Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

“Да няма богати” или “да няма бедни”?

Искам тук да разкажа една кратка история, която научих преди години. Тя касае станалото в Русия – една страхотно богата страна, разорена изцяло от комунистическия волунтаризъм. Руският народ е преживял за тия години комунизъм такива унижения и такава ужасяваща бедност, каквито дори човешкото въображение не може да си представи. Неслучайно в 30-те години на ХХ век при т.н. “колективизация” на земеделието в СССР се стига до страшен и жесток глад, довел и до прояви на… канибализъм. Имало е случаи, при които майки са убивали някое от децата си, за да нахранят останалите. Кошмар! Ужасно и непредставимо, но е исторически факт. Дори и само за това на комунизма никога не трябва да бъде простено…

Но моя пример е за друго.

Когато избухнал болшевишкият метеж, някаква богата дама един ден чула, че на улицата нещо става, че много хора крещят и била крайно заинтригувана. Тя изпратила слугинята си да иде и да разпита какво става и какво искат тия хора. Слугинята след известно време се върнала и казала, че е избухнала “революция” под лозунга „Долу богатите!“. Дворянката (така в Русия наричат аристократите) се замислила и казала: “Интересно, преди около век моят прадядо-декабрист е бил изпратен на каторга в Сибир, защото декабристите са се борили в Русия да няма… бедни! А тези хора искат да няма… богати! Странно, много странно!”. На тази дама стопроцентово не са й позволили дълго да размишлява над този казус: скоро тя самата е била лишена от цялото си богатство. “Революцията”, пожелала да се вземе богатството на богатите, довела наистина до възцаряването в Русия на най-ужасяваща бедност. Бедност, каквато историята не познава. Довежда до страдания и унижения, които днес едва ли можем даже да си представим…

Премахването на частната собственост влече след себе си най-ужасна бедност. Собствеността – това истинско “налично битие” на свободата – непрекъснато ражда богатство и просперитет. Западната цивилизация на свободата доказа и показа това.

Е, днес в Русия отново има богати. Баснословно богати даже – както подобава за една наистина богата страна. Жалкото е, че и там, пък и у нас богатите сега са тъкмо наследниците на ония, които едно време са направили “революцията”. “Революцията”, избухнала в името на това да няма вече… богати. Каква ирония на историята! И каква жестока несправедливост…

Но има и нещо още по-важно – и по-лошо. И у нас, и в Русия сега управлява олигархията, генетично свързана с комунизма. “Олигарси” са представители на едно малцинство, което владее всичко, цялото богатство, управлява както си иска, а пък “демокрацията” е просто фасада. И нашата, и руската олигархия всъщност е една най-нагла плутокрация – власт на богатите, които правят така, че всички други да са бедни. Ето как комунизмът изтълкува по свой начин и пазара, и частната собственост, и демокрацията.

Това е най-жестокият проблем на посткомунистическите демокрации. Едни “демокрации” с съвсем явен… разбойнически облик. Трябва да се мисли какво може да бъде направено за да се отървем от това зло. Иначе горко ни…

Но едно трябва да се знае: не богатството е злото, а узурпирането му от една своекористна върхушка, която успя да превърне по най-разбойнически начин своето политическо господство в икономическо – и пак също така и в… политическо. Това е наистина… раков тумор върху тялото на младите демокрации.

Ала има нещо, на което можем да се осланяме, което дава надежда. То се свежда до убеждението, че свободата поставя всеки на мястото му. Ако народът, ако индивидите покажат автентично гражданско съзнание и лишат узурпаторите-плутократи-олигарси от политическо влияние и господство, то механизмите на свободата, пазара, законността и живота ще довършат останалото…

И днес вероятно има честни хора, които с труда, с инициативата и с… ума си успяват да създадат и богатство, и достоен живот – и то не само за себе си. Защото богатият човек няма как да не създава шансове и за ония, които нямат нищо – по-скоро имат само себе си. А това съвсем не е малко – то е извора на всички богатства…

(Малък откъс от новата ми книга с работно заглавие “КОСМОПОЛИТ, или гражданин на… света”)

13 коментара »

 1. Позволих си да преведа на кирилица този коментар (А.Г.):

  Прочетох с интерес преживените от автора ужасии в люлката на комунизма. Любопитно ми е да знам все пак автора е учил и преподавал философия което означава че е трябвало официално да разпространява комунистическата идеология и може би вътрешно да се отвращава от себе си, говорейки всички глупости и клишета, както вероятно се е чувствал нещастния лектор,изпратен да ги просвещава в атеизъм.

  Когато завършвах средно образование и трябваше да избера накъде вече бях наясно че не мога да избера журналистика, философия или дори право защото те бяха най-отровени от идеологията и изискваха дълбоко лицемерие и двойственост за да се практикуват.

  Споделям вижданията на автора за сегашното състояние на нещата. И си задавам въпроса, а можеше ли да бъде по-добре и по-различно. Никoй не е написал ръководство за прехода от социализъм към капитализъм. Като професионален философ какво мисли автора за причините, довели България до сегашната ситуация. Когато говори за свободата дали вече имаме тази свобода. Защо комунистите спечелиха „битката“ за миналото? Още много въпроси могат да се зададат, но понеже дори отговарянето им е безсмислено решавам да спра и да си пробвам късмета в други страни.

  Коментар от Ognyan Petkov | февруари 10, 2007 | Отговор

  • Комунизмът ще трябват още няколкостотин години да се изкорени а от Русия не смея и да прогнозирам.

   Коментар от спорт | април 19, 2010 | Отговор

 2. Господин Петков, благодаря за смисления коментар и за въпросите. Най-сериозно ще Ви отговоря в близките дни. Ще напиша по Вашите въпроси следващото си есе за комунизма, за да опиша какво се случи и как се чувствах, когато на 24 години аз вече бях дипломиран… „марксистки философ“ и се озовах в тогавашната ситуация в България. Отдавна исках да напиша за това, но все отлагах, ето, Вие ми дадате повода. Скоро ще го напиша и ще можете да го видите и прочетете в блога.
  С най-добри пожелания: Ангел Грънчаров

  Коментар от Ангел Грънчаров | февруари 11, 2007 | Отговор

 3. 🙂

  Коментар от shevafan | февруари 19, 2007 | Отговор

 4. komunistite ne sa hora,te nqmat cennosti i e golqm kompliment da go nari4ame 4oveci

  Коментар от shevafan | февруари 19, 2007 | Отговор

 5. Геле чел съм и други твои статии и мисля ,че умишлено опростяваш нещата!
  ето ти нещо по-смислено- http://www.zeitgeistmovie.com/add_serbian.htm

  Коментар от Златимиров | декември 9, 2008 | Отговор

 6. Г-н Грънчаров,вглеждам се в корицата на книгата Ви“Страстите и бесовете български“ и си мечтая за момента,в който ще мога да се потопя в нейните редове.От това,което съм чел от Вас а и от аналогиите,към които ме отвежда самото заглавие-Българският Великден или страстите български/Тончо Жечев/ и Бесове-те/ф.М.Достоевски/ СРЕЩАТА МИ ЩЕ БЪДЕ ПО-ВЕЧЕ ОТ ЛЕТЕРАТУРНО СЪПРЕЖИВЯВАНЕ.,затова ще ВИ ПОМОЛЯ ДА МЕ ИЗЧАКАТЕ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА,КОГАТО ЩЕ МОГА ДА СИЯ ПОРЪЧАМ.А що се отнася до темата,на ум ми идва Николай Некрасов и онази негова знаменита поема“Кой днес в Русия живее добре“.Руските олигарски итехнитемикроскопични български събратя ще направят нещо добро за Отечеството си,а за хората.Не вярвам нито в тяхното меценатство,нито в тяхната благотворителност.Но това е много,много дълга тема…

  Коментар от Атанас Ганчев | октомври 14, 2009 | Отговор

 7. Г-н Ганчев, удивен съм как добре сте разшифровали заглавието на тази моя книга! Точно това съм искал да внуша, синтез на Т.Жечев и Достоевски (бесовете у него са нихилистите, сиреч, по нашему казано, комунистите). Много ще ми е интересно как сте възприели книгата когато я прочетете и ако споделите с мен и с читателите на блога своето възприятие, ще съм Ви много благодарен!

  Коментар от Ангел Грънчаров | октомври 14, 2009 | Отговор

 8. G-n Grancharov,pisha na latiniza,shtoto shte mi otneme inache dosta vreme…Za komunizma sam suglasen s vas,az sum na 41.Obache tuka ima edno goliamo NO.OTKADE toi doide?Koii sili go suzdadoha i s kakvi sredstva?,prez 1917 god.Idali tezi sushtite ne sa sega na purvo miasto v hranitelnata veriga na kapitalizma…?,puk i v zelia sviat…Az gi znaia koi sa ,a vie dali gi znaete? ISTINSKITE VINOVNIZI I PARAZITI…?

  Коментар от с димитров | февруари 2, 2010 | Отговор

 9. Чухте ли вече? Д- р Бодуров разправя под път и над път, че Ангел Грънчаров, Едвин Сугарев и Иво Инджев са се присъединили към движението „АБВ“.

  Вярно ли е това г- н Грънчаров?!

  Коментар от Петя Миладинова | януари 6, 2011 | Отговор

  • Това е вярно толкова, колкото и твърдението, че село Цалапица се намира в щата Илинойс, САЩ 🙂 И кой е тоя Бодуров, че за първи път чувам името му?

   Коментар от Ангел Грънчаров | януари 6, 2011 | Отговор

 10. Прекрасна статия,доброто е било в старото време.Както казвате в днешно време наистина е трудно човек сам да си изгради достоен и спокоен живот.

  Коментар от фифи | септември 11, 2012 | Отговор

 11. Г-н (екс другарю) или така както би ви се понравило, Грънчаров (но не и уважаеми),

  Не разбирам как в един човешки мозък може да се събере толкова ненавист, човекомразие злопаметност и нито един светъл лъч, нито една позитивна мисъл, нищо което би било признак на човечност и благородство. Имате сродна душа в лицето на Георги Жеков, но за разлика от вас той не влиза в долнопробни, махленски спорове с хората на различно мнение от него и колкото и да е краен поддържа определено ниво на достойнството си. Защо ли в споровете ви с опонентите се появява натрапчивото усещане за нещо средно между Георги Жеков и проф. Юлиан Вучков, за някаква псевдоакадемичност, но изпълнена с бурно неудовлетворение от всичко около вас на този свят (вероятно някакво отклонение, нуждаещо се от психиатричен анализ) и най-вече за миризма на клоака!? Живели сте доста и трябва да сте разбрали, че “Животът не е само Черно и Бяло”. Според мен, който не е разбрал това в разцвета на живота си, той е останал с първичното ниво на съзнанието от началното училище!
  След статии от такъв род мога да добавя и: “Откровен лъжец “и “кон с капаци”, човек с когото светът няма проблем, а самият той има проблем със света и с чувството за реалност!

  Коментар от Димитър Кънев | май 18, 2013 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: