Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Какво за мен е Америка?

Днес на мода е… “антиамериканизмът”. Всеки се чувства длъжен да мърмори против Америка, против… Буш: да приказва каквото му дойде на устата против тази велика страна. У нас пък си имаме вече и… “знамена” на антиамериканизма: това, разбира се, са… проф.Вучков и Волен Сидеров, естествено! Да се чуди и мае човек като слуша какви простотии може да се изприказват по адрес на Америка и на американците: те били не знам какви си, те били… “най-лошите”, те, представете си, били… “душителите на свободата” в нашия тъй свободолюбив свят. Цялото зло на този свят било концентрирано в Америка и в американците – е на туй ако не му се казва идиотизъм, на какво тогава да се каже?!

Журналята у нас, естествено, не изневеряват на този “повей на времето”, и се стараят да допринесат с каквото могат и те, горкичките. Нямат аргументи, ама поне имат страсти – ех, какви страсти имат нашите журналисти и… “списувателите” от различен род и калибър! Всеки, “и Сульо, и Пульо”, се стреми да допринесе с нещо на тази днешна “антиамериканска епопея” – или по-точно казано: истерия. Даже се стигна дотам постоянно да ни го набиват в душите: Европейският съюз е… хубав, но пък Америка е “лоша”, тя е… “много лоша”, “най-лоша” дори!

Аз тук няма да пиша някаква апология на Америка и на американците. Не искам да ги хваля, но пък не мога да не реагирам, когато се говорят невероятни простотии по техен адрес. Няма да хваля Америка, защото тя не се нуждае от това: постиженията на американците са показателното за това колко те струват. Нека критиците на Америка за миг спрат… разпенените си уста и помислят поне малко: какво би бил светът днес ако не Америка доминираше в него, ами, да речем, в него доминираше… Русия, или пък, примерно, Иран?! Те се чувствали… “застрашени” от американската хегемония, но как биха се почувствали ако светът вместо това беше изпаднал под властта на една най-яростна “диктатура на ходжите”?! Какво ще кажеш за това, драги ми… Сидеров? За евентуална руска хегемония в света ти знам мнението, би се радвал невероятно, ти за това мечтаеш: но за една диктатура и хегемония на ходжите по света ми кажи какво мислиш?!

Аз пък твърдо знам едно: днешният антиамериканизъм по света и особено у нас е отглас от оня най-див антиамериканизъм, който беше същност на комунистическата доктрина. “Империализмът на Америка” – казвам това най-вече защото младите едва ли го знаят – беше продраното, мръсно и разпокъсано на парчета “знаме-плашило” на комунистите, с което те ни плашеха именно от… свободата: понеже Америка винаги е била символ на свободата, на демокрацията също. Американската конституция е писана преди френската Декларация за правата на човека и гражданина: Франция подарява на Америка Статуята на свободата, а не Америка на Франция! Ала левите на Запад досущ като нашите комунисти продължават да злобеят най-вече срещу Америка – и това е прекалено показателно: докато съществува Америка, докато Америка е най-силна, това означава, че свободата по целия свят си има най-твърдата опора. И това е прекрасно – по-добро от това не може да има. Най-доброто е да е силна Америка, а не враговете на свободата…

Разбира се, днешният антиамериканизъм си има своите основания: Америка изигра решаващата роля за да се запази светът от проказата на комунизма – и това на Америка никога няма да й го простят. Имам предвид нашите… дървени комунистически глави, които на Америка няма да й простят и нещо друго: пак Америка има решаващата роля за разрушаването, за световно-историческия разгром на комунизма. Има ли тогава нещо чудно кои и защо днес така силно мразят Америка?!

Да, много им е мъчно на нашите комунисти и на западните леви (които, впрочем, биха мислили съвсем иначе, ако на главите им се беше стоварил комунизмът, и това неминуемо щеше да стане ако не беше Америка!), които по най-животински начин усещат какво за света е била и е все още Америка. Американците водиха много битки за запазване на свободата и демокрацията по света и против комунизма: Корея, Виетнам, Афганистан са примери за това. Ирак сега също. Те търпяха и поражения, ала свободата беше запазена и днес триумфира дори и у нас, дето комунистите са така много и така отчайващо тъпи…

Искам да завърша с един свой детски спомен, който изглежда стои в основата на моето отношение към Америка. Разказвала ми го е майка ми, и той касае моя дядо, нейния баща, за който често пиша в тия мои записки – съвсем неслучайно, впрочем. Защото моя дядо беше една личност, за която храня най-светъл спомен: той е човекът, който изигра решаваща роля за моето оформяне като личност и като философ. Имам чувството, че това, което правя в живота си, е продължение на неговото дело: той беше достоен човек, който никога, ама наистина никога не се примири с онова тържество на простотията, което у нас свързваме с комунизма. И от което продължаваме да си патим. Дядо ми, горкият, не можа да доживее края на това зло, той не видя краха на комунизма, за който винаги е мечтал: дядо ми почина в 1988 г., Бог да го прости!

Та ето и моя спомен, който се забил в съзнанието ми и никога няма да бъде изваден оттам. Казах, този спомен не е съвсем пряк, имам го по разказите на моята майка и на моя дядо.

Когато идва комунизма по нашите земи, дядо ми (земеделски стопанин, от тия, дето са допринасяли за благополучието на България преди това) сяда с най-верния си приятел пред единствения радиоапарат в селото (който е в неговия дом, дядо ми, вижда се, е бил напредничав човек) и двамата по цели нощи слушали западните станции. Майка ми, тогава младо момиче, си спомня, че те постоянно повтаряли: “Идат, идат, край! Идат, свършено е с комунистите, няма лабаво!!!”. Кои идели ли? Ами дядо ми и неговия приятел чакали по цели нощи, от първия миг на комунизма по нашите земи, чакали не друг, а… американците! Чакали, чакали, но американците все не идвали. Минавали годините, ала дядо ми и неговия приятел не се отчайвали, продължавали да чакат и все повтаряли: “Край, идат, вече е свършено с комунистите, американците идат, тоя път няма да им се размине!”. Минала войната в Корея, минала “карибската криза” около Куба, почнала и свършила войната във Виетнам, но дядо ми и неговия приятел пак продължавали да си слушат всяка нощ западните станции и “Гласът на Америка”, и все това си повтаряли: ““Край, идат, вече е свършено с комунистите, мамицата им! Американците идат, тоя път няма да им се размине на комунягите!”. Ето в този момент, когато свърши войната във Виетнам, и аз вече имам спомен как дядо ми и неговия приятел все продължаваха да си слушат “Гласът на Америка”, “Свободна Европа” и “БиБиСи-Лондон”, ние, децата, си играехме около краката им, а те си повтаряха все същото, че американците… идат. Идат, идат, ама не идат. И по едно време дядо ми, помъдрял вече от… чакане, започна да повтаря на приятеля си: “Абе, приятелю, абе тия американци с… волски кола да идеха, вече щяха да са дошли!” – и се смееше със своя заразяващ смях. Аз съм бил тогава вече по-голям и си спомням тия думи. Но дядо ми продължаваше да чака, нямаше кой друг да чака, дядо ми до последния си ден чака американците, но, горкият, не можа да ги види… Той умря в 1988 г.

Скъпи мой дядо, дето си сега на небето: американците дойдоха най-сетне! Дойдоха и у нас, в България! Ето, наблизо са, и в Пловдив съм ги виждал на главната улица! Те са такива, каквито ти си ги представяше: левенти, силни, здрави, усмихнати, доброжелателни! И като ги гледам, се радвам вместо теб: че те са тук, а пък ние, мили дядо, сме с тях – България вече е в НАТО! Да, чудеса станаха по света, откакто не си тук! Спи спокойно, дядо, американците вече са тук!

Българската свобода, мили дядо, за която ти толкова години си мечтаеше пред старото радио, вече си има своя най-могъщ приятел: Америка. Няма страшно, спи си спокойно, това, за което си мечтаеше, стана!

Ето това за мен е Америка…

76 коментара »

 1. Г-н Грънчаров,
  прочетох с интерес вашето есе. Аз съм 60 годишен, многогодишен преподавател по английски във ВУЗ (няма да кажа кое), превел съм 3 книги по западна философия (най-дебелата е Дейвид Юм, „библиотека философско наследство“. Синът ми вече 10-та година живее в САЩ, посетих го 4 пъти.
  Нямам възможност да се распростра тук, но искам да ви предупредя, че нещата са много по-сложни и многозначни от написаното от вас (освен ако не сте го писали с ирония, разбира се).
  Много елементарно си представяте нещата. Ще се убедите в това ако непредубедено четете и наблюдавате света. Желая ви успех!
  Чанов

  Коментар от Кирил Чанов | февруари 26, 2007 | Отговор

 2. Аз не съм живял комунизма, но от това, което съм чувал от по-възрастните знам, че никога няма да искам да го живея. Не мразя Америка, още по-малко американците. Но е истина, че днешна Америка е малко по-различна от онази, която дядо ти, мир на праха му, е чакал. Вярно, че е стълб на свободата, но днешна Америка е полицейска държава. Не го казвам аз, а те, американците, си го казват. Съгласни са да пожертват част от свободата си, за да бъдат предпазени от новия враг в лицето на тероризма, и имат право. Но самите те са против Буш и войните му. Значи наистина има нещо гнило.

  Коментар от Филип | март 6, 2007 | Отговор

 3. Господин Грънчаров,

  Вие сте интелигентен човек и журналист.
  Трябва да споделя, че и аз като Вашият дядо съм се надявал на американците и на хората от Запада. Нямам възможността се разпростирам, но ще кажа, че нещата не са така еднозначни. Казвам Ви го като човек, мечтаещ да живее на Запад от пуберететна възраст. Работата е там, че настъпи в мен с годините разбиране, че не всичко, което хвърчи на Запад се яде, че на Запад има ограничени хора, а да не говоря, че не съм очарован и от действителността и от политиката на „демократите“ след 1989 година, в които отначало сляпо вярвах.

  Коментар от Иван Стефанов | март 7, 2007 | Отговор

 4. Господин Стефанов, аз не идеализирам „Запада“, нито пък Америка; не съм казал, че западняците са „ангелчета“ и пр., разбира се, че и там има мръсници и подли хора. Същото се отнася и за „демократите“. Но Западът има едни базисни ценности, по-добри от които човечеството не е измислило, въпреки всички опити: свобода, свободен пазар, частна собственост, индивидуална предприемчивост, конкуренция, законност, парламентаризъм, демокрация, изборност и пр. Ето за това става дума, а също и за беспорния факт, че обществата, възникнали на основата на тези ценности, преживяват страхотен просперитет. Те си имат своите проблеми, и то сериозни, но имат механизми за решаването им. Това съм имал предвид, и също и факта, че ние, българите, няма как да искаме да бъдем различни от Запада, защото заедно с него сме една култура, и също защото алтернативата на Запада е една: тиранията. Много добре знаем каква е тя, защото сме я преживели и й сме се наситили…
  Искам да Ви поправя, аз не съм журналист, аз съм философ, преподавател по философия, моят адаш Ангел Грънчаров-Елтимир е журналистът 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 7, 2007 | Отговор

 5. „Философе“,това ти ли си го писал?:“Скъпи мой дядо, дето си сега на небето: американците дойдоха най-сетне! Дойдоха и у нас, в България! Ето, наблизо са, и в Пловдив съм ги виждал на главната улица! Те са такива, каквито ти си ги представяше: левенти, силни, здрави, усмихнати, доброжелателни! И като ги гледам, се радвам вместо теб: че те са тук, а пък ние, мили дядо, сме с тях – България вече е в НАТО! Да, чудеса станаха по света, откакто не си тук! Спи спокойно, дядо, американците вече са тук!

  Българската свобода, мили дядо, за която ти толкова години си мечтаеше пред старото радио, вече си има своя най-могъщ приятел: Америка. Няма страшно, спи си спокойно, това, за което си мечтаеше, стана!

  Ето това за мен е Америка…“
  А това?:“Господин Стефанов, аз не идеализирам “Запада”, нито пък Америка“
  Не за пръв път си противоречите „философе“.

  П.П.В какво ли състояние сте били,че има толкова удивителни?

  Коментар от Дари | март 7, 2007 | Отговор

 6. В екстаз съм бил, но забележи, тук става дума за любов към Америка, не за злоба – любовта може да е безкрайна, злобата сама досажда на себе си и става още по-силна, разбираш ли, драга Дари?! Защо пишеш философ в кавички, да не си получила някога двойка по философия та още имаш зъб на философите?! 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 7, 2007 | Отговор

 7. Защо винаги заобикаляш основните въпросите,които ти поставям,и бягаш от конкретен отговор?
  Как ще коментираш противоречието в,което изпадаш и съм дала като пример?

  Коментар от Дари | март 7, 2007 | Отговор

 8. Просто противоречие няма, то е само в твоя ум, понеже не се опитваш да вникнеш в същината на проблема

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 7, 2007 | Отговор

 9. Е НЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/екстаз/Ти си много зле ФАЛОСOFFe!!!!!!!!!!!!/Oт екстаза може да съм объркала някоя буква/

  Коментар от Дари | март 7, 2007 | Отговор

 10. Трябва и да се мисли поне малко, драга Дари, без мислене няма как да разбереш 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 7, 2007 | Отговор

 11. Иначе забелязвам си доста страстна, но то нали знаеш, едното е за сметка на другото 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 7, 2007 | Отговор

 12. фалосОFFe,с последния си пост затвърждаваш мнението ми за теб,че си и простак!

  Коментар от Дари | март 7, 2007 | Отговор

 13. Мерси за комплимента, от устата на „атакуваща“ неудържимо страстна и немислеща дама това наистина е страхотен комплимент 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 7, 2007 | Отговор

 14. А чак толкова страстните дами са такива защото явно им липсва нещо най-значимо в живота – здравия секс 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 7, 2007 | Отговор

 15. Не зная защо се спорите но, според мен трябва първо да видите като какво и що се явява америка.
  За радиото сте прави и моите дядовци са слушали и чакали и какво дочакаха – не е ли новото ОГРАБВАНЕ на труда и животаим!
  Тя тая америка все ходи някъде и все я чака някой . . .
  А, който я дочака получи какво я грабеж, я пълно объркване и бомба със закъснител в собствената си политическа система.
  То от такава тиква такова и семе . . . от милиционери пак милиционери пък било то руски или американски.
  Е аз като ги дочаках тия американци какво спечелих – нищо!
  Но, видях че са си дребни и душици които само искат – те на това май му казват „ПОТРЕБИТЕЛСКО ОБЩЕСТВО“!
  Е, ание като сме християни трябва ли да живеем така лекомислено нима смисълът на живота се казва кадилак, къща с басейн или каквото е там?!
  Аз не мисля така!
  За мен америка е един ГОЛЯМ агресор-Терорист и както казва техния бУШ – запазвам си правото да убивам хора където и да са, ако заплашват сигурноста на америка!
  Питам тогава с какво баба Гана или дядо Петър заплашват америка?
  Можеби с това че не желаят ЧУЖДА войска у нас или НАШАТА войска да избива ЧУЖДИ хора в собствените им страни?

  Е, КАКВА Е аМЕРИКА?

  Коментар от Димитров | март 16, 2007 | Отговор

 16. Димитров (Георги?) 🙂 Говори само от свое име, нали разбираш, щото който почне да говори от името на много хора, при това без да ги е питал, се нарича… комунист. Като почнеш да говориш само от свое име, тогава има смисъл да спорим, а сега просто е глупаво…

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 16, 2007 | Отговор

 17. Да де аз говоря от мое си име.
  Това не съм го обсъждал с баба Гана или някой друг, това си е мое мнение.
  Като гледам какво става на улицата на работа и къде ли не….
  Комунист може и да сте вие др. Грънчаров, щото те комунягите се обиждат на критики, така де!
  Ако Ви се е сторило че говоря от нечие име – Извинявам се! – говоря си от мое.
  Аз от комуняги както се казва несъм ял МЕД пук и не желая от тях нищо!
  Ако ли пък ви дразне това че съм християнин в Християнска /все още/ държава – НЕ СЕ ИЗВИНЯВАМ!!! – понеже секти и други такива са нищожно важни отностно учението което ги превъзхожда и по-време и по-смисъл.
  Ако и да съм употребил по горе :
  „Е, а ние като сме християни…“
  то е било неволно имам предвид себеси.

  Коментар от Димитров | март 16, 2007 | Отговор

 18. Да бе, личи ти че си християнин, то туй да си така злобен и да нападаш и обиждаш други човеци без причина е много християнско, няма що 😦

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 16, 2007 | Отговор

 19. Акосе чустваш обиден сигурно има защо.
  Не те нападам нито нападам някой друг!
  А туй че си атеист се вижда и без лупа и очила, посетих този блог случайно заради „дразнещата“ еднаквост на имената Ви с Елтимир.
  Мисля че Ви се извиних, но явно като всички НЕ_християни се дразниш че като такъв не се извених.
  Това си е твой проблем.
  А всички тия:
  „Етика на достойнството…“
  „Изкуството да се живее“
  „Изкуството на мисълта“
  „Лаборатория по философия…“
  „ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО“
  „Преследване на времето“
  „Психология“
  „Психология: издания“
  „ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА“
  „Универсумът на свободата“
  проста са ненужни на обикновенния българин – мнението си е мое!
  Ако и да говорите за България, Левски, свободи и други подобни неща се поучавайте от ЕЛТИМИР, ИЛИЯ МИНЕВ и други като тях.
  Не от мен аз съм тук случайно и невиждам смисъл да идвам отново.
  Това Ви отговарям защото по-рано дадох мнение и видимо Вие се засегнахте нещо та заатуй ви отговорих.
  Бъдете жив издрав!
  И ако все пак говорите за Левски не започвайте с философия все пак той бе човек на действието – не философ.

  Коментар от Димитров | март 20, 2007 | Отговор

 20. Димитров (Георги), наистина си голям християнин: изказваш се така категорично за книги, които не си чел, не си и дори прелистил. От тази гледна точка не е чудно защо си така обиден на живота 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 20, 2007 | Отговор

 21. Мисля че грешите.
  Разлиствал съм такива книжки и учителите ми са ме възпитавали в тоя дух на безбожие и това е резултата, след завръщането към Вярата смятам че човек може да сравни тия книжлета с истинната вяра.
  Разбира се всеки си я разбира според възможностите си.
  Ето за туй НЕ Ви налагам християнството, понеже изборът си е Ваш!
  За жалост мисля че зная какъв Ви е изборът.
  Останете си със здраве.

  Коментар от Димитров | март 21, 2007 | Отговор

 22. Някои не ги дочакаха, други ги посрещаме.Без Америка светът нямаше да е това,което е.Безброй факти за стотици милиони убити,пъти повече унищожени човешки съдби,безобразия вършени от човекоподобни наричащи се между себе си комунисти,но непризнаващи се пред обществото като такива.Основни качества притежавани от болните от червена проказа – демагогия,мързел,завист,крадливост,жестокост.За жалост болестта се предава и по генетичен път.Някой спомня ли си совалката на премиера 1997 г. м.декември в Зап.Европа и Америка? Цитирам по памет – Европа не ни иска,но Америка е благосклонна към нас.Може би тоя вариант щеше да е по-добър за България.

  Коментар от Partner | март 26, 2007 | Отговор

 23. За мен най приятното впечатление от Америка, че че бизнесът е издигнат в култ и да се прави частен бизнес с америклански фирми и изобщо с американци е много лесно.
  И почти винаги успешно.

  Спрямо Европа, в САЩ бюрократичните разправии са може би 2 пъти по-малки, а спрямо руските (съветски) или командно-административните Български методи – 3 пъти.

  Аз подкрепям бизнеса със САЩ (както и с когото и да било).
  Не виждам нищо лошо да изградим новата си икономика с технологии от САЩ и Япония, с пари, инвестирани от Европейските фондове и с енергоносители от Русия или Саудитска Арабия (или за по евтино – даже от Уго Чавес).

  Стига да е добре за Българската държава и за Българския народ !
  .

  Коментар от ПРАВДИВ | март 26, 2007 | Отговор

 24. Американците идват с парите си и носят напредък,а москвичите идват с ботуши и там където стъпят трева не никне.

  Коментар от Partner | март 27, 2007 | Отговор

 25. Но преди да дойдат с парите си ето какво правят американците нагледно Partner.
  А,и ти „филосове“гледай как твоите любимци налагат демокрация!

  Коментар от Дари | март 30, 2007 | Отговор

 26. Ето ви още малко демо/но/крация и напредък.

  Коментар от Дари | март 30, 2007 | Отговор

 27. Ще гледаме основно Българските интереси.
  Ако е изгодно да работим със САЩ – ще работим с тях, ако е изгодно – и с Русия – ще работим с Русия – ако изгодно за България да работим и с двете и с Индия – ще работим и със САЩ, и с Русия и с Индия.

  А може да е най-изгодно да купуваме нефтопродукти от Уго-Чавес на половин цена – тогава и от него ще купуваме – а от Куба – евтина захар, от Япония – хубави коли и електроника – откъдето си искаме и каквото си искаме !

  ВАЖНОТО Е ДА РАБОТИМ ЗА БЪЛГАРИЯ !

  Коментар от ПРАВДИВ | март 30, 2007 | Отговор

 28. Правдив,по твоята логика и с ДЯВОЛА да сключим сделка а?Не,че не сме я сключили!Морално ли е със световия терорист-U.S.A,каквито и да е сделки и на каквито и да е цени да се правят?От Чавес друг път ще купиш петрол.Първо нашите подлоги/правителството/трябва да питат тати/U.S.A/.A ето ви кой управлява нашия татко,а съответно и нас:

  П.П.Някой,ако не е забелязал евреина Кобург-Кохари,да си го върне пак.

  Коментар от Дари | март 30, 2007 | Отговор

 29. ТОЧНО ТАКА

  Важното е да работим за България !

  ( и не говорех за ТОВА правителство – а за НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО ПРАВИТЕЛСТВО – сещайсе какво … – ще го видиш след година готово, конституционирано и действащо. А сегашните управници – ще ги виждаш да ти махат от едни микробуси, заключени с катинари, на които пише „УПРАВЛЕНИЕ НА ЗАТВОРИТЕ“ – ТРАНСФЕР НА ЛЛОС (лица лишени от свобода))

  Коментар от ПРАВДИВ | март 30, 2007 | Отговор

 30. Правдолюбецо, откъде знаеш какво правителство ще има у нас след година? Ти да не си посветен в „сценария“? Не чувстваш ли, че по този начин доста подценяваш нас, избирателите? А все пак ние ще кажем какво ще бъде правителството, а не куките от ДС…

  Коментар от Анонимен | март 30, 2007 | Отговор

 31. Правдив,тази „приказка“ я слушам 17год.и взе да ми омръзва.Иначе е много хубава.Но нищо, я ми я разкажи пак,че май героите са различни,но сюжета е един и същ.Ама що така избяга от основната тема по която спорихме незнам?За америка май беше?

  Коментар от Дари | март 30, 2007 | Отговор

 32. Дари, абе можеш ли с няколко думи да ми кажеш на какво се дължи антиамериканизма ти? За мен това е интересно, нали съм психолог, та искам да изследвам този странен феномен…

  Коментар от Анонимен | март 30, 2007 | Отговор

 33. Анонимнико,явно не си си направил труда да кликнеш в/у линковете от предните ми постове, щом ми задаваш този въпрос.Изгледай „красивите“и“приятни“ филмчета и тогава ми задавай,хайде да не казвам какви въпроси.В тях/филмчетата/ е отговора.Само не ми стана ясно, къде видя феномен та и странен?
  Може би и ти трябва да си свалиш розовите очила!

  Коментар от Дари | март 30, 2007 | Отговор

 34. АНОНИМНИЙ,къде изчезна?Чакам виртуалната ти диагноза за този „странен феномен“ вселил се в мен!

  Коментар от Дари | март 31, 2007 | Отговор

 35. Антиамериканизмът е най-странно явление, а пък гръцката дума „феноменон“ означава именно явление, драга Дари…

  Коментар от Анонимен | март 31, 2007 | Отговор

 36. Българската телевизия срамежливо съобщи тогава в последната си новинарска емисия, че американците са кацнали на луната.
  Един приятел, Илия се казва,откровено извика – „Е, гледай сега, аз ги чакам толкова години на „Славейков“, а те на луната.“Това изречение се разправя от много години като виц, но е истинска случка, на която съм свидетел.
  Все пак, аз предпочитам да се доверя на непогрешимия усет на младите хора.Как пък един не се намери да избяга в Русия,Куба, Северна Корея,Иран и т.н. И как един „другар“ не изпрати на там децата си. Та нали там са им кумирите ??
  Е да, всички ги насочиха на исток…….ама на исток от Владивосток.
  Мисля си, ако човекът имаше свойство да се пука от лицемерие, дали щеше да остане жив комунист/социалист ?????

  Коментар от Ник | април 9, 2007 | Отговор

 37. awe da jivee volen siderov i vu4kov podqvolite na amerika tq iska da diktuva sveta

  Коментар от Анонимен | април 12, 2007 | Отговор

 38. Чудна страна е америка.С удоволствие бих пратила децата си да се изучат там.Вижте,колко свободно,демократично и спокойно се живее там:http://dnes.dir.bg/2007/04/17/news1582283.html

  Коментар от Дари | април 17, 2007 | Отговор

 39. http://dnes.dir.bg/2007/04/17/news1582283.html

  Коментар от Дари | април 17, 2007 | Отговор

 40. Дари, прати децата си в Русия, пък и ти ако искаш ходи там, там всичко е перфектно и няма никакви рискове за тях 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | април 17, 2007 | Отговор

 41. Апропо, Дари, убиецът е китаец, дошъл да учи в САЩ, т.е. е един превъзходен продукт на комунизма…

  Коментар от Ангел Грънчаров | април 17, 2007 | Отговор

 42. 1.Ако пратя децата си да учат в Русия има голям риск да станат като теб,а това ще е нещо което няма да мога да понеса.Нищо лично.
  2.Чифутските американски щати със своите „независими“ медии ни предоставят тази информация,че убиецът е китаец и затова доста можем да се съмняваме в нейната достоверноста.На тях им е изгодно в момента да ни казват,че убиецът е чуждоземец за да не си помислим,че американците са ненормални,което си е точно така.

  П.П. Да не забравяме за доста предишни случаи от същото естество в,които убийците са „чистокръвни“ американци.

  Коментар от Дари | април 17, 2007 | Отговор

 43. Май съвсем не си наред, изперкала си съвсем

  Коментар от Ангел Грънчаров | април 17, 2007 | Отговор

 44. Очаквах да ми направиш по-обстоен психо анализ.Този ти пост е много постен.

  П.П.Разясни по-точно защо смяташ,че съм изперкала.

  Коментар от Дари | април 17, 2007 | Отговор

 45. Ти ако можеше да разбереш защо си изперкала, нямаше да си изперкала 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | април 17, 2007 | Отговор

 46. Историята с китаеца вече замириса и сега се оказа,че убиецът е южно кореец.Какво знаем за Южна Корея?
  В края на Втората световна война полуостров Корея е освободен от японското влияние, което съществувало от 1910 г. Съветските сили окупирват северната част на полуострова, а американските – южната.През 1948 г. разделението става официално, когато Република Корея, подкрепяна от САЩ, е установена на юг от осмия паралел.

  Убиецът е от Демократичната Република Корея,която пък е под крилото на ДемоНократичните американски щати.

  Нещата съвсем не са такива,каквито ни ги представят „независимите“ чифутски медии.

  П.П.А ти допускаш ли,че стрелбата може да е нагласена от правителството за да обслужи техни интереси…………?

  Коментар от Дари | април 17, 2007 | Отговор

 47. Всичко може, стига мозъка на човека да е изперкал…

  Коментар от Ангел Грънчаров | април 18, 2007 | Отговор

 48. А ти не допускаш ли, че мозъка ти е болен също толкова, колкото е бил болен мозъка на оня нещастник, който е извършил убийствата?

  Коментар от Ангел Грънчаров | април 18, 2007 | Отговор

 49. Щастливо американско семейство.

  Коментар от Дари | април 18, 2007 | Отговор

 50. Понеже съм просто момче от село, ще задам един от моите простички въпроси:
  Значи идва един робовладелец. Съюзява се с моите угнетители, почва да върти бизнес с тях, мен ме натикват на кучето в гъза, и ми казват, че така е при демокрацията, и че той, робовладелецът ми носи свободата? Ама че робовладелецът даже за човек не не ме смята, и ме нарича „гой“, „добиче“, това не е важно. Важното е, че той, робовладелецът, който назначи за мои надзиратели довчерашните ми угненители, е „Стълб на Свободата“, поради което ми е донесъл не робство, а свобода. Е, може да съм много тъп, ама си мисля, че това не е верно.

  Коментар от Елтимир | април 18, 2007 | Отговор

 51. Понеже съм просто момче от село, ще задам един от моите простички въпроси:
  Значи идва един робовладелец. Съюзява се с моите угнетители, почва да върти бизнес с тях, мен ме натикват на кучето в гъза, и ми казват, че така е при демокрацията, и че той, робовладелецът ми носи свободата? Ама че робовладелецът даже за човек не не ме смята, и ме нарича „гой“, „добиче“, това не е важно. Важното е, че той, робовладелецът, който назначи за мои надзиратели довчерашните ми угненители, е „Стълб на Свободата“, поради което ми е донесъл не робство, а свобода. Е, може да съм много тъп, ама си мисля, че това не е верно. Поне аз не си мечтая нито за римско, нито за ромейско, нито за ромско, нито за съветско, нито за шведско, нито за американско робство. Робството си е робство.

  Коментар от Елтимир | април 18, 2007 | Отговор

 52. Ненормална работа в ненормална държава:
  „Вчера гимназист от гр. Хънтърсвил насочи пистолет към свои съученици на паркинга на училището, но при пристигането на полицията 16-годишният младеж се застрелял в главата и починал.“-24 часа.

  Това се е случило няколко дни след като откачения американец от южнокорейски произход разстреля 32
  души в университет.
  Май при тях всекидневно се случват такива ужасии!!!
  U.S.A.-страната на ужасите!!!

  Коментар от Дари | април 21, 2007 | Отговор

 53. След ком.-преврата 2-3 г.обикалях Европа като отвързано куче.През 1993 и 94 г.прекарах по 1 месец в разпадащата се империя на злото.Това, което видях беше потресаващо.На външен вид градове, хора като на всякъде,но задълбаеш ли в контакти – лъсва истината.В лицето на всеки чужденец виждат мръсен,богат империалист.Готови са да убият за 5 $.Радвам се,че оттървах кожата.Какъв ли артист трябва да е някой за да удържи повече време.Дано даде господ най-вече здраве до година-две да посетя обетованата земя.

  Коментар от partner | април 21, 2007 | Отговор

 54. „Вярно, че е стълб на свободата, но днешна Америка е полицейска държава. Не го казвам аз, а те, американците, си го казват.“

  Г-н „Филип“, който не сте живял по времето на комунизма. Аз съм живял по това време и знам какво е полицейска държава. В момента живея в Америка и мога да ти кажа, че това не е една полицейска държава. Явно си чел много книжки на комунисти като Чомски.

  G.P.

  Коментар от G.P. | декември 7, 2007 | Отговор

 55. G.P., Ноам Чомски не е комунист, а АНАРХИСТ-нещо съвсем различно.

  Коментар от N B N | април 27, 2008 | Отговор

 56. Колеги, в тези коментари които прочетох никoй не беше съгласен с А. Грънчаров. И аз няма да го направя, просто защото не съм съгласен с него. Ще се опитам да изтъкна някои факти, част от които може би знаете, пък всеки да си прави изводи.

  1. България беше построена по времето на комунизма и разрушена след него.

  2.Ние сме в НАТО, но къде ни е армията и каква помощ ни оказаха американците във връзка с укрепването на армията – НИКАКВА. Натресоха си техните бази у нас. Така ли беше при комунизма, имаше ли тук руски бази, подкрепяха ли всякак руснаците?!

  3.Мисля, че по всичко личи, че американците си гледат основно техният интерес, и които не е с тях е против тях. Русия преди се отнасяше към България като с родно чедо, докато сега Америка за нас е мащеха, има студенина… безразличие от тяхна страна.

  Защо Америка въоръжава Израел с най-модерни оръжия, а на нас един патрон не ни е дала?!!

  Има и много други въпроси, аргументи и т.н., някои от които убедителни, други не чак толкова, но не в това е въпроса…

  Коментар от DS-donosnik | октомври 5, 2008 | Отговор

 57. Относно коментара. Не разбрах за какво точно е чакал вашия дядо американците, но те няма да оправят неща от които нямат изгода. В учебниците по световна история пише много добре от какво има нужда държавата зад океана и защо непрекъснато е във война след края на Втората Световна Война. Но трябва да знаете също, че благодарение на комунизма по света техния строй т. нар. „демокрация“, което няма нищо общо с демокрацията, а е просто използвване на тази дума с друг смисъл, съществува. Без комунизма тяхната демокрация не може да съществува. И относно демокрацията, такава каквата е била в древна Атина и Спарта, вече няма. Оттогава на сам се използват само клишета на тази дума. Видоизменят значението на думата в тяхна полза за да могат да владеят и подтикват повече хора да работаят за тях. Както знаем робството в тази страна е съществтувало нищо,че е е била демократична и тогава. Което е показателно каква точно „демокрация“ искат да имат там.
  А ако си мислите, че тези кото идват да освобождават от нещо няма да заробват с друго – сте с грешка. Пак можете да погледнете в Световната история за да видите, кои работят за американците, и какво правят американците за да накарат повече хора да работят за тях под една или друга форма. За да може ТЕ да кажат, че са ОК. НО на вас ви е простено, живял сте във време, в което нямало как да надскочите своя праг на мислене и поради тази причина си мислите тези неща за америка, които общо взето са детински. Убеден съм, че ако отидете и се запознаете с мисленето на хората ТАМ, ще се откажете от възгледите си за тях. Тяхното господство не се крие от приказките, които изприкават, които са както знаем „за да вярват глупавите“, а от делата които вършат. Защото там дори и сега да са в т.нар. „криза“, всичко им е в пъти по-евтино от колкото в България. Може би заради робството там, към което е те така съжаляват, че е цвършило, или зарди други фактори, които нямам време да описвам, но Мартин Лутър Кинг заради това са го гръмнали, както и Кенеди преди това. Не защото са демокрация, и до ден днешен не знаят защо, кой е поръчал това, какви са мотивите и т.н., ами защото нямат желание да вървят по пътя по който твърдят, че вървят. Но младите в нашата държава, както знаем не ги е еня за това какво става с тяхната държава, та камоли с някаква друга. Приказката за удавника я знаете, нали?! Не бъдете наивен в размилите и помислите си, за човек от вашето естество, би могло да има пагубно влияние за бъдещето на държавата, кято любите и към която изпитвате силна привързаност. Която ви е скъпа, защото е вашата и нашата държава. Това с което се гордеем и това за което милеем.
  За друг път когато решите да пишете неща, които не сте сигурен дали са вярни или не, или сте убеден, 4е не са, не ги „блог“-вайте. Прави лошо впечатление. Предвид, че сте завършили във втория по-големина Университет в сегашна Русия. Което тогава и сега си остава втория и по значимост университет за Русия, след ГМУ. Трябва да наблягатеповече по изказа си и верността на изявленията си. Защото както сте го написали за вас може и да е миловидно, но за хората от друга генерация, не е, и е така се снижава силата на перото, с което хора като вас трябва да бранят БГ пространството във всичките му измерения. Нищо, че сте завършил там където споменах, и сигурно не са ви учили да защитавате Българското, където и да е. НО ако смятате,че имате нещо такова за защитаване, няма да правите подобни изяви с цел да сломите Българския дух към свобода и напредък. Нали така? 🙂 Ще си помислите преди да „блог“-вате друг път подобни неща, и ще си направите труда да се поровите из различни исторически източници за да извлечете поуката от казаното там по въпроса по който мислите да пишете. Предполагам бях ясен с коментара си. И други могат да се включат с допълнения към казаното от вас.

  Коментар от Mam | ноември 4, 2008 | Отговор

 58. Да Америка е люлката на демокрацията, за разлика от СеСеРе.
  Америка, амиракнският начин на живот са коренно различна ит живота на съвтскте колхозници .
  Америка няма нужда да тръби за това.
  То е достатъчно красноречиво.
  А някй руски комунистически подлоги, не могат дари прахта на Америка да дишат

  Коментар от Иван | ноември 30, 2008 | Отговор

 59. Защо сте загрижили за Америка и за Русия бе мили форУмници. Защо не се загрижите за своето битие и правителство и парно и улици и хигиена по градове и села и входове в блоковете където живеете и полицията която ви „пази“?

  Коментар от Стефан | декември 7, 2008 | Отговор

 60. Светът се превзема от една шепа сили на бизнеса, които доминират природните ресурси, необходими за живот, и контролират парите, с които достигаме до тези ресурси. Крайният резултат ще бъде световен монопол, базиран не на човешкия живот, а на финансова и корпоративна мощ. И с нарастването на неравенството, естествено все повече хора се отчайват. Тогава организацията е принудена да намери нов начин за борба с всеки, който се противопоставя на системата. Така се родиха „Терористите“. Термина „терорист“ е празна квалификация, запазена за всяка личност или група, която дръзне да предизвика установения ред. Не трябва да се бърка с измислената „Ал Кайда“, която е всъщност името на компютърна база данни за поддържаните от САЩ Муджахидини през ’80-те години. „Истината е, че няма Ислямска армия, или терористична група, наречена Ал Кайда. И всеки осведомен офицер от разузнаването знае това. Но има пропагандна кампания, да се накара обществеността да повярва в съществуването на такъв обект…
  Държавата зад тази пропаганда е САЩ“
  – Робин Кук –

  Коментар от Златимиров | декември 9, 2008 | Отговор

 61. Преди 1980 Афганистан е произвеждал 0% от световния опиум. След като поддържаните от САЩ/ ЦРУ Муджахидини спечелиха съветско-афганската война, до 1986 страната произвежда 40% от световното предлагане на хероин. До 1999 те вече произвеждат 80% от световното предлагане. Но тогава се случва нещо неочаквано. Талибаните се издигат на власт, и до 2000 г. унищожават по-голямата част от опиумните полета. Производството пада от 3000+ тона, на 185 тона – 94% намаление. На 9-ти септември 2001, плановете за нахлуване в Афганистан са на бюрото на президента Буш. Два дни по късно те получиха своето извинение.
  Днес производството на опиум в контролирания от САЩ Афганистан, вече достига 90% от предлагания в света хероин, рекордни добиви се постигат всяка година.

  Коментар от Златимиров | декември 9, 2008 | Отговор

 62. Не мога да разбера на какво ви се крепи самочувствието,да давате оценка за страна като Америка.На повечето от вас гюбрето още стои по грайферите на обувките им.
  Откъде накъде ще оценявате една мегадържава,която най-малко ви е дала хладилника,телевизора,та ако щете и интернета.Кажете ние като държава и народ какво сме дали на света повече от американците.
  Защото сме абсолютни готованци.С голямо удоволствие образоваме децата си там,караме колите им,обичаме парите им,и т.н.,и т.н.Те,простаците работят съвестно да създават материалните неща,от които вие не се отказвате.Да не би да седите у дома си на свещи?А нима ние сме измислили ел.ток,асансьора.Да се чуди човек,защо тъпият Айнщайн не е дошъл да работи у нас,а -в щатите.
  Най-вероятно щяхте да се возите още на коне.
  С какво един народ, прекарал повече от половината си история под какви ли не робства,превишава друг,който с оръжие отвоюва свободата си.
  Да ви имам самочувствието,а клозетната чиния?

  Коментар от Jordan | февруари 5, 2009 | Отговор

 63. Jordan, а ти какво направи бе смешник? За разлика от тебе много други Българи са направили нещо с което са допринесли за световното развитие, като например- ксерокса, ръчния часовник,компютъра,лунния модул и др. също така във всяка сфера на изкуството има световно признати хора!и те за разлика от тебе не плюят така яросно по всеки българин.Да не говорим,че средно статистическия американец не е особенно умен, повечето техни „мозъци“ са хора от Азия и Източна европа. Много ясно че центъра на империята ще е по-развит от прованса, мислиш ли че някой ще допусне тук да има благоденствие? Техния интерес е по-скоро тук да има геноцид.
  Ама аз какво ти ги обяснявам тия, все едно,че ще ме разбереш…

  Коментар от Дядо Вазов | февруари 5, 2009 | Отговор

 64. Здрасти Вазов!
  Първо българино научи собствената си граматика.Нали си такъв.Ти да не си учил до второ отделение на миналия век.А колкото до щатите,какво да ти кажа?Значи ,вие пак си мерите пишките с тях.
  Има такъв виц:На старт линията се нареждат атовете.До тях застава Марко.Атът до него го пита:,,Приятелю,за какво си тук?Марко му отговаря:,,Ами ,нали ще си ги мерим!
  Атът му казва:Но ние ще се надбягваме.
  Вазов,научете се да се надбягвате ,не си ги мерете.
  Какво мерите с американците?Вероятно акъла си?А имате ли такъв?
  Понеже ме питаш какво съм направил за народа си,ще ти кажа.Ами нищо повече от това,че работя почтено в своята област.
  Колкото до компютъра,бащата на Джон е емигрант там.Каква е твоята заслуга за успеха на Джон.Освен,ако не носи твоята генетика.А ти имаш ли някаква?

  Коментар от Jordan | февруари 7, 2009 | Отговор

 65. jordan забелязъл съм, че човек като няма никакви други аргументи се хваща за граматиката. То и Сократ е бил неграмотен и кво от това? Има велики музиканти които не знаят нотите,но усещат музиката по добре от много академици на които всичко им е много „правилно и точно“! А с израза ти:
  „С какво един народ, прекарал повече от половината си история под какви ли не робства,превишава друг,който с оръжие отвоюва свободата си“ доказваш, че „разсъжденията“ са ти доста наивни и въобще си нямаш хабер от света в който
  живееш! но „Невежеството е сила“ както казва Оруел.

  Коментар от Дядо Вазов | февруари 9, 2009 | Отговор

 66. I love your site!

  _____________________
  Experiencing a slow PC recently? Fix it now!

  Коментар от Michael Tim | февруари 28, 2009 | Отговор

 67. Нямате ли си друга работа та обръщате внимание на един откровено луд какъвто е Грънчаров?Оставете го човека да си лае към небето.

  Коментар от Сашо | юли 28, 2009 | Отговор

 68. Хубав дебат е имало тука!И на края-няма нищо!Факт,че Америка се управлява от едрия капитал-тоест от евреите!Но е факт,че надеждите на прогресивното човечество в онези върли партийни времена бяха насочени към Америка!Есето на Грънчаров е готино,а противоречията които провокира го правят интересно и оригинално!Прочетох го с интерес и уважавам авторовото гледище!

  Коментар от ДимитровМ. | февруари 20, 2010 | Отговор

 69. http://vbox7.com/play:3e71db53 Поствам това и си отивам.

  Коментар от Игнатов | август 31, 2011 | Отговор

 70. В днешни дни Америка беше .КГБ им видя сметката ,понеже са големи умници.
  Мен за Българско си ми е на грижа , понеже няма истински Българи.Ако имаше щяхме да кажем – другари американци и руснаци а бегаите некаде на друго место да се ритате по кокалчетата не тук в милата ни Родина.Ако имаше ,ама няма.“Е народе народе“ що си такъв кофти материал.

  Коментар от Румен Бърцов | септември 3, 2011 | Отговор

 71. Па и на комунисти поне не случихме.ИнтерНацисти.Е ако беха като китаиските другари,я да видиш тогава дали дума лоша ще продумам.Никакъв късмет,никакъв.
  Китаиците само пущам тук, ако може по малко ментенца.
  Американците и руснаците си правят разни мръсни номерца,третия печели 🙂

  Коментар от Румен Бърцов | септември 3, 2011 | Отговор

 72. Разбира се, Америка е пазител и гарант на демократичните режими по света. Без нея, както правилно се изтъква, в света биха доминирали недемократични режими като Русия и Китай и мнозина от тези, които днес са против Америка, биха се видели в много по-голямо чудо. От това обаче не следва, че всичко в Америка е достойно за възхищение и подражание. Картината е много по-диференцирана. Въпреки Платон няма идеални общества и всяко общество има силни и слаби страни. Демокрацията е най-доброто решение дотук, но ако се вгледаме, ще открием, че някои ОТДЕЛНИ, извадени от контекста елементи на други обществени устройства като аристократични системи, социализъм и т.н. сами по себе си са по-добри. Не и, разбира се, тези системи като цяло.

  Друг въпрос е, че Америка в последните 50 години е деградирала в резултат на консуматизма и пазарния хедонизъм. Старите американци бяха хора от съвсем друго тесто. Именно те направиха Америка силна, но тях ги няма вече и упадъкът на страната е неудържим.

  Интересни мисли за Америка не от кого да е, а от големия философ Бертран Ръсел (иначе, както е известно, политически левичар) от книгата му „Завоюването на щастието” от 1929.

  Конкуренция

  Ако попитате някого в Америка или пък който да било бизнесмен в Англия кое най-много му пречи да се наслаждава на съществуването, той ще каже “Борбата за оцеляване”.

  Но с “борбата за оцеляване” те в действителност имат предвид борбата за успех. Когато хората се отдадат на тази борба, те не се страхуват, че утре няма да имат какво да закусят, а че няма да успеят да засенчат ближните си.

  Ако американският бизнесмен трябва да стане по-щастлив, първо трябва да промени убежденията си. Докато не само желае успеха, но и с цялото си сърце и убеден, че човек е длъжен да преследва успеха и че човек, който не прави това, е достойно за съжаление същество, животът му ще остане прекалено концентриран и прекалено пълен със страхове, за да е щастлив.

  Да вземем нещо просто като инвестициите. Почти всеки американец ще предпочете да вземе 8 процента от рискова, отколкото 4 процента от сигурна инвестиция. Резултатът е, че има честа загуба на пари и постоянно опасения и страхове. Аз обаче мисля, че от парите бих искал да добия свободно време и сигурност.

  В Америка парите са приетият критерий за интелект. Човек, който печели много пари, е умен, който не печели, не е. А никой не иска да го смятат за глупак.

  Коренът на бедите според мен е прекаленият акцент върху конкурентния успех като основен източник на щастие. Не отричам, че чувството на успех прави насладата от живота по-лесна. Да кажем художник, който е бил неизвестен през цялата си младост, вероятно би станал по-щастлив, ако талантът му бъде признат. Нито отричам, че до определена точка парите са в състояние да увеличат щастието, но отвъд тази точка мисля, че не. Това, което поддържам е, че успехът е само една от компонентите на щастието и че се купува прекалено скъпо, ако всички други компоненти се жертват, за да се добие успех.

  Вярно е, че в Европа и други кръгове имат престиж. В някои страни има аристокрация, а в други на почит са интелектуалните професии.

  Някой учен може или може и да не изкарва пари, но той със сигурност не е уважаван повече, ако печели, отколкото ако не печели. Никой не е изненадан да открие, че прочут генерал или адмирал е беден, дори бедността при тези обстоятелства сама по себе си е чест. Поради тези причини в Европа чисто монетарната конкуренция е ограничена до определени кръгове, и то може би не най-влиятелните и уважавани. В Америка е различно… Колкото до професорите там, те са наети слуги на бизнесмените и поради това са по-малко уважавани от колегите им в по-старите страни. Резултатът е, че в Америка ученият имитира бизнесмена и не представлява отделно съсловие като в Европа.

  Още от много ранна възраст американските момчета чувстват, че единственото нещо, което има значение, е финансовият успех и не желаят да се занимават с никакво образование, лишено от парична стойност… В 18-ти век една от характеристиките на “джентълмена” е била да има вкус към литература, живопис и музика. Богатият човек днес е съвсем различен вид. Той никога не чете. Ако създава картинна галерия с идеята да увеличи славата си, той разчита на експерти да изберат картините… той е некултурен по отношение на изкуствата. Резултатът е, че не знае какво да прави със свободното си време.

  Акцентът върху конкуренцията в модерния живот според мен е свързан с упадъка на цивилизационните стандарти, както трябва да се е случило в Рим в епохата след Август. Мъжете и жените сякаш са станали неспособни да се наслаждават на по-интелектуалните удоволствия.

  Коментар от Стоян | март 15, 2012 | Отговор

 73. Брей че дълги и страстни дебати, при това съвсем в страни от същността на темата. А като четоъ есетата на Автора, интересно под Крайъгълният камък на образованието, няма нито един коментар….

  Коментар от Acho | април 19, 2012 | Отговор

 74. За тоя Ваш коментар ли става дума в онази Ваша реплика при д-р Филипов? Ако е за него, прав сте, почти винаги дискусиите бягат от същинския, от съществения проблем и избиват в подробности или в недостойни простотии; а пък най-лошото е, че по най-важните теми и проблеми, по които съм писал, като тази за образованието, почти няма никакви коментари; което все пак нещо означава де… за жалост!

  Коментар от aigg | април 21, 2012 | Отговор

 75. Точно, благодаря; абсолютно споделям мнението ви. Всъщност очаквах подобен коментар. Драго ми е да установя, че имаме доста общи възгледи и мнения. Определено бих се радвал да поговорим по този и други въпроси ако разбира се, бихте желали. А при доктора едва ли повече ще коментирам нещо, пълна загуба на време. Още веднъж, Благодаря!

  Коментар от Ачо | април 23, 2012 | Отговор

  • Винаги съм готов да разговарям с мислещи хора – и го правя всекидневно; за мен това е истинско празненство. Тъй че заповядайте, с удоволоствие ще разговарям с Вас. Само Ви моля да ми се обадите на място, където ще забележа навреме коментара Ви. Аз имам доста блогове и ето, сега съвсем случайно налетях на горното Ви съобщение. Най-добре е да ми се обадите на имейла, който се намира в КОНТАКТИ.

   Коментар от Ангел Грънчаров | април 23, 2012 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: