Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Моят университет

Днес е 8 декември, студентският празник. Нормално е всеки, който е бил студент, да се почувства малко по-особено на този ден. Да си спомни за годините, когато е бил млад, да оживи също спомена си, да речем, за това как със страхопочитание е стъпил за първи път в Университета или пък да си спомни за атмосферата, която е царяла в Алма Матер в ония години, когато той е бил студент.
2189.jpg
Аз искам да отбележа този ден с един мой спомен за университета, в който съм завършил в далечната 1983 г. Тогава съм бил на 24 години. Две години по-късно съм вече асистент по философия в Пловдивския университет, а през 1988 г. в младежкия вестник на Пловдив (в-к “Искра”) излиза една моя статия, наречена “Спомени от вчера”. Тя се състои от две части: Университетът и Градът. Става дума за университета, в който съм завършил – Санкт Петербургския – и за града, в който се намира този университет, Санкт Петербург, тогава… “Ленинград”. Заради тази статия си имах тогава доста проблеми, макар че не го казвам това за да се правя на “дисидент” или пък да си приписвам заслуги. Но статията, както ще се убедите сами, наистина е “перестроечна”. Искам само като куриоз да отбележа “критиката”, която ми направи по повод на статията ми в “Искра” идеологическата церберка на ПУ доц.Милена Калудова. Тя ме срещна в коридора на университета, спря ме и изсъска: “Как не те е срам! Да петниш името на университета, който си завършил! Да плюеш срещу съветската наука и съветската страна! Неблагодарник!”.
phisfac1954head_image002.jpg
Ето как – благодарение на моя спомен, записан тук – се преплитат три епохи, три исторически времена: онова, когато съм бил в университета (1980-1983 г.), времето, в което е писана и излязла тази статия, и сегашното време, съвременността, в която вече има тази американска „измишльотина“, интернет, благодарение на който мога да публикувам всичко това.

Та ето я самата статия, няма да променя и една дума в нея:

СПОМЕНИ ОТ ВЧЕРА: УНИВЕРСИТЕТЪТ
spbgu.jpg
Той носи, засега, името на А.А.Жданов – и това, струва ми се, е символ. Доскоро името на дебеличкия добряк, какъвто го виждахме по фотографиите и филмите, не всяваше такъв ужас – както сега, когато знаем истината за него. Този палач на литературата, изкуството, философията и науката (а и на много от хората, работили в тия “сфери”), невежата, пълновластно разпореждал се с “насоките и направленията” на съветската култура, не може да е патрон на едно културно заведение, дори и то да не е от ранга на Ленинградския университет. Това мое мнение от няколко месеца е вече “влязло в сила”: в дипломата ми на възпитаник на този университет думите “… имени А.А.Жданова”, са саморъчно зачертани с две дебели червени черти…
spbu.jpg
Въпреки това обаче Университетът, ако се абстрахираме от някои външни черти, наследени от “ждановското време” (осеяните с лозунги и табла стени по коридорите, пушенето навсякъде, неподдържаните, рушащи се масивни и някога великолепни сгради…), беше носител на един своеобразен академичен дух. Атмосферата в него е едва ли не средновековна, “оксфордска” в добрия смисъл на тия думи.

Как може да се изрази онова, което е останало в моето съзнание за университета, в който стана приобщаването ми към философията?
stpetersburguniversity.JPG
Ако един студент завърши в своята страна едно дори твърде престижно учебно заведение – духовен център на неговата страна – то, струва ми се, независимо от това, върху неговия интелектуален и душевен хоризонт би останал отпечатък на някаква едва долавяща се ограниченост, на някаква рамка, която може да се разбие само от образованието, получено в чужбина. В този смисъл аз съм твърде благодарен на Ленинградския университет. Още повече че бях вкусил – като студент в СУ – нещичко от екстравагатното празнословие на нашите философи – да ме прощават ония, за които това не се отнася.

Професорите от моя университет бяха все звезди от “втора величина”, непризнати от официална Москва, но тъкмо затова талантливи, всеотдайни за науката, идеалисти в най-възвишения смисъл на тази дума. Не говоря тук за академичната “измет”, която се шляе из всеки университет, а за ония, които завинаги в моето съзнание ще символизират Университетът и неговия дух. “Първите” от всички научни области бяха, разбира се, московски професори и академици, но вторите, неофициалните, авторите на непризнати теории, вечните “аутсайдери” в науката (“аутсайдери”, но в един друг смисъл на тази дума!), бяха “окупирали” Ленинград, бяха създали научни школи, противостоящи, в рамките на допустимото, на официалните доктрини. Тъкмо това противостоене особено привличаше (беше разгара на “застоя”) и то беше равносилно на свеж полъх в коридорите на академичната догматика.
univer.jpg
Тия личности пазеха кой знае как съхранения огън на старата, свободолюбива руска интелигенция, оцелял въпреки кървавия топор, неистово размахван в епохата на “вожда и учителя на всички времена и народи”. Именно те даваха на университета оня духовен патос, без който той се превръща в нещо мъртво, в грамада от камъни и тухли.
Макар времето съвсем да не благоприятстваше сериозните духовни търсения в науката – в “сферата” на идеологията се разпореждаше М.Суслов, достойният ученик на Жданов! – университетът, за времето си, беше средище на пълноценен духовен живот. Но сериозното в науката беше в немилост, пласираше се сивата, вулгарно-идеологическа продукция, нископоклоничеството пред силните и безсрамното лицемерие. Аз постъпих в този университет, когато вилнееше и процъфтяваше догматизмът, когато се четяха безброй спецкурсове “… в духа на 25 конгрес”, когато катедрите се надпреварваха в преданост към “най-новата линия и указанията на скъпия Леонид Илич”, когато по принуждение трябваше да четем и конспектираме, за да търсим “прозрения”, “Малая земля”, “Целина” и не знам какво още. Тогава обаче бяхме свикнали с тези напъни, схоластиката минаваше покрай ушите ни, но за сметка на това имахме повече време да се концентрираме върху истинското и сериозното. На този фон истинската мисъл, творческият поглед, оригиналността не можеха да бъдат взети за нещо друго, а скуката в науката, блудкавото празнословие веднага ги “надушвахме”. Не зная как е било при другите, но за мен бяха най-пълноценни лекциите по казионните и ненужни курсове лекции: с “томче” от Кант, Шопенхауер или Ницше на коленете си прекарвах до немай-къде интересно.
azkyake.jpg
Знаменателно беше, че в университета цареше една твърде привлекателна двусмисленост във всичко, което се казваше или правеше. Лицемерните или “хвалебствени” лекции “В духа на…” въпреки старанията на мастити професори звучаха като реквием на една отиваща си епоха, един-единствен наивен въпрос на студент беше в състояние да събори сложни схоластични построения, зад надутата официозност прозираше истината, защото фокусите вече не помагаха. Новото неудържимо напираше, а старото с цялата си парадоксалност демонстрираше неизбежната победа на истината. Ние, студентите, владеехме езоповския език, а направо очарователно спекулирахме със споменатата двусмисленост на изпити и зачоти. До съвършенство беше овладяно майсторството да се вземат изпити, без нищо да се чете: “избивахме” чрез самостоятелно разработени системи от предположения, недомлъвки и логически изводи. Успявахме много често: арсеналът на догматизма не е богат. В наглостта си аз стигнах дотам, че си взех държавния изпит по основна дисциплина тъкмо по този начин. Изпитах удовлетворение, когато най-големият професор-догматик с изписано на лицето му отвращение ми подаваше книжката: не знаех броя на… китайските комунисти. Както се изрази, “само изостреното му чувство на пролетарска солидарност” ми било помогнало. Не беше ясно само какво пък общо има той с… пролетарската солидарност.
az_mlad.jpeg
Това е статията (в първата си част, тази за университета), която съм написал в 1988 г. и която тогава излезе в младежкия вестник на Пловдив. За ония, които не са живели това време, може би всичко изглежда прекалено странно и абсурдно. Не че то не си е такова, но за нас, живелите го, то се е вдълбало в съзнанието и не може да бъде изгонено оттам. Минаха години, но ето че когато дойде 8 декември, неизбежно си спомням моя университет и онази задушна, прекалено тежка атмосфера, царяща зад средновековните стени на университета в обвития в мъгла и студен Петербург, тогава… Ленинград.

Но нещо от мен е останало там, и затова – макар че си спомням всичко това с двойнствени чувства – не мога да ги забравя: както университетът, така и градът, така и самата Русия…

119 коментара »

 1. Отличный пост, прочитав несколько статей на эту тему понял, что всё таки не посмотрел с другой стороны, а пост как-то очень заинтересовал.

  Коментар от Loosmodimi | февруари 3, 2009 | Отговор

 2. Огромное вам человеческое спасибо, очень актуальная заметка.

  Коментар от kayaryiG | февруари 3, 2009 | Отговор

 3. Классная статья, кстати автору хочу предложить установить от яндекс.денег фишку на сайт “Дай рубль”. Я бы дал, так сказать на поддержание.

  Коментар от PoegeNogzoon | февруари 4, 2009 | Отговор

 4. Огромное вам человеческое спасибо, очень актуальная заметка.

  Коментар от nubmap | февруари 4, 2009 | Отговор

 5. Да уж. В этом блоге хоть комментаторы нормальные.. А то пишут обычно в комментарии ерунду всякую.

  Коментар от Ternarrath | февруари 4, 2009 | Отговор

 6. Я в принципе, мало, что смыслю в этм посте, но постараюсь все таки понять.

  Коментар от nothletanani | февруари 5, 2009 | Отговор

 7. Огромное человеческое спасбо!

  Коментар от Fluoca | февруари 7, 2009 | Отговор

 8. На Ваш блог знакомый в аську ссылку кинул. Оказалось ,что не зря Понравилось. Тепрь постоянно читать буду

  Коментар от enconezigons | февруари 8, 2009 | Отговор

 9. Ценные рекомендации, беру на заметку

  Коментар от imidaneiva | февруари 8, 2009 | Отговор

 10. На Ваш блог знакомый в аську ссылку кинул. Оказалось ,что не зря Понравилось. Тепрь постоянно читать буду

  Коментар от tetali | февруари 8, 2009 | Отговор

 11. По правде говоря, сначала не очень то до конца понял, но перечитав второй раз дошло – спасибо!

  Коментар от Anteld | февруари 9, 2009 | Отговор

 12. Уважаемый автор блога, а вы случайно не из Москвы?

  Коментар от sakamumn | февруари 9, 2009 | Отговор

 13. Опутеть как интересно, во задвигаете. Класс!

  Коментар от neoppyGype | февруари 9, 2009 | Отговор

 14. Очень интересно!!! Только не очень могу понять как часто обновляется ваш блог?

  Коментар от traubs | февруари 10, 2009 | Отговор

 15. У вас RSS в кривой кодировке!

  Коментар от Teemiowile | февруари 10, 2009 | Отговор

 16. Вот решил вам немного помочь и послал этот пост в социальные закладки. Очень надеюсь ваш рейтинг возрастет.

  Коментар от trecturreply | февруари 13, 2009 | Отговор

 17. а вот вопросик можно? У вас время после поста указано. Это московское? Заранее спасибо!

  Коментар от souche | февруари 15, 2009 | Отговор

 18. Очень интересно!!! Только не очень могу понять как часто обновляется ваш блог?

  Коментар от Antazy | февруари 16, 2009 | Отговор

 19. Неплохой пост, но много лишнего.

  Коментар от tymnlync | февруари 16, 2009 | Отговор

 20. Огромное вам пасибо! а еще посты на эту тему будут в будущем? Очень жду!

  Коментар от Unalmnal | февруари 17, 2009 | Отговор

 21. Вот решил вам немного помочь и послал этот пост в социальные закладки. Очень надеюсь ваш рейтинг возрастет.

  Коментар от линкомаулия | февруари 18, 2009 | Отговор

 22. Ага, теперь понятно…А то я сразу не очень то и не понял где тут связь с самим заголовком…

  Коментар от intuisafains | февруари 19, 2009 | Отговор

 23. а вот вопросик можно? У вас время после поста указано. Это московское? Заранее спасибо!

  Коментар от Druddyprooff | февруари 19, 2009 | Отговор

 24. Добавил в свои закладки. Теперь буду вас намного почаще читать!

  Коментар от nifsshishBut | февруари 20, 2009 | Отговор

 25. Uvajaemi g-n Gran4arov,

  Problemat , koito tozi pat zasegnahte e deistvitelno slojen , ne za drugo , a zaschtoto toi po4ti ne saschtestvuva v saznanieto na savremennia bulgarin. Tozi vapros , az li4no sam go postavial pred mnogo hora i realnia otgovor , koito sam polu4aval v kriana smetka e “ Neznam”..
  Sega estestveno e otnova , koeto spomenavate za istori4eskata vrazka i vaobschte s minaloto, no to ne stoi samo na dneven red.
  Moje bi edin po pollen otgovor schte se nameri , ako razgledame tazi missal , kato complex.
  1. Schto se otnasia do istoriata ili do minaloto – s palna sila moje dase kaje , 4e to e naschtata mitologia. (Mitologia v abstraktnia smisal na tazi duma). Istinata e , 4e bulgarinat e imal kratki vremena na vazhod i dalgi periodi na padenie v tzialostnata si istoria. Tova e mnogo pokazatelno.Kogato govorim za turskoto robstvo ( zaschtoto to e nai-blizkata travma v saznanieto na bulgarina) triabva oba4e da spomenem niakoi mnogo vajni osobenosti , koito 4esto se propuskat. Az prepora4vam pisaniata na naschite vazrojdentzi da se 4etat po 4esto , zaschtoto te sa mnogo interesni v tazi nasoka.
  a) dalgiat period bez sobstvenost , bez aristokratzia , bez darjava , s oprostena kastova sistema, sazdava 4uvstvo za bezteglobnost po otnoschenie na samia sebe si i podtikva vazpriatiata edinstveno i samo v pod4innost ot van. Toi e edin sluga , koito jivee ot podaianiata na gospodaria si.
  b) ot tuk i vtoroto obstoiatelstvo svarzano s duschata. Tia ne moje da se razviva i ostava na nivoto na jivotnoto – t. e. nikakva 4uvstvitelnost za problemi izvan sferata na physi4noto. S pravo kato se tzitira Paisii triabva dase nablegne na vtorata 4ast ot predgovora kam Istoria Slaviano- bulgarskia , v koiato toi argumentira ne obhodimostta da se znae minaltoto sas sldnia dovod: ( “…..za da ne padnesch plen drugi mu….” )
  Tova po otnoschenie na minaloto.
  Schto se otnasia do segaschnoto , tam neschtata stoiat po saschtia na4in , zaschtoto nie v poslednite 50 godini , niamme razvitie , noto dori zastoi, a palna degradatzia. V sledstvie na razli4nite kulturni i istori4eski promeni v ramkite na 100 godini, koito sa kraino protivopolojni, se dostigna do zadalbavane na taka nalojenata ot minaloto destruktivnost na povedenieto v bulgarina. Negovata vrazka sas sveta se izraziava edinstveno i samo v materialen plan.
  Ne sam zavarschil temata schte e razschiria
  Blagodaria Vi i priaten den

  Коментар от Konstantin | февруари 20, 2009 | Отговор

 26. Спасибо за статью.. Актуально мне сейчас.. Взяла себе еще перечитать.

  Коментар от Vessudgewodo | февруари 21, 2009 | Отговор

 27. Огромное человеческое спасбо!

  Коментар от tottabally | февруари 21, 2009 | Отговор

 28. Uvajaemi g-n Gran4arov,

  Bih iskal da zasegna niakoi podto4ki kam obschtia komentar , koito ve4e podhvanah.
  1. Sahranenieto ni v robstvoto – edin ot nai-zagada4nite momenti. Spored men ogromna rolia za nascheto sahranenie sa izigrali samite turtzi i tiahnata sistema. (prepora4vam na vseki da pro4ete spomenite na Arseni Kostentzev). Orientalschtinata ima edin polojitelen moment i toi , 4e tia ne e agresivna . Tia e brutalna , no tia ne se vpiva kakto se vpiva anglo-saksonskata sistema. V orientalschtinata ima goliam prozent nemokaedstvo. Edin pat prevarnal li si se v raia , v rob , nikoi nete zaka4a.( ::::kaji mu „ago „ , da mu e drago…) Estestveno , 4e e imalo klaneta, zabrana na stroitelstvo na tzarkvi, zabrana na vsi4ki privilegii, nasilstveno potur4vane…..i vapreki tova ….vse pak tia bulgari sa si govori na bulgarski, naprimer….( az 4esto pati sam si zadavam vaprosa , a ako biahme pod angliisko , ili frensko robstvo kakvo schtesche da bade…..sas sigurnost niamasche da ostane prisastvieto na ezika – primeri dostata4no ot angliiskata i frenska kolonialni istorii)
  Po otnoschenie na ezika – saschto edna zagadka , no v edin savsem drug aspekt. Bulgarskiat ezik e edin prekrasen ezik i bulgarinat triabva da se gordee s fakta , 4e 4rez azbukata i genialnoto delo na Svetite bratia se e polu4ila edna unikalna znakova simbioza mejdu gratzki, latinski i runnite znatzi na prabulgarite, koiato za rannoto Srednovekovie e neschto savsem novo. Oba4e kakvo pravime , nie ne tvorim na toia ezik , a postoianno vzaimstvuvame ot niakade i ne samo tova. Bulgaria e edinstvenata sreda v sveta , v koiato narodat da go sram da govori na dialekta si. Navsiakade po sveta ima razlika v govorimia i pismenia ezik. Navsiakade v sveta ima standart za pisane , a vseki govori na dialekta si. V Bulgaria ne e taka. Edno, 4e s reformata ot 02. 1945 osakatihme pismeniia ezik, i vtoro nikoi ne obogatiava 4rez dialektologia , koeto e ogromna greschka . Vmesto tova oba4e se polzvat naschiroko 4ujdi dumi, koito imat pone edin ili dva bulgarski ekvivalenta. Tova govori otnovo za izbivane na kompleksa za malotzennost.
  Gorespomenatite argumenti, spored men, sa samo 4ast ot tziala varvolitza ot fakti , koito ni vodia do sazdavane na edna destruktivnost v bulgarina prez poslednite 60 godini. Sabujdat se dalboko samounischtojitelni 4uvstva i volia za vlast , koito izpluvat to4no togava , kogato nai-nepodozira. Ot tuk i samoto 4uvstvo na prevazanost kam materialnia sviat do skasvane. Izliza v kraina smetka i rezultatat , 4e bulgarinat ima samo phyizi4na vrazka s poniatieto BULGARIA , a ne methaphisi4na. Vsiakakvi hranitelni slove sa svarzani edinstveno s physi4noto. Negovata vrazka ne e kato tazi na evreina, kitaetza, armenetza….ta dori i na tur4ina …na metaphysi4no nivo. Tia e samo na physi4no, za tova i pretopiavaneto mu v drugi obschnosti kato emigrant naprimer e tvarde lesno. Po tozi vapros Hegel ima dosta interesno nabliudeniia, koeto s pravo bi nameri po4va i pri bulgarskia primer.
  S dve dumi , za da uspeem uspeschno da bi4uvame naschite nedazi se nujdaem ot edno vseobschta aktivnost. Bulgariant triabva da se interesuva pove4e ot sebe si.
  Pozdravi

  Коментар от Konstantin | февруари 21, 2009 | Отговор

 29. Чёрт возьми! Круто!Вы Сами ответили.Беру в цитник! Смысл жизни и всё остальное. Решено.Без шуток.

  Коментар от lobLoads | февруари 22, 2009 | Отговор

 30. Спасибо. Просто спасибо, за красивые мысли вслух. В цитатник.

  Коментар от BuinueAceque | февруари 22, 2009 | Отговор

 31. Благодаря за интересния коментар, Konstantin. Публикувах го в отделна статия, та да се прочете от повече хора: http://aig-humanus.blogspot.com/2009/02/blog-post_22.html

  Коментар от Ангел Грънчаров | февруари 22, 2009 | Отговор

 32. А Вы не задумывались о том, чтобы параллельно завести еще один блог, на смежную тему? У Вас неплохо получается

  Коментар от ESONNASOKY | февруари 23, 2009 | Отговор

 33. Огромное вам человеческое спасибо, очень актуальная заметка.

  Коментар от ethedoxede | февруари 24, 2009 | Отговор

 34. Uvajaemi g-n Gran4arov,

  Schte zapo4na tozi pat s Vasch tzitat. Vie spomenahte po gore vav videokomentara , 4e v Bulgaria se izvarschvat“ razboini4eski nabezi sreschtu tzelia narod“ – tova e mnogo to4no izkazvane , no triabva da se napravi malko zaostriane po temata i nadiavam se schte mi pozvalite da dobavia malka vmetka. V Bulgaria razboini4eskite nabezi sreschtu naroda prodaljvat ve4e 6o godini te ne sa prekratiavani. Bulgaria ne e izlizala ot krizata ot 1945 godina. tova , 4e niakoi se zablujdavat i vse oschte si misliat ua sozializma kato osobeno razvitie napred , triabva da znaiat , 4e Bulgaria be realno unischtojena sled 45 sas saydavaneto na neestevena ikonomika. Ot 1945 do 1989 jiveehme pod podhlupak, v niakakv sobstven „soz-sviat“ izvan sveta. Sled 1989 bulgarinat se sblaska s realnia sviat , no ve4e v sasstoiane, koeto ne mu pozvoliasche da zaeme , kakvata i da e aquatna pozitzia , zaschto sled 45 godini jivot v nerealni obstoiatelstva e ujasno trudno da se varnesch kam normalnoto.
  V Bulgaria neprekasnato se podmeniat pri4ini sas sledstviia , tova vodi do ujasno obarkvane . V Bulgaria vse oschte levite sa si jivi darjavni kapitalisti, te niamat nischto obschto s levite na Zapad. I izobschto problemite na Zapadna Evropa i Amerika ( a te sa razli4ni) v nikakv slu4ai ne mogat da budat razbrani i useteni ot bulgarina , zaschtoto toi e jiviat 45 v savsem drugi uslovia, ma totalno razli4ni uslovia.
  Vsi4ki novoizliupeni ikonomis4eta v Bulgaria , smiatat , 4e znaiat kakvo e sastoianieto , no te se zablujdavat , tai kato nau4enoto po ikonomika, ne e pokrito sas nischto sled neia . Ikonomikata e samo produkt na opredelena philosophska sistema.
  Pred Bulgaria na dneschnia etap stoiat 3 modela, dva ot koito sa absolutno neponiatni ve4e. Ediniat e ruskia na darjavnia kapitalizam s psevdo levi vijdania – toi e nam izvesten –
  2. amerikaskia – na kreditnoto prisastvie – v nikakv smisal prigodim, zaschtoto prosto istori4eskite obstoiatelstva v stranata sa drugi
  3. Zapadno – evropeiskia – na sozialnata spravedlivost , koito e nai-dobria i progresiven , no ujasno mrazen kakto ot amerikantzi, taka i ot rusnatzi, v Bulgaria e absolutno pogreschno razbran.
  Zaschto? zachtoto toi po4iva na prinzipa na christianskata etika i milosardie, a vBulgaria , toi se izkriviava do tam , 4e darjavata uvel4ava danatzite , za da gi prehvarli na nikoi drug .
  V saschtnost Bulgarskata darjava za bulgarinat se prevarnala v prizrak. Niama takova neschto. Prosto toi be ograben ot edni razboinitzi, a sled tova tehnite detza se opitaha da ozakoniat parite ne za drugo , a za da za igraiat s v novata svetovna igra.
  A , 4e „svetovna kriza “ ima, ima , no neinata funktzia i tzel e tolkova dal4 ot obiknovenia bulgarin , 4e tia prosto ne mu pada v tejest, zaschtoto toi nima absolutno nischto. Kogato mu promivat mozaka s tia dumi dnes vzeti ot svetovnia pe4at , to s druga tzel, da mu se vnuschi , 4e i toi e 4ast ot svetovnite problemei , makar , 4e ne e .
  v dokazatelstvo na moiata teza schte poostavia niakolko otvoreni vaprosa za razmisal:
  1. Kakvo znae dneschnia bulgarin za realnite problemi na germanetza , na italianetza , franzusina, na schveda? Nali sme v EU…..
  2. V Bulgaria vodili se obschtestven debat po sastoianeito na stranata i neinata pozitzia v svetoven plan?
  3. Otkade idat parite i imali vazmojnost voobschte za realni lihvi v Bulgaria?
  4. Kakvo moje da spestiava bulgarina i realen sobstvenik li e toi , i na kakvo?
  ne iskam da prodlajavam , zaschtoto otgovorat na tia vaprosi bi dovel do narodno vazstanie. Dokato v Bulgariia ne se ustanoviat realnite imaschti i niamaschti, dokato v Bulgaria ne se postavi realno vaprosa , schto e darjavata i imali tia po4va u nas, mnogo trudno bihme izliazli ot tova blato.
  Edno e iasno – ne triabva da ima gladni i goli hora – (kakvito i da sa te), tova triabva da e v osnovata na vsiaka 4oveschka etika. No ne triabva i da se spekulira s tova , za da se palniat guschite na toia i onia i da se sazdavat vazmojnost za ikonomi4eska prestapnost . Vseki znae , 4e sazdavaneto republikata besche edin polu-kriminalen fakt. Nie triabva da se zamislim otnosno sebe si, a ne vseki za sebe si , ina4e pred nas stoi sledvaschtoto sgromoliasvane.
  Estestveno e , 4e niakoi hora iskat to4no tova, to im e izgodno.
  Svobodniat 4ovek se otkrioiava predimno s 4uvstvoto mu za otgovornost kam blijnia.
  priaten den

  Коментар от Konstantin | февруари 24, 2009 | Отговор

 35. P.S.
  Kakvo se znae v Bulgaria za „ispanskia strotelen balon“? Kakvo se govori v Bulgaria za grajdanskite initziativi v Germania i dogovorat ot Lisabon? Diskutira li se v Bulgaria novata bankova politika v EU?
  ideiata za partitzipativna demokratzia ?
  bankruta na Ungaria, Islandia i latvia?
  eto, ima tolkova interesni i vajni neschta , a u nas nikoi ne pita , nakde otivame QUO VADIS

  Коментар от Konstantin | февруари 24, 2009 | Отговор

 36. P.S. Demokratzia moje da se sazdade samo tam , kadeto tia e jelana i iskana. Tia iziskva vseoschta aktivnost i kontrol. Ina4e se izrajda v avtokratzia i pod edin voalat na milovidnostta bide polzuvana samo ot niakoi

  Коментар от Konstantin | февруари 24, 2009 | Отговор

 37. Ага, теперь понятно…А то я сразу не очень то и не понял где тут связь с самим заголовком…

  Коментар от whiliidelf | февруари 25, 2009 | Отговор

 38. Благодаря, Константин, за интересния коментар, публикувах го отделно тек: http://aig-humanus.blogspot.com/2009/02/blog-post_25.html

  Коментар от aigg | февруари 25, 2009 | Отговор

 39. а вот вопросик можно? У вас время после поста указано. Это московское? Заранее спасибо!

  Коментар от Deredoni | март 4, 2009 | Отговор

 40. Ваш сайт в опере не очень то корректо показывается, а так все отлично! спасибки вам за умные мысли!

  Коментар от GreepeHard | март 4, 2009 | Отговор

 41. Чёрт возьми! Круто!Вы Сами ответили.Беру в цитник! Смысл жизни и всё остальное. Решено.Без шуток.

  Коментар от KadsTeat | март 5, 2009 | Отговор

 42. Спасибо здоровенное за предоставленную сообщение. Имеюсь рад разместить ее у себя на дневнике. Если Вы не против, то я так и совершу.Если соли какие-то проблеммы со копирайтом, постучитесь на мой дневник,я целое исправлю. Так же прибавил Ваш служба на соцзакладки. Вообщем если что обращайтесь, – непрерывно выслушаю и постигнуть. Со, почтением, Firestarter.

  Коментар от Nikekicetoine | март 13, 2009 | Отговор

 43. Есть что то в этой статье на мой взгяд интересного. Люди дайте по больше информации по этой теме. Можно ссылку или ссылку на мой mail, если не затруднит. Спасибо заранее.

  Коментар от Кирилл | март 16, 2009 | Отговор

 44. Спасибо огромное. Почитал и понравилось. Картинок бы ещё

  Коментар от Getsnino | март 16, 2009 | Отговор

 45. Хороший сайт

  Коментар от V1@d!m!r | март 17, 2009 | Отговор

 46. Интересно 🙂

  Коментар от Morgar | март 17, 2009 | Отговор

 47. Интересно, а почему так редко блог обновляете?

  Коментар от Drorrefe | март 18, 2009 | Отговор

 48. Неплохой пост, но много лишнего.

  Коментар от indure | март 18, 2009 | Отговор

 49. Классно всё: и картинка ,и информация

  Коментар от Zoxgoarm | март 20, 2009 | Отговор

 50. А у вас пара ошибок в тексте… тока не обижайтесь )

  Коментар от hepfielm | март 20, 2009 | Отговор

 51. Очень интересно 🙂

  Коментар от LionS | март 20, 2009 | Отговор

 52. Мне понравилось

  Коментар от Davi | март 20, 2009 | Отговор

 53. Спасибо огромное. Почитал и понравилось. Картинок бы ещё

  Коментар от RUBOUTSISATO | март 20, 2009 | Отговор

 54. Классно всё: и картинка ,и информация

  Коментар от enabyadderly | март 21, 2009 | Отговор

 55. Скажите, а у вас есть RSS поток в этом блоге?

  Коментар от hepfielm | март 21, 2009 | Отговор

 56. Да, похоже что в действительности – так оно и есть. P.S. Сайт, кстати, у вас прикольно сверстан

  Коментар от tultflubre | март 21, 2009 | Отговор

 57. Очень понравилось, даже не ожидала.

  Коментар от saxutity | март 22, 2009 | Отговор

 58. Очень интересно 🙂

  Коментар от sav0512 | март 22, 2009 | Отговор

 59. Вы тут пишете пишете, а за окном уже весна!
  Посмотрите какая славная погода!
  http://sz138.net

  Коментар от Psymnstoops | март 22, 2009 | Отговор

 60. Интересный сайт

  Коментар от lexalink | март 22, 2009 | Отговор

 61. У вас RSS в кривой кодировке!

  Коментар от Eruremot | март 24, 2009 | Отговор

 62. Очень интересно, но все в будущем хотелось бы еще побольше узнать об этом. Очень понравилась ваша статья!

  Коментар от Dwercurn | март 24, 2009 | Отговор

 63. Прикольно

  Коментар от Федорыч | март 24, 2009 | Отговор

 64. Благодарю!!!У Вас часто появляются очень интересные посты! Очень поднимаете мое настроение.

  Коментар от exesteTwesia | март 25, 2009 | Отговор

 65. Неплохой пост, но много лишнего.

  Коментар от Dyerve | март 27, 2009 | Отговор

 66. большое спасибо!Взяла себе тоже-пригодится.

  Коментар от LoksNesecoks | март 27, 2009 | Отговор

 67. Интересный сайт

  Коментар от Tranki | март 27, 2009 | Отговор

 68. Мне понравилось

  Коментар от tmvrn | март 27, 2009 | Отговор

 69. Я тоже в блоге про такое пишу, только на тему фильмы

  Коментар от Эраст | март 28, 2009 | Отговор

 70. Очень интересно, но все в будущем хотелось бы еще побольше узнать об этом. Очень понравилась ваша статья!

  Благородство и подлость, отвага и страх –
  Все с рожденья заложено в наших телах.
  Мы до смерти не станем ни лучше, ни хуже –
  Мы такие, какими нас создал Аллах!

  Коментар от feelmUseks | март 29, 2009 | Отговор

 71. Три пути ведут к знанию: путь размышления – это путь самый благородный, путь подражания – это путь самый легкий и путь опыта – это путь самый горький.

  Коментар от Helias | март 29, 2009 | Отговор

 72. Админ, сколько по времени вот такой пост писал? Жутко любопытно….

  Коментар от Ereladila | април 7, 2009 | Отговор

 73. Слушай, ты долго вот такой текст сочинял? Жутко интересно….

  Коментар от spiscuimb | април 8, 2009 | Отговор

 74. Ребята что вы курили, такого понаписывали
  http://okna-plus.info

  Коментар от Nagiq | май 3, 2009 | Отговор

 75. Очень интересно!!! Только не очень могу понять как часто обновляется ваш блог?

  Коментар от Dippicrory | май 4, 2009 | Отговор

 76. Опубликовал на своем блоге вашу статью, и напечатол там конечно-же обратную ссылку на вас. Но вот зашел посмотреть поевился ли трекбек, а его нет…

  Коментар от Fentee | май 4, 2009 | Отговор

 77. Уважаемый автор блога, а вы случайно не из Москвы?

  Коментар от GrierNon | май 6, 2009 | Отговор

 78. А Вы не задумывались о том, чтобы параллельно завести еще один блог, на смежную тему? У Вас неплохо получается

  Коментар от erankerast | май 8, 2009 | Отговор

 79. Интересная статья, но по-моему в Ваших статьях не хватает юмора… Попробуйте добавить хоть капельку и читателей прибавится

  Коментар от aftepeats | май 11, 2009 | Отговор

 80. Спасибо!
  Отличная информация!

  Коментар от Banker | юли 17, 2009 | Отговор

 81. :))

  Коментар от Unitleexpen | август 24, 2009 | Отговор

 82. [url=http://ugolgaz.ru]газ и уголь в России[/url]

  Сердечный сутки всем посетителям этого прекрасного блога. Хочу внести и принадлежащий вклад в целую историю положительных отзывов. Наподобие и весь остальные пользователи этого блога, я весь доволен абсолютно всем (сколько бывает порядком редко, т.к. сообразно профессии я педагог). Проворство работы, навигация, условно понятый интерфейс и целое много положительной информации – моя любимая обстановка. Ныне я запевало раз для этом сайте, только уже соглашаться стоить активным его пользователем. Буду довольный всем, кто поддержит меня и довольно также изо дня в день употреблять данным блогом.

  Коментар от ideogFeem | септември 4, 2009 | Отговор

 83. Привет,аффтар!!!
  Мне очень понравился ваш angeligdb.wordpress.com и я бы хотел обменятся постовыми. как с вами можно связатся?
  заранее спасибо .

  Коментар от HeaskHabe | септември 13, 2009 | Отговор

 84. класно тут у вас 🙂

  Коментар от playclify | септември 15, 2009 | Отговор

 85. прикольно, незнал)

  Коментар от журналы | септември 22, 2009 | Отговор

 86. интересно

  Коментар от фильмы без регистрации | октомври 6, 2009 | Отговор

 87. Интересная статья

  Коментар от Shok-tt | октомври 20, 2009 | Отговор

 88. вот прям очень бы хотелось видеть больше постов

  Коментар от insekswed | октомври 21, 2009 | Отговор

 89. Интересный материал, спасибо!

  Коментар от ketreabbalk | октомври 21, 2009 | Отговор

 90. гы))

  Коментар от аудионаркотики | октомври 21, 2009 | Отговор

 91. Интересно что сказали бы на это в министерстве культуры СССР?

  Коментар от Doc Spoc | октомври 22, 2009 | Отговор

 92. Интересненько, а кто может объяснить девушке как добавить этот блог в избранное?

  Коментар от Oxittygex | октомври 22, 2009 | Отговор

 93. Заметил такую тенденцию, что в блогах появилось много не адекватных комментариев, не могу понять, это что кто то спамит так? А зачем, чтоб падлу комуто сделать))) Имхо глупо…

  Коментар от WedTheolo | октомври 22, 2009 | Отговор

 94. что-то в этом есть, безусловно

  Коментар от engipinty | октомври 22, 2009 | Отговор

 95. прикольно

  Коментар от dj музыка | октомври 23, 2009 | Отговор

 96. Если это не большой секрет;), автор блога откуда родом?

  Коментар от DydayPayoth | октомври 23, 2009 | Отговор

 97. Отлично!!! Вместо книги на ночь.

  Коментар от nondiulamal | октомври 25, 2009 | Отговор

 98. А какой это движок? тоже хочу блог завести

  Коментар от hixTroliLalia | октомври 29, 2009 | Отговор

 99. Твой страничка прекрасный, всему офису интересно было читать

  Коментар от appottpagor | октомври 30, 2009 | Отговор

 100. Читаю уже не первую неделю Ваш блог, узнаю много интересного. Спасибо Вам за Ваш труд!

  Коментар от Heinguide | октомври 30, 2009 | Отговор

 101. Знание некоторых принципов легко возмещает незнание некоторых фактов.

  Коментар от coppo | ноември 4, 2009 | Отговор

 102. Три пути ведут к знанию: путь размышления – это путь самый благородный, путь подражания – это путь самый легкий и путь опыта – это путь самый горький.

  Коментар от Snowman | ноември 4, 2009 | Отговор

 103. всё в ажуре)

  Коментар от a5 разборка | ноември 5, 2009 | Отговор

 104. По большому счёту я с вами согласен. свободно некоторым кажется, что им обязательно надо чем-то выделиться из генеральной массы. А чем выделяться, это уже не важно.

  Коментар от electromozzo | ноември 5, 2009 | Отговор

 105. 🙂

  Коментар от эротика фильмы | ноември 5, 2009 | Отговор

 106. прикольно))

  Коментар от порно | ноември 6, 2009 | Отговор

 107. всецело согласен с aut’ом. В блогах получается так, что если не хочешь пропустить ничего интересного, приходится ежеминутно за ними следить, в отличии от хорошо сделанного сайта, где целый контент разложен по полочкам.

  Коментар от doctorbiml | ноември 6, 2009 | Отговор

 108. cool!!!

  Коментар от порно бесплатно | ноември 7, 2009 | Отговор

 109. Отличный сайт и материалы очень познавательные

  Коментар от TepMoogecrelo | ноември 7, 2009 | Отговор

 110. здорово)

  Коментар от знаменитости | ноември 18, 2009 | Отговор

 111. Да уж. По поводу коментариев – навеяла на меня где-то услышанная фраза:
  Даже в сказке Елена – премудрая и Елена – прекрасная… это разные женщины.

  Коментар от Deriksims | януари 4, 2010 | Отговор

 112. Не думал, что найду это здесь.

  Коментар от BiznesAbotHill | януари 13, 2010 | Отговор

 113. Я лучше, пожалуй, промолчу

  Коментар от konditermap | януари 17, 2010 | Отговор

 114. Очень ценное замечание. Обязательно запишу это.

  Коментар от MasterTelefonchik | януари 17, 2010 | Отговор

 115. Да, информацию полезную найти не трудно, а хорошего друга – практически нереально. (

  Коментар от AnutkaChiffa | януари 20, 2010 | Отговор

 116. И где вы тут видите смысл? Абсурд какой-то…

  Коментар от MisterMobileq | януари 28, 2010 | Отговор

 117. Дайте человеку цель, ради которой стоит жить, и он сможет выжить в любой ситуации. (И. Гёте)

  Коментар от probapombit | февруари 26, 2010 | Отговор

 118. Мир! Труд! Май!
  pervoemaya2010

  Коментар от Maya | май 1, 2010 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: