които „дърпат конците“. А уж се борите срещу тях. Пак призовавам – помислете има ли нещо неестествено в казаното от мен по т.1. преда да скачате на 2. и 3.

    А, и не отговорихте на Запознат – кога ще приемете завинаги в семейството си цигани, за да ги интегрирате? Без отговор на този въпрос, всичко което казвате няма никаква стойност. Освен, че поддържа интерес към огнището на заразата.

    Коментар от Иван | август 15, 2007 | Отговор

  39. Не знам какво би казала Ружа, но вече казах – такава интеграция е възможен, но много дълъг процес. Ако се започне отсега, а то очевидно трябва някога да се започне, резултатът може да се очаква след поне 50-тина години. Затова и дадох примера с американските негри. Американците до 60-те години /до Кенеди/ ги държаха затворени в гетата, но ги образоваха, започнаха от децата, след това им дадоха и свободата. Предполагам, че много средства са били отпуснати по тези програми, резултатите, обаче, са налице сега. Това е, докато ги мразим, плюем и бием, така ще бъде, може и да ни превземат наистина.

    Коментар от Dobrata | август 15, 2007 | Отговор

  40. Бояне, я си виж собствения текст, сега пък грешно съм те цитирал: говориш за повечко палки у полицаите, а палките за какво служат – за бой или за… чесане? 🙂

    Коментар от Ангел Грънчаров | август 15, 2007 | Отговор

  41. Малцинствата в България в момента имат повече права от българите и това се задълбочава.

    Циганите могат да не плащат ток – опитайте вие – ще го спрат до два месеца.

    Крадат – докато двама къртеха улука на блока заради ламарината полицаят на ъгъла на блока се обърна с гръб едновременно към тях и към каруцата им – опитайте вие, като видите полицай да направите същото и за вас ако реакцията на полицията е същата – ще почерпя.

    Могат да се заселват без адресна регистрация навсякъде и във всяка общинска изоставена площ и сграда – опитайте вие и ако става ми напишете на пощата – ще се извиня, че бъркам.

    Получават социални помощи, но не отиват да чистят градинки за 30-40 лева повече. Опитайте вие, ако сте безработни – ще ви спрат помощите, ако откажете работата със заплата съизмерима с тях.

    Не си плащат в градския транспорт и контролите ги заобикалят – вас да са ви пропуснали някога, защото мене не са.

    Убиха един професор в Захарна фабрика преди години – не опитвайте вие – ще ви хванат за часове и дни.

    Иначе продавачът на цветя на нашата спирка от години е циганин, колата ми я изми преди време едно момиче циганка в кварталната мивка – прекрасно, покрива на блока срещу нас го ремонтират от седмица четирима цигани, които по 10 часа стоят на слънцето и работят яко, даже сметоха и боклука и около контейнера пред блока след ремонта.

    Хайде да сме равни все пак. Защо полицията не арестува вчера никого ?

    Коментар от nv | август 15, 2007 | Отговор

  42. Да добавя и още нещо, за Ружа.
    Всичката земя, която съм наследил, никога няма да продам. Грижа се за нея, според условията в момента – обработва се от кооперация. Плодовете от нея ползва семейството ми. Всяко лято подаряваме на съседи и познати хранителна продукция, дрехи и обувки, които са в много по-добро състояние дори от внесените втора употреба за целта. Ученическите пособия от моето детство също подарихме на семейство с по-скромни възможности. Помагали сме на който и да е дошъл за помощ – например не всеки има умения да си построи баня, да ремонтира къщата си или пък да подготви детето си за кандидатстване във висше заведение. Всичко това сме го правили за българи и за цигани! Повтарям и за цигани! Но какво имаме в тези случаи – аз пускам около мен по-нисшия, но не за да ставам като него, а да му дам възможност да почерпи от моето, да стане като мен, ако иска!

    Трябва да подчертая, че в някои случаи сме давали средства на семейства, които имат повече доходи от нас, а причината да живеят по-оскъдно е светогледът им или неумението, незнанието да се справят с трудностите на живота. Нищетата е вътре в човека и чак после добива материален израз.

    Тия лични откровения са достатъчни. От богатия ми опит при описаните взаимодействия потвърждавам, че циганията и паразитизмът са възгледи, дадености, част от безкрайните възможности във Вселената. Както щедростта и благородството. Пред нас има възможност да бъдем или едното или другото. Всеки опит да бъдат съвместени тези подходи води първо до една временна неустойчивост (както в момента), след което едно от двете надделява. Човек или оздравява или умира. Лично аз не смятам да променям светогледа си и не искам да ставам паразит. Взаимодействието с паразити ми е дало достатъчно информация и знания за това какво е да си паразит и затова нямам нужда сам да стана такъв. Аз не избивам паразитите, аз просто поддържам чистотата на тялото си. Вследствие на хигиената някои измират, а други стават по-устойчиви. След което аз пък изнамирам още по-добри начини за почистване и така до безкрай. След деня следва нощ, след нощта ден. Има ли нещо неясно, нещо неестествено?!

    Коментар от Иван | август 15, 2007 | Отговор

  43. „…и Луната е като Слънцето.Нито твоя,нито моя.На човечеството….“ Я, и в Космоса полетяхме вече! Може би пък ще се сбъдне оня повик „Циганите на Сатурн“? Само не на Луната. Луната не е на човечеството. Смехория е да твърди обратното. Веднъж попитах защо имаме такива красиви, ясни цветни снимки от далечния Марс, а нямаме такива снимки от Луната, която е под носа ни. Знаете ли какъв вой от възмущение се надигна срещу тъпия ми въпрос. Да не би да съм засегнал нечии интереси? Или пък някой се страхува да не колонизирам Луната? Хайде поне не пишете по въпроси, които не познавате.
    Dobrata, твоят пример с негрите в САЩ също е неуместен. Там негрите са закарани насила, като роби. И днес негрите твърдят, че белите американци са им длъжници заради робството. Ние какво сме длъжни на нашите мангали? Турците са ги докарали тук без да ни питат. Ако въобще имат някакви претенции, да ходят в Турция да си ги търсят. Да вървят по-скоро, пък после ще видим какво ще намерят. Е, то се знае, ама е малко неприлично да го изписваме. Културни хора сме все пак, не сме цигани.

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  44. Ружа, след като живееш и работиш в друга държава, нямаш право да даваш акъл, кое как да става в България. Мнениятата ти относно циганите са си твоя работа и те не важат за мен. Аз съм потърпевш от живота на циганите в България, а не ти, така че аз решавам и имам право в собствената си страна, преди цигани и гастербайтери. Когато ти се върнеш от странство, ако въобще това се случи, и вземеш ония цигани да ги издържаш, тогава мнението ти ще има значение за мен. Дотогава за мен твоите думи и расъждения не хващат дикиш!
    За мястото под слънцето, не съм съгласен с теб, защото аз не им отнемам този дар. Когато терорист-циганин, ти окраде кабелите за тока, убие майкати и баща ти за дребни суми-от 30-50 лева, тогава ти се опитай да им простиш и да им дадеш място под слънцето!
    За филипинците, казваш, че са мръсни. Знаеш ли, на мен не ми пречи толкова нечистоплътността им, а ми пречи най-вече, че са против българите, като мен и теб и го доказват ежедневно по няколко пъти изразено в тежки престъпления. Навремето може и да са крадяли на дребно, но сега това вече не е така. Нима си сляпа и не виждаш? Или си циганка? Така и не ми отговори. Казвате, че политиците са виновни за това, че подлъгват циганите. Така е. Но за самите цигани-нищо, сякаш те не участват съзнателно за пари в престъпленията. И това ли не виждате? Знаете ли поне как се нарича по целия свят човек, който убива други хора за пари? Или и това не знаете? А как да наричаме, тези, които живеят в друга държава и убиват, крадат, изнасилват, продават хероин, на местното население? Дали я знаете тази много известна думичка, аз се съмнявам.

    Коментар от Запознат | август 15, 2007 | Отговор

  45. Адаш, ако нашите скинове подражаваха на руските, щяхме да четем ето такива новини: „Видеозаписи казни заложников до сих пор выкладывались в Интернете на сайтах террористических групп в качестве „послания цивилизованному миру“. В воскресенье в русском сегменте Интернета появилась „своя“ запись казни: люди в камуфляже совершают показательное убийство двух юношей с неславянской внешностью.“
    http://utro_life.blogonline.ru/11012642.html
    Наистина, жалко че не подражаваха! За лошото подражаваме, а за хубавото никакви ни няма.

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  46. Има и снимка. Според описанието, на единия циганин му отрязали главата, а на другия само му пуснали куршум в тила. Ако продължаваме с търпимостта си към циганското насилие, подобни сцени няма да закъснеят и у нас. Единственият изход е мангалите да почнат да зачитат законите. Иначе аз поне за себе си съм решен да убивам, ако ме нападнат. По-добре в затвора, отколкото заклан от цигани.

    Коментар от Елтимир | август 15, 2007 | Отговор

  47. Много ми хареса темата ти. Аз от снощи се мъча да кажа нещо подобно в блога си, но не съумявам. А ти си успял, поздравления 🙂

    И очевидно много си успял, защото се е получила много добра дискусия:

    задълбочена – но интересна
    остра – но коректна

    Аз ще разкажа само спомените си за сливенските роми. Допреди 1989 г. те бяха изключително интересна общност. Напълно интегрирани, неразличаващи се по нищо съществено от неромите, квалифицирани работници, имаше даже трето поколение работническа класа. Да, сливенските роми бяха в голямата си част текстилни работници.

    И всяка година някъде април или май (забравила съм точно) имаха един само техен си празник. Не общ празник за всички ромски общности из страната като Банго Васил например, а празник на сливенските цигани. Нещо като фолклорен фестивал-панаир. На едни поляни цял ден играят, пеят, свирят, танцуват, гощават се. И най-шокиращото за мен бе, че те бяха съхранили автентичния български фолклор. Изнасяха си от къщи грижливо пазени български носии, пееха тракийски песни, играеха каквито хора там се играят…

    Не съм ходила след 1989 г. в Сливен. От медиите знам, че и там има проблем с циганите. Знам също кошмарния случай, когато група ученици-скинари ритаха с кубинките си възрастна циганка в главата до смърт насред центъра на града. Без причина, просто защото е циганка.

    Приятелка от града ми обясни, че ромският проблем е породен от срива на градската икономика. Разбира се, всички промишлени работници в Сливен са пропаднали надолу по социалната стълбица, но най-ощетени са били ромите, тях първи са ги изхвърляли от работа. Абе с две думи, колапсът на текстилния бранш е довел до бърза деградация на компактната ромска общност, заета в него.

    Толкоз засега.

    Коментар от Вени Г. | август 15, 2007 | Отговор

  48. Не знам кой Ви е внушил,че българин не живеещ в даден момент в България не е българин.Впрочем знам.Ония,там,дето ги избирате те решшха така,защото така им отърва.Да се отърват от българите.Нали даже ни отрязаха с поправките на избирателният закон.За да са сигурни,че пак те ще управляват дори и без нашите гласове.Как си представяш,напр.че Българин в Австралия ще гласува за комунист или ДПС?
    Макар и изкарвайки си прехраната в чужда държава,не съм приела чуждо поданство и съм си българка.А ти решаваш вместо мен,че не съм българка?И каква съм според теб?Аз съм редовен данъкоплатец в България и в държавата,в която съм.С плащането на данъците си в България аз също като теб участвам в издръжката на всички социални дейности,без обаче да ползвам нещо от там.Това,че ти си там,а аз тук никак не означава,че аз не съм българка и нямама отношение към всичко,което се случва в Родината ми.Не нужно да присъствам физически там и да отглеждам конкретно лице.Чрез данъците си аз също осигурявам социалните помощи за цигани,българи,пенсионери,инвалиди и това ми дава пълното право да вземам отношение към техният начин на живот,както и към всички хора,живеещи в Родината ми.
    Не съм циганка,но като чета колко много българи се имат нещо по-велико от тях,честно да ти кажа,предпочитам да бъда истинска циганка,отколкото велика българка.Всеки,който е иразил мнението си против циганите го прави от позицията на бял и по-високо поставен в собствената си скала за ценности човек и гледа на циганите като нещо низше.Това е проблема вътре във вас,който не можете да се справите.Тези хора са приели хлристиянската религия,говорят бг език,но Вие сте тези,които не ги пущате при себе си и ги държите да живеят в гета.Това би трябвало да бъде държавна политика,изискваща усилията на цялото общество.Докато има разделение между хората,често пъти налагани от самите тях-така ще е.И това очевидно разделение на етноси в България започна с т.н.демократични промени.Само че на Вас не Ви пука как живеят другите хора.Щом Вие сте добре,нека пък има някой,който да му е зле.Виж си коментарите и сам прецени какво е твоето отношение към другите хора-цигани,българи гурбетчии/които не са емигранти/надявам се правиш разлика.Няма нужда да ти давам примери от пресата пък за евреите.Какво е това плюене по етноси.Всеки отделен човек представлява себе си и само себе си и носи персонална отговорност или вина за стореното от него.

    Коментар от Ружа Братанова | август 15, 2007 | Отговор

  49. Циганска интеграция

    Събитията от снощи сами по себе си са показателни за лошото управление на кризисни ситуации от страна на полицията и управляващите. Това …

    Trackback от Юруков наживо | август 15, 2007 | Отговор

  50. Цитат от Ружа: „Не съм циганка,но като чета колко много българи се имат нещо по-велико от тях,честно да ти кажа,предпочитам да бъда истинска циганка,отколкото велика българка.Всеки,който е иразил мнението си против циганите го прави от позицията на бял и по-високо поставен в собствената си скала за ценности човек и гледа на циганите като нещо низше.Това е проблема вътре във вас,който не можете да се справите.Тези хора са приели хлристиянската религия,говорят бг език,но Вие сте тези,които не ги пущате при себе си и ги държите да живеят в гета.Това би трябвало да бъде държавна политика,изискваща усилията на цялото общество.“

    Използвам цитати от участничка с това име, не защото я познавам или имам нещо лично към нея, а защото са много подходящи и типични оцнките и.
    В горният текст е пълно с противоречия и неясни постановки. При такъв хаос от понятия и никаква ориентация в йерархията им, човек да се чуди откъде да започне. Все пак:
    1. Българи, предпочитащи да са цигани, по какво се различават от циганите? Въпрос на време е да станат такива. С това само утвърждават истината, че ние сме същества със свободна воля, не доказват превъзходството на едните пред другите. След като са избрали да стават цигани, обаче, дали продължават да ни разбират нас българите, какво им казваме?
    2. Дали сме по-велики от циганите. Разбира се, можем цяла година да доказваме защо това е така, като не забравяме да посочим и критериите, според които сме по-велики. Държим в ума си и това, че циганите или които и да са там, разполагат с набор от критерии, които поставят пък тях по-високо от нас.
    3. Това, че осъзнаваме и посочваме разликите помежду си, се определя като проблем („Това е проблема вътре във вас,който не можете да се справите“). Какъв проблем може да бъде познаването на състоянието на нещата? Проблем има този, който не знае кое как е (невеж) или знае, а твърди обратното (манипулатор, лицемер). И проблемът му сме ние, които не сме нито невежи, нито лицемери.
    4. И като капак на всичката дезориентация, циганизиращият се (1.), невеж (2.) и объркан (3.) индивид призовава към някакво обединение. Сам ли този индивид стигна до такъв извод и на основата на какво? Както виждаме основания му липсват за най-елементарно съждение по природни въпроси, така че със същата увереност, може да иска примерно разделение. Но не, именно обеднинение. И как, от какво следва, че именно това е нужно?

    Не забравяйте, че обсъждам единствено въпроси типа „кое как е“, т.е. неща, които не искат управление или вземане на решение, а изучаване. Това са закони, съществували много преди да има Хомо Сапиенс на Земята.

    Коментар от Иван | август 15, 2007 | Отговор

  51. Малко „освежаващо“:
    На бай Пешо сина му имал двойка по история, свирнал си и си казал, ще я поправи.
    Бай Манго претрепал сина си от бой. Онова със синини. Разказало българчето на баща си.
    На следващият ден двамата бащи се срещат:
    – Що така си пребил детето бе, манго? – питал Пешо.
    – Щото твоето ще се изучи, ще избяга я в европата я в щатите. А моя ще остане тук. Трябва да си знае историята….

    Коментар от Lion | август 15, 2007 | Отговор

  52. Не Ружа, не се плюе по етноси, а по онова грозното, което излъчва определен етнос и с действията си кара другите да бъдат отблъснати, разграничени, отвратени. И не е вярно, че циганите не са допуснати до определени нива в обществото, според това на какво ниво са самите те в развитието си като личност, образованост и пр. Има ги във всички държавни, социални и пр. обществени структури, по волята на интеграцията. Даже и политическа партия си имат и равно избирателно право по силата на Конституцията на РБ. А редицата фондации, които “усилено работят” за тяхното социализиране и интегриране и т.н. и т.н.

    Гетата, доколкото можем да ги наречем така, вече не са територия на изолираност, а по-скоро зони за генериране на омраза и агресия, които с часове набират скорост и стават неуправляеми и застрашителни с размерите си. Няма отговорност, няма вина. Там има само права и то техните права и едно задължение да се прокарват с всички възможни средства. И именно в едно такова гето виждаме полиция, жандармерия. И не къде да е, а в столицата на страната ни. Представяш ли си какво означава това!? За мен е страшно и плашещо. Асоциациите са многобройни.

    Истина е, че са лишени от едно важно право – правото да се трудят, правото на работа, което би им гарантирало достойно съществуване, но още по-голяма истина е, че те не правят нищо по въпроса да заслужат и упражняват това право по никакъв начин. Грешният, но лесен и законен начин да получат средства за препитание във вид на социална помощ е единственото “право”, което упражняват и искат да упражняват. Отделен е въпроса за
    порочната държавна практика в областта на социалното подпомагане. Ето ти Ружа, как подпомагаш тази практика заедно с нас вътрешните българи, плащайки данъците си. В това сме съучастници по отношение – лошото състояние на тази общност, наречена цигани.

    А иначе и в етноса им има хора – трудолюбиви, сговорчиви, уважителни, но те като, че ли се губят в оная голяма маса свързана с негативизма и лошата страна наречена социално зло.

    Това е болна тема от какъвто и аспект да я разглеждаме.

    Докато не се разреши по един цивилизован начин съществуването им, което изисква – не да бъдат извадени от естествената им среда на съществуване, хармонираща на етническата им същност, отличаваща се със своеобразен бит и култура и “приобщавани”, “интегрирани” и пр. така както грешно някои разбират това приобщаване и интегриране; докато и те самите не осъзнаят своето място и предназначение и усилено се потрудят за тях, за да заживеят по нормалните закони на съществуването – циганите винаги ще бъдат разглеждани като социално зло, заплашващо живота и сигурността на редица хора. А това изисква много, много труд, усилия и средства. Вярвате ли, че някой има доброто желанието да го направи? …

    Коментар от kariya | август 15, 2007 | Отговор

  53. Я най-добре прочетете „Законите на Ману“, ще видите древните индуси какви мерки са прилагали срещу племената Чандала, тоест срещу циганите. Нитче е цитирал част от тези закони в „Залезът на боговете“. Защо ли са приложенени такива мерки? Защо армиите на Чингисхан се оставяли живи цигани, където и да ги срещнели. без разлика на пол и възраст. Защо и до днес в Индия далитите, част от циганската общност са подложени на свирепа дискриминация? Едва когато отговорите на тези въпроси, ще осъзнаете защо НИКЪДЕ по света циганите не са обичани. Едва тогава ще осъзнаете защо НИКЪДЕ по света циганите не успяват да се интегрират. И след като никъде по света интеграцията на циганите не е постигната, защо си въобразявате, че това ще се случи в България? И само не ми навирайте в очите Европа, защото тъкмо тая Европа в лицето на Австро-Унгарската Империя изсели циганите и ги засели в Румъния, откъдето те плъзнаха и у нас и се увеличиха така взривообразно. С помощта на влашкия мангал тодор Христов Живков от правешката махала Дръвница.
    Изучавайте историята, а не говорете наизуст. Едва като я изучите, ще ви стане ясно към какво ужасно кръвопролитие води сегашната търпимост към циганското насилие.

    Коментар от Елтимир | август 16, 2007 | Отговор

  54. Ружа, пожелавам ти да те нападнат паразити. Толерирай си ги интегрирай си ги, каквото си искаш това прави и бъди щастлива с тях. На такива ограничени индивиди, като теб, нямам какво повече да кажа.
    Аз ще си правя каквото сметна за необходимо, пък ти от другия край плачи за тях, щом така ти е по-кеф!

    Коментар от Запознат | август 16, 2007 | Отговор

  55. Ами щом е толкова лесно и историята ни показва как една Австро-Унгарска Империя е разрешила този въпрос, нека и ние го сторим -по обратния път през Румъния и в коя държава моля, предлагате да изпратим/изселим нашите си цигани?…за предпочитане е пред ужасното кръвопролитие…

    Коментар от kariya | август 16, 2007 | Отговор

  56. Не! Циганите живи от България няма да излязат! Не всички разбира се. Кръвопролития големи няма да има, ще изчезват в тъмата един по един според прегрешенията им. Тихомълком, без свидетели и излишно хвалене. Ние не искаме да стоварим това зло на други народи. После ще ни го върнат тъпкано! Най-добре ще е тук да им е последната спирка. На злото със справедливост. По чувствителните хора няма да успеят да видят „ужасното кръвопролитие“.

    Коментар от Запознат | август 16, 2007 | Отговор

  57. Вие луди ли сте?Или тепърва полудявате?
    Къде ще ги гоните и как?Какъв е този расизъм и кой Ви научи на това?
    В Румъния също е пълно с цигани.Те са навсякъде по света.Видях ги в Англия.Има ги и в Либия.Те са тръгнали на своето пътешествие преди векове.Народите са ги приели.Българският също и сега Вие ще ги пъдите,в тъмното,че и ще превръщате България в последната им спирка!?
    Ами ако вместо тях Ви дойдат на гости китайци 10милиона,което е нищо в сравнение на милиардното им население иде ли Ви на акъл кой кого?Тогава Вие как?На последната спирка,с последният залък,и последната мисъл в тиквата…Идвало ли Вие на ум,че е по-лесно и приятно да обичаш,отколкото да мразиш?На къде с тая отрова в сърцата?

    Коментар от Ружа Братанова | август 16, 2007 | Отговор

  58. […] Коя цигания е по-грозна: нашата или на… циганите?! Във връзка със случилото се в Красна поляна в блогосферата се поя […] […]

    Pingback от Top Posts « WordPress.com | август 16, 2007 | Отговор

  59. Никой пък не е длъжен да харесва, обича и приема чужди елементи в своята структура и на своята земя. Циганите не са с българите. Едно такова омесване е недопустимо и антибългарско водещо до деградация и разруха! Циганите не са хора, те са вредни елементи. Всеки знае, че от плюс и минус се получава минус. Тоест ако омесиш положителното с отрицателното ще съсипеш положителното. Това и става в момента в България, всеки може да го види. Просто сме несъвместими и ако искаме да оцелеем и да спънем плана за унищожението ни чрез циганите трябва да ги обуздаем. Да убиеш с чужд нож – тактиката на евреите! Не случайно евреите пазят циганите и ги развъждат в България! И да, аз предпочитам работливи китайци пред цигани-полипримати! Между другото при китайците важи правилото за чистотата на расата, мисля, че и при нас трябва да важи в пълна сила! Амин и нека предбъдем над всички врагове! Да ги изтребим до крак – бавно и методично! Докато дишам, ходя и мисля – няма да го позволя! Дядото на баба ми се е бил опълченец на Шипка, не заради циганите и за да подари земята на евреите-расисти и демони, а за да живея аз в свобода и щастие!

    Коментар от violence | август 16, 2007 | Отговор

  60. Интеграцията на ромите е дело на самите роми!!!

    Не приемам никакви упреци, че държавата не правела достатъчно или че българите ги отблъсквали!! Ако искат да се интегрират циганите трябва сами да си променят манталитета. Да раждат по 1-2 деца, за да имат пари да ги отгледат нормално и да ги изучат. Да спрат да крадат, да се хванат на работа и да си плащат сметките. Живеем в 21 век и всякакви порядки от 18-19 век днес са неуместни. Циганите трябва сами да се приспособят към живота в 21 век. Иначе ще бъдат изолирани и презирани както са сега. От тях зависи, от никой друг!

    Казвате, че между тях имало честни и трудолюбиви хора. Значи явно е възможно да бъдат такива. Колкото по-бързо и останалата част придобие такива навици, толкова по-добре за всички.

    Коментар от *1912* | август 16, 2007 | Отговор

  61. Добрата спомена за това как е решен проблема с черните в САЩ (който е много близък до цинганския у нас), и аз ще си позволя да добава нещичко в тази насока. Американците прилагат принципа на тоягата и моркова – един строг закон за всички, гарантиращ на всеки лично достойнство, преследващ всеки престъпник (от която и де раса), и гарантиращ известно представителство на малцинството – т.нар. „affirmative action“ осигурява на малцинството известно количество работни места там, където държавата назначава (бизнесмените могат да бъдат поощрявани за участие в това действие, но дали ще участват си е тяхна работа). Така хора от малцинствата ще бъдат назначавани не само за чистачки и хамали, а и за счетоводители, директори и пр. Критерият е да има нужните квалификации, трудова дисциплина и лоялност – точно както при всеки друг кандидат. Така на малцинствата им се предостявя отворена врата – имат надежда, която мобилизира поне част от тях да излязат от калта, и да заживеят човешки, което в последствие започва да привлича още хора. Но, процесът е дълъг, изисква много толерантност, тъпение, уважение и разбиране. Наградата е голяма – ако се погрижим за тях, те ще ни станат приятели и съюзници до гроб. А измежду тях наистина има чудесни хора – когато живеехме в Овча Купел преди години, в блока имаше едно циганско семейство. Двете им момиченца бяха отличнички в училище, Илийката (бащата) беше най-свестния, най-трудолюбивия и отзивчив от всичките ни съседи. Не мога да кажа лоша дума за него – това за мен значи, че не може да се говори за циганите обощено, а съобразно личните им достойнства!

    Коментар от vladi57 | август 16, 2007 | Отговор

  62. Интеграция-добре! Но при определени условия! Не и за наша сметка!
    Този който желае да интегрира чужди паразити в българското общество, да иска от нас да дадем шанс да се интегрират криминални индивиди, занимаващи се убийства, пласиране на наркотици, заробване на млади момичета и склоняването им към проституция, изнасяне на български бебета с цел продажбата им в чужбина, тези същите, които искате тази интеграция, ще трябва да ни платите за това! Ще трябва да ни компенсирате, така, че резултата от тяхния начин наживот да не ни се отразява по никакъв начин на стандарта ни на живот или да причинява демографски срив сред българското население! Все пак държавата ни се нарича България, а не цигания или еврия.

    Ето и тарифата:
    За всеки насила интегриран циганин- 1 тон(100 килограма) злато!
    За доказано тежко престъпление на циганин спрямо българин- 1 000 000 000 евро!

    Хайде, не се плашете от сумите! Плащайте и да се мятаме да интегрираме! Вие искате ли висок стандарт за българите? Вадете парите и плащайте!

    Коментар от Запознат | август 16, 2007 | Отговор

  63. Аз не знам колко още трябва да се изпише, за да стане ясно, че говорим за принципи и закони, които трябва да се изучават и прилагат. Разсъждаващите извън този аспект стават смешни с богоборчеството си – тропат с крак и се възмущават, а е достатъчно само да разбират.

    Цитат: „Какъв е този расизъм и кой Ви научи на това?“
    Коментар: Природата, драга. Тя ни научи на расизъм, създавайки това многообразие от видове и раси.

    Цитат: „Ами ако вместо тях Ви дойдат на гости китайци 10милиона,което е нищо в сравнение на милиардното им население иде ли Ви на акъл кой кого?“
    Коментар: Ето доказателството, че за някои въпросът с паразитизма е интелектуален, а не природен (фундаментален). Какви са тия хипотези и какво общо имат те с естественото различие между българи, китайци, цигани?! Конкретно на въпроса от цитата. Драга Ружа, ти какво предлагаш – да интегрираме и 10-те милиона китайци, ако рекат да ни дойдат на гости, така ли? За да дойдат на гости, някой трябва да ги е канил, а ние не сме канили циганите, нито пък китайците. Гостенинът не се разпорежда в чуждия дом, като в свой! Ти в Либия спазваш ли законите на местното население или отиде там с цел въведеш българските закони? Или ше задам въпроса другояче: нима не отиде в Либия именно поради наличието на разлики с България – иначе нямаше да има смисъл да ходиш там. Какъв е смисълът циганите или китайците да идват в нашата прекрасна България, ако в резултат на това, тя престане да бъде същата?

    Забележете, че нашите циганизатори се опитват да ни внушат вина от природния факт на нашето различие. Освен това определят познанието ни за различията, като омраза!
    Това е височайша глупост! Кога ще се проумее, че обич или омраза не значи разбиране. Без разбиране, въпросите ще са интелектуални, виртуални и в ръцете на сълзливи слабоумни интегратори.
    Не мразим никого, отстояваме българското. Ако за целта, трябва да накажем някого, това може да е от обич (както майка детето си), може да е от омраза (както воин врага си), но основно е от благоговение пред Българското, т.е. безпристрастно! Ако циганите имаха тези познания, те нямаше да се стремят да циганизират България, а щяха да ценят това, за което са тук – нашите закони и светоглед. За да пребъде този светоглед, е нужно той да се познава и пред него да се благоговее.

    Коментар от Иван | август 16, 2007 | Отговор

  64. Иване, не й обяснявай на тая, нека да си плати и ще стане по нейното! Ади Ружо, давай парите! Като за начало плати на семейството на професор Калоянов сумата от 1 000 000 000 евро, че и други чакат! Плащай по-бързо, че хората не могат да стоят на полусъединител дълго!

    Коментар от Запознат | август 16, 2007 | Отговор

  65. Абе, Иване, абе, Запознат, вие в кой век живеете бе?! Вие усещате ли се какво говорите?! Абе, вие, хора, мислите ли изобщо?! Какви са тия глупости бе? Циганинът да „богоговее“ пред българското: ами ти самият богоговееш ли пред циганското бе?! А заслужава ли това „българско“ да се богоговее пред него, с какво е заслужило, я ми кажи сега?! Ако ти самият с твоите предразсъдъци и с твоята ограниченост си символ и въплъщение на „българското“, тогава не, благодаря, мерси, и аз, дето също съм българин, се отвращавам от него и го отхвърлям, защото ако хора като теб вземат надмощие, тогава майка ни жална на това тясно парче земя, дето сме се настанили да живеем хора всякакви, и българи, и цигани, и турци и така нататък. Кой ви плаща на вас бе, Иванчо, за да тровите атмосферата у нас точно в този момент? Ако пък го правите просто от глупост това хич не е оправдание: крайно време е поне малко да поумнеете!

    Коментар от aigg | август 16, 2007 | Отговор

  66. Я ти разбирача, ти пари имаш ли да платиш дяволъка на циганина?

    Коментар от Запознат | август 16, 2007 | Отговор

  67. Ти последният, изброй ми параметрите на българското, може и на циганското, да видим какво знаеш по въпроса. След това може заедно да решим защо ще благоговеем, като и дали си българин, естествено.

    Коментар от Иван | август 16, 2007 | Отговор

  68. Иване, душицо, за кое разбиране за българското става дума – за моето или за твоето? Ако е за моето, аз съм написал и издал 11 книги за да изразя своето разбиране, ако е за твоето – не знам, ти можеш да кажеш до какво се свежда то. А някакви си там „параметри на българското“ аз такива не знам, те съществуват май само в главата на Сидеров, който, апропо, едва е вързал тройка по история в гимназията, ама ти само нему верваш, както ми се чини 🙂

    Коментар от Ангел Грънчаров | август 16, 2007 | Отговор

  69. Много хубава статия отговор. Цялото онтошение на повечето българи към циганското общество е най-голямата причина за проблема. Кога ще спрем да търсим вината в циганите и да погледнем истинската причина за ситуацията – самите ние.

    Явно на нас българите все някой друг ще ни е виновен. Я циганите, амириканците, правителството – кой ли не, но не и ние. Всеки който пише неща като да ги отделим и да пускаме танковете мисли много погрешно и за съжаление повечето хора са така. Така мислят и фундаменталистите по цял свят и затова антибългари като атака процьфтяват в България. Кога ли ще разберем, че със лошо проблема никога няма да се реши. Кога ли ще разберем че сме свързани и че циганите са точно толкова хора, колкото и ние. И кога ще спрем да се оправдаваме с другите?

    Факт е че българите са навредили много повече, отколкото малцинствата. А кой е виновен – този който е изяб баницата или този който му е позволил? Когато един циганин извърши престъпление какво става? В почевето случаи нищо. И за това е виновна държавата, полицията и обществото като цяло. Коя държава позволяна да се краде и буйства без да прави нищо по въпроса – после е лесно да обвиниш циганина че откраднал, ама никой не се сеща да обвини полицая който не си мръдва пръста. След това българина краде (не че циганите не са българи, имам предвид не-малцинствата), полицията пак не прави нищо, на накрая циганите са проблем!!! Как така, хора осъзнайте се. Всеки който обвинява тези хубави хора го прави от неразбиране. А тези които ги познават знаят че те са най-нормални хора, с различни традиции, нрави и ценности, но в никакъв случай хора по-долна ръка. Не ми се е случвало циганин да ми отвърне на добро с лошо. Имал съм много контакти с тях, още от детска възраст, дядо ми дори беше учител в циганско училище. Всички циганчета в града го уважавахи и никога не пропускаха случай да го поздравят. Такова уважение рядко се среща.

    А защо не се поставим на тяхно място. Какво ли е да ти плюят и съдят по цвета на кожата и заради това че си циганин. В повечето случаи не им даваме дори шанс да покажат многото си добри страни. И ние имаме нужда от тях, както и те от нас. Време е да спрем да търсим различията и да се опитаме да подходим с добро един към друг. А който иска, нека подкрепя атака. Нека обвинява другите за собственият си живот, тези хора това най-добре го могат.

    Коментар от Ангел Кафазов | август 16, 2007 | Отговор

  70. цитат на Aigg:
    „Циганинът да “богоговее” пред българското: ами ти самият богоговееш ли пред циганското бе?! А заслужава ли това “българско” да се богоговее пред него, с какво е заслужило, я ми кажи сега?! Ако ти самият с твоите предразсъдъци и с твоята ограниченост си символ и въплъщение на “българското”, тогава не, благодаря, мерси, и аз, дето също съм българин, се отвращавам от него и го отхвърлям…“

    Защо се определяш, като българин тогава, та ти си жив цигани. Май въобще не си на страната на българите.

    Коментар от Запознат | август 16, 2007 | Отговор

  71. […] не мога да се стърпя.Става въпрос за ето този пост https://angeligdb.wordpress.com/2007/08/15/%d0%9a%d0%be%d1%8f-%d1%86%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1… където той пише за случилото се в Красна поляна и […]

    Pingback от анти-циганско(в отговор на г-н Грънчаров) « SickBoy | август 16, 2007 | Отговор

  72. Аха, тоя последния си ти значи, Ангеле.
    Че си написал книги и си предложил възгледите си, добре. Значи според теб, там ще търся светогледът ти. Но защо залитна в предположения за мен, след като не съм посочил къде да четеш за моя? Ако не знаеш за параметрите, тогава търси.

    Сега за твоето/моето. Да не би ти да си автор на българското, че то да е твое. На първо място българското ни съдържа в себе си, затова то се открива (вътре или около нас), а измененията, които може да му нанесе една личност са незначителни.

    Коментар от Иван | август 16, 2007 | Отговор

  73. Ангел Кафазов, благодаря ти най-искрено.След прочитането на твоя поуст разбрах, колко първосигнално и нечовешко съм действала, когато бях нападната от циганин с нож.Този циганин се опита да отреже дръжката на чантата ми с цел да я измъкне по-лесно и да ми я открадне. Моята първична реакция беше да се обърна рязко и честно да ти кажа не за да оправдая гнусната си постъпка, а просто за протокола го казвам, че му хванах главата наведох я рязко към коляното си и в следствие на тази ми нискокултурна постъпка циганина се просна на земята със счупен нос. Сега като се замисля това ми тежи на съвеста…. Трябваше да го заведа веднага в болницата за да му окажат спешна помощ, а след това разбира се да му дам чантата си заради, която всъщност той така лошо пострада.
    Съжалявам, но тогава просто не знаех, че „те са най-нормални хора, с различни традиции, нрави и ценности, но в никакъв случай хора по-долна ръка“.
    Признавам си аз съм една нискокултурна, глупава и необразована Българка, че на всичкото отгоре даже не съм толерантна. Трябваше да се досетя, че този циганин иска просто да вземе най-много парите от портфейла ми, а аз ако имах поне малко акъл в главата си трябваше да се сетя и да му ги дам направо.

    Поздрави от една нетолерантна българка.

    Следващия път ако ми се случи нещо подобно ще ги интегрирам, обещавам.Вече си имам обеца на ухото, както и съюзник, който стои на много лесно място в чантата ми, с негова помощ интеграцията става мигновенно.

    Коментар от Дари | август 16, 2007 | Отговор

  74. Философе-домакин,Ружа и към теб се обръщам с „благодарност“ за това, че ми светнахте лампата.Как не се бях сетила за това незнам. Те нали и паразитите,микробите, вирусите и всички причинители на болести у хората са Божие творение, а ние хората сме толкова жестоки и безсърдечни та ги унищожаваме с лекарства и търсим все нови и нови методи за борба с тези божии създания, само и единствено с егоистичната цел ние хората да сме здрави. Ами дайте да си ги интегрираме, нищо, че те ни разболяват и убиват. Нека да сме по-добри. Нали и те паразитите и бацилите искат само да имат място под слънцето и гостоприемник от който да се хранят. ЕЙЙЙЙЙЙЙ Лоши хора сме значи станали, само за собственото си здраве и отселяване мислим.
    Ето и към циганите трябва да сме по-добри.Какво, като паразитират на наш гръб, какво като ни ограбват, изнасилват, пребиват и убиват, та те искат само малко място под слънцето и някой на чийто гръб да живеят……
    Задари такива като вас, които сте станали маши и чифутски подлоги/незнам волно или неволно,но това няма значение/ подпомагащи плана на чифутите за унищожението на Българите, всички останали сме длъжни да се обединим и да си върнем България. Тази наша България, която е пропита с кръвта на нашите деди и върху, която вие плюете.
    Аз не съм толерантна към българоубийци и никога няма да бъда.И кажете на господарите си, че отпор ще има…….

    Коментар от Дари | август 16, 2007 | Отговор

  75. Дари, все пак трябва малко от малко да се мисли като се казва нещо: ОК, така е, но още не сме се разбрали кои са паразитите, микробите и вирусите! 🙂 Ами ако ти самата се окажеш сред тях?! Аз пък мисля, че паразити има и сред българите, и сред циганите, и дори, да си призная, не съм сигурен в коя от двете общности са повече, сигурно сред българите са повече, защото самите българи сме повече. И кой ще каже ето този е паразит, а оня не е, та да не сбъркаме като почнем да ги унищожаваме – както призоваваш? Ти само по цвета на кожата ли ще се водиш като почнеш да ги сочиш? Аз пък ще ти кажа, че сред ония с по-мургава кожа има често по-свястни и по-достойни хора от тия с по-бяла кожа, какво ще правим с тях? Или и тях в месомелачката предлагаш? Ами ако някой вземе та тури при паразитите тъкмо теб? Щото ти може да се шибаш в гърдите че си голяма работа, ама знаем ли те?! Тия, които наистина са свестни и достойни хора, обикновено те не крещят като теб че са такива, ами то просто си им личи: ти май баш точно като циганка си взела сама себе си да хвалиш че си била не знам каква си, а? 🙂

    Коментар от Ангел Грънчаров | август 16, 2007 | Отговор

  76. Как ще ги познаем паразитите ли? По делата им ще ги познаем.И всекиму ще отдадем заслуженото. „На доброто с добро, на злото със справедливост.“
    И аз не се „шибам в гърдите“, а просто не съм мазохистка, която да търпи издевателства над себе си, нас братята и сестрите си и над целият си народ.Разбира се под този знаменател не включвам теб, Ружа и някой други паразито-защитници, защото явно ви е кеф да се гаврят с вас и плачете за още.
    Не съм от тези дето, като им ударят едната буза си дават и другата.

    Коментар от Дари | август 16, 2007 | Отговор

  77. Ангеле, ми вземи свали тия чугунени очила тогава. Ако ти не знаеш кой какво прави, спри да философстваш и ги питай, запознай се стях, виж какво правят, че тогава ръси мозък!

    Коментар от Запознат | август 16, 2007 | Отговор

  78. и аз като Дари не съм мазохист, към циганите трябва да се подхожда по-твърдо, ако искат да са част от обществото – да се държат като нормалните хора. И аз съм израснал с много приятели цигани… де да знам, има и такива и такива… не можеш да ги сложиш под един знаменател, просто няма воля да се справят с тях, щото са много, а има едни лобита… и така…..

    Коментар от кк | август 16, 2007 | Отговор

  79. Трудно ми е да коментирам случилото се, защото не съм достатъчно запознат с генезиса на нещата и какво точно седи зад всичко това, дали нечии политически или мафиотски интерес, дали обикновена междуетническа омраза. Във всички случаи обаче, проблема е твърде сложен и няма еднозначно решение. Видяхме преди известно време и в страна като Франция как избиха нещата. Там обаче, като че ли полицията взе доста по решителни мерки без да се притеснява, че някой ще я обвини в дискриминация или расизъм. Просто некак не върви днес другаря Румен Петков да заповяда разчистване на района от буйстващите цигани, а утре изборджиите от собствената му партия да тръгнат из същите тези махали, да купуват гласовете им.

    Коментар от ntpavlov | август 16, 2007 | Отговор


  80. Ами мисли и действай?

    Коментар от Запознат | август 16, 2007 | Отговор

  81. С бърз оглед на дискусията тук, бих казал, че до голяма степен проблема се крие в нас българите, че преди да елиминираме етническите си проблеми, трябва да се справим с крайните „патриотични“ настроения, които позорят народа и градовете ни. С твърда ръка, *единство* (и това нямаме като стана дума…), добра демократична система и БЕЗ ФАШИСТКА ПРОПАГАНДА ще се справим с проблема.

    п.п. Ангеле, я го питай тоя блогър наясно ли е с демографското положение в Германия? Или е индиец/турчин/грък/българин и т.н. и прави „хайки“ за германци (малцинствата в действителност) или се събира с приятелчетата си и тероризира квартала (както се получава и ТУК обикновенно от страна на „младите патриоти“).
    п.п.п. Поздрави за поста!

    Коментар от Deadelius | август 17, 2007 | Отговор

  82. Да, няма вече СДС. И никога не е имало. СДС се оказа точно БКП. И като виждате, какво става, и ви е толкоз мил българина, що не действате, вместо да философствате и да раздавате квалификации какви неразумни били младите патриоти? Сякаш са ви свидни повече антибългарите, отколкото самите българи. Жалко ми е за вас. Личи си, че въобще не сте наясно, че „добра демократична система“ в условия на тероризъм и геноцид не може да има. Но вие сте хитри, много добре знаете, но продължавате да им слугувате на комунистите за пари. Ето за това обичате и защитавате циганите или тези, които ви посочат. Жалки Продажници!

    Коментар от Запознат | август 18, 2007 | Отговор

  83. Малка част от доста поучителен материал:

    ……“Не само ние, и други се възмущават от циганската безогледност. Тук ще си позволя един обемист цитат от човек, когото в никакъв, ама в никакъв случай не могат да обвинят в нацизъм и расизъм: „Знае се, че всеки десети циганин в света е жител на България. /Само за сравнение: Швеция има 500 цигански семейства./ От сводките на МВР става ясно и друго: близо 85% от всички тежки престъпления /взлом ни кражби, убийства и изнасилвания/ се извършват от мургавите ни съграждани. При това техните групови нападения се отличават с особена жестокост. Достатъчно е да припомним убийството на младата жена на стадион „Септември“ в столицата – дори виделите какво ли не криминалисти признават единодушно, че за първи път стават свидетели на подобно садистично отношение. И свръхлиберал да бъдеш, пак си склонен да се поддадеш на антиромски настроения.

    Де факто циганите са обявили война на имуществото, честта и живота на останалото население.“ – д-р Марсел Леви.

    Всъщност ако говорим за расизъм, то нека изтъкнем факта, че в циганския фолклор съществуват песни, насочени срещу нас, българите. Припевът на една такава песен гласи: „Хей, двама цигани – да умрат двама българи!“ Дали думите се отнасят и до „българите“ от Българския хелзинкски комитет? Дали тези национални предатели най-сетне ще осъзнаят, че и сред малцинствата могат да съществуват ксенофобски настроения?….

    Коментар от Дари | август 19, 2007 | Отговор

  84. Дари, тези са почитатели на Ибан Костов, който е циганин. Как искаш да мразят комунисти, цигани, евреи, педераси и изобщо паразити? И то при положение, че същите им плащат за такива изказвания!

    Коментар от Запознат | август 19, 2007 | Отговор

  85. Кой от тях, ще хапе ръката, която го храни?

    Коментар от Запознат | август 19, 2007 | Отговор

  86. Те са тръгнали на своето пътешествие преди векове.Народите са ги приели.Българският също и сега Вие ще ги пъдите,в тъмното,че и ще превръщате България в последната им спирка!?

    Това не е верно! Циганите са дошли заедно с поробителя и не сме ги искали. Виж, при арменците е друга работата. Освен това циганорите идват преди някакви си няколко века, което е нищо в исторически план. Нямат и грам основание да настояват да ги интегрираме сред нас.

    Коментар от Прос гащник | август 19, 2007 | Отговор

  87. Приятел, те дори не са си платили за всичкото това време на престоя си тук в Дунавска България, затова, че хабят ресурсите ни и ни навличат само беди!
    Поне нека тези, които ги защитават и искат паразитите-натрапници да си останат тук въпреки нашето несъгласие, те да платят!
    Глобата е в рамер на 900 000 000 000 евро и още 100 милиона тона 24 каратово злато!
    Има ли мераклии да платят?

    Коментар от Запознат | август 19, 2007 | Отговор

  88. Какво стана, проблем с парите ли имате?
    Какво казвате? Нямате толкова пари и злато?
    Ами като нямате, къде сте тръгнали да искате? Кой ви бие по кухите кратуни да се врете между шамарите? Евреите ви карат срещу леко заплащане, да настоявате? Тая няма да стане! С посредници не преговаряме! Да дойде чифута, да каже какво иска и колко е готов да плати! Айде сега марш да му докладвате!

    Коментар от Запознат | август 19, 2007 | Отговор

  89. Днес и.д. председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти и председателят на Израелтянския духовен съвет Роберт Джераси изразиха в отворено писмо безпокойството си от идеята за създаване на национална гвардия.

    Представителите на еврейската общност уточняват, че не оспорват правото на всяка неправителствена организация да се организира по начин, по който тя счита добър за себе си, но представените униформи на доброволците и израженията на техните лица и очи, твърде много напомняли униформите и израженията на доброволците от едни други бойни групи съществували в България в периода 1941 ? 1944 г.

    „От кого ще защищава Расате българските граждани? От външна инвазия или от вътрешни конфликти с етническите малцинства, които между другото са също български граждани“, питат Джераси и Бенвенисти.

    Коментар от Запознат | август 20, 2007 | Отговор

  90. Някой някъде пита за сестри Белнейски.Ето му малко инфо:
    http://www.voininatangra.org/modules/xcgal/displayimage.php?pid=4405&album=topn&cat=&pos=22

    Коментар от ANTIJEW | август 21, 2007 | Отговор

  91. Невинни етнически забави под мъдрото ръководство на тримата евреи:
    – Сергей Дмитриевич Станишев, украински евреин;
    – Симеон Сакскобурггота от еврейския род Кохари;
    – Ахмед Демир Доган, потомък на дьонмета – евреи, приели Исляма.
    Това са фактите, а когато фактите говорят, даже демократите са длъжни да замълчат.
    Та някой май нещо говореше за някакви си равни права пред закона. Хайде, мангалозащитници, опровергайте фактите. Или като шопа пред жирафа ще кажете, че такова животно нема?

    Коментар от Елтимир | август 21, 2007 | Отговор

  92. Какъв е мотива на философа-българофоб да пише против българите? Признайте си Грънчаров, ще ви олекне! Защо защитавате престъпниците и тези, които развращават-педерасите?

    Коментар от Запознат | август 21, 2007 | Отговор

  93. Парите Запознат парите.Служител на Мамона е философа-българофоб !

    Коментар от ANTIJEW | август 21, 2007 | Отговор

  94. Един коментар на „anti666“ за циганската инвазия в „Красна поляна“:

    Никъде нямаше коментар за странното поведение на полицията при тези размирици. Самият шеф на жандармерията там се оправда със страх на полицаите от военен съд. Тук никой не зададе въпроса – какъв военен съд и защо? Човекът е прав за себе си, много полицаи ежедневно ги е страх да използват сила срещу чандала (както и поредния случай в Д.Митрополия), защото след това постъпва веднага оплакване от неправителствени правозащитни организации, с еврейски пари се назначават най-добрите адвокати и циганинът не само е оправдан, но и полицайчето, позволило си да използва сила срещу него е уволнено без много шум. Това е положението и всеки в системата на МВР знае, че ако иска да си запази службата, по-добре с цигани да се не занимава. Така и в случая на „Красна поляна“ полицаите присъстваха само, защото имаха недвуслислени заповеди отгоре да не използват сила, а само да ограничат полето им на „изява“ далеч от банки, обществени сгради и най-вече президенския апартамент. Във всяка друга страна някои от бездействащите шефове биха си подали оставка, но не и тук. Всичко е било координирано за една „демонстрация“ на силата на чандала пред зоркия поглед на властта. Тази разработка идва точно от хора с вехтозаветни имена. Заповедите са пуснати по циганска линия чрез дон Цеци за организиране на размирици, за да натикат българите в миша дупка (използвайки формален повод поступването на неколцина „роми“ от няколко по-яки момчета).
    Другата заповед пък е спусната на висшите полицейските шефове да заповядат на хората си да не се намесват, а по скоро да ограничат талибаните в един безопасен за властта периметър. Така и стана. Ако погледнете разултата – арестувани от циганите няма (или поне не са им дадени имената), а за назидание са набарани неколцина български момчета, чиито имена веднага са оповестени и надлежно обяснено колко години затвор ги чака. Казвам ти дъще, сещай се снахо.
    Дефакто на циганите по страната им е дадена зелена светлина за още по-големи безчинства и мародерства. Така че нека да не си правим илюзиите, че това е епизодичен случай. Както казва Йордан – това е йодейския отговор на все по-нарастващото Осъзнаване на българите. Просто войната срещу нас след скритото подкопаване на българския Дух и морални ценности вече преминава на друга фаза – погроми и изтребление (по познатия им йодейски сценарии за революции). Учудващо защо обаче те решиха да избързат толкова рано, това се очакваше след няколко години. Явно нещо ги е притеснило сериозно и отговорът май беше даден в този сайт – http://www.voininatangra.org

    Коментар от Запознат | август 21, 2007 | Отговор

  95. Роми пребиха българин в Долна Митрополия

    Образувано е дознание по случая с 38-годишния мъж, който беше пребит от група роми в ранните сутрешни часове на 19 август в Долна Митрополия, съобщиха от пресцентъра на плевенската полиция.
    В районното полицейско управление в Долна Митрополия са задържани четирима от побойниците – на 21, 25, 28 и 32 години. По думите на пострадалия Павлин Илиев в неделя около 1.00 часа в центъра на Долна Митрополия той е отишъл да си купи цигари. Пред павилиона заварил група роми, които се карали с продавача, защото той отказал да им продаде алкохол. Внезапно един от ромите се обърнал към Павлин с думите: „Какъв си ти бе, скинар или мафиот“, разказва потърпевшият.
    След това групата го повалила на земята и започнала да го рита по тялото, сипейки обиди срещу него. Павлин Илиев си е извадил медицинско свидетелство, има и снимки на раните, получени в резултат на побоя. Той твърди, че с нищо не е провокирал агресията и не познава нападателите си.
    На място са пристигнали патрулка с полицаи и служител от СОТ, твърди пребития мъж в жалбата си. По непотвърдена информация при изпълнение на служебните си задължения е пострадал и един от униформените.

    Коментар от Запознат | август 21, 2007 | Отговор

  96. Само да кажа на всички вас, пумияри, дето защитавате тия убийци и изроди циганите, че ще ви отрежа главите ей! Малко ми остава да ви се наточа! Циганин изнасили сестра ми като беше на 15г, цигани пребиха баща ми, за 2лв. цигани редовно ни тормозЕХА с тяхната си музика и мръсотия, цигани не веднъж са се опитвали да ни пребъркват дори да се организират да ни бият с повече хора. И ще ми защитавате тоя РАК, а? Вие не сте българи и аз ви отписвам! Вие сте поклонници на чужди интереси и следователно мои врагове! Аз ще се боря с вас, както се борих и с циганите, които вече не правят проблем, а се съобразяват с мен. Циганите разбират от бой и бруталност, е, аз се специализирах за толкова години в това! Гледам пишат доста говна в тази тема, подкрепящи интеграцията на циганите, еврейските маши които ни налагат… е, аз ще ви кажа, вие не сте българи и спрете да дрънкате и проповядвате вашата отровна идеология. Спрете да дрънкате за фашизъм и комунизъм – двете изкуствео създадени идеология на евреите! Няма такива неща – има справедливост и всекиму според заслуженото. Вашето какво е? Че защитавате едни терорости!? Не мисля, че е мястото интернет да ви заплашвам, но опасявам се, че ще ви застигне нещо доста неприятно, с фатални последици. Не ни помагате с нищо – вие еврейските подлоги, поне не ни пречете. Ние сме много и се знаем, кои сме. Не ни карайте да започваме от вас! Напълно съм сериозен.

    Коментар от violence | август 25, 2007 | Отговор

  97. Пак да ви припомня! Нещо ще се случи и ще има чистка! Вие ще изгорите като факли! Който не е ЗА българите и дори играе срещу тях, няма да пребъде! И е нормално, навсякъде се борят срещу народните вредители. Да ви намекна само какво би ви се случило, ако си помислите да играете такива игри в една арабска държава! Това, че тук няма проявен радикализъм, не означава, че не съществува и когато се опитвате да изкарате черното – бяло, вие разпалвате огъня, който ще ви изгори!

    Коментар от violence | август 25, 2007 | Отговор

  98. голямо лай-но лапни, гол-ляма приказка не казвай !

    Коментар от СТЕФАН д-р | август 25, 2007 | Отговор

  99. еби си майката, пумияр!

    Коментар от violence | август 25, 2007 | Отговор

  100. Няма народ без самочувствие за величие. Колко ли са наистина великите народи в световната история? Малко, броят се на пръстите на ръцете. Но има народи с откраднато самочувствие, които са десетки и десетки. Тези народи, с откраднатото от историческите обстоятелства самочувствие са в основата на световните войни, донесли им само несгоди и робия. Робията има различни измерения и многобройни проявления и в днешно време. Да, да си беден, значи да си роб. Най-добрият лек за откраднатото самочувствие е омразата към „другите“, които не са като теб. В основата на омразата стои отъждествяването на език, култура и религия. А те са три различни компонента, които, въпреки всичко, могат да се срещнат в голяма група хора, т.е. народ. Но това не означава че трябва да бъдат наложени със сила, защото тогава неволно се превъщаме в комунисти, фашисти и ислямисти, което е едно и също. В основата на трите световни течения стои насилието и незачитането на човешката личност

    Коментар от Кармен | февруари 8, 2008 | Отговор


Вашият коментар