Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Защо… “онлайн-простотията” е така колосална?

Ами защото, изглежда, е неограничена: в реалния свят като говориш или вършиш простотии, може някой да те шибне през мръсната уста, а тук не може. “Онлайн-смелчаците” затуй са така агресивно нагли, но това съвсем не ги прави по-малко мижитурки. Скрит зад някакъв “никнейм”, простакът се чувства абсолютно свободен дръзко и непрестанно да ръси най-цветисти простотии. Като надушат, че някой не е като тях, простаците рипват наежени срещу него и тръгват да го съсипват: интернетът, представете си, бил… техен, само простащината трябвало да цъфти в него! Братството на арогантната интернетна простотия не търпи “другомислието”, сред него и мисълта не е на почит: цени се само най-перверзната простащина. Обаче “езикът” на тия простаци, дето в мнозинството си и не могат да пишат като хората, е наистина цветист и богат: тия, дето не са като тях, са “луди”, “психари”, “ненормални”, те са “тролове”, а пък тяхното писане било… “помия”, “спам” и не знам си какво още (вижте, отворете някой блог на такъв агресивен простак, за да се насладите на… “българо-английския език”, щото те са все и учени момчета!).

Аз лично почти 10 години използвам интернет и вече не се удивлявам на нищо. Правил съм си какви ли не изследвания върху най-чудновати “феномени”, един ден ако имам време ще ги опиша. Но си е факт, че простащината в интернет е безпределна и винаги може да роди нещо ново – момчетата и момичетата се стараят непрестанно и фортуна чат-пат им се усмихва.

Най-арогантната простотия има за свой корен пълното неуважение на другата личност: да си навираш носа в чужди работи и с менторски тон да сипеш поучения си е тъпо по начало, ама как да го разберат?! Карай, да правят каквото си щат, животът учи – пък и на никой не прощава в крайна сметка…

Ще завърша с нещо, което обаче ми се струва важно. Интернетската простотия е единна по въпроса, че трябвало да се пише така, че да се харесва на… публиката. Трябвало да се пише така, както у нас се пее… чалга: хем просташки, хем… прочувствено. Публиката не трябвало да бъде… “дразнена”, а трябвало само да бъде… приспивана с елейни слова. Никой не трябвало да демонстрира… “интелектуално превъзходство”, зер, санким, е доказано, че в интернет трябва да се демонстрира само… “интелектуалната оскъдица”. Трябвало да се съобразяваме с… “мурафетите на „свързания свят“, щото иначе рискуваме да ни определят като „досадници“. Трябвало да се пише “просто”, другото било… “локумджийство”. И т.н.

Аз пък, представете си, държа на нещо по-различно: нека всеки да бъде какъвто си иска. Да пише и прави каквото сам реши, на свой риск и на своя отговорност: нека съвестта да бъде единствения ни ограничител. Съвсем не ме дразни това, че другият бил “различен”. Не искам той да става като мен, важното е да бъде себе си, но по един свой си начин. Никой “насила” не може да бъде научен на нищо. Нито пък… възпитан. Това, че сме различни, е най-голямото ни богатство: ако не сме, тогава именно ще настъпи онази скука, която се мержелее като идеал на ония, които мечтаят за някаква… “девственост” и стерилност на “българския интернет”.

“Девствен”, “стерилен” и дори… “импотентен” животът не може да бъде. Това, което става в интернет – пък дори и българския специално – пак е някаква форма на живот. А животът, доколкото е живот, неизбежно е многолик. Свободата го прави такъв.

Простащината ще стане куриоз в “нашия интернет” едва тогава, когато в него се възцари именно автентичната свобода. Простакът е несвободен човек – неговата собствена простотия е неговия тиранин. Първата крачка към собствената свобода е освобождаването на своята мисъл и душа от тиранията на собствената простотия.

Но за тия неща отдавна съм писал в блога си. Тия, дето “немали нерви” да ги изчетат, затова и, предполагам, не са чували за тях. Няма и да чуят: понеже било модерно да ме… “баннват”. А ме “баннват”, понеже държат да си бъдат все същите.

Оказва се, че ми оказват – без да си дават сметка за това – голяма чест с това тяхно… “банване” 🙂

януари 28, 2007 - Posted by | Етика

19 коментара »

  1. […] , - ? - , - . […]

    Pingback от pro_01 @ blog » Blog Archive » | януари 28, 2007 | Отговор

  2. и една от характеристиките на простака е че той не се осъзнава като глупав, а като „много як“/cool/ и опитва постоянно и неистово просташки да налага „много якото“ като еталон, норма и стил

    Коментар от христо михайлов | януари 28, 2007 | Отговор

  3. Сериозно ти казвам, намали ги тези кавички.
    И спри с тази история. Ако не друго, втръсна ми в блогсферата да чета само заядливи постове.
    Какви са тези междублогови заяждания?
    Хайде, моля, нали уж свобода на словото, никой не те насилва да им обръщаш внимание.
    Толкова.
    П.П. Сериозно, както си тръгнал, скоро ще си втори Вучков, пък макар и онлайн 😉

    Коментар от Eneya | януари 28, 2007 | Отговор

  4. ….Защото и of-line простотията е същата!

    Коментар от Nikolay Dimitrow | януари 28, 2007 | Отговор

  5. Верно е много досадно да се биете и карате в блогосферата. Малко ми мяза на яко избиване на комплекси:(
    Интернет затова е интернет – щото има място под слънцето за всички – за простаци, за умници, за дървени философи, за самовлюбени драскачи и прочие…
    Много е просто – ако на някой не му харесва как някой друг пише – ми да не го чете. Аз така правя. Някой път, когато ми хареса темата – чета какво пише в този блог (макар че, признавам си – трудно стигам до края, защото някъде към 4тия абзац просто губя търпение). Чета и други блогове, но не мога да кажа че „следя“ някой. И според мен всеки си има хубави и глупави постове. Важното е да не се срамува да си го признае. И да не си губи времето да се надхваща с някой друг, с когото едва ли има някаква база и смисъл да се сравнява 🙂

    Коментар от Све | януари 28, 2007 | Отговор

  6. На мен пък ми е забавно. Много по-интересно от „Сблъсък“, например 🙂

    Коментар от illa | януари 28, 2007 | Отговор

  7. Не мога да разбера защо на някои хора спорът – какъвто и да е той – им изглежда като… „каране“ и дори „биене“! Та да се спори е съвсем нормално и естествено: в спора хората съотнасят раз-личността си, един вид се „съизмерват“, и така всеки показва себе си. Пък, от друга страна погледнато, в спора – казано е – се ражда истината, която не е… „нечие притежание“, а е „разпръсната там накъде“, и трябва да се събира частица по частица. Отричащите споровете, тия, които изпитват боязън от спора, са странни хора: ами ако не спорим, какво тогава ще правим?! 🙂 Аз пък съм любител на споровете, като, естествено, в спора трябва да се спазва някаква култура; но и тази така нужна ни култура на спора не може да се придобие извън спора и без спорове, така че да живеят споровете! 🙂

    Коментар от Ангел Грънчаров | януари 28, 2007 | Отговор

  8. малко е грубо, но пък е адски вярно (:

    Коментар от kiddo | януари 28, 2007 | Отговор

  9. Буахаха, не било каране. Добре г-н Грънчаров (нали инак било прекалено фамилиарно, както се оплакахте вече).
    Щом предпочитате да сменяте названията на фактите, моля.

    Коментар от Eneya | януари 28, 2007 | Отговор

  10. Ангеле, ще ти кажа, че има неща, които пропускаш:

    1. Трябва много добре да подбираш местата, където публикуваш. Ако насвяткаш един и същи текст в 5 медии и 10 форума, 4 от медиите ще се почувстват излъгани, че не са били „предпочетени“, ще се почувстват освен това използвани от някаква личност, която търси популярност (без значение какви са в действителност мотивите й); а 9 от форумите ще са места за чешене на психическа краста… в 90% от форумите се СПОРИ, това е главната им цел; спорът, не истината, е главната цел на един средностатистически български форум… а когато спорът е между анонимни субекти, не може да очакваш от него качество, адекватност и най-вече ОТГОВОРНОСТ за всичко казано.

    2. Интернет е масова медия – тя е толкова качествена, колкото е, и цялостното ниво на така наречената „блогосфера“
    е средно. Ако искаш адекватен отговор на статиите си, търси го в няколко избрани медии с не толкова „поп“ „мас“ „шир“ публика. Специално в БГ блогосферата се движи от 18-28 годишни хора, 99% от които още не са разбрали, че светът не е толкова прост, ясен и безобиден, колкото им изглежда на пръв (макар и задълбочен, според тях) поглед.

    3. Ако искаш повечето твои статии да бъдат четени и публикувани, изкарвай пред публиката много по-малко, отколкото създаваш и само онова, което наистина мислиш за качествено.

    4. Не предлагай често статии на медиите, не повече от една на няколко месеца. Ако си щатен коментатор във вестник или списание, може да се изказваш по всеки въпрос във всеки пореден брой, това е работата на коментаторите на заплата, но ако си по-дълбок анализатор и още повече външен автор, никога, никога не се „натрапвай“ на вестник или медия повече от веднъж на няколко месеца. Имай предвид, че весниците получават много текстове и често пъти не може всичко да бъде публикувано, една от причините нещо да не бъде публикувано е наличието на прекалено много материали, които чакат реда си; а не примерно на нежелането на редакторите или цензурата

    5. Прекалената активност във форум или медия, липсата на усет кога и колко да се говори са много важни, за това дали ще бъдеш уважаван и четен. Виждам, че говориш за Вярата в Бога, ами трябва да ти кажа, че в Библията, особено в Стария Завет има доста предупреждения да се внимава с думите и оценките.

    6. И накрая: именно блогът е мястото където може да пишеш толкова, колкото искаш… обаче не очаквай да бъдеш поздравен от сополанковците или пък търпян, ако по някакъв начин им влизаш в територията… ако има начин изключи се сам от тая обща система… или приеми недоволството им като нещо нормално… Не забравай, че в Интернет-магистралите (блогове, форуми и прочие масовки) си имаш работа с деца, с хора без работа, с комплексари или странници…

    Коментар от Леке | януари 29, 2007 | Отговор

  11. Благодаря на Леке за смислените съвети 🙂

    Коментар от Ангел Грънчаров | януари 29, 2007 | Отговор

  12. 1.Всеки гледа да си докара някой пиниз – явно във Вашия случай г-н Грънчаров наблягате на кавичките. Малко опасна практика – може пък и Вас да почнат да ви спрягат в кавички. Аз пък явно обичам тиренца, но това не е тема за обсъждане тук.

    2. Интернет е място където всеки казва каквото си иска, когато си иска и където си иска. Ако очаквате всички да ви свалят шапка…малко илюзорно живеете. А това че се засягате е ваш проблем – но щом Ви жегва, може би има за какво!

    3. Аз ползвам интернет от 9 години пък! Спрял съм да се удивлявам на подобни неща отдавна, но Вие май не сте!

    4. Карайте по полека – нервите ще ви трябват!

    Коментар от SoulFreak | януари 29, 2007 | Отговор

  13. 🙂 Нерви в тези неща не изразходвам – откъде пък Ви хрумна това?! Изразходвам… емоции – и като човек, изкушен в психологията Ви казвам, че това е изключително полезно 🙂

    Иначе благодаря за съветите… а Вие не считате ли, че човек би трябвало да дава съвети само когато му ги поискат?! Просто питам, интересно ми е как мислите 🙂

    Коментар от Ангел Грънчаров | януари 29, 2007 | Отговор

  14. 🙂 По-добре добронамерен съвет, отколкото злоба или „простотия“… Аз се занимавам професионално с Интернет от 2000 година, а РАБОТЯ и ползвам ВСЕКИДНЕВНО Интернет от около 1997-98 година (вече забравих точно коя година беше, но си спомням как по половин час чаках да се зареди страницата… помня и тогавашния масов доставчик – Цифрови системи). Та Интернет ми е като втора среда… и много добре познавам характера й… а ти Ангеле се нуждаеш от съвет, тъй като отдалеч личи, че си новак… Има неписани правила и закони в тая електронна джунгла и ако не ги спазваш няма начин да не се опариш… Ако си наистина интелигентен човек, първото правило, което трябва да научиш е да ритнеш по гъза анонимника, който те напада и да го ритнеш само с едно точно изречение, не повече… Аз самият съм се забавлявал до простотия в тъпи форуми с разсъжденията на тъпи форумци и знам, че само тяхното мълчание би ме накарало да мълча и да не ги дразня… Два пъти са ме банвали от форуми, защото съм ги обръщал с главата надолу само за 3-4 дни… ама тогава нямах работа… та затова… па и не беше хубаво да ръся толкоз глупости, та вече не играя на тая игра… В моя блог има коментари на завистливи или просто прости лайна, ама или им трия простотиите или ги ритам с един, едниствен шут или не им отговарям…

    Коментар от Леке | януари 30, 2007 | Отговор

  15. Мдам…и аз се интересувам от психология и съм съгласен, че емоциите трябва да се изразходват, освобождават и прочие. Относно съветите – надали бихте ме попитали точно мен…най-малкото защото преди да напиша коментар, дори не сте предполагали че съществувам. А дали ще приемете съвети, критики и прочие си е ваш избор. Също и начина по които обръщате внимание и отговаряте на каквито и да е мниния по Ваш адрес! Приятен Ден!

    Коментар от SoulFreak | януари 30, 2007 | Отговор

  16. Ставаше дума не за приемането на съвети, а за даването, въпросът ми беше с такава насока, но както и да е, приятен ден и от мен…

    Коментар от Ангел Грънчаров | януари 30, 2007 | Отговор

  17. „Докога над страната ни бащина ще вилней тази страшна простащина?“ – казваше Радой Ралин

    Коментар от Ангел Грънчаров | януари 31, 2007 | Отговор

  18. ‘подобна простащина’ вилнее над всички страни, в които се ползва интернет, бъди сигурен ;]

    и винаги има два лагера – тези, които простеят (анонимно или не) и тези, които се възмущават от това простеене (което самите те може би практикуват някъде из дебрите на нета, възмущавайки други хора)
    чисто хипотетично говоря, да не го приемеш лично сега 😀

    Коментар от kiddo | януари 31, 2007 | Отговор

  19. Пък аз се крия зад „никнейма“ „prostak“. Не знам никнейма ли или аз сам възбудих „prostak“-a в мен.

    Коментар от prostak | март 9, 2007 | Отговор


Вашият коментар