Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Как, къде и кога трябва да се протестира та екопротестите да са по-ефективни?

Смисълът от тези протести е огромен. Управляващите виждат срещу себе си млади, активни и мислещи хора, които не са съгласни с това, което са си стъкмили. Повярвайте – няма нищо по-страшно за сегашните управляващи от това. То си личи и по полицейските мерки – съмнявам се, че някъде в България затворници-рецедивисти са охранявани така строго. Ама те и не могат да нанесат такава вреда на управляващите. Друго са си страшните врагове на родината – мислещите хора (особено младите), Би Би Си, чуждите туристи – не и руските – те не са чужди! – лекари и учители!

Протестът не беше от най-добре получилите се, но в никакъв случай не беше незаконен и определено не сме провокирали полицията!!! Първо, защото никой не може да те спре да пресичаш улицата и особено на пешеходна пътека, където предимството е изцяло на пешеходеца, с изключение на пътен полицай – регулировчик, т.е. трябва да има палка, служебна значка, на която да пише „Пътна полиция“ или квото беше там, светлотразителна жилетка с надпис полиция на гърба и служебно оръжие. Такъв на протеста аз видях само един и той беше крайно неориентиран в създалата се обстановка и нищо не регулираше като цяло. Аз спирах на практика само там където той се опитваше да дава някакви знаци, щото само той от там присъстващите полицай имаше това право. Останалите полицаи от Security Police нямат права да регулират движеието по пътищата, а само да съблюдават спазването на обществения ред, което те нарушаваха, забранявайки ни да упражняваме правото на свободно пресичане на пътища и то по пешеходни пътеки. Това аз наричам провокация!!! Тя естествено не беше от страна на там присъстващите полицаи, а на тези които им дават заповедите. Единствената забележка, която имам към тях е, че не се справиха особено професионално с тази си работа, тъй като допуснаха в един момент основната концентрация от хора да бъде на малкото островче между двете платна, където естествено нямаше как да се съберат 50 човека и се получиха тези блъсканици, довели до арестите. Иначе съм на мнение, че вече е време да минем към друг тип протести, пред съответните отговорни институции и да почнем да искаме оставки. Няма на кого да викаме мафия и корупция на Раковска или Паметника „Левски“, тия хора са на други места и трябва там да се концентрираме и да сме много добре организирани и отново да бъдем „законни“! (Симеон Гигов)

Докато не направим нещо радикално, например да отидем на място и да легнем пред багерите или просто да ги разрушим няма да има искания ефект. Просто защото в новините ще говорят глупости като по bTV, а от министерствата няма и да си направят труда наистина да свършат нещо, а само ще ни замазват очите. Безмислено е да даваме жертви и всеки път да аресуват хора, не мислите ли? Как може от над 200 протестиращи почти никой да не се застъпи и да не се опита да помогне, когато няколко полицая влачат момиче!? Не сме ли всички за една кауза, не трябва ли да си пазим гърбовете? Те са 50, ние – над 200. В подобни случаи на запад масата просто отива и си издърпва обратно хората (както направихме на Орлов мост). А да видим дали ще имат смелост да извадят палките и да набият 200 човека. Май ни липсва смелост… Не можем да стоим отстрани и да дюдюкаме, докато влачат по земята нашите хора! И за да не кажете, че само критикувам – миналата седмица на „Раковска“ аз (с бяла тениска с надпис „Earth First!“) и още двама-трима се опитахме да помогнем, когато арестуваха човекът с кучетата като застанахме на пътя на полицията пред патрулката, за да ги спрем и да не го арестуват като просто си изтеглим обратно човека 🙂

(Тези изказванията поставят важни въпроси, по които е добре повече да се помисли. Те са взети от Флашмоб в подкрепа на Рила и Иракли и от НАБЛЮДАТЕЛ, блога на С.Патеев. Ако една много значима кауза се защищава по неподходящ начин, то по тази причина ще пострадат както каузата, така и нейните защитници.)

септември 5, 2007 - Posted by | Гражданинът, Демокрацията, Екология

5 коментара »

  1. Това момченце изобщо не е наясно със законите в тази държава! Т.нар. от него security police също има служители, които изпълняват компетенции по осигуряне контрола над пътното двийение. И не протестиращите определят кой да буде арестуван и кой не. Ако задържането е незаконосъобразно то веднага може да се обжалва пред съда. Това е начина,а който тръгне срещу полицията трябва да знае, че ще понесе закона с цялата му тежест! Ето това е демократична държава, в която се спазват законите!

    Коментар от deris | септември 5, 2007 | Отговор

  2. Това момченце Dris много издърдори, но нищо особено не каза. Очевидно е от PR-ра на „фонтановите“ органи. За пръв път чувам, че имало служители по контрол на пътното движение „под прикритие“.Ако министърът с четири висящи дела и това е измислил,сигурно не знае, че в цяла Европа контролът на пътното движение се извършва от униформени служители с отчетливо различаващи се униформи.И никой не може да бъде проследяван и заснеман тайно. В Холандия например заснимащите камери и радари по пътищата не могат да бъдат скрити.Нещо повече, няколко радиа съобщават непрекъснато местонахождението на радарите и камерите според обаждания на шофйори.
    А иначе досега не сме чули протестиращи да арестуват полицаи.А задържаните протестиращи в кой съд да се оплачат ? И след колко години да чакат резултат ? А когато полицията си затваря очите пред очевадни нарушения и престъпления,понася ли цялата тежест на закона ??
    Та, това ли е демократичната държава, в която се спазват законите ??
    „Мили Dris“, тази днешна България плаче за нов 10-ти ноември, само че този път истински, с търсене на пълна отговорност на убийците, престъпниците, крадците, насилниците и т.н.
    И един макар и закъснял български „Нюрнбергски процес“.
    Дано истинските българи намерят сили да го направят, иначе са обречени на мизерно съществуване, дори и като членове на Европа.

    Коментар от Чеп Чепатов | септември 5, 2007 | Отговор

  3. Мога от първа ръка да заявя, че на всяка пешеходна пътека (а те са общо три) имаше по един служител на „Пътна полиция“. Признавам, не успях да видя дали имаше значка, на която да пише „Пътна полиция“, но всички останали цитирани атрибути ги имаше. И именно те спираха или пускаха движението. Около този протест наистина има странни неща, но за тях ще пиша малко по-късно следобяд, когато ще мога да пусна и снимките, които направих на протеста.

    Коментар от Nick Angelow | септември 5, 2007 | Отговор

  4. От репортажа,излъчен по БНТ видях,че имаше полиция,която уж охранява протестиращите,без да се разбере от кого?Може би министъра на вътрешните работи е очаквал протестантите да бъдат нападнати от мирните граждани или по-скоро да не се присъденят към тях без нужното предварително разрешение и да не придадат масовост на протеста.Не знам доколко е информирана обществеността за този мирен протест,но аз лично научих от интернет.Известно е,че по-възрастното население по-рядко ползва компютър,ако изобщо ползва,други ходят на работа и случайно минали симпатизанти могат спонтанно да се присъединят.Мисля,че точно от това се страхуват управляващите от съединяването на силите на недоволството.Грабват едно момиче и го влачат,за да вземат страха на момичето и другите,а те гледат безучастно и мислят за закона.За кой закон?
    За закона,който ограничава правото им на протести и стачки.Един лесно ще бъде осъден,но 100,200,300 не само че трудно ще бъдат влачени,но и осъдени.И защо да бъдат съдени,че търсят правото си на глас и за опазване на Родината им!?Министъра с четири висящи дела ли Ви уплаши със закони и съд?!Че те тия закони да не са само за нас,а за него не важат.Значи келяви са законите щом министър може да ги гази.Ама същият тоя много добре знае,че народа може да сгази не само келявите закони,ами и министъра престъпник.
    Къде трябва да протестирате?
    Пред парламента!Не само защото най-големите мошеници и мафиоти са в него,а и защото именно там се коват тези келяви закони,които позволяват на този и онзи да ги гази.У нас законите се правят не за да се спазват,а за да могат да бъдат нарушавани без проблемно и за отделни персони.Ако имаше закони като хората нямаше сега да се чудим как да спасяваме Иракли,Странджа,Рила,Пирин,
    Черно море.Къде бяха батковците-бакшиши?
    Пред змийското гняздо-ПАРЛАМЕНТА!
    Какви пресечки,какви мостове?Парламента!!!
    Не знам дали е бил къркан Станишев,когато говори,но знам със сигурност,че каза:“И ако някой си мисли или въобразява,че може да НИ докара до ситуацията от 1997г бързам да го уведомя,че няма да го позволим!“
    НИЕ ЛИ ГИ ДОКАРАХМЕ ДО ТАЗИ СИТУАЦИЯ ИЛИ ТЕ НАС?!Ние ли ги докарахме до тази ситуация или те нас?
    Страхуват се,защото си знаят,че са се оляли от всякъде.Иначе защо заплашва и предупреждава да не си мислим?!ЗАЩО ЛИ?
    ЗАЩОТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ ЗИМАТА НА НАШЕТО НАДОВОЛСТВО!!!
    Пред пярламента.

    Коментар от Ружа | септември 5, 2007 | Отговор

  5. Чепче ли си , не знам какъв си, но когато нещо не ти е ясно по-добре си мълчи, защото в противен случай предизвикваш смях. Т.нар. security police е „Охранителна полиция“, a абсолютно всичките й служители са униформени. И как пред кой съд- пред българския естествено. Той и без това не обича полицията, така че давайте смело. Мисълта ми беше ,че трябва да се протестира, но всичко да е законно. Така се прави. Всичко друго е хулиганство. А хулиганството е административно нарушение по УБДХ, а мойе да прерастне и в престъпление по НК. Мисля си ,че благородната кауза заслужава благородни средства. Сега всички ще скочите пак срещу полицията. Скочете срещу тези,които контролират полицията!!! И крайно време е да разберете, че полицаите(или голяма част от тях) се мъчат да си вършат работата, въпреки хилядите пречки пред тях. Полиция,а не милиция!Протестиращи, ане хулигани! Ето за това съм аз!

    Коментар от deris | септември 5, 2007 | Отговор


Вашият коментар