Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Трябва ли да абдикира Симеон?

Наистина, защо медиите, пък и “общественото мнение” – доколкото има такова у нас – така упорито мълчат по този въпрос? Симеон – иначе носител и символ на една институция с високо достойнство за нацията: царската – от години се занимава с недотам достойна роля на редови политик. С това уронва постоянно престижа на царската институция, която по начало е надпартийна. Това е недопустимо: титлата “Цар на българите” не е негова частна собственост, а принадлежи на нацията. Ако той имаше нужното достойнство и съзнание за отговорността, която лежи на плещите му, нямаше да се нагърбва с такава мизерна политическа роля. Той обаче, преобразявайки се в политик, измени на своята най-висша роля, която историята и династията му е отредила: да бъде български Цар. Днес “господин Сакскобурготски” се е принизил до нивото на един Ахмед Доган и на един Станишев – не усеща ли този човек това, че е паднал твърде ниско?! Той вече е лидер на партия, която събира 3-4 % от доверието на избирателите – та това вече е крах на царската институция, която се свързва с неговото име! Щом като Симеон абдикира от отговорностите си на Цар, той сега трябва да се прости и с титлата си.

Ето защо Симеон е длъжен да абдикира – и да се занимава колкото си иска с политика: в качеството си на бивш монарх…

Поставям този въпрос и настоявам за абдикация, защото съм убеден монархист и твърд привърженик на царската институция. Нейният безспорен авторитет в народното съзнание задължава лицето “Симеон Сакскобурготски” да поеме върху себе си всички негативи на изявите си като редови политик в последните години и така да спаси авторитета на институцията. Противното – с пропадналия си личен авторитет да завлече и институцията в един неминуем провал – не трябва да бъде допускано. Процедурата “абдикация” е създадена точно за случаи като неговия – за да се спаси авторитета на институцията, трябва да се жертва персоната, която я олицетворява. Личностите, които олицетворяват някаква институция, са временни, но самата институция остава. Това важи и за президентската институция, но особено е важно за монархията.

По тази причина Симеон трябва да абдикира, с което носител и въплъщение на царската институция ще стане (както е по Търновската конституция) неговият първороден син. Той няма право да усуква и да говори, че не знае кой ще го наследи – има конституция и тя трябва да се изпълнява.

А защо трябва да се спаси престижа на Царската институция ли? Не само защото тя има “историческо значение” за нашата страна и народ. Не само защото не трябва да се допуска един такъв безславен финал на една вековна и славна историческа традиция. А защото Царската институция има бъдеще – независимо от това че нейният последен носител направи всичко, за да дискредитира институцията, на която той е символ. Царската институция има бъдеще, понеже Републиката у нас е в невероятна криза, която тепърва ще се осъзнава. Монархията беше ликвидирана от комунистите по недопустим, абсолютно незаконен и противоконституционен начин, което доведе до това, че републиката стъпи на нездрава основа. Като прибавим към това и вътрешните несъвършенства на републиканския строй, то републиката у нас по моя преценка е временно явление и при достигането на съответната зрялост на нашата демокрация неизбежно ще се постави въпроса за възстановяване на Монархията. Предвиждам, че този ден не е далеч – независимо, че това може да изглежда странно не само на мнозинството, но и “кажи-речи на всички”.

Републиката у нас е в дълбока криза, и тя е един от основните фактори за нефункционалността на нашата демокрация. Парламентарната република се оказа най-неподходящата за България държавна форма. Стигнахме до положението по недопустим начин да се дискредитира и този най-малък авторитет, който имаше президентската институция: днешният президент е лицето Гоце Първанов, бивш сътрудник на ДС и, предполагам – като се вземе предвид дълбоката обвързаност на ДС с КГБ в ония времена – и на тайните служби на една друга държава. Такова падение разруши крехкия авторитет и онова малко достойнство, което имаше републиканската президентска институция. Ето защо – успоредно с осъзнаването на този безспорен факт от все по-широки среди – неизбежно ще се постави въпроса за реставриране на Монархията. Защото не може една морално съсипана институция да играе ролята на морален стожер на нацията…

Поне по тези причини – и други могат да се изтъкнат – Симеон трябва да абдикира в най-скоро време в полза на първородния си син. За да се запази авторитета на една институция, която има да играе съществена роля в заякчаването на духовните връзки, най-здраво свързващи и обединяващи в единство нашия народ. А здравето на народното цяло трябва да стои на първо място, този е смисъла от съществуването на държавния глава.

Далеч съм от мисълта, че Симеон осъзнава това. По същия начин, по който той продаде на аукцион ордените на дядо си, по същия начин вероятно е способен да продаде и… титлата си. Но тя съвсем не му принадлежи. Тя е негов дълг, и след като той се оказа под висотата на своя дълг, трябва час по-скоро да абдикира.

А като абдикира нека да си стои – в качеството си на обикновен партиен лидер – с Ахмед Доган, с Първанов или със Станишев. Мен лично ме е срам да го гледам как седи с тях, как се е принизил до тяхното ниво, а той самият усеща ли поне малко срам?!

януари 10, 2007 - Posted by | Институции

8 коментара »

  1. Толкова много неверности (за да не казвам „глупости“) има в тази „статия“, че не знам откъде да започна.

    Първо не знам как Симеон би могъл да абдикира от нещо, което не е и не съществува. България е република и такова животно като „царска институция“ изобщо не съществува.

    Най-малко пък може да абдикира в полза на първородния си син „както е по Търновската конституция“, защото в България е в сила Конституцията от 1991г.

    Не виждам какво значение има за нашата история „великата царска институция“ и най-вече германската династия, наложена ни от великите сили.

    Монархията е премахната след плебисцита от 1949г., с което нацията е изразила законния си избор. Да говориш, че комунистите са я премахнали нелигитимно е жалко и може да хване дикиш само пред някой син фанатик.

    Държавността, а не Републиката, е в криза. Републиката е била идеал на българите още от Възраждането ни. За това свидетелства открито републиканските въжделения на икони като Васил Левски („Ще имаме едно знаме и на него ще пише: „За чиста и свята република!“ – цитирам по памет) и Христо Ботев (който отгоре на всичкото е бил и комунист – ако искаш можеш и него да низвергнеш, за да се изобличиш напълно какъв си философ…)

    Смешно е да се говори за дискредитиране на Президентската институция от Георги Първанов, който спечели убедително последните избори. Президентството беше дискредитирано от Петър Стоянов, който след като беше избрах за Президент на ВСИЧКИ българи отиде на събрание на СДС и каза, че си остава седесар… Без коментар…

    И въобще тези въжделения по монархията ми напомнят много на тези на един настоящ политически неонацистки лидер, който обичаше да пише как трябва да върнем монархията и върховенството на религията докато не беше отритнат от листите на НДСВ през 2001г.

    Коментар от Gospodin_I | януари 11, 2007 | Отговор

  2. Всичко казано в тази реплика е тотално неверно и по тази причина изобщо няма смисъл да се спори. Такива хора повтарят някакви догми не само защото не обичат да мислят, но и защото изглежда и не могат. За да се спори се иска и двете страни да имат поне най-елементарна… „съдна способност“ (или способност за разсъждение) 🙂

    Коментар от Ангел Грънчаров | януари 11, 2007 | Отговор

  3. Здравей Ангеле,
    В началото като видях заглавието на статията ти подскочих, но като я прочетох ще те поздравя въпреки, че не съм съгласен изобщо с тезите ти. Тъй като и аз съм убеден монархист ще отговоря на господина, който пише небивалици в коментара си, че България е все още Царство и това е доказано. Нито „референдума“ от 1946 е законен, нито новата „конституция“ от 1991г. е законна. Ако господина иска да прочете защо да отвори
    http://www.sarakt.org . Само дето комунистите са малограмотни и не четат. А аз съм поставил препратка към твоя блог в раздел култура на Саракта. Така, че Ангеле поздрави, но за Негово Величество не си прав. Скоро ще напиша нещо по въпроса.

    Коментар от Сашо | януари 11, 2007 | Отговор

  4. Здравей, Сашо, напълно те разбирам, и съм готов винаги с най-голям интерес да чуя тезите ти, защото съм убеден, че ние с теб принципни различия нямаме, а имаме различия вероятно по детайлите. Видях това че си сложил линк на блога ми, благодаря, аз пък сложих твоя сайт във връзките в моя блог, понеже, да си призная, не зная как може да се сложи линк. С интерес ще чакам отговора ти относно Негово Величество, в какво точно не съм прав, защото, възможно е, и да греша, аз съвсем не се мисля за безгрешен, както, кой знае защо, някои хора постоянно ме обвиняват…

    Коментар от Ангел Грънчаров | януари 11, 2007 | Отговор

  5. Грънчаров , отговори си на въпроса кво значи ДИНАСТИЯ ???
    Според мен това е поредица от хора от един и същ корен , в рлазстояние на поне 4-5 поколения!
    Е, детонираният престолонаследник – Симеон ІІ прецака короната , след като ПОЛОЖИ клетва за министър-председател на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!!!
    Другото е риторико , и мижи очи до се лажеме!!!

    Коментар от Благовест Илиев | януари 11, 2007 | Отговор

  6. Г-н И (Илия Илиев Марков сам признава, че е комунист – член на БСМ в блога си) показва, че не знае кога е референдума за монархията, той пише – 1949 г., а всъщност е през 1946 г. Тоест изказва се неподготвен и наистина няма да се занимаваме с аргументите му защото няма такива.
    Другият колега писач Благо, като оставим настрана че не знае разликата между детронация и детонация не е прав и за двете неща – династията не винаги иска пряка кръвна връзка, ще му дам пример с имперски Рим – династията на Северите. Второто е, че Царят преди да положи клетва пред наистина незаконната републиканска конституция ходи и пита Светия Синод, дали с приемането на премиерския пост нарушава царските си обязаности и те му казаха, че няма такъв проблем.

    Коментар от Сашо | януари 11, 2007 | Отговор

  7. Сашо, не знам как ти звучи този аргумент че Симеон ходил да пита… комунистическия патриарх Максим дали да става… политик, и оня му казал стани, да не намекваш че чрез устата на ченгето Максим говори самият… Бог?! Симеон яко нагази в лука, подведоха ли го, наивен ли е, изнудваха ли го, не знам, но той, признай, не се държа на висотата на своето положение и загуби… почти всичко (е, спечели някой и друг имотец!). Той разочарова всички убедени монархисти (ти явно си изключение), а имаше историческия шанс вместо да се натиска да става… политик, да си беше поискал правата – и в 2001 г. народът щеше да му ги даде – да не говорим за 1996 г., но той проспа и онзи исторически шанс. Ето за тия непростими грешки той трябва да абдикира, това е моето твърдо мнение…

    Коментар от Ангел Грънчаров | януари 12, 2007 | Отговор

  8. Ангеле, отваряш една много болезнена тема, по която бих могъл да ти кажа много неща, но няма да са в интерес на националната кауза. Ще трябва да засегнем и някои видни личности, както и да вадим нелицеприятни за самочувствието ни факти, които широката общественост не знае, а и не би трябвало.

    Коментар от Сашо | януари 12, 2007 | Отговор


Вашият коментар