Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

„А у нас секса… есть!“

За да завърша темата за… живота в тази съветска “комуналка”, в която попаднах толкова млад, ще опиша онова, за което някои още си спомнят с… “любов” – и това, разбира се, е… секса. Противно на това, което обикновено се смята, а именно че в СССР “секса… нет”, принуден съм да призная, че в студентските комуналки не само че имаше секс, но и че той беше на най-висока почит. И то до степен да може да се каже смело, че в една съветска комуналка единственото, което наподобява… живот, е тъкмо секса – поради което комуналката си беше най-обикновен… бардак, или вертеп.

В комуналката, или в общягата, в която попаднах, живееха предимно чуждестранни студенти, или поне те бяха “подавляващо мнозинство”. От цял свят комунистическите партии (съществуващи с пари на КГБ, естествено) изпращаха свои хора да изучават тук… комунизма. Ето защо в нашата общяга имаше студенти от Латинска Америка, Африка, Азия и, естествено, от съветския блок в Източна Европа. Тук учеха негри, араби, от жълтата раса, а пък ние, от Източна Европа, бяхме, така да се каже, “солта”; имаше всякакви, чехи, поляци, немци, унгарци, от всички други нации от “соцлагера”. Та представете си в каква стихия изпадат… рускините, когато попаднат в среда, в която могат да изпробват всички… разновидности секс, с хора от всички раси и кътчета на планетата. Естествено, най-предпочитани от тях бяха… негрите, а след това, разбира се, арабите, на трето място латиноамериканците, но не заради тяхната прословута “сексуална мощ” (тя си е, разбира се, един мит: ние, българите, естествено, сме най-добрите!!!), а най-вече заради това, че у тях се намираха… долари.

За да се опише сексуалния живот на една младежка съветска комуналка в цялата му пълнота се иска перото на… Шекспир или поне това на Данте. Аз нямам такава способност, ето защо моля читателя за снизхождение.

Най-важното, с което трябва да почна, е това, че в нашата комуналка наистина беше реализирана комунистическата идея за това, че жените трябва да са… общи. Когато се питам защо привържениците на комунизма, които днес все още се срещат, са преди всичко сред… пенсионерското съсловие, то отговора ми е: защото на тази възраст мисълта за общност на жените е единственото, което може да предизвика някакъв трепет в… поувяхналата им мъжественост. Младите пък намираха в разврата единственото, което им даваше сила да издържат в ужасните условия, в които бяха принудени да… “живеят”. Сексът в една младежка комуналка затова е див, животински, най-груб, без чувства и без страст, без особено удоволствие, защото е така лесен и безпроблемен, пиянски, защото в него няма “съзнание”, нравственост или човечност; сексът в нея е, бих казал, даже… безпросветен. Партията и КГБ допускаха един такъв разврат, защото добре знаеха, че пиянството и сексът – подобно на наркотик – особено ефективно отклоняват студентството от… „истински опасното“, от размисъл на политически теми и от заемането на гражданска позиция. Ето защо онова прословуто “А у нас секса… нет!” не важеше за студентските комуналки, напротив, тук важеше тъкмо обратното: тук нямаше нищо друго освен… секс, повтарям, най-див, пиянски и животински секс.

Понеже споменах за това “А у нас секса нет!”, искам да разясня откъде то се е взело. В най-късните времена на съветския комунизъм, малко преди идването на Горбачов, беше започнало “разведряване” в отношенията между САЩ и СССР. Тогава именно бил организиран “телемост” между Америка и Русия, воден от руска страна от известния (и много добър, впрочем) журналист Владимир Познер. В предаването, за да се опознаят американците и… съветските хора, те взаимно си задавали най-различни въпроси. И ето, един “гаден американец” пита: а какво е положението със секса в Русия? От другата страна, в Москва, се случила някаква рускиня, колхозничка най-вероятно или поне “доячка”, тя крайно се смутила, изчервила, запелтечила нещо непонятно, и накрая изкрещяла: “А знаете, у нас в СССР секса… нет!”. И погледнала… гордо и… възвишено! Ето оттук се е взел този крилат израз, показващ в пълна степен… подивяването на съветския човек в условията на варварския комунизъм.

Да, но в общягата ние бяхме… твърде “либерални”, и затова сексът беше в своята стихия. Секс се правеше постоянно и навсякъде, партньорите се сменяха така често и безпроблемно, че човек ако си поставеше за цел, можеше да “свали” (да употребявам все пак… “по-културни” думи!) невероятно голяма бройка момичета. За да разберете какво представляваше сексът тогава ще ви дам ето този най-убедителен пример: съветската младежка комуналка, в която живяхме, е, предполагам, идеалното мечтано място за… пичове от типа на Митю Пищова (“Питона”), който, както чувам от устата му напоследък, бил с “най-чисти”… комунистически убеждения. Няма как, там жените наистина бяха общи, и по тази причина Пищова показва завидна далновидност и проницателност, след като се смята за убеден комунист. Секс се правеше навсякъде, постоянно, най-настойчиво, например късно вечер човек можеше да види пияни двойки (тройки, четворки и пр.), които голи се гонеха из коридора, и кой когото хване, и където дойде, му отдаваше цялата… “нежност”, на която е способен. “Морал” или “срам” като… настроения в комуналката не съществуваха, те си бяха в пълна степен… “буржоазна отживелица”. Денем пък (понеже, както вече се знае, в стаите човек трудно истински може да се уедини) си имаше едно специално място за… “любов”, и то се намираше на… стълбищата, но най-горе, където започва тавана: там в полумрака, бяха сложени мръсни дюшеци, и там двойките, без да се смущават особено от присъствието на… други двойки, се… “любеха” до забрава. Някой може да си помисли, че си измислям, уверявам го, моята фантазия не е така мощна: всичко това се е случвало, за да го пиша, ако не се беше случвало, нямаше да съществува и в съзнанието ми – не съм такъв “перверзник”. Съветската комуналка с всичко, което пиша сега за нея, разчупва границите на нормалното човешко въображение, тя затова е нещо съвсем фантастично – както, надявам се, всички се убедиха.

Българките (имаше и няколко български студентки) там също бяха неуморни труженички на… “сексуалния фронт”, подобни на рускините – не искам да кажа, че са били нещо като “проститутки”. Понятието “проституция” не съществуваше в Русия тогава: да си плащаш за нещо, което само ти се предлага… съвсем безплатно, естествено, е абсурд и глупост, пълна невъзможност. Да, Митю, “раят” за убедени комунисти като теб беше там, в съветската младежка комуналка от началото на 80-те.

Да не пропусна: душовете, “душевая”, както се нарича, не бяха в стаите, не бяха на коридора (там бяха само тоалетните, умивалниците и… кухните), а бяха… в избата! Там, в мрака, оскъдно осветяван от слаби крушки, в помещение с обикновен циментов под и тухлени стени, без, разбира се, някакви… “плочки”, бяха наредени много душове, без прегради между тях, и там младежите се къпеха. Женската душевая се разделяше от мъжката с една стена, в която, разбира се, студентите бяха изкопали… голяма дупка, толкова голяма, че не само двата пола да могат… да се гледат, но и по-страстните им представители да могат да преминават от едната в другата “душевая” и да се… “обслужват” взаимно. Сексуално, разбира се: да не си помисли някой, че ще си търкат… гърбовете. Рай, наистина рай, драги ми… Митю!!!

Рискувам с тези описания да направя така, че мнозина млади хора беззаветно да се… влюбят в съветския комунизъм и да замечтаят да живеят в съветска комуналка, в която жените наистина са… общи. Съзнавам този риск, но пък той добре се съгласува с другите мои убеждения, които съм изразявал в други свои есета и статии: комунизмът е обичан не само от жизнено непълноценни, но и от… сексуално непълноценни хора особено. Така че тези, които ще обикнат комунизма, и то заради силно влечение към невероятно съблазнителния разврат, който царуваше в една обикновена съветска комуналка, няма начин да не го обикнат и без моите описания. Ето, Митю Пищова например, си го обича комунизма и без да е чел за живота в комуналките. На такива хора любовта към комунизма, също и както и към разврата, си е генетически и сексуално предопределена: тя е тяхна участ, съдба, орис. А пък ония, които носят в себе си усета за едни съвсем естествени, пълноценни сексуални и любовни преживявания, разбира се, няма как да бъдат съблазнени от нечии неумели опити за описание на абсолютния разврат в епохата на късния комунизъм…

Та това е засега… когато имам време и настроение, ще продължа…

11 коментара »

 1. Не знам какво имаш против секса, приятелю (ако ми позволиш да те нарека така!), но ти вероятно си израсъл в град със склонно към пуританска извратеност обкръжение (не познаваш май селската ни реалност в това отношение?). Не знам и защо правиш паралели между секса и любовта. Това, че секса е един от инструментите на любовта не ги прави тъждествени! Та така както си тръгнал да поставяш етикети (комуналката била „бардак“), много лесно можеш да стигнеш, следвайки логиката, до извода, че всички ние живеем в къщите си, които се едни „бардаци“! Не ме разбирай грешно! Това, че определен тип морал (или ценностна система) не ти харесва не е причина да я определяш като гадна и „комунистическа“… Прочее ти си интелигентен и начетен човек. Сигурно знаеш какво се е правело в римските терми, да кажем, освен къпането? Или сигурно знаеш, че древните гърци са имали 2 Афродити и познаваш техните характеристики? Тези – древните – и те ли са били „комунисти“?
  Изглежда това ще е последната ми среща с блога ти…
  Поднасям ти уважението си, но май няма да науча кой знае каво от теб…

  Коментар от Пламен | май 5, 2008 | Отговор

 2. Ето, Грънчаров е прав, намират се и незадоволени съжаляващи, че могат само по разкази да си представят живота „в общяке“ 😀

  Коментар от Георги Антонов | юни 8, 2009 | Отговор

 3. Доста секс имаше в Русия, ама Грънчаров нещо бърка комуналките със студентските общежития. Иначе – един приличен еротичен разказ за пенсионери.

  Коментар от Резервист | август 8, 2009 | Отговор

 4. „Та това е засега… когато имам време и настроение, ще продължа…“
  По-добре недей. Достатъчно посредственост на тема секс и антикомунизъм… След тази порция глупости не бих си правил труда да чета друго тук, а то ужас – имало още и списания, и книги…

  Коментар от men | април 28, 2012 | Отговор

 5. Жалко, че толкова късно ще коментирам написаното от г-н Грънчаров. Не е ясно в комуналка ли е живял или в студентско общежитие. Не е ясно от това което той пише. За мен е ясно, било е общежитие защото чуждестранни студенти никога не са живяли в комуналки. Аз също съм завършил в бившия СССР ( 1971 год) и гарантирам, че написаното е 99% измислица и 1% истина. Дано не се хване като философ за процентите. Може и да греша с 1-2 %. Е, аз бях в Москва а той доколкото знам е завършил в Ленинград (да, така се казваше тогава). Та ми идва естественият въпрос- защо и аз не съм бил там. В момента живея в държава, където ако някой публично лъже се смята, че не трябва да му се вярва повече (особено при показания в съд, наричат го “lack of credibility”). В това кратко есе, Вие г-н Грънчаров лъжете така, като че ли някой ви е казал, че това е последния път когато ви се разрешава.

  Коментар от Kostadin Daskalov | февруари 7, 2014 | Отговор

  • Другарю Daskalov, пиша за комуналката като система, която съществуваше като начин на живот в условията на комунизма. Не в прекия смисъл. Второ, обвинявате ме в „лъжи“, което именно показва увредеността Ви от същия този комунизъм: нима не допускате, че е възможно ние двамата да сме гледали с различни очи на случващото се около нас в условията на комунизъм в Русия, т.е. аз по тази причина съм видял едно, а Вие – нещо съвършено друго? Ние сме различни, т.е. няма как да възприемаме по един и същ начин съществуващото. Примерно комуноидът (така наричам ония, които са продукти на комунизма, сиреч, са моделирани изцяло от него, и като съзнание, и като „ценности“, като всичко) никога няма да забележи онова, което не се вмества в неговата така бедна представа за света и за живота. Комуноидът и комунистът виждат съществуващото по един илюзорен, фантастичен, изкривен, бих казал даже извратен начин, нямащ нищо общо с действителността. Сфащате ли какво имам предвид?

   Едва ли сфащате, но ще Ви дам пример. Примерно Вие сте стоял на опашка в Русия, няма начин да не сте стоял на опашка щом сте живял в СССР. Комуноидът, бидейки изцяло извратено същество, сфаща стоенето на опашката като нещо изключително приятно, като възможност да усетиш близостта на комуната, да си поговориш с намръщените хора наоколо, да обмените мисли за последните решения на КПСС за „неотклонното повдигане на жизненото равнище на съветския народ“, също така можете да обсъдите въпроса за това колко лошо живеят американците, щото те, горките, не знаят що е това „опашка“ и също така си позволяват да бият негрите и прочие. Аз с очите си съм видял и с ушите си съм чул как една българска комуноидка на опашка за хляб през жан-виденовата зима крещеше, че било изключително радостно, че се били появили отново опашки, щото по време на управлението на „онова злобно СДС“ опашките били изчезнали и по тази причина хората се били… отчуждили, нямало къде съседите да се видят и да си поговорят, а ето сега на опашката имали тази чудесна възможност! Сфащате ли малоумието и извратеността на комуноида, които живее в един съвсем друг свят?

   По тази причина, да речем, Ангела Меркел споделила наскоро след разговор по телефона с Путин, че имала чувството, че този човек живеел на някаква друга планета, сфащате ли за какво изобщо става дума? Та ето, това, което аз съм написал в есето си, на Вас Ви се вижда, че било „пълна лъжа“, немало било такива неща у СССР, сиреч, Вие все още поддържате вехтата комунистическа теза, че у СССР „секса нет“, че съветският човек секс не прави, че секс в СССР правят само от немай-къде, един вид само за размножаване, това ли дръзвате да твърдите?!

   Е, не мога да Ви помогна с нищо щом така виждате нещата. Просто живеете на някоя друга планета. Очите Ви не са видели всичко онова, което е било пред носа Ви, щото Вие и тогава, в условията на комунизъм, сте гледали на света през някакви крайно криви очила или лещи.

   Панимаете теперь меня? Не верю, но будем надеятся, что что-то в Вашем мозге пошевельнется! Удачи Вам желаю!

   Коментар от Ангел Грънчаров | март 8, 2014 | Отговор

   • Ангеле, братко, обърни се към Православието, дай шанс на душата си. Човече, злобата, гневът, омразата са те умопомрачили до толкова, че ако някога си владеел логика, то вече си я изгубил. С обръщението си не ти се подигравам, просто ми е мъчно да гледам една душа пленена от толкова низки чувства. Прекрасно име имаш, следвай го!

    Коментар от Николай Митев | октомври 30, 2014

   • Таваришч, къде видя „злоба, гняв, омраза“ в думите ми? 🙂 Май нещо с твоята чувствителност не е наред, а? Тая пуста любов по тоя пусти комунизъм май те е извратила хептен, а?

    Коментар от Ангел Грънчаров | октомври 30, 2014

 6. Случайно попаднах пак на този сайт и съм поласкан, че съм удостоен с ответен изстрел. Търсих в тълковен речник значението на думата „комуноид“. Отговорът е:“Може би търсите комюнике ?
  Добавете значение за думата Комуноид от тук.“ Няма и такава дума в българския език като „сфащате“. Вие г-н Грънчаров добре сте обяснили какво сте учили, но ако някой не знае това и чете писанията ви, първото нещо за което ще се сети е че сте журналист а не философ. Просто тематиката не е философска. За мен сте един човек който се дразни от БГ реалностите което е напълно разбираемо. Може би щеше да е различно ако живеехте в друга икономическа и политическа обстановка. Пишете ако от това ви става по-леко. Това е по-добре отколкото диазепам. Малко добре образовани хора останаха в БГ, а останалите вярват на всичко. Даже и на есето ви „А у нас секса… есть!“. Информиран човек го приема с една много голяма щипка сол. Как ви дойде на ум да пишете точно за това? Дребнаво е и не е интересно. Чел съм други ваши есета и са ми харесвали. И Марк Твен има и много добри и не чак толкова добри работи.
  Относно репликата ви по повод създадения от мен ПОВОД бих искал да уточня, че ако обръщайки се към мен с „Другарю“ ви отделя адекватни количества адреналин, аз съм ОК. Аз схващам абсолютно всичко, което сте казали както сега, така и преди в „есето“ ви само че поставям под съмнение, меко казано, това, което сте написали. Няма как, трябваше пак да го кажа. Това не трябва да ви разярява въобще. На един като мен ще се намерят 20 които ще повярват. Има хора които вярват, че Земята е на 6000 години и хора и динозаври са се разхождали заедно. И са ги яздили. Аз лично помня Барней Ръбъл или беше Фред да го прави. Пишете по-оптимистично защото и мен ме правите злобен. Ако случайно преглътнете това което съм написал може пък да ми дадете знак, че искате да контактуваме. Аз не съм философ, но гледам философски на много неща. Ще видя дали имате някъде споменат имейл. Е, това е! Можеше и по-любезен да бъда.
  Даскалов

  Коментар от Kostadin Daskalov | март 14, 2015 | Отговор

  • Другарю Даскалов, не ме познавате изобщо, тъй че предположенията Ви за някакво мое „разяряване“ по повод на написаното от Вас са съвсем неоснователни. Да ме разсмеете по можете, но да ме разярите – нямате този шанс. 🙂 Аз винаги като пиша нещо пиша самата истина, друг е въпросът, че има хора с увредени съзнания, които може би не могат да възприемат тази истина, тъй като са привикнали да живеят с лъжи, да хранят съзнанието си с лъжи. Примерно от рода на тази, че съветският човек „не може да прави лоши неща“, примерно и пр. Та и Вашият проблем явно е този. Апропо, има дума „сфащам“, как да няма; Вие самият нали сфащате какво казвам като пиша „сфаща“, как тогава да няма такава дума? 🙂 Иван Вазов, примерно, по този образец е използвал думата „зафаща“, нали се сещате: „И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща…“ нали така беше, правилно ли цитирам? Аз винаги съм открит за общуване с всякакви човешки екземпляри, тъй че можете да вземете имейла ми от КОНТАКТИ и да ми пишете… ако не Ви е страх да общувате с толкова „неправилно“ мислещ човек като мен 🙂

   Коментар от Ангел Грънчаров | април 6, 2015 | Отговор

 7. Сексът е за хора с освободен ум и съзнание, които нямат задръжки и могат да изпитат наслада със всичките си 5 сетива….

  Коментар от секс магазин | март 21, 2018 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: