Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Защо мразя комунизма

Много често читатели на моите книги, или мои ученици и студенти са ме питали защо съм… “така пристрастен” към темата за свободата и – съответно – “така краен” спрямо комунизма. Отговарял съм им, че това е дълга тема и че много мога да говоря по този въпрос: защото в някакъв смисъл това е темата на живота ми. Пък, от друга страна, това е и тема на моя род, в който поколения наред, и особено днес всички сме принципни антикомунисти, традиционно подкрепящи автентичните антикомунистически и десни партии – преди СДС, а сега Демократи за силна България.

Тук ще се „аргументирам“ с един конкретен спомен, разказван ми когато още бях дете от моя дядо, Бог да го прости. Правя това, защото отделният изразителен епизод, взет от самия живот, говори много повече и по-силно от всякакви общи твърдения.

Та дядо ми, земеделски стопанин от тези, които допринасяли за благополучието на България, разказваше следното:

“Августовска жега, задух, никаква хладинка, пот отвсякъде се лее, а ние сме на нивата. Жътва е, „ден година храни“, работим до изнемога. Селото е опустяло, всички са на полето, мало и голямо работи. Тук-там се чува жътварска песен, но скоро стихва, силите не стигат, жътварите са превили гръб: душата се радва когато след теб лягат сноп след сноп. Само неколцина нехранимайковци от селото, най-големите калпазани, които никой не считаше за хора, са на хладина в кръчмата. Те самите се наричаха „комунисти“ понеже щели да „преобръщат“ света: дрънкаха там някакви глупости, на които никой здрав човек не обръщаше внимание; с една дума – болни хора, ако мързелът е болест! Отвреме-навреме започват да пеят „революционни песни“, и премалелите от труд жътвари чуват бодрата им песен, която те крещят от кръчмата. Запомнил съм само припева, а именно: „… да-а-а живей, живей труда!“. Като че ли днес го чувам: всичко живо работи и се трепе, а комунистите от кръчмата пеят за труда, майко мила! След време същите тези „герои“ се оттеглиха на хлад из горите, станаха партизани, а когато се връщаха, пак пееха (те се извъдиха големи певци!): „Ний идем бодри партизани (сиреч, както веднага хората го промениха на… калпазани!)… с нож и вилица в ръка!“ – така съм я запомнил, истинските думи не помня.

Тия същите станаха управници, тогава запяха друга „песен“: пребиваха хората за каквото им скимне, злобата си изливаха! Успяха за няколко години да разсипят китното ни село. Всичко опустя, стана невъзможно да се живее, тръгнахме на гурбет да си вадим залъка. Така стана – какво ли друго можеше да се очаква от тия хаймани и разбойници?!

Ех, Българио, какво направиха от тебе!“

Ето философията, която съм запомнил от дядо ми, и която ми стигаше: след това никаква пропаганда не можа да повреди разсъдъка ми. А дядо ми, горкият, не можа да доживее края на злото, което винаги е мразил; почина през 1988 г.!

Какво друго да кажа? Нима казаното не е достатъчно?

България след 9.ІХ.1944 г. беше разгромена и разорена. Вековен устоял живот беше съсипан, десетилетия се издевателствуваха над всички нас, свободата беше прокудена, разучихме се да живеем свободно, израждането на нацията (да признаем това честно!) трудно ще бъде преодоляно: десетки години ще са ни нужни да се съвземем. Разрухата е колосална, България никога преди не е преживявала подобно зло.

Затова си позволявам да казвам на моите студенти и ученици: на Бунарджика в Пловдив, в града, в който живея, наред с Альоша (от какво ни освободиха „альошовците“?!) трябва да се поставят паметници също на… Василий Българоубиец и на Баязид Илдъръм – нищо че не са успели да разпънат така многострадална България, както го направиха за петдесет години комунистите. Но понеже три паметника са множко за един град и на едно тепе, то по-добре ще е да се постави паметник на разпънатия Христос с трънен венец на главата, което би било най-пълния символ на толкова пъти разпъваната България…

Но да не забравяме, че след разпятието неминуемо идва възкресението! Само обаче ако сме достойни за него ще дойде, иначе не…

Дали за нас, българите, възкресението ни като нация не започва именно сега, с влизането ни в Европейския съюз? Смятам, че наистина е така: този акт знаменува безвъзвратното и окончателно откъсване на страната от орбитата на руско-азиатския комунизъм и връщането ни към нашите корени.

Към цивилизацията на свободата, към която извечно принадлежим, бидейки християнски народ и култура.

И затова така силно се радва моето сърце в тия исторически дни…

84 коментара »

 1. МРАЗЯ БЪЛГАРИЯ, МРАЗЯ БЪЛГАРИТЕ БЪЛГАРИЯ САМО МИ ВЗИМА И НИЩО НЕ МИ ДАВА!

  Коментар от Martin | юли 16, 2007 | Отговор

  • а ти какво даваш? Мисли положително и не мрази

   Коментар от Konstantin | април 26, 2009 | Отговор

  • Който иска само да мрази, той не може да мисли.Щом мразиш България, убий родителите си, за туй че са живяли в нея и са си позволили да сътворят такова нещастие, като тебе.Съжалявам те! Бог да ти прости!

   Коментар от R I K I | юни 18, 2014 | Отговор

 2. айде стига сте се оправдавали с комунистите. българите са прост народ по дефиниция. каквото и да управлението, резултатът ще е един и същ : последно място по всички показатели. българите принадлежат единствено на цивилизацията на мангалите и други подобни низши племена.

  Коментар от ник | октомври 16, 2007 | Отговор

  • Ей, мръсна комуняга, проста сган, далеч съм от мисълта, че имаш и най-малка представа от история (всъщност от каквато и да било наука), но ако прочетеш малко (ако можеш да четеш) исторически факти ще разбереш, че България след първата световна война започва невероятно бързо икономическо развитие а и във всякакво отношение. И така до момента в който тъпия, братски, комунистически и до днес народ не ни „освобождава“ и не посява черната, гнила семка на комунизЪма. Гадната гнилоч се е загнездила в душите ни и ни е омерзила до безкрай, но най-гнила е сволач като теб. И като казваш, че Българите са прост народ си прав, само че това са такива като теб и като пияндурника-баща ти, дето се е пиянски изцепил на рогозката а майка ти – ушната кал (че и по-долу) те е събирала от пода да те натъпче в гнилата си комунистическа утроба. За да има оправия трябва семката на такива като да изчезне от тоя свят – родители, прародители, деца внуци и правнуци!!!

   Коментар от Антикомунето | март 19, 2012 | Отговор

   • Лудостта не е порок, но предубеждението е!!

    Коментар от ДК | август 8, 2014

  • Затова българите се славят със своя ИНТЕЛЕКТ . Ами кой е измислил компютъра?????????????? Ами стотината дечица който се връщат със златни медали от Световни състезания по математика , физика……Знаеш ли ,че едни от най-добрите лекари в света са българи !!!!!!……………..Ами цар Симеон , хан Крум , хан Аспарух ……..Ами ВАСИЛ ЛЕВСКИ ………..за теб това прости хора ли са били …………….Народа не е виновен, а идеите на комунизма, които са учили на въздържание и не изразяване на лично мнение ……..Народа не е прост ,народа е обременен

   Коментар от mihi | март 16, 2014 | Отговор

   • тОВА ЗА БЪЛГАРИТЕ И ИНТЕЛЕКТА Е БИВША КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА. Навремето бяха пуснали такива писания, че българите са след евреите по интелект. Хахаха, само, че „избрания народ“ движи света, а Ганьо никой не го зачита по света. Компютъра е измислен от човек с баща българин, майка ирлано-французока и неговия помощник – Клифърд Бери, но не е патентован. За първи компютър се смята ENIAC, който има патент и е на двама американци. Децата със златни медали нямаше да се връщат от олимпиади, ако не беше фондация „Америка за България“ да ги спонсорира!!! Кои са тия най-добри лекари в света българи? Ако е Чирков… да, единствения известен ром с бг гражданство. А за хановете… е остава за 1300 г да няма пет човека от които да не се срамува българина. Е малко е варварско да се пие от черепа на убит противник, но… има етноси, които никога няма да се цивилизоват – българския е такъв.

    Коментар от Михаела | юли 12, 2014

  • Абсолютно си прав!!!

   Коментар от Михаела | юли 12, 2014 | Отговор

 3. Ами да сме в положението на мангали пак комунистите са виновни; защо не са като мангали хората, където комунисти никога не са управлявали? То нещата са си свързани, драги!

  Коментар от Ангел Грънчаров | октомври 16, 2007 | Отговор

  • Пълзиш устойчиво по скалата на примитивизма (неуважаеми) – да си жив и здрав все пак, въпреки че пръскаш омраза – тя рано или късно се връща към мястото откъдето е излязла!

   Коментар от ДК | август 8, 2014 | Отговор

 4. Почвам да се чудя дали не сте живели в някоя друга държава. Явно само на вас комунизма се е отразил така… защо ли? Не не, не е защото само вие сте прогледнал ! Как не съм срещнал един честен,кадърен човек с приказки като вашите? Не съм комунист… напротив… обичам демокрацията и свободата на личността, но вие явно толкова сте се „освободили“, че вече незнаете какво правите и говорите! Неискам да коментирам вашето отношение към хората от ДСБ и специално вашия любим Ваньо Костов, който изведнъж от комунист стана демократ(пък чак и за „силна българия“). Неискам да го коментирам, защото бих рискувал да ви направя още по-цветна характеристика, но не бих паднал на чак на толкова ниско ниво :). Българският народ от край време е затворник на тези норми, че някой трябва да ги води като пастир. Дали ще е бай Тошо, бат Бойко или цар Симеончо. Винаги е искал да има „татко“… защото „татко“ е винаги прав, бие всеки и не ходи до тоалетна. Едните ни „оправят за 800 дни“, другите „събират цялата организирана престъпност на футболен стадион“, а тези които пишат сценария се забавляват искрено!Тези виртуални лидери приличат на онази поп-рок група „Горилаз“… хем я има,хем е виртуална. И като питаш хората познават ли „Горилаз“, те ти казват, че са готини хора и банда :). Опазил ни Господ от подобни лидери! Не ми трябва да ме оправят за 800 дни, а да ми дадат шанс САМ да се оправя. Радвам се, че все повече хора го разбират,но повярвайте ми господин Грънчаров вие най-малко от всички. Най-малко от всички, защото се опитвате с думите да си играете с хората… хората, които вършат доста по-смислени неща от вашата дейност, хора които работят за бъдещето на България. Радвам се на хората, които имат мнение, но не…вашето не е мнение, а някаква скрита злоба или игра по свирката на някой. Работя и общувам с интелигентни хора… образовани, с добра работа и живот, които за тези години знаят и 2 и 200. Повечето са живели и през комунизма, но не… явно наистина сте живели в друга държава. Самото понятие политическо и социално мнение си противоречат на 100% с вашите думи…та кажете…каква е вашата игра?

  Коментар от ТН | ноември 7, 2007 | Отговор

 5. Неприемането на чуждото мнение, определянето на другомислещия за „враг“, за „ненормален“, демонстрирането на погнуса към него, наричането му с всякакви обидни епитети е проява на анахронично съветско-комунистическо мислене; явно някои хора са на нивото на 30-те години на 20-я век и с тях наистина няма смисъл да се спори. Тези същите просто са убивали опонентите си или са ги пращали в концлагер на превъзпитание…

  Коментар от Ангел Грънчаров | ноември 7, 2007 | Отговор

  • Защо ли не видях никаде да се съгласите с чуждо мнение различно от вашето.Всеки различен за вас е комунист,ченге и т.н.И как така от такъв виден антикомунистически род учихте в Ленинград.Поклон пред родителите ви,нищо лично за тях.Всяко нещо АНТИ е огледален образ на отричащото го.Определено имате доста злоба,ако ви дадът власт един жив няма да оставите.И след това на те свои ред те ще почнат същото.На тази диващина ли казвате свобода.Изглежда сте свободен само в злобата си.Ако трябваше да ми учите децата щях да ги преместя в друго училище.
   Ако празнословието беше професия,щяхте да сте академик
   И накрая подчертавам,НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ВАС И ВАШЕТО МИСЛЕНЕ.
   Какво е казал Волтер по въпроса знаете много добре.Лично аз сам на едно мнение с него.

   Коментар от martin | юни 30, 2009 | Отговор

  • Другарю Грънчаров, като ви гледам краткото яркочервеничко CV и жалките психонапъни сте ми ясен като червена бабичка на червения площад. Мислиш ли, червена гнидо, че чрез използването на заучени и недоразбрани философо- психологически похвати ще забудиш някой какво всъщност си? Ти си „другомислещия“, ти си „врага“, ти си “ненормалния” и погнусата е явно демонстрирана към тебе и такива гадове като тебе.

   Коментар от Антикомунето | март 20, 2012 | Отговор

 6. do ТН

  Много си писал, нищо съществено не си казал.

  Коментар от Anastasov | декември 3, 2007 | Отговор

  • Напротив ТН е казал много и то с малко думи, ама има „гумени глави“, от които думите „отскачат“ и те си остават празни като преди.

   Коментар от Димитър Кънев | май 3, 2013 | Отговор

 7. Пораженията от комунизма са не толкова материални, колкото морални. Горните коментари са живо доказателство за това. За петдесет години селските труженици станаха чиновници, престанаха да милеят за земята, станаха крадци на селскостопанска продукция. За да се преодолее това разложение, може би трябва да се сменят поколения. За жалост малко са тия, които ще доживеят да видят промяната в главите на хората в България. Аз, който съм на 65 години, със сигурност няма да дочакам. Но ми остава надеждата, че децата ми ще го дочакат.

  Коментар от Йовчо | декември 5, 2007 | Отговор

 8. TH, ти и твоят род явно сте били от „по-равните“. Няма друго обяснение.

  И няколко пъти повтори „вие сте живели в някоя друга държава“. Ти в коя си живял? Аз мога да ти кажа къде сме живели аз и семейството ми и това място се припокрива с това, което Ангел Грънчаров описва. Бе сигурно наистина при нас е проблемът…

  Пише се „не искам“!

  Коментар от Борис Димов | декември 6, 2007 | Отговор

  • точно така

   Коментар от Konstantin | април 26, 2009 | Отговор

  • Като ти гледам снимката (ако е твоята), трябва да си заченат след 1980 г., а това означава, че въобще не си наясно за какво е ставало дума тогава и преди това, вероятно е изкривено и виждането ти за това какво какво става сега!

   Коментар от Димитър Кънев | май 3, 2013 | Отговор

 9. Съгласен съм са написаното. Комунизма трови и руши както хората, така и живота им. За това изостава страната, за това сме-най бедната страна в ЕС, заради гнилия комунизъм, които рухва.
  Но неки си спомним кой го крепи 45 години тук – а именна СеСеРе

  Коментар от Иван | ноември 30, 2008 | Отговор

 10. Ужасно е настина. Гнил скапан комунизъм, за това сме на това дередже

  Коментар от Човек | ноември 30, 2008 | Отговор

 11. комунистите че са буклуци вярно , комунизма беше един отвратителен подтиснически режим да( не е нещо уникално обаче тоталитарните режими в историята са мнoгoбройни а демоkратичните изкличение) , не смятам обаче че режима които е бил преди комунизма в България е бил кой знае колко по добър и животът много по богат и по свободен(говоря за мнозинството българи , повечето от които тогава са живели на село).
  Общо взето свободата е била малко повече ( но кой селянин претрепан от работа и битови грижи се интересува сериозно от неща отдалечени от бита му) , а материалният стандарт по нисък. България не е била Унгария или Чехия където е имало стандарт култура и демокрация близки до западноевропейските , тя е била бедна селска страна разорена от изгубените войни с корумапирани политици ,бизнес които има нужда в повечето случаи от политическа протекция(дотук нищо различно от днес) и огромно мнозинство селяни със средновековен бит и култура.

  Коментар от nikolay | декември 11, 2008 | Отговор

 12. Виждам че тук кипят почти безсмислени спорове,за да ви се изяснът поне малко нещата ви препоръчвам този филм – http://www.zeitgeistmovie.com/add_serbian.htm
  има и български субтитри. На тебе Ангеле го препоръчвам също!

  Коментар от Златимиров | декември 11, 2008 | Отговор

 13. И какув е проблема? парите не били ‘реални’. Ами не са но работят .Ти какво предлагаш. Натурално стопанство или комунизум ( и двете системи бяха много успешни). Като толкова те притеснява инфлатсята инвестираи в имоти и нямаш проблеми.

  Коментар от nikolay | декември 14, 2008 | Отговор

 14. Роден съм в изселничество.Баща офицер с 2 висши образования.Позволиха ни да се върнем в София 1962 г.,но без право на работа.Родителите ми работиха в строителството/като работници/ 8 г. за да им върнат Соф. жителство.Успяха да видят началото на края на червената чума.Смърт на кумунизъма, свобода на народа.

  Коментар от Sofpartner | декември 28, 2008 | Отговор

 15. Ето ви списък на част от ”най- заклетите антикомунисти” които също „мразят“ комунизма правете си изводите сами!

  Люба Кулезич:
  Майка и Янка Банева е сестра на Йордан Банев – (активен борец против фашизма и капитализма),което ще рече, че е първа братовчедка на милионера Николай Банев. Майката на скандалната телевизионерка и „антикомунистка“ е работила като секретар в общинския комитет на партията в Хасково, омъжена е за сръбския емигрант комунист д-р Михайло Кулезич.
  Александър Божков :
  – племенник на Соня Бакиш и Станко Тодоров.Станко Тодоров е бил министър-председател на България и член на Политбюро на ЦК на БКП
  Евгений Дайнов:
  – баща му 6 години е бил кореспондент на „Работническо дело“ в Лондон, всъщност агент на ДС под прикритие
  Атанас Свиленов:
  – бил е главен редактор на вестницик „Демокрация”агент на ДС, управление 06-01-02, псевдоним: Пламенов
  Нина Спасова:
  служител, офицер от ДС. Работила е повече от две години в ДС.
  Татяна Ваксберг :
  –журналистка в радио “Свободна Европа”, дъщеря на известния комунистически деятел Аркадий Ваксберг (ЦК на БКП), резидент на КГБ в България, служител на ДС.
  Богдана Карадочева:
  – Снаха на Лъчезар Аврамов член на ЦК на БКП, 1961 – 1971
  Георги Марков, Асен Агов, Петър Берон, Иво Инджев също са всеизвестни агенти.
  Вие вярвате ли им, че са искренни? аз не Просто сега така им е удобно!

  Коментар от Иванов | февруари 26, 2009 | Отговор

  • Вече можеш да добавиш и „антикомуниста“ Радосвет Радев или агент Карак. Данните за него и за други агенти са заличени от всички картотеки на МВР, защото са „носители на оперативна информация с особена важност, като част от агентите са изпълнявали задачи и зад граница“.

   Коментар от ge6eft | август 4, 2009 | Отговор

 16. Таварищ Иванович, ами ако е така, гордей се, че из средите на комунистите са произлезли най-големите антикомунисти, сиреч, гордей се от това, че и антикомунистите у нас са комунисти, ерго, че всички са комунисти, т.е. че твоят комунизъм у нас е безсмъртен, че всички са комунисти и пр.! Какво има да мърмориш тогава, нали за това се бориш, за пълното тържество на комунизма – или просто се преструваш на умряла лисица?! 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | февруари 26, 2009 | Отговор

  • Не ти ли идва на ум да спреш да се самоунижаваш със словесните си скудоумия!? Абсолютно закърняване в посока на самоуважението, съпроводено с тотално изкривен и изроден, античовешки мироглед.

   Коментар от ДК | август 8, 2014 | Отговор

 17. Грънчаров веднага ти идва отръки да заговаряш хората на руски и по този повод ти пускам още нещо на любимияти ти език. Семинар където съветските другари е трябвало да дадат своите указания на българските другари, за да ги подготвят за “повечето социализъм”.Участват видни шамани на демокрацията като Дайнов, Райчев, Петър-Емил Митев, Драгомир Драганов Огнян Шентов.

  ОТДЕЛ МЕЖДУНАРОДНОГО
  РАБОЧЕГО
  И КОММУНИСТИЧЕСКОГО ДВИЖЕНИЯ
  ИНСТИТУТА ИСТОРИИ БКП
  МОДЕЛИ
  СОЦИАЛИЗМА
  ИСТОРИЯ И СОВРЕМЕННОСТЬ
  СОФИЯ 1989

  Материалы Третьего болгаро-советского теоретического семинара (Варна – София, 20 сентября – 2 октября 1988 г.), организованного Отделом международного рабочего и коммунистического движения Института истории БКП. Обсуждения на семинаре отражают поиски, которые ученые НРБ и СССР предпринимают, работая над решением острых, противоречивых проблем современного социализма. Стенограмма выступлений и дискуссий подготовлена на рабочем языке семинара – русском.

  Ответственный редактор ОГНЯН ШЕНТОВ

  кандидат философских наук

  c/o Jusautor, Sofia, 1989

  ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЯ*:

  „Мы вас перестроим, а вы нас не трогайте!“

  Дружно обменявшись мнениями, мы на седьмой день словотворения пришли к выводу, что если до сих пор у нас рождаются дети, – значит не все потеряно. Потому что если каждый имеет право родиться, то народ всегда будет полным.

  Нам удалось выяснить социалистический вклад в цивилизацию. Осталось выяснить, внесли ли мы его.

  Труднее всего было определить, на каком этапе мы находимся. Ведь прежде, чем выяснять, на каком этапе, надо было выяснить на этапе чего. А чтобы выяснить, на этапе чего, надо было выяснить, что есть что. А чтобы выяснить, что есть что, лучше, как выяснилось, не выяснять ничего. А чтобы ничего не выяснять, мы решили собрать еще один семинар. Так что можете остоваться в приличествующем вашим чинам спокойствии.

  Зря вас пугают, что государственно-бюрократические структуры никуда не годятся, они куда-то годятся, хотя образ друга побелел, а образ врага покраснел. На нашей шее бусы из 18 миллионов, и ничего. А это значит, что наша шея самая крепкая.

  Ну, а кому не нравится уют без достойнства, получит достойнство без уюта и судьбу архангельского и других мужиков. Пусть помнят это все пробудившиеся от коммунистических грез. У нас есть резервы, о которых вы, наверное, и не догадываетесь. У нас был уже Брежнев, т.е. Сталин без Берии. Но у нас ещо не было Берии без Сталина.

  Не слушайте, что говорит улица. Но говорите ей то, что она хочет слушать. Если власть не у народа, то у кого? Надо прямо говорить, кто кем правит. Надо разъяснять, что когда мы перешли ко второму этапу перстройки, решающее значение приобрел первый. Мы находимся на этапе, когда нет масла. И не надо скрывать, что этого у Маркса нет.

  И эксплуатацию не надо скрывать. Наоборот, надо добиваться, чтобы государственно-монополистический социализм мог эксплуатировать, а его не могли.

  Не верьте, если говорят, что это плохо.

  А у кого лучше? У них? Они за бешенные денги хотят привить нам золотую лихорадку, но это у них не выйдет. Они благоденствуют, но говорят, что у них плохо, а мы бедствуем, но говорим, что у нас хорошо. Значит, у нас лучше. У них менеджерская революция, над которой мы насмехаемся, а у нас революционная перестройка, и пусть они по ней плачут, а мы будем смеятся последними. Так что не слушайте тех, кто советует вам отдаться капиталистам. Столько мучились без них, можем помучиться и еще.

  Конечно, спад будет еще больше, если своим умом не изменить производственные отношения. Но мы не должны вводить персональную критику. Пусть критикуют мертвого Бонапарта, но не забывают снимать шляпу перед живыми мумиями и привыкают млеть в объятиях теней.

  Насчет нас по этой части не беспокойтесь. Самые смелые среди нас не любят ссылаться на Горбачева, потому что не могут его критиковать, но все же ссылаются, потому что он всегда прав, а всегда прав он потому, что они боятся превратиться в пчелу. Их лозунг – гласность до конца и демократия без конца. Мы верим, что кончат они хорошо.

  Надо пересмотреть наше отношение к истории в духе нового мышления. Ненормальному миру нужна была альтернатива, и поэтому он устроил кровосмешение революции с самодержавием и, так как девушка не может забременеть наполовину, родил Октябрь и сказал ему: если ты поток, то взаимодействуй с другими потоками, а если не поток, то взаимодействуй сам с собой. А чтобы твой авторитет все время рос, а производительность падала, мы совершим нечто безпрецедентное, т.е. проведем у тебя философский конгрес и не будем издеваться над Федосеевым.

  И насчет трудностей перестройки пусть нас не пугают. Не так страшен черт – для тех, кто его малюет. Мы плачем, потому что не знаем Маркса.

  Основное противоречие перестройки: мы за справедливость, но мы и за Маркса, а Маркс 33 раза справедливость обругал и 30 раз заключил в кавычки. Нам предстоит решить, что сохранить: справедливость или Маркса. Возможно, надо подумать о новой редакции „Капитала“. Потому что удалять Маркса было бы несправедливо, а удалять справедливость – не по марксистски. Пока они с нами, все будет хорошо в этом лучшем из социалистических миров.

  Мы научились пороть действительность, чтобы она соответствовала Марксу, но мы выпорем и самого Маркса, если он превратиться в склад ненужных цитат, т.е. отстанет от действительности. Разрешение одного уровня противоречий всегда выводит на новый уровень противоречий. И в этом наша методологическая сила, так как всегда есть кого пороть. А если кому-то захочется выпороть вас, мы создадим иерархию противоречий. И пусть тогда сунутся.

  У нас нет плюрализма и – не надо. Но зато есть противоречие плюрализма и монизма, т.е. социалистический плюрализм. Это – то что надо.

  Или вот говорят, что сегодня неприлично без оппозиции. Умные люди это понимали и раньше, а нынешние умники надеются, что скоро поймут и дураки и вместо оппозиции социализму создадут оппозицию Его Величество Социализма.

  Пусть надеются. Если оппозиция перехватит власть у правящей партии, то мы сделаем правящюю партию правящей оппозицией.

  Партия должна выражать то, что народ сознает. Но ей это не страшно, так как ей чуждо холуйское отражение бытия, и потому народ всегда сознает то, что хочет партия. Поэтому только партия может возглавить перестройку, а народ должен остаться творцом истории и подчиниться. А кому надоела свобода, пусть отправляется в Госплан.

  А еще говорят, чтобы что-то перестроить, перестройщики должны уйти из жизни. И это не должно вас пугать, так как без перестройщиков не будет перестойки, а потому желать смерть перестройщикам могут только враги перестройки, а кто не с нами, тот против нас …

  (На этом рукопись обрывается)
  * Слово И. Клямкина, произнесенное после окончания болгаро-советского теоретического семинара.

  Коментар от Иванов | февруари 26, 2009 | Отговор

  • вместо да раздухвате някакви езотерични сказки от преди 20 години , по -добре вижте откъде могат да се намерят български домати, които да нямат вкус на краставици

   Коментар от Konstantin | април 26, 2009 | Отговор

  • Поне цитирайте източника! Иначе не само прилича на кражба, а си е кражба!

   Коментар от Иван Ценов | април 30, 2013 | Отговор

 18. Гледам, че си доста запознат с комунистическото движение… веднага си личи умелият пропагандатор и апологет…

  Коментар от Ангел Грънчаров | февруари 27, 2009 | Отговор

 19. I ‘komunistite’ i ‘anticomunistite’ kato (izkluchim maluk protsent tupi fanatitsi)sa intereschii ama kakvo se uchudvate v Bulgaria vinagi e bilo taka i taka shte bude , verno komunizmut stimulirashe nai golemite urodi i psihopati da izleznat naiave , no po sushtestvo ideologiata ne e vajna za tia hora vajen e interesa , vajen e klanut …a inache mnogo ot tiah si viarvat , chak piana im izbiva ot ustata , po katolitsi sa ot papata ama oburne li se interesut shte zastanat i na drugata strana, niamat nito pamet nito sram …no nashia narod e vinoven che ne pomni uj sme mnogo podozritelni v lichnite si otnoshenia i vse se pazim da ne ni minat a v politikata sme balutsi…

  Коментар от nikolay | февруари 27, 2009 | Отговор

 20. И ‘комунистите’ и ‘антиkyмyнистите’ като (изключим малък процент тъпи фанатици)са интересчии ама какво се учудвате в България винаги е било така и така ще бъде , верно комунизмът стимулираше най големите уроди и психопати да излезнат наяве , но по същество идеологията не е важна за тия хора важен е интереса , важен е кланът …а иначе много от тях си вярват , чак пяна им избива от устата , по католици са от папата ама обърне ли се интересът ще застанат и на другата страна, нямат нито памет нито срам …но нашия народ е виновен че не помни; уж сме много подозрителни в личните си отношения и все се пазим да не ни минат а в политиката сме балъци…

  Коментар от николай | февруари 27, 2009

  Коментар от nikolay | февруари 27, 2009 | Отговор

 21. Автентичните антикомунисти са противоположност на комунистите, т.е. не са материалисти като тях, а са идеалисти, обичащи най-много от всичко свободата. Ето, аз примерно съм от този тип автентичен тип антикомунисти…

  Коментар от Ангел Грънчаров | февруари 27, 2009 | Отговор

 22. Надо делать клуб единомышленников!

  Коментар от SibKibAlite | март 5, 2009 | Отговор

 23. какви лакардии ни разправяш другарю бил си отвратен от комунизма,бил си кристален костовист,бил си против дс ченгета ами ти самия цял живот си бил за комунистите и ще си останеш тяхна подлога навеки

  Коментар от luter | март 6, 2009 | Отговор

 24. Г-н Грънчаров,
  Аз и приятелите ми искренно Ви подкрепяме в борбата
  с остатъците от комунизма. Тя за съжаление ще продължи дълго.

  Коментар от Иван Славчевски | април 25, 2009 | Отговор

 25. явно след толкова много писане, накрая май не се знае, кой е комунист и кой не. Защо след като комунизма бе западно откритие, не просъществува там? Защо той така хубаво процъфтя на Изток? и защо си обичаме толкова много братушките, та не може да се пуснем от полата им? а може и действително да са ни изпили мозъци. Държави се създават, но държави също изчезват. така както сме я подкарали ……

  Коментар от Konstantin | април 26, 2009 | Отговор

 26. Програма за изтребване на българския народ – Приета на московския ционистки конгрес през 1988 г.

  I. Удържане на властта:

  1. Заграбване на средствата за масова информация.
  2. Всички, които участват пряко във властта трябва да имат местни имена и външност.
  3. Директорът може да бъде гой, но поне един от неговите заместници трябва да бъде от нашите.
  4. Да не се допускат до властта трудещите се.
  5. Да се поддържа репресивен апарат за пълен контрол.
  6. Масон, който е оставил следи при провеждане на акция или използване на специални средства, завършва живота си със самоубийство или го ликвидират.
  7. Да бъдат създадени и поддържани структури за чистка в оществото; обезглавяването на гоите да се провежда по план, независимо от степента на активност.

  II. Идеология:

  1. Средствата за Масова Информация, литературата и изкуството да се използват за демонстриране преимуществата на капитализма пред социализма.
  2. За репресиране на гоите (неевреите) може да се използва митът за антисемитизма.
  3. Да се разоръжи езичеството и да се внедрява религия, промиваща мозъците, на робски принципи. Поробването и асимилацията на българите трябва да продължава с нарастващи темпове.
  4. Да се действа само от името на народа и за народа, само с добри намерения – може да се говори всичко.
  5. Да не се допуска разпространение на антиеврейски лозунги сред обществото.
  6. Да не се допуска разпространение на листовки, обръщения, вьзвания и заявления на гоите, нито призиви за справедливост и възмездие.

  III. Денационализация:

  1. Да продължи смесването на расите под вида на интернационализъм.
  2. Да се използват всякакви средства за пълно национално обезличаване на българите.
  3. Под претекст за борба с национализма и шовинизма да се унищожава всичко национално.
  4. Да се осигури повсеместно организация и управление на българофобията (да се унищожава всичко българско с всички възможни средства).
  5. Да не се допуска разпространение на българската предхристианска религия, тази религия да бъде обявена за фашистка.
  6. Да се приобщят българите към робските религии, а в православието да не се допускат никакви инициативи и свободомислие.
  7. Да не се допуска в паспортите на гоите графа “расова принадлежност” и да се ликвидира графата “националност”.
  8. Да не се допуска статут на коренно българското население и други подобни ереси, които позволяват възраждане на нацията и културата.
  9. Да не се допуска създаването на Центрове на българска национална култура.

  IV. Отнемане на свободите и възможностите за инициатива на българите:

  1. Своевременно да се попълват психиатричните лечебници, местата за лишаване от свобода, болниците, трудововъзпитателните училища, дисциплинарните батальони и др.
  2. Да не се допуска гоите да създават свои разузнавателни школи; стадото трябва да бъде под пълен наш контрол, да не се допускат никакви организирани съвместни действия, които биха им осигурили непобедимо положение и идейно оръжие; науките за управление да се създават само от юдеи; никакви координационни и консултативни съвети, начини за бърз обмен на информация и оповестяване; да не се допускат национални организации, фашизъм или национализъм в каквато и да е форма; да не се позволява на гоите да събират адреси и телефони на юдеи, нито да създават методи за борба с ционизма.
  3. Да се отвлича вниманието на гоите с каквото и да е, да се използват разнообразни средства за борба. Всички наши действия трябва да бъдат гъвкави и неотразими. Противниците трябва да бъдат дискредитирани и разединени, да бъдат принудени да се съобразяват с нас и да търсят съюз с нас, да бъдат обезглавени, да се атакуват щабовете им, а нашите хора да ги дезорганизират.
  4. Да се пречи на издаването на трудове, насочени срещу нас – “Какво да се прави”, “Как да действаме”, “Схеми за действия по направления”, “Славянски лидери”, “Методи за привличане на хората и борба за аудитория”.
  5. Прокуратурата не трябва да отчита дейността на членовете на тайни общества – нито ционисти, нито юдеи, нито полуевреи, нищо, което е свързано с нас. Да не се търсят причините за самоубийствата.

  V. Забавяне развитието на гоите:

  1. Необходимо е гойското стадо да се държи в нищета и безправие.
  2. Нашето обкръжение трябва да осигурява забавеното развитие на гоите и управление насоките на тяхното развитие.
  3. По-често да се пуска музика с наркотично действие, да се промиват мозъците, да се използват труднооткриваеми музикални тонове, които изтриват паметта в дълбочина.
  4. У гоите всичко трябва да бъде робско – храната, религията, идеологията, науката, отношението им към нас, оръжията и средствата за защита, начинът на живот, средствата за информация, образованието, професиите, положението в обществото, жилището, културата.
  5. Посредством вредни и непълноценни храни гоите да бъдат превърнати в безпросветно стадо, в безинициативни, бездейни и .затлъстели свини. Кръвта им трябва да бъде кисела, а не алкална.
  6. Да създадем и да удържим превъзходство над гойското стадо, да бием постоянно по слабите точки и ключовите центрове на гоите, по-бьрзо да преминем към решаващия стадий в овладяването на света и пълното подчиняване на гоите на нашето международно правителство.

  VI. Да унищожаваме противника чрез асимилация, като хуманна форма на геноцид:

  1. Юдаизмьт, ционизмът, всемирната еврейска нация и Международното правителство органически не могат да приемат създаването и съществуването на български семейства. Затова е необходимо да се погрижим в най-кратки срокове да асимилираме максимален брой български момичета сред другите народи.
  2. Разбира се, не бива да се използват сексуалните контакти по предназначение и за създаване на семейства, а само за развращаване на младежта, за насаждане на полови извращения, за увеличаване броя на конфликтите и разводите, а в крайна сметка за намаляване числеността на българите.
  3. В никакъв случай да не се допускат насърчения или помощи за създаване на деца от български съпружески двойки с висока степен на национална чистота.
  4. За засилване на асимилацията не бива да се отказваме и от старата идея за кастрация на гоите.

  VII. Създаване и поддържане на условия на нищета и безправие:

  1. Българите винаги трябва да бъдат бедни и безправни, навсякъде да изпитват неудобства и неволи и ежедневни бюрократически спънки.
  2. Масовата бедност трябва да поражда масова безпросветност и глупост, а те на свой ред – масова престъпност.
  3. Да не се допуска българите да си възвърнат равенството, независимоспа, свободата и националните богатства.

  VIII. Масова дебилизация на гоите:

  1. Врагът в максимална степен се деморализира, когато вижда, че всичко, което става около него, е лъжа, разруха и грабеж. (!!!)
  2. Образованието за гоите трябва да създава морални уроди.
  3. Схемата за действия трябва да бъде съгласувана с Единния план, разработен от Световното правителство.
  4. Засега няма по-разрушително нещо от алкохолизма. Да не се допуска намаляване градуса на спиртните напитки.

  IX. Употреба на бойни психотропни вещества, променящи човешката психика:

  1. Предизвикващи отслабване на паметта за продължително време.
  2. С чисто наркотично действие.
  3. Убиващи интереса към определени видове занимания и умствена дейност.
  4. Увеличаващи влечението към спиртни напитки.
  5. Програмиращи личността за убийство или самоубийство.
  6. Възбудители на половата дейност у мъжете и жените, което води до полови извращения.

  Х. Методи за масово отравяне на гоите:

  1. По пода да се разлива живак, например когато се напуска жилище.
  2. Средства за масово поразяване да се прилагат в общите кухни, столове или на обществени места, където се събират гои.
  3. Да се превърне България в технологична боклукчийница на развитите страни.

  XI. Съкращаване числеността на гоите до разумни граници чрез скрити форми на геноцид в нашата тайна едностранна война:

  1. Да продължи изтребването на гоите по метода на “своеобразното демографско съкращаване”.
  2. Да се продължи демографското съкращаване на българите до 3 пъти за едно поколение чрез юдомасонския похват “помощи за самотни майки”.
  3. В обществото зле се възприема идеята за “остаряване на нацията”, като се оставят да живеят само неспособните на съпротива.
  4. Ако се работи умно, с българите можем да приключим бързо.

  XII. Съкращаване числеността на гоите чрез други форми на геноцид:

  1. Да се направи невъзможно създаването на многодетни български семейства.
  2. Да се поддържа високо равнище на детска смъртност у българите и да не се допуска такава при юдеите.
  3. Да се поддържа висока смъртност сред българската младеж.
  4. Да се завишава възрастта, при която се разрешава встъпване в брак.
  5. По всякакви начини да се влошават отношенията между гойските мъже и жени и да се разрушават семействата им.
  6. Да се разработват нови закони (екодемографски войни) за ликвидиране на гойските маси без военни действия, без материални загуби, чрез глад и обедняване.
  7. Да се предизвикват безпорядъци и масови вълнения и да се използва армията, силите на закона и правосъдието за възстановяване на реда, което да води до съкращения на гоите в ограничени количества.

  XIII. Унищожаване на противника със средствата на медицината:

  1. Да се увеличат забременяванията и абортите сред малолетните момичета, водещи до стерилност, “случайни” помятания, преждевременни раждания, мъртвородени деца и усложнения след раждането.
  2. Необходимо е да се саботират грижите за бременните, новородените и родилките и да не се допускат реални мерки за защита на майчинството.
  3. Да се спъва профилактиката и да се прави всичко за намаляване средната продължителност на живота на гоите.
  4. По време на лечение или зъболечение, в раната да се поставят зарази или отровни вещества.
  5. При всяка операция да се присаждат на пациента ракови клетки от онкологично болни.
  6. Да се употребяват лекарства с променен химичен състав и лекарства, лишени от лечебни свойства, чрез предварително облъчване, замразяване и т. н. от лекарите.
  7. Класическо бавно отравяне с малки дози отрова.
  8. При рентгенови снимки и прегледи да се увеличава силата и продължителността на облъчването.

  XIV. Действия чрез контролираните средства за масова информация:

  1. Да се поддържа стабилна тенденция към българофобия и национален нихилизъм.
  2. Да се обявяват всички патриотични и национални движения на гоите за фашистки, националистически, шовинистки, терористични и консервативни, да бъдат оклеветени, очернени и да им се лепват етикети.

  XV. Повсеместна и постоянна гавра с врага:

  1. Над българите може да издевателства който си иска и както пожелае. При изкуствено създадената пълна безотговорност имената на нашите ще бъдат винаги засекретени.
  2. Гоите да бъдат доведени до самоубийства, инфаркти, инсулти, припадъци и други тежки състояния посредством хулиганщина, наглост, издевателства, унижения, оскърбления и пълна безнаказаност на извършителите юдеи, членове на други тайни общества и шабес-гои (“колаборационисти”).
  3. Необходимо е с българският народ да се разправим по-бързо, защото после ще бъде късно. Хилядолетният ни враг е още жив.

  « Последна редакция: май 06, 2008, 05:19:01 от H. » Активен

  –––––––––––––––––––––––––––
  Най-общо е прието, че по време на целия си живот ние не се променяме истински. Ние само ставаме все повече същите.
  Автор: jivko1128 Категория: Политика
  Прочетен: 14 Коментари: 0 Гласове: 0
  Тагове: комунизъм. еврей

  Коментар от jivko1128 | август 6, 2009 | Отговор

 27. Защо си толкова заспал народБЪЛГАРИНО, защо оставаш в ръцете на комунисти, мутри, сутеньори и други оберджии да те ограбват. Ще ти кажа че тези дето се наричат турци ако малко се ограничат от фанатизма ще видят че обкръжението на Доган ги краде яката и то така че остават тази сиромашия и за поколенията им.Само ще им припомня че навремето ДОГАН ГИ НАПРАВИ ТАКА ЧЕ МОЗЪЦИТЕ ИМ СЕ ПРОМИХА. ТОДОР Живков им смени имената защото други дърпаха чергата а това са СССР и Турция. Начело на тези дето казват че са турци застана Доган и предадоха турците който са в България. За да няма кой да Ви ограбва откажете се Вие дето сте турци от това ДПС а Вие българи. Само такива като Хитлер, Сталин, Пиночет им трябва и тях ще ги видите на сапун, за да не чакаме такива нацисти да ги оправят то дигнете се всички като мене и да ги вкараме зад решетките. Дигнете се дайте воля храненици те от нашия гръб да ги махни ме защото те хранят други лешояди. НЕ на „, „БСП“ „ДПС“ и такива комунисти като Костов царя и Всички акули край тях

  Коментар от jivko1128 | август 6, 2009 | Отговор

 28. Г-н Грънчаров, Вие заявявате че сте демократ, психолог и философ. Замислете се че:
  1.Болшинството редови комунисти бяха обикновени трудови хора, които мислеха че партийната програма ни води до висок морал, справедливост и благоденствие. Те бяха така програмирани. Вашата задача е да ги превъзпитате, те са добри хора. Вие ги слагате под един знаменател с истинските виновници и Вашите злосни нападки ги отблъскват, а после се чудите защо българския народ не може да се отърси от комунизма. На практика пречите на демокрацията.
  2. Обществото ни е разделено, защото се отправят общи нападки, а истинските виновници не са наказани. Заблудените трябва да се оневинят и приобщят. Това е по християнки. Така постъпи и диктатора и фашист Франко, като направи пантеон в който събра заедно костите на загиналите в гражданската война фашисти и антифашисти. Това е демократично и продуктивно.
  3.Начело на нашата държава стоят хора, които не са Българи. Затова „няма държава”. И на Вашия кумир Иван Костов майка му е циганка от Драгоман, и той е човек на службите.
  4.Службите са навсякъде. И Лех Валенса е човек на службите.
  5.Така е и в Македония, затова не можеме да се разбереме. Спаска Митрова я вкараха в затвора властващите там сръбски мекерета, а не македонците, които не смеят да се нарекат българи.
  6.Като философ трябва да гледате живота от по-широк ъгъл. Комунизма беше наложен на Русия с невиждана жестокост и нечувано изтребление. Той не е руска рожба. Половината от германския народ беше принудена да приеме комунизма. Кой народ може да отхвърли комунизма със собствени сили?
  7.Като демократ какво ще кажете за автентичния дисидент и антикомунист Илия Минев? Какви бяха отношенията му с Иван Костов и СДС?
  8.Защо се разби СДС? Защо по времето на Иван Костов бе закрит вестник „Демокрация”?
  9.Защо при правителството на Иван Костов не бяха вкарани в затвора истинските виновници, висшите партийни дейци?

  Коментар от Стоян Миров | септември 11, 2009 | Отговор

 29. Грънчаров, като ти гледам първите цифри на ЕГН-то, разбирам колко може да си „автентичен антикомунист“, както се хвалиш по-горе…Малко скромност няма да ти е излишна, всички сме минали през Комсомола, промивали са ни успешно мозъците, и ти си бил бройлер, не си криви душата ! Точно затова най-вече мразя аз комунизма – заради пионерските връзки, завързвани пред паметниците на борците, заради клетвите, които искаха от нас – сополиви още деца, с насълзени от класова омраза очи. Не лъжи – и ти си бил там, и ти си се кълнал и си вярвал в комунизма, че даже си учил в СССР, дървен философ такъв!Прекален светец и Богу не е драг, затова – бъди откровен, опиши собствената си метаморфоза: кога, къде, как прогледна – Московски новости, Огоньок и т. н., не ще да е било само със Свободна Европа и ББС? Истината е, че за нас – чадата на комунизма, СЕ и ББС, влизаха през едното ухо и излизаха от другото, слушах ги постоянно, но кой знай каква полза нямаше…“Научният“ комунизъм ни беше превърнал във верни енориаши на своята червена църква.. А ти не беше ли вече станал, философе, червено пастирче, не учеше ли студенсткото си стадо колко добър бил Ленин, пък колко лош бил Сталин?! Е, когато „нашите“ почнаха да развенчават комунизма, вече хвана дикиш, хапка по хапка преглътнахме истината – И Ленин, и Сталин са бандити, мракобеси, да вървят по дяволите! Не беше ли така?! Хайде стига се прави на Илия Минев, че не ти прилича – ти няма как да си бил „автентичен антикомунист“!… Освен ако не си минал през Белене и ДС – а ти не си, не си, за съжаление…Е,а може би си бил неморален двуличник или шизофреник,който денем слави комунизма, а нощно време заговорничи срещу него? Затова хайде по-скромно, Грънчаров, че ще счупиш грънците, а пък тъй хубаво си ги изписал – имаш наистина интересни неща, да си жив и здрав.Долу комунизма, да живей свободата, ура!!!

  Коментар от пламен | ноември 10, 2009 | Отговор

 30. Таваришч Пламен, доста се увличаш и затова мина в най-злобен фалцет, а и плюнки фърчат, предполагам, от устата ти като пишеш. Успокой малко топката. Недей да ми приписваш собствените си недъзи. И недей да ме оценяваш, таваришч, мина това време, в което други, наглеци като теб, пишеха доноси и характеристики на нормалните хора. Тъй че не се старай толкова, всички виждаме, че си злобна останка от оня епоха, която ти е така мила на сърцето, че мед ти капе като пишеш за нея…

  Коментар от Ангел Грънчаров | ноември 11, 2009 | Отговор

 31. Грънчаров, счупи грънците, чао. Интересен ми беше отговора ти на моя въпрос за метаморфозата, но ти явно не си склонен към откровения. Сигурно защото смяташ, че ако признаеш кога, къде и как си се освободил от наложените ти комунистически заблуди, ще се изложиш, ще оцапаш яркия си образ на безкомпромисен – и най-важното – изначален, автентичен антикомунист… Аз например откровено признавам, и не се срамувам от това, че съм прогледнал, да речем 1986-87-8 г., и то постепенно, стъпка по стъпка, може би защото съм бил по-глупав, по-наивен и с две години по-стар от теб. Колкото до характеристиката, която си ми дал по-горе, сигурно в комсомола доста такива си написал – до тоз комитет, до оня съвет /“злобна останка“ – това така издава!/За твое сведение, докато ти кротко си си писал книгите, за да останеш във вечността, аз като по-прост и наивен,издухах цял Трабант по селата да създавам разни СДС-та…И досега се питам: Защо??? Заради клиентелата около Иван Костов ли,за да им напълним торбичката?! Не съм спечелил лично нищо за себе си, освен незабравими емоции и приятели, но за разлика от теб философе, аз съм християнин: правя добро с едната ръка, да не вижда другата. Макар, че няма добро ненаказано, макар, че за всяка добрина винаги тъпкано са ми го връщали… Оставям те с твоя К-комплекс /страхът да признаеш и пред себе си дори, че си бил зомбиран, като всички останали, от комунистическата пропаганда/, явно разговор с теб не става… Остани при героичния си образ, развявай го като знаме, и пази тайната – за пионерската връзка, за клетвата с насълзени очи, за това че, ах, как е било възможно – да си им вярвал…Явно комунизма те гризе още от вътре, а аз съм некадърен психотерапевт – не мога да те провокирам да го изкараш и изхвърлиш този глист…Затова, бори се с комунизма – в себе си най-вече, там най-се задържа,бори се, щом не си се борил когато трябва… Аз, грешният, от туй зло съм пречистен и свободен отдавна,други грехове имам сега – с тях се боря,Господ да е с мен, и темата не ми е вече толкова интересна…
  За сбогом, само подавам ти нещо по темата – громи там гадовете-комунисти, а не скромни грешници като мен: Вчера 10.11., оня чалгар Бареков май беше, поканил, кого – шефа на Шесто Димитър Иванов…Грънчаров, изкара ме по-горе доносник,какъвто не съм бил никога – явно тая тема те вълнува. Мене – не! Мене ме вълнува, че шефът на доносниците, човека, дето е мачкал и унижавал хората, за да ги направи доносници,именно този мерзавец редовно се явява по медиите в ролята на ментор, и раздава морални оценки. Палачът се присмива на жертвите си – развращава около себе си всички, а после ги укорява, че станали курви!!! Ей ти тема, и чао!

  Коментар от пламен | ноември 11, 2009 | Отговор

 32. Божи, опази: доживяхме времето, в което таваришчите комунисти, преоблечени като вярващи в Бога и също като „автентични седесари-основатели“ да ни изнасят лекции за това как правилно може да се става антикомунист, за това кой е достоен да става антикомунист, а кой, като мен, съвсем не е достоен, за това какво следва да мислим и как да се държим и т.н.! Но самия факт, че ни изнасят такива проповеди за това кое е правилно и кое не е, таварищите-комунисти показват неизменната си природа, а тя е: да се месят в живота на другите, да вредят, да учат другите как е правилно да се мисли и т.н. Казано е вярно: вълкът кожата си мени, нрава – никога!

  Ето, дори ми предлага тема, в която да похуля собствения му началник от ДС, таваришч-милионера Митю Гестапото – представяте ли си каква колосална наглост е скрита в душите на нашите родни непоправими таваришчи-комунисти?! Лесно няма да се очистим от тая напаст, но хубавото е, че вече са толкова неадекватни, че предизвикват само смях в неосквернените от комунизъм души. Бравос, таваришч Пламен, добре ме разведри, посмях се от душа на поредната ти изцепка, жив и здрав да си отново да ни веселиш!

  Интересно ми е и това: защо ти, „християнинът“ (предполагам, си поклонник на путинското православие, както си му е реда, нали?!) толкова ме мразиш? Отговори ако можеш…

  Коментар от Ангел Грънчаров | ноември 12, 2009 | Отговор

 33. Не те мразя, както не мразя и комунистите – за мен те са също жертви на комунизма,каквито сме и ти, и аз, а комунизма да го мразя – файда няма никаква вече, навремето направих каквото можах да се гътне, сега на умряло куче нож не вадя… Сбъркана е самата ти формула – „Защо мразя комунизма“? Защо въобще трябва да мразиш??? Не виждаш ли, че омразата ти те превръща в комунистическо подобие, че колкото повече се напъваш да мразиш някого, толкова повече заприличваш на него? Изсипа срещу ми, предполагаемия за теб „комунист“, ред обидни хули за мен, само защото настоявах да бъдеш по-откровен… От което си откровение само можеше да спечелиш, ако търсиш истината насреща – да чуеш чуждото откровение. Ти обаче не казваш и не търсиш истината – ти искаш да изтъкнеш изваяния си,съвършен, но измислен с думи образ, и да му се наслаждаваш, противопоставяйки го героично на някакви имагинерни,също измислени комунисти… Тая роля, която ми отреждаш в твоя водевил, не ми харесва – бездарен е самият ти сценарий. В него освен ексхибиционизъм, нищо друго в чисто човешки план, не виждам.Ти смяташ, че няма от какво да пречистваш душата си – твое право е, остани си на сияините висоти, там където си, свети на случайните пътници през блога ти като слънце… Аз в такива безгрешни слънца /Ленин, Сталин, Грънчаров,да живей, ура!/не вярвам, напатил съм се – казах ти и откога, затова съм АНТИКОМУНИСТ, но само дотук. От тук нататък – да мразя, пък било то и комунизма – много искаш от мен… Аз съм христианин, и в това няма нищо путинско, а точно обратното – зад студената рибешка физиономия на Путин всъщност е скрит Антихриста… Руските имперски интереси по никакъв начин не ми пречат да-бъда-просто-ХРИСТИАНИН – православието е само форма, която КГБ се опитва да овладее. Съдържанието на христианството обаче не може да овладее нито Путин, нито КГБ, нито ти – защото сте заразени, заредени с омраза – класова, расова, идейна,няма значение… И тъй като не ги разбираш тези работи, оставям те в духовно бедния ти блог да се шириш на воля. Мрази комунистите наволя, ти, „неосквернена от комунизъм душо“ /интересно с какво си осквернявал душата си в пионерската организация и комсомола, щом комунизмът по чудо е подминал само теб – пич, признай поне, че си правил чекии, като си гледал комсомолските курви !/.Крайният резултат на твоите добронамерени усилия, при липсата на откровение, е – ЛЪЖА,с която да подхранваш ОМРАЗАта си. Това не е работа за мен – предпочитам христианската ЛЮБОВ, това е истинското оръжие срещу лъжата и омразата на комунизма и всякакви извратени идеиологии, дето искат насила да ни направят щастливи. Мрази и лъжи на воля, няма да ти преча вече, но не забравяй – Господ всичко вижда!!!

  Коментар от пламен | ноември 12, 2009 | Отговор

 34. Благодаря ти за загрижеността ти за моята душа, таваришч, но немаше все пак нужда: тя си е моя тази душа, това поне признаваш ли ми?! Бъди жив и здрав! И да не забравя: благодаря ти сърдечно че ми позволяваш да правя каквото счета за нужно в собствения си блог, щото по едно време се уплаших, че си ми го национализирал, щом така страстно ме учиш какво трябва и какво не трябва да правя в него. А иначе евала ти правя, голям християнин си, нема що: нищо че едва ли разбираш, че тъкмо Христос е дал на човека свобода, т.е. сам да избира какво да прави, как да мисли, кое да счита за добро и кое – за вредно. А комунистите отнеха на човека свободата и като теб най-упорито ни учеха как да живеем, кое е „правилно“ и кое не е, как да мислим и т.н. Те се постараха да ликвидират свободата ни и затуй ние, обичащите свободата, няма да им простим за това; ето затова аз винаги ще мразя комунизма, най-голям враг на човешката свобода, пък ти, таваришч Пламен, ако искаш си и го обичай, то си е твоя работа…

  Коментар от Ангел Грънчаров | ноември 12, 2009 | Отговор

 35. Вместо епилог
  – в бедния ти блог:
  Търси ти от трън,
  та на глог,
  някой друг подлог
  – свърши моя срок.
  Имам да живея – цяла одисея,
  иде ми да пея – песен на Орфея!
  /Ако пък простея – сетна песен пея,
  в твоя шибан блог – като епилог!!!/
  Лека нощ блогарче,
  синичко чавдарче,
  от едно блусарче!
  Прескочи таз летва
  – пионерска клетва!
  Бягай комсомол
  – от тоз смел сокол:
  Антикомунист автентичен
  – драматичен, героичен…
  Ех! Ама спукан мех
  – надува с масура,
  с натура,
  с култура…
  Издиша му блога
  –- не вярва в Бога!!!

  Коментар от Plamen | ноември 13, 2009 | Отговор

 36. Как баща ми беше арестуван от ДС и повиче не се появи През януари 1959г.майка ми беше принудена от ДС да се разведе. Фиктивния развод по нареждане на ДС беше извършен, но живееха заедно с баща ми.В мразовитата февруарска вечер / 02.02.1959г./ пребирайки се с баща ми пред нас застават три лица които щракват белезниците на баща ми и ни отвеждат в околийското. Прекарах вечерта при дежурния и на сутринта ме заведоха в къщи като ми казаха че баща ми има работа и да не го чакаме повече. От този ден баща ми не съм го виждал повече, а на майка ми от милицията не и даваха никакви сведения, като и казваха че няма право да се интересува защото са разведени. Така майка ми нямаше никаква вест за баща ми.Брат ми чиракуваше на една бахча при Златеолу, а мене ме заведоха в един дом за деца. Така майка ми остана само със сестра ми и нямаше право да се интересува за мене.През 1964г. от приятели на баща ми бях осведомен че баща ми е убит по жесток начин на някаква си кариера. Веднага казах на майка ми, но същите негови приятели са и казали по-подробно преди мен. Не ми е казала веднага с цел да не ми се отрази на учението.Баща ми беше занаядчия от стар род бъчвари, когато ходи да прави кадуси въвстарата винарна той вземаше и мене с него. Аз бях неотлъчно като дете с баща ми, пребирайки се за в къщи се отбиваше при него ви стари приятелии споменът ми е че постояно приказваше против тогавашното правителство, за войната за Вълко Чарвенков и много мразише Антон Югов.Спомням си че много разказваше вицове за тях, беше ме научил да казвам един виц за Хрусчов и аз да го разказвам при събиране с приятели те му. Баща ми го задава и аз трябваше да отговарам когато никои не отговори, а той е „- Кажи в кой джоб си слага Хрусчов гребенчето”, Хрусчов беше без коса а той беше вожда на СССР. Помня когато бяха събитията в Куба как един път когато виеха сирените той ме скри в една каца в мазето а те отидоха в скривалищата ,тогава бях открит от един войник и той ме заведи в околийското което беше близо до нас. Там баща ми ме прибра като го бяха били защото ме е скрил а не съм бил с тях.Сирените бяха пуснати за да се пробва каква е реакцията при евиентоална защита и затова баща ми ме скри за да не хода с тях.Картата с черепите се роди в зората на „първите демократични” промени когато Желю Желев бе шеф на НКС на ОДС. В процесът за „Лагерите на смъртта” остана само дело №4/90г. за „Трудовата група” край Ловеч. Делото беше за убийствата на 147 лагеристи. Процесът за лагерите, от който остана само дело за „Трудовата група” край Ловеч е в архива с гриф „Строго секретно!”(И-44/17.03.1994г.).Презован бях на 21.07.1992г. от Прокуратурата на въоръжените сили да се запознае ми с материялите по дело№4/90г. в съдебната палата ст.41 ет.4 при прокурор Теофилов за баща ми Желю Иванов Желев Бъчваров които е убит, там видях че има два смъртни акта за баща ми и че на 03.02.1959г. е задържан и е записано че е починал на 19.02.1960г.Много кратно съм изисквал да ми бъде издаден докумен за баща ми че е бил лишен от свобода без съд, за тези документ отговарят ми от ВКС че е от компетентност на Министерството на вътрешните работи в което се съхраняват оригиналите за задържането на лицата в ТВО по линията та НМ. Същият е отговора от КРДОПБГДСРСБНА ДАЙТЕ МИ господа министър на МВР документа за лишаването от свобода на БАЩА миВ ИМЕТО НА ДНЕШНАТА ПОТЪПКАНА ДЕМОКРАЦИЯ!!! Народ без история не е народ, а варварин на собствения си народ.

  Коментар от jivko1128 | ноември 13, 2009 | Отговор

 37. От такива „мразители“ комунизЪма още не си е тръгнал. Като толкова мрази що не отиде като Илия Минев или Григор Симов на жълтите плочки и да протестира. Ако го страх, да вземе студентите-послушници, дето е „нафилософчил“.
  Що не отговори на въпросите на Стоян Миров, 11.09.2009, 8:52 и jivko1128.
  Давай, ще следват други.

  Коментар от tukachen | ноември 24, 2009 | Отговор

 38. Не може да си автентичен антикомунист и да си почитател на Иван Костов. Освен разбира се ако не си заблуден наивник. Костов е учил в Русия, кандидатствал е за член на БКП, спонсориран е от СИК
  и разни олигарси кадри на ДС като, Красимир Стойчев и Валентин Златев. Знае се, че Костов не знае западни езици и когато колегите му са критикували комунизма, той се е възмущавал.

  Коментар от rockafeller | декември 8, 2009 | Отговор

 39. Лошото е че вълкът козината си мени, но нрава не, а хубавото е че вълкът няма да стане агне.Лошото е че вълкът е в глутницата, но действа като единак, а единак вълк не си избира жертвите а само ги мами за да ги привлече и ако има много плячка остава и на глутницата да обере останалата мръвка, а една от жертвите се указа простия Българин. Така че ние и вие сме следващата плячка на единака, но виждам че глутницата наближава и затова искам да ви дам как да се предпазите от вълци те.Ако нямате оръжие е лошо, използвайте други средства за самозащита, грабва те каквото имате и почвате, като се втурнете наведнъж и гоните зверовете до тогава докато не ги унищожите защото останат ли живи горко Ви е.Само АЗ, АЗ, АЗ, АЗ както казва Бойко ще Ви кльопне. Затова че не оставай те след двадесет години да ни довършат

  Коментар от jivko1128 | декември 8, 2009 | Отговор

 40. ДРАГИ АНГЕЛЕ,
  РАЗНОРЕЧИЕТО И РАЗНОМИСЛИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВА. ТО БЕ НАСАДЕНО ОТ РУСКАТА ИМПЕРИЯ И ПОДДЪРЖАНО ОТ ПАРТИЯТА СТОЛЕТНИЦА.
  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТАЗИ ПРЕСТЪПНА ФОРМАЦИЯ НЕ БЕШЕ ЗАБРАНЕНА КАКТО НАПРИМЕР НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ГЕРМАНСКА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ НА АДОЛФ ХИТЛЕР. ТОЙ ХИТЛЕР,ЧЕРПЕШЕ ПРИМЕР ОТ ЛЕНИН,СТАЛИН И ТРОЦКИ.
  А И СЕГА МНОГО БЪЛГАРИ, ЧЕРПЯТ ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТАРИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕНТОРИ, КОИТО ПО СТАРАТА СХЕМА НА ЛЕНИН ВЗЕХА ПАРИТЕ И ПРИЛАГАТ СИСТЕМЕН И ОРГАНИЗИРАН ТЕРОР.

  Коментар от Боно Шкодров | декември 13, 2009 | Отговор

  • То и Грънчаров е част от СТАРИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕНТОРИ,незнам защо не си го забелязал!?!

   Коментар от Гацев | януари 4, 2010 | Отговор

 41. Кибуц , абсолютното доказателство за провала на комунизма

  http://www.extremecentrepoint.com/?p=270#comments

  Коментар от insomnia1304 | декември 15, 2009 | Отговор

 42. Може ли съзнанието да въздейства на реалността?

  http://www.epochtimes-bg.com/2009-03/2009-12-04_01_d.html

  Коментар от insomnia1304 | декември 15, 2009 | Отговор

 43. Дискусионен форум „Де зората“
  Под лупа => Песни и танци на народите => Темата е започната от: John of Mœsia в Януари 27, 2009, 13:28

  ________________________________________
  Титла: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: John of Mœsia в Януари 27, 2009, 13:28
  ________________________________________

  В статията на Вадим Белоцерковски пише (http://www.de-zorata.de/forum/index.php/topic,289.msg20534.html#msg20534):
  Цитат
  Изправен пред тази черта Западът трябва да реши: до къде е позволено на демократичните страни да отстъпват пред натиска на разрушителите на света? До кога може да се придържат към двойния стандарт в подхода си към големи и към малки страни, към агресорите и към техните жертви? Какво повече е нужно на западните политици и на обществеността, за да разберат изцяло, с кого си имат работа в лицето на Путинска Русия?

  Бих попитал на свой ред: какво повече е нужно на човек да проумее, че няма приятели нито в лицето на Путино-Мечешката диктатура, нито в лицето на западните корпоративни послушници в политическите среди? Какво повече трябва да стане, за да стане ясно, че разделението на Изток и Запад, леви и десни „демократи“, изобщо всякакво разделение е една Майя, илюзия за непосветените, която съществува, точно защото трябва да съществува, докато се отворят очите на слепите? Какво повече трябва да стане, че да ти уври канчето за простата истина, че човек е на земята да се учи, а не за да бъде щастлив? И какво трябва да стане, че човек да се издигне НАД леви и десни, източни и западни, демонократични и комунонихилистични, като осъзнае, че пътят е един – нагоре, към онова, дето свети толкова силно, че чак заслепява, и което дарява топлина, светлина и любов без оглед на лево-десни, източно-западни и прочие низши, долни, глупави разделения?
  Цитат
  ЕС и САЩ нито веднъж не приложиха по отношение на Русия такива мерки и санкции, каквито бяха взимани например спрямо Иран, Северна Корея или Белорусия. Не гонят вежливо руските властници от разни „осморки“, от разни Съвети: „Русия – НАТО“, „Русия – Съвет на Европа“ и пр. Не блокират руски сметки и авоари в западни банки. А такива мерки биха охладили бързо мераците на кремълските герои и сразили техния рейтинг в страната.

  Каква наивност, какво нещо!
  Да си отговаряш сам на горните въпроси и да не го съзнаваш…
  „Западните ценности“ явно имат много общо с руските ценности в западните банки. 🙂

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: slavimir genchev в Януари 27, 2009, 13:41
  ________________________________________
  Цитат на: Nimbus в Януари 27, 2009, 13:28
  Бих попитал на свой ред: какво повече е нужно на човек да проумее, че няма приятели нито в лицето на Путино-Мечешката диктатура, нито в лицето на западните корпоративни послушници в политическите среди? Какво повече трябва да стане, че разделението на Изток и Запад, леви и десни „демократи“, изобщо всякакво разделение е една Майя, илюзия за непосветените, която съществува, точно защото трябва да съществува, докато се отворят очите на слепите? Какво повече трябва да стане, че да ти уври канчето за простата истина, че човек е на земята да се учи, а не за да бъде щастлив? И какво трябва да стане, че човек да се издигне НАД леви и десни, източни и западни, демонократични и комунонихилистични, като осъзнае, че пътят е един – нагоре, към онова, дето свети толкова силно, че чак заслепява, и което дарява топлина, светлина и любов без оглед на лево-десни, източно-западни и прочие низши, долни, глупави разделения?

  Каква наивност, какво нещо!
  Да си отговаряш сам на горните въпроси и да не го съзнаваш…
  „Западните ценности“ явно имат много общо с руските ценности в западните банки. 🙂

  Нещо ми пречи само да уча и да се развивам; отвреме навреме спирам и казвам: не, не са маскари и едните, и другите (любимата теза на бай Ганю и на Димитри Иванов); и винаги ще предпочитам калпавата западна демокрация пред каквото и да било друго, дори привидно да си приличат като водни капки…

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: John of Mœsia в Януари 27, 2009, 13:48
  ________________________________________
  Да ти е сладко!
  Идеологически илюзии като демокрацията се консумират с щипка сол, много вода и тоалетна наблизо!

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: slavimir genchev в Януари 27, 2009, 13:48
  ________________________________________
  Друго си е да беседваш с хора с богат личен опит…
  ;D

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: John of Mœsia в Януари 27, 2009, 13:54
  ________________________________________
  Демокрацията е върховна простотия и на теоретично ниво.
  Което става особено видно в приложението (опита).

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: slavimir genchev в Януари 27, 2009, 13:58
  ________________________________________
  Предпочитам неща, паднали от Марс, отколкото от Маркс.
  А „Приложението на метода“ е силен роман от Алехо Карпентиер. Но демокрацията дори не е метод – тя се прилага от само себе си повече, отколкото от хората. Слава, Богу!

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: dimitar в Януари 27, 2009, 14:00
  ________________________________________
  Демокрацията е върховна простотия и на теоретично ниво.

  Анархист или меритократ?

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: Милен в Януари 27, 2009, 14:05
  ________________________________________

  Трябва да се съглася с мнението на Нимбус за наивността в заключителните пасажи на Белоцерковски. Неговата сила е в констативната част – очевидната слабост е пожелателността и неприложимостта на повечето от рецептите му.

  Без да мисля, че ще разочаровам дълбоко очакванията на някого ще кажа, че надеждите за някаква особена моралност, принципност или дори готовност у представителите на големия, влияещ и на политиката европейски (западен) бизнес да търпят финансови загуби, но останат верни на демократични и общочовешки ценности са били и ще си останат пусти.

  Политиците, които гледат преди всичко към следващите избори и ориентират действията си спрямо най-популярни и не носещи тегоби на избирателите им решения също нито са готови, нито желаят, нито биха били са в състояние да „наказват“ Русия. Говоря общо за „политиците“, съзнавам че има и изключения, но имам предвид преобладаващата част от тази каста.

  По ирония на съдбата точно в момента пред очите ми (докато отдъхвам за 5 минути от симултанно преводно натоварване) се разиграва сюжет на високо ниво, илюстриращ точно горните изводи. Политици и бизнесмени от Германия се надпреварват в противоречие със здравия смисъл, а да не говорим за общохуманните ценности да ухажват високи представители на българския политически и бизнес елит за спечелване на България като перспективна транспортна инфраструктурна площадка от общоевропейско значение – с цел използването на черноморския ферибоот от Варна към руското пристанище Кавказ и осигуряване на достъп на „многообещаващия“ руски и ОНД-пазар.

  Повече не мога да споделя по разбираеми причини, но едно мога да потвърдя – нито агресията на Русия срещу Грузия, нито газовото изнудване, нито убийства на правозащитници като А. Политковская или Ст. Маркелов играят каквато и да е роля в разсъжденията и сметките на участниците от западна страна. Убеден съм даже, че едва ли някой от присъстващите в добре посетената зала помни, съответно, знае някое от тези имена…

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: slavimir genchev в Януари 27, 2009, 14:09
  ________________________________________
  Здравият смисъл е нещо нормално за хора с икономически интереси. И на мен ми беше кофти, че ни пиреха в НАТО и ЕС начело с комунистите, и псувах западняците, и още ги псувам.
  Но ценностите са си ценности дори в калта.

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: Милен в Януари 27, 2009, 14:14
  ________________________________________

  Нимбус днес е в киселинна фаза. Добре че го познавам и в основната му или базисна такава…

  😉 ;D 😉

  Каква алтернатива впрочем е за препоръчване пред „простотията на високо ниво“, Нимбусе? (по дефолт изключваме разбира се „простотията на ниско ниво“ – нея си я знаем).

  Строгият режим в будистки манастир?

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: John of Mœsia в Януари 27, 2009, 14:21
  ________________________________________
  Цитат
  Но демокрацията дори не е метод – тя се прилага от само себе си повече, отколкото от хората.

  Да, стадният инстинкт на немислещото, непосветено и съответно недалновидно множество. Една от причините да я има, а също и причината да я намирам за смешна форма на управление, която не води до никъде (на теоретично ниво). За добро или зло, политичарите си водят политиката ВЪПРЕКИ желанията на мнозинството (камо ли на малцинството), като водят в посоката, която е предопределена. Проблем: крайната цел няма да се хареса и на най-върлите демократи. Но пък допада на мен, намиращия демокрацията за простотия на n-та степен. Едно много любопитно противоречие…
  Цитат
  Анархист или меритократ?

  Анархист – пази, Боже! Меритокрацията също е форма на управление – нещо, което не ми върши работа. Всички форми на управление си идват за целите на висшите сили и съответно всички властници са пратени с предопределена мисия. И управленческите форми, и политичарите са за такива като автора на горната статия и г-н Генчев. За да се учат. Ще се дават до време, а през това време: кой разбрал – разбрал! Ако когато от „горе“ теглят чертата и не си разбрал, ще те пратят да се доучваш на друго място и пак със същите сладури, които да те залъгват, че ТИ управляваш и ТИ избираш, въпреки че нито управляваш, нито знаеш какво и кого точно избираш. Поне не го разбираш веднага. Та затова идеята за свободна воля и произлизащия от него свободен избор е много мила, удобна и привлекателна, само дето е илюзия. Нужна илюзия, бих добавил.

  Ако някой разбира законите, които управляват всемира, му е все тая кой ще дойде на власт и как ще се разполага с тази власт. Тя е за тия, дето тепърва ще проглеждат. И тъй като демокрацията, комунизмът и изобщо всякакви форми на човешко управление служат като учебни програми, признавам правото им на съществуване, но нито пряко ме засягат, нито ме вълнуват. Не може да има път нагоре, докато си оплетен в бъркотиите земни и вярваш наивно, че ти е дадено да оправяш света (важи и за непосветените политици (защото има и посветени), важи и за техните избиратели).

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: John of Mœsia в Януари 27, 2009, 14:33
  ________________________________________
  Цитат
  Каква алтернатива впрочем е за препоръчване пред „простотията на високо ниво“, Нимбусе?

  Милене, в предния пост към цитата на Димитър отговорих на този въпрос, но ще го направя и специално за тебе. Алтернативата е да приемаш правото на съществуване на демокрацията (защото тя има смисъл), но да не я приемаш като свой път (защото няма смисъл за тебе). Будисткият манастир Е алтернатива, но е ограничена алтернатива. Там си в една „стерилна зона“ и няма да научиш и половината от нещата, които би научил в една демократична или комунистичка държава чрез личен опит. За да приемеш правото на съществуване на една идеология, която те отвращава, трябва да имаш нужните познания за същността на нещата както в материалния, така и в духовните светове. Това разбиране не идва от самата концепция на демокрацията или другите форми на човешко управление. Идва от странични източници – източници, които демократичните властници нямат намерение да признават и разпространяват, защото това би означавало, че има по-висши сили от тях, които РЕАЛНО редят и оправят света.

  Накратко, алтернативата е да направиш крачка встрани от потока, да познаеш истинския Самодържец на тоя свят, а после, след като „стъпиш пак на земята“, да разбереш защо Самодържеца си поставя наместници на земята, които да въртят бичовете вместо Него. Схващаш ли? А междувременно ще знаеш, че властта на земните властници е ограничавана и контролирана от „горе“, като ще трае и за строго определено време. Разбираш и защо се случват адските гнусотии, които се случват. Това разбиране позволява да приемаш философски всичко, което тече като кенефна вода, а същевременно учи на смирение и търпение.

  За тебе също ще повторя: въпреки че намирам демокрацията за глупава до немай къде, съвършено разбирам защо е предложена като форма на управление – една гениална в своето безумие форма на управление. Парадокс, но така стоят нещата.

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: slavimir genchev в Януари 27, 2009, 19:13
  ________________________________________
  Дето се вика – учен, та му лесно. Във всички случаи всичкото това ми е до болка известно. А и на всеки в този форум, предполагам. Със сила свише е добре да се разполага – удобно е във всички случаи. И за зло, и за добро. Няма смисъл да се ручат жабетата.

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: John of Mœsia в Януари 28, 2009, 13:25
  ________________________________________
  Цитат на: Berov в Януари 27, 2009, 23:36
  *** За съжаление не съм успял още да открия това, което исках да Ви пратя…
  Но и трите части много ми харесаха! На места се смях, на места ми се плачеше…

  А картинките са направо трепач… ;D

  Има две допълнения.
  Първото: http://www.otizvora.com/?p=200 (http://www.otizvora.com/?p=200)

  Второто е от днес: http://www.otizvora.com/?p=206 (http://www.otizvora.com/?p=206)

  И пак са с картинки. 😉

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: Милен в Януари 28, 2009, 13:48
  ________________________________________

  Nimbus, предвиждаш ли и английски вариант на този труд? Защото имам вече питания от хора зад океана, невладеещи езика свещен, но питаещи интерес към темата и „зарибени“ вече чрез картинки и подбор на линкове…

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: John of Mœsia в Януари 28, 2009, 14:05
  ________________________________________
  Не. Изписани са поне 100 книги на английски, в които се описва много подробно какво целят новите „по-сигурни“ документи и за бъдещото масово имплантиране на микрочипове „в мало и голямо, богати и бедни, свободни и роби“ – като се правят и съответните връзки с Откровение на Йоан Богослов. Не съм открил топлата вода.

  Американците си имат Алекс Джоунс:

  http://www.infowars.com (http://www.infowars.com)

  или

  http://www.prisonplanet.com (http://www.prisonplanet.com)

  Там се намира цял раздел за чиповете.

  Англичаните си имат писателя Дейвид Айк.

  Горните двама не ме кефят, защото ги избива на патриотизъм от типа: „Можем да ги спрем. Трябва да действаме. Не трябва да се обезоръжаваме. Иху-аху!“ – както знаеш, не подкрепям такива идеи и считам случващото се за неизбежно. По-близък съм по философия до немския Ян Удо Холай (или Ян ван Хелсинг като псевдоним), който е гностик (щайнерист) и на практика с него сме на едно мнение – тия неща трябва да се случат, колкото и да са гадни.

  Ако се съберат много желаещи отвъд океана, мога да направя един ZIP с десетина подбрани електронни книги. За съжаление, в тях има повече плява, отколкото смислена и полезна информация, затова засега се въздържам да ги пропагандирам. Не искам да се изявявам пред западна публика, защото поне от 50% от читателите ще бъда обявен за служител на „злите банкстери“, тъй като „залъгвам“ народа, че нищо няма да спре сбъдването на пророчествата.

  Ето още пропаганда: :-[

  http://www.youtube.com/watch?v=1iFr4oesfqA (http://www.youtube.com/watch?v=1iFr4oesfqA)

  http://www.youtube.com/watch?v=HvXMLywvekU (http://www.youtube.com/watch?v=HvXMLywvekU)

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: Милен в Януари 28, 2009, 14:54
  ________________________________________

  Големият въпрос, който неминуемо всеки трябва да си постави, и който всъщност възниква всекидневно, е – съзнавайки, знаейки или само допускайки, че нещата ще се случат както трябва да се случат, дали от това следва примирено да се очаква тяхното случване или – въпреки знанието човек да си прави това, което смята за нужно и възможно – пък да става каквото ще.

  В края на крайщата, както е казано в една от малкото умни народни пословици „Кой каквото прави – за себе си го прави“ (дори когато си мисли, че го прави за другите, за ближните и пр. ;D ) Друг, малко по-страшен вариант, също верен е „Кой каквото прави, на себе си го прави“

  Както и ти в един по-висок смисъл си го писал въпросният триглав текст за (заради) себе си. Не е ли така?

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: John of Mœsia в Януари 28, 2009, 15:13
  ________________________________________
  Цитат
  съзнавайки, знаейки или само допускайки, че нещата ще се случат както трябва да се случат, дали от това следва примирено да се очаква тяхното случване или – въпреки знанието човек да си прави това, което смята за нужно и възможно – пък да става каквото ще.

  Не разбирам защо е това ИЛИ. Първото в никакъв случай не изключва второто. Това, че примирено очаквам да се случи нещо неизбежно, съвсем не значи, че не мога и не трябва да правя нещата, които правя. Защото в случая неизбежното засяга всички. Едни ще откажат белега на звяра, други ще го приемат. Това е неизбежно и предречено. Аз приемам, че с моята работа създавам условията хората да откажат маркирането и да знаят защо го отказват. Но в същото време приемам и че със същата тази работа може би рекламирам идеята за имплантиране на микрочипове – защото не е сигурно, че някой няма да вземе само идеята от текста ми, като пренебрегне предупрежденията.
  Платон – един от шепата древни философи, които IMO си заслужават уважението – казва: „Каквото и да направиш сега след 10 години ще съжаляваш.“ Причината е, че нищо не е само зло, както нищо не е само добро. Едно добро изобретение може да бъде употребено за целите на злото, както едно зло може по-нататък да бъде приложено за добро. Дал съм примери в самия текст.
  Цитат
  Както и ти в един по-висок смисъл си го писал въпросният триглав текст за (заради) себе си. Не е ли така?

  Предвид горното не мога да кажа, че съм писал текста за себе си. Да, писах го и за мен, защото като пиша по-добре осмислям нещата и намирам взаимовръзките. Но сам по себе си триглавият текст хем може да спаси шепа заблудени души, хем да стане нещо като тухла в строежа на материалистичното Царство Безбожие. Изобщо не се залъгвам, че текстът ще се приеме еднакво от един набожен и един атеист.
  В крайна сметка: всекиму според вярата, когато дойде неизбежното.
  Към днешна дата: аз съм чист пред съвестта си и доволен от работата си. Всеки може да употребява текста както намери за добре. В известен смисъл това, което направих, вече си има собствен живот.


  Всъщност вярата и знанието не са основата на темата. Главото е ДОПУСКАНЕТО на един твърде възможен сценарий. Например минаваш по тротоара на една улица, но не знаеш, че над главата ти някой престроява покривите на сградите. Няма значение дали знаеш или вярваш, че може да падне тухла отгоре. Важното е да предупредиш минувачите за възможния сценарий да ги удари изневиделица нещо по главата. Така всеки си решава дали ще крачи смело под покривите в ремонт или ще е разумно да мине на другия тротоар.

  ________________________________________
  Титла: Демокрацията – пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: Милен в Януари 28, 2009, 15:40
  ________________________________________

  ИЛИ-то го написах защото първото, без да изключва второто, може да послужи (и служи прекалено често – особено в днешната наша политическа и по-общо казано обществена действителност, на Изток и на Запад – а кога ли всъщност е било другояче?) за обосноваване на пасивно, съзерцателно или свинско съществуване.

  Имам предвид принципа, абе от мен така или иначе нищо не зависи (нещата са предрешени – от Тошо Тошев, Алекандър Лилов и Черепа, от олигарсите, от организаторите на прехода, от силните на мира сего, от Саурон, от разположението на звездите в момента на пръкването ми, от слънчевия вятър при зачеването ми или от някого още по-нагоре в йерархията, затова я да си трая и им гледам сеира на баламите…

  Противната рецепта е често тук цитираното „Прави каквото смяташ, че трябва да правиш, пък да става каквото ще“ (или „каквото е писано“ за да се върнем пак на нивото на всекидневната народна мъдрост).

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: John of Mœsia в Януари 28, 2009, 16:05
  ________________________________________
  Цитат
  първото, без да изключва второто, може да послужи за обосноваване на пасивно, съзерцателно или свинско съществуване

  Не съм съгласен и ще се обоснова.
  Това свинско съществуване се корени не толкова на нещо прочетено или подочуто, а на нивото на духовно развитие – едно ниво, което е предопределено от постигнатото в предишни животи. За отрицателите на инкарнацията предлагам алтернатива: определя се и от пословичните първи седем години. Свинското съществуване аз го наричам Синдром на тигана – от него страдат всички, които нямат по-висши ценности от това да им е топло на задника, да са пълни с манджа и някой да ги държи за дръжката. Нямам причина да вярвам, че един „тиган“, след като се е наситил, ще вземе да ме чете, особено ако има алтернативата някоя да го хване за издатината. Ако все пак прочете, няма да се съгласи с мен, че е лишен от свободен избор, съответно и от демокрация, което пък би го лишило от илюзията, че след много бюлетини и избори един ден все ще дойде някой месия да му осигури газта от котлона под задника, манджата в корема и ръкохватката на дръжката за вечни времена.
  Цитат
  Обратното е често тук цитираното „Прави каквото смяташ, че трябва да правиш, пък да става каквото ще“

  Приемам горното, но само при условие, че преди него стои: „Три пъти мери – един път режи.“
  И един съвет от прелезите за обичайната политика в този форум: „Огледай се, ослушай се и ако не идва влак (както от Изтока, ТАКА И ОТ ЗАПАДА), премини…“ Влаковете са еднакво смъртоносни, независимо от коя посока идват. А това, че западните влакове са по-чисти и не изглеждат опасни, може би се дължи на факта, че не се знае кой ги управлява, а манекените на преден план просто са по-добри актьори.

  ________________________________________
  Титла: Re: Пенкилер, простотия на високо ниво или необходимост
  Публикувано от: Stoni в Януари 28, 2009, 17:52

  http://www.de-zorata.de/forum/index.php?action=printpage;topic=821.0

  Коментар от insomnia1304 | декември 15, 2009 | Отговор

 44. Мразиш го защото сега така ти е наредено. Като навремето цитираше Маркс и Ленин не го мразеше нали? Хитрец.

  Коментар от Вашият коментар | февруари 22, 2010 | Отговор

 45. Жертвите дадени от умишления палеж във фурната на ул.Димитър Полянов до женски затвор на 31.12.1982г.срещу 01.01.1983г. в Сливен е доказателство че „Държавна сигурност“ съществува. Фурната тогава работи с пълна пара за печенето на агнетата на хората от Държавна сигурност и милицията по това време. Когато всички посрещаха нова 1983г. във фурната имаше умишлен палеж в 2.30 часа на връх Нова година който беше вкаран през кумина, но до ден днешен този който казва че всичко знае за всеки от Сливен и беше шеф на шести отдел на „Държавна сигурност“ в Сливен МАРИН КАВРЪКОВ сега трябва да изплюе камъчето, за да каже истината защото тези две деца които си отидоха от този свят в пожара са на сестра ми, а не потомък на хайдутин за който се прави Кавръков. Нека всички сливналии да превъртат лентата със споменете за Сливен и да разберат един път за винаги че нас ни управляват хората на „Държавна сигурност“ и пак ще им припомня че вълкът агне няма да стане,нито вълчетата защото като пораснат ще станат глутница, а те вече станаха големи и продължават да сучат, но не от вълчицата а от нашата кръв. Затова искам да Ви припомня това което нашия голям възрожденец Добри Чентулов в стихосбирката е казал „Стани, стани юнак балкански от сън дълбок се събуди“ срещу хайдути ти народа събуди и българите поведи и всички вълци унищожи! …

  Това следствено дело беше спряно защото съм жертва от „Държавна сигурност“, а нейните пипала са много големи. Областния управител на Сливен вече проговори като казва че всичко знае за всеки от Сливен
  „Аз знам за вас повече, отколкото вие самите знаете за себе си“, заявява тогавашният кандидат за шеф на общинския съвет Марин Кавръков.

  Коментар от живко желев | февруари 22, 2010 | Отговор

 46. 25 години от атентата на гара Буново и в хотел „Сливен“ Атентата е дело на активно мепортиятие на „Държавна сигурност“.

  9 март – дата, която не говори нищо за мнозина. Още по-малко са тези, които биха свързали този ден с железопътния транспорт в България. При споменаването на гара Буново обаче нещата се променят. Именно там преди 25 години бе извършен най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. На 09 март се навършват 25 години от извършването на терористичния акт на гара Буново, при който загинаха седем души, сред които жени и деца. На същия ден бомба избухва и в сладкарница „Епруветката“ на хотел „Сливен“. Заедно с бомбените експлозии от 30 август 1984 г. в чакалнята на жп гара Пловдив иаерогара Варна, жертвите са осем, между които три деца,а ранените–51 души.Терористите бяха заловени и осъдени на смърт от българския съд. За извършеното от терористите беше издигната възпоменателна чешма в село Трънак, Бургаско. През 1998 г. в резултат на граждански протести чешмата беше разрушена. „Покъсно паметникът на убийците, отнели живота на невинни жени и деца, беше отново възстановен със съдействието на ДПС. За нас това е гавра с паметта на жертвите”,казват в своята декларация организаторите на панихидата.
  Марин Петров Кавръков 04.11.1953г. гр.Сливен. Оперативен работник по ДС-ОУ на МВР-Сливен, от 1978 до 1990 г. щатен Кадрово дело.
  Политическата кариера на днешния областен управител в Сливен не минава без сътресения. През 2003 година той бе главен сподвижник на Йордан Лечков, когато днешният сливенски кмет спечели първия си мандат. Тогава Кавръков за малко не успя да оглави местния парламент. Според мнозина една изпусната фраза по време на първата му реч пред общинския съвет му изяжда главата. „Аз знам за вас повече, отколкото вие самите знаете за себе си“, заявява тогавашният кандидат за шеф на общинския съвет Марин Кавръков.Държавна сигурност беше машината за унищожаването на малцинствата, които бяха жертва на комунизма. Първия удар беше срещу кракачаните като им взима добитъка а след 1989г. ги излъга че ще им възстанови загубите. Втория удар срещу циганите като ги направи на гета. Третият удар е срещу българите с турско само съзнание и помаците / българи/ с мюсюлманско убеждение като реши че имената му са пречката и тогава се стигна до ограбването от Държавна сигурност, които в момента станаха милионери и демократи.Един от главните обирджии е шефа на шести отдел на Държавна сигурност в МВР Сливен Марин Кавръков главният архитект за започването на Възродителния процес в Сливенския балкан и унищожаването на българите с турско самосъзнание дали жертви по процеса.Марин Кавръков сега като комунист от ДС неволно стана набожен и волно милионер за ограбването на останалото през време на комунизма.

  Коментар от живко желев | март 9, 2010 | Отговор

 47. ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ПРИЧИНЕНИТЕ ВРЕДИ-2ABC
  http://iankov.blogspot.com/2010/04/2abc.html

  Коментар от insomnia1304 | април 19, 2010 | Отговор

 48. ангеле, ти си едно злобно, бясно куче. Съжалявам те!!

  Коментар от Николов | март 28, 2011 | Отговор

 49. Иван Костов коя година стана антикомунист, щото доколкото знам 1989 е подал молба за членство в БКП.

  Коментар от svetoslav80 | януари 14, 2012 | Отговор

 50. Ангеле, комунизъм НИКОГА НЕ ИМАЛО! Следвоенният социализъм НЕ Е комунизъм. В целия ти коментар няма нищо друго, освен омраза, лъжи и рефаншизъм. Кой ти плаща, Ангеле, за да насъскваш, да сееш омраза и злоба – сатанистите ли? Като ръсиш глупостите на изкуфелия си дядо, за да лъжеш полуграмотните хлапаци, къде са фактите??? Лъжа е, че България е била добре преди 9-ти, напротив населението е било бедно и ограбвано от германците, всичко, което е произвеждала единствената ни индустрия – леката промишленост е било изнасяно на безценица за Германия, заедно със селскостопанската продукция. Моят дядо е николапетковист и ми е разказвал истината, живата истина, за времето преди 9-ти. На 18 години, като активист на Н. Петков е бил пребит почти до смърт в дирекция на полицията. 9-ти септември е спасил моя дядо от смърт, Ангеле-сатанист. След 9-ти, един ден случайно срещнал своя инквизитор в трамвая. Оня разпознал дядо, скочил в движение, побягнал и успял да се измъкне, въпреки че дядо го е гонил. Дядо казваше, че сигурно е щял да убие онзи. 99% от изпратените в трудовите лагери са били криминални престъпници, Ангеле – сатанист. Пак ти повтарям, дядо ми е не е бил комунист, но абсурдните лъжи за народната власт дълбко го отвращаваха.
  България беше разгромена от слугите на Хитлер, а сега от колониалната администрация. Царщината и хитлеристка Германия докараха на страната ни третата национална катастрофа, а сега реваншизма, чудовищните лъжи, предателства и безпросветност ни вкараха в четвъртата. Винаги, когато правителствата ни са обслужвали ционизма сме били в национална катастрофа. Изключително тъпо и абсурдно прехвърляш всички вини и престъплесния върху евреите, комунистите и каквито там фикс идеи имаш. Самите евреи, а също, комунисти и славяни са били жертви на ционизма, чийто флагман е бил самият Хитлер.
  А на тия дето ти вярват без изобщо да мислят едно ще кажа в заключение – графомани и патриотарстващи психари има колкото щеш – някои дори с това си изкарват хляба. Малко са четящите, знаещи и мислещи хора.

  Коментар от AAA | август 11, 2012 | Отговор

  • Да бе, комунизъм не е имало: а тия 100 избити кой ги изби, в името на какво бяха избити?! Колко лесно било да се лъже така, ненадминати лъжльовци сте вий, комунистите: нямало комунизъм, хоп, 100-те милиона са ги избили… призраци, така ли?! Как пък малко не ви е поне срам, безсрамници недни?! Освен че убивахте като невидели, и лъгахте, и продължавате да лъжете като никой друг! Проклети да сте!

   Коментар от Ангел Грънчаров | септември 6, 2012 | Отговор

   • Ангеле, дефинирайте първо „комунизъм“ и ще рабереш какво има предвид ААА.

    Терорът, догматизмът, култът към личността и т.н. не са „комунизъм“. Чети Маркс и Енгелс за да разбереш какво е.

    Онзи полу-псевдо-изроден „комунизъм“ е роден от мизерията, войните и терора на съществуващите дотогава режими. Всички войни и всички избити хора, освен тези от „комунистите“ са ги избили всички останали. Световните войни не ги започнаха дори и тези фалшиви „комунисти“. Америка, Африка, Австралия, Азия не ги колонизираха комунистите.

    Т.нар. „комунисти“ са управлявали част от света за съвсем кратко време.
    За всичко останало са виновни останалите, а именно робовладело-феодало-капиталисти – които продължават и до днес. А и за много от убийствата на т.нар. „комунисти“ са виновни капиталистите – ТЕ, с алчността си, с дивия си империализъм, с ограбването на хората. ТЕ СЪЗДАДОХА ТОВА.

    На теб само комунистите са ти виновни, значи ти подкрепяш останалите. Подкрепяш геноцида в Америка (той е правен от първи християни), подкрепяш английските кръстоносци изтребили и ограбили целия свят, подкрепяш французите в геноцидите им в Африка, подкрепяш убийствата и инкивизицията на „светата католическа църква“, подкрепяш англо-американските благоверни християни, линчуващи негрите; подкрепяш крадците, ограбвали българския народ до 1944 г. – чети Стамболийски, убит от твоите любими „демократи“, които „демократически“ потъпкват Конституцията преди Балканските войни, подкрепени от „демократическия“ оня мустакат „българин“ с бастуна, гнусен диктатор, продал България на Австро-Унгария, потъпкващ народната воля и нужди, и по свидетелства на шофьора му – жив ПЕДЕРАСТ. Този педераст причинява Ньойския договор и съсипията. Синът му, подкрепен от „демократическите“ лайнари убиват Стамболийски – демократично избраният министър председател.

    След това едни хора тръгват да търсят възмездие срещу тия лайнари, „добрият цар“, „чист българин“ защитаващ „българските“ интереси, ги погба, убива поети, хора които четат вестници отиват в затвора. През 1934 г. парламентът – който и без това е фалшив – е разпуснат, „добрият“ „нефашистки“ цар се самообявява за Господ.

    Да продължавам ли?

    „Демокрация“ не е обратното на „комунизъм“, а ако не си чел Ленин – вземи прочети.

    Социалдемократическата партия на Русия – на Ленин – се бори за ДЕМОКРАТИЧЕСКИ права, каквито там не е имало. Погроми над селяните и население, държано като добитък.

    Коментар от Разумир | октомври 24, 2015

   • Шикалкавите, другарю, по комунистически, опитвайки се да прехвърлите вината на комунистите другиму, лъжете безсрамно, както и подобава за комунист. Що е комунизъм най-добре си пролича по това, което правеха комунистите в реалната история. Щото те са пословични лъжци, едно говорят, друго правят, е, критерият е какво правят. )По делата им ще ги познаете, този е точният критерий.) Същността на комунизма си пролича в най-пълна мяра по неговите деяния в историята, по убийствата, по човеконенавистничеството му. Тази е неговата същина. Имате, другарю, съвсем объркано и лъжливо съзнание, повтарям, което точно отговаря на същината на комунизма.

    Коментар от Ангел Грънчаров | октомври 25, 2015

 51. Едва ли има по извратена форма на тирания от комунизма, как да не го мразя. Поздравления за статията, страхотна е.

  Коментар от Ивайло Владимиров | февруари 16, 2013 | Отговор

 52. Г-н (екс другарю) или така както би ви се понравило, Грънчаров (но не и уважаеми),

  Не разбирам как в един човешки мозък може да се събере толкова ненавист, човекомразие злопаметност и нито един светъл лъч, нито една позитивна мисъл, нищо което би било признак на човечност и благородство. Имате сродна душа в лицето на Георги Жеков, но за разлика от вас той не влиза в долнопробни, махленски спорове с хората на различно мнение от него и колкото и да е краен поддържа определено ниво на достойнството си. Защо ли в споровете ви с опонентите се появява натрапчивото усещане за нещо средно между Георги Жеков и проф. Юлиан Вучков, за някаква псевдоакадемичност, но изпълнена с бурно неудовлетворение от всичко около вас на този свят (вероятно някакво отклонение, нуждаещо се от психиатричен анализ) и най-вече за миризма на клоака!? Живели сте доста и трябва да сте разбрали, че „Животът не е само Черно и Бяло“. Според мен, който не е разбрал това в разцвета на живота си, той е останал с първичното ниво на съзнанието от началното училище!

  Коментар от Димитър Кънев | май 3, 2013 | Отговор

 53. От практическа гледна точка ще кажа мнението. Аз съм противник на комунизма, защото ако тази система се завърне, в най-лошия случай щях да бъда разстрелян или пратен в трудово-възпитателен лагер, имуществото ми национализирано, близките ми низвергнати. В най-добрия случай – бих бил оставен да работя като общ работник, чистач някъде в някое село, без право на повишение, на собственост или прочее. Така че, за мен, бъдейки свободомислещ човек, е и въпрос на оцеляване, да се погрижа интелектуално, разобличавайки престъпноста на комунизма, да се погрижа такъв/подобен режим никога да не дойде на власт в Република България отново. Страхът ,господа, е голям мотиватор 🙂

  Коментар от Климент | май 18, 2013 | Отговор

 54. ти си обикновен боклук

  Коментар от Mozi | август 31, 2013 | Отговор

 55. Да живее комунизма долу капитализма!

  Коментар от ТАРИКАТА | септември 13, 2013 | Отговор

 56. Хах, боклуци мръсни, червени ! Както авторът казва „Възпитан съм да ви мразя“, приемам го като мисия, като лична цел, това да ви мразя и да ви се противопоставям във всяко отношение !

  Коментар от Ivan | април 18, 2014 | Отговор

 57. Приветствам порицаването на омразата, независимо от нейната форма, особено политически обусловената – тя е най-малкото признак на голяма доза ограниченост!

  Коментар от DK120662 | юни 19, 2014 | Отговор

 58. Мразиш комунизма, защото буржоазната класа винаги сте учени, че някой трябва да работи за вашето благо , вие сте по висши от другите и създавате класовото общество в което пролетариата трябва да работи за вас , за това мразиш комунизма !

  Коментар от Kalin Vladov | август 7, 2014 | Отговор

 59. Дано не доживея…..Комунизъм отново в България. Особено много не се притеснявам обаче, защото и да доживея – ще е със сигурност за много, много кратко.

  Коментар от Almasy | август 8, 2014 | Отговор

 60. Бе, оно нали команизмо го насадиа у Русия Ротшилдовци за да съсипят царството, а след като Коиба создаол госодарство, те обанаа палачинката и возцарише до нево Йгльро, па га ги погна и он зеа да помагат на Сталин да го смаже, а после пък студена война, та млогу е лошуе тва команизмо, ама оно нали го създават демократете от Америка, бе нещо май е сбръкано, но най-млогу сте збръкани вие дека сте се настрили като змии и ке се изедете един друг

  Коментар от Divak | август 20, 2015 | Отговор

  • Да бе, Америка била създала комунизма, приказвай тия идиотщини на на капата ми…

   Коментар от Ангел Грънчаров | септември 14, 2015 | Отговор

 61. без коментар

  Коментар от булгармангалов | ноември 12, 2015 | Отговор

 62. Комунистите, днес са по изобретателни от преди ,по селата ни заразяваха с хепатит ако си в банкет на СДС-то което е техен сателит, това простите комуни не го знаеха,сега ти съсипват бизнеса ,живота ако не им ближеш задниците,ако не ти отровят кучето или детето не могат да спят. Ако не им опростим с парламентарно решение откраднатите 160 000 000 000 долара ще доразрушат най – красивата държава в Европа.

  Коментар от булгармангалов | ноември 12, 2015 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: