Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Европа значи свобода

img_5566Какво получавам като гражданин на Европейския съюз:

● Зачитане на определени ценности и на един определен обществен модел;
● Зачитане на свободата, демокрацията, правовата държава, човешкото достойнство и човешките права;
● ЕС е общност, уповаваща се на плурализъм, толерантност, справедливост, солидарност и отричане на всякакъв тип дискриминация;
● Свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Липса на дискриминация поради поданство;

● Гражданин на Съюза е този, който притежава гражданство на една от страните-членки. Гражданството на Съюза важи освен националното гражданство и го допълва. То обхваща като допълнителни права:
● правото на свободно придвижване и пребиваване на територията на държавите-членки;
● активното и пасивно избирателно право в изборите за Европейски парламент и местните избори в държавата-членка, в която пребивава;
● правото на закрила от дипломатическите и консулските власти в страни извън ЕС (при условие, че държавата-членка, на която сте гражданин няма представителство);
● правото на подаване на петиция до Европейския парламент, на обръщение към европейския омбудсман, както и право на обръщение към институциите и консултативните органи на Съюза.

● Зачитане на човешкото достойнство, право на живот, забрана на мъченията, на жестокото безчовечно или унизително отнасяне или наказания;
● право на свобода и сигурност, зачитане на личния и семеен живот;
● свобода на мисълта, убежденията и религията, свобода на словото и информацията;
● право на образование, свобода за извършване на търговска дейност;
● право на собственост, равенство пред закона, културно, религиозно и езиково многообразие;
● равенство между мъжете и жените, интегриране на инвалидите
● право на ефективни съдебни средства за защита и на достъп до безпристрастен съд, презумпция за невиновност и право на защита и т.н.

декември 27, 2006 - Posted by | Европа

6 коментара »

  1. Цитат – „Свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали.“

    Насочващ въпрос – Това за хората … съвсем така ли е?;)

    Втори насочващ въпрос с известна връзка с първия – интересува ли ги хората, които искат да минат безпроблемно границата с Гърция на път за портокаловите ферми свободното движение на стоки, услуги и капитали?

    Коментар от Георги Фурнаджиев | декември 27, 2006 | Отговор

  2. Да, за хората също е така; разбира се, всеки сам трябва да реши как и защо да пътува; всички няма да пътуват, а само тези, които знаят за какво го правят и са си подсигурили ресурса за това; който много обаче иска да пътува, трябва да реши сам всички въпроси около пътуването си, естествено…

    Коментар от Ангел Грънчаров | декември 27, 2006 | Отговор

  3. Г-н Грънчаров, да не се занимавате с политика? :)) По принцип пишете верни неща, но увъртате. Никъде не видях да споменавате едно село в Люксембург, където на един речен кораб е подписано едно споразумение. До колкото знам влизането на България в ЕС не означава влизаве в списъка на страните от онова споразумение.

    Коментар от Георги Фурнаджиев | декември 28, 2006 | Отговор

  4. Ако ние, хората, не се занимаваме с политика, то тя се занимава с нас – и това често ни струва много. 🙂 Ето че и вие се занимавате с политика, и това е нормално…

    Коментар от Ангел Грънчаров | декември 28, 2006 | Отговор

  5. Първите три точки включват общи приказки, които нямат конкретни измерения и не се употребяват само за ЕС, а би могло да се твърдим, че топва са права, които и понастоящем са ни конституционно гарантирани.
    Дискриминация има – в България на трудовия пазар аз имам равни права с (да кажем) един французин, но във Франция той има предимство пред мен, например, и аз там мога да се състезавам само за работни места, които не са желани от французите.
    Правото на свободно предвижване го имахме и преди – можехме да отидем където поискаме, стига да имаме пари за това. Преминаването през митница не е кой знае какво неудобство.
    за „правото на закрила от дипломатическите и консулските власти в страни извън ЕС (при условие, че държавата-членка, на която сте гражданин няма представителство);“ – ще видим. Достоверен лакмус дали това действа ще е съдбата на медицинските сестри в Либия. Засега реакцията на ЕС е като на умрял кон опашката.
    „право на образование, свобода за извършване на търговска дейност;“ – Чак сега ли придобиваме това право? Досега Българските студенти в Германия и другаде нелегално ли са учили? Ако пожелаеш да отвориш фирма в Германия да кажем преди влизането в ЕС, някой ще забрани ли?
    Последните три точки са също общи приказки. Принципно и българската конституция дава такива права. А понятието „инвалид“ отдавна не се използва в ЕС – използва се „лица с увреждания“ или още по завоалираното понятие „хора със специфичнои способности“.
    Изобщо, не мисля, че плюсовете от влизането ни в ЕС са кой знае колко.

    Коментар от kalinvv | декември 28, 2006 | Отговор

  6. Всеки има пълното право да оценява както намира за добре едно или друго нещо – според това доколко съзнава собствения си интерес. Аз тези дни четох „разсъждение“ от един… „другар“, в което той съвсем сериозно пишеше, че един съюз за „вечна дружба“ с Русия и Китай щял да ни бъде неизмеримо по-полезен от влизането ни в Европейския съюз. Таки си мисли човечецът, какво да се прави?! Но ето пък че зад една или друга оценка стоят някакви базисни ценности, които я предопределят. Аз лично не съм пристрастен към азиатско-комунистическите ценности и затова съм привърженик на Европейския съюз и на САЩ, които олицетворяват едни коренно различни човешки ценности, отговарящи на моята ценностна система, на възпитанието ми и също така на културата на моя народ – по моя преценка.
    Това е което мога тук и засега да кажа за оценяването на едно или друго…

    Коментар от Ангел Грънчаров | декември 28, 2006 | Отговор


Вашият коментар