Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Страхотен успех за американците, невероятно: за първи път в историята беше осъществено меко кацане на Земята с ракета!

SpaceX отвори „нови врати” в космическото пътуване

За първи път ракетата носител „Фалкън-9” на SpaceX се приземи успешно, което е крайъгълен камък в опитите за намаляване на разходите и отварянето на „нови врати” в космическото пътуване, съобщават световни агенции. Първата степен на ракетата се завърна на Земята и се приземи на космодрума Кейп Канаверал във Флорида минути, след като изведе сателити в орбита.

„Фалкън” кацна”, заяви коментатор, а в същото време хора в централата на SpaceX в Хоторн, Калифорния, бурно аплодираха историческия успех. SpaceX, ръководен от Елън Мъск, се опитва да революционизира ракетната индустрия, която губи милиони долари след всяко изстрелване на ракета.

Все още не мога да повярвам. Мисля, че това е революционен момент, заяви самият Мъск след кацането на ракетата, допълвайки, че никой не е правил това до момента.

Ракетата изведе в орбита 11 телекомуникационни спътника OG2 на компанията Orbcomm. Тя ще може да бъде използвана отново за изпращане на товари в Космоса. Изстрелването на ракетата трябваше да стане вчера, но от SpaceX решиха да отложат заради неблагоприятни условия. Предишни опити за приземяване на първата степен на ракетата на плаваща платформа в океана се провалиха.

Американската агенция НАСА приветства вертикалното кацане на първата степен на ракетата носител. Залогът е висок за SpaceX, тъй като има контракт с НАСА за 1,6 милиарда долара за превозване на астронавти до Международната космическа станция с товарен кораб Dragon.

Rumen Andonov: Страхотен успех за американците! За първи път в света се осъществява меко кацане на Земята на ракета „на заден ход“, без парашути, само с помощта на реактивна тяга. Както кацат на Луната и Марс. Невероятно! Това наистина е нова ера в ракетостроенето и в овладяването на Космоса.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Кажете, това не е ли най-очебийно доказателство за това, че Америка и Русия обитават две съвсем различни галактики: американците успяха да приземят ракета, върнала се от Космоса, а в същото време руснаците честват… Деня на чекиста и дори обсъждат въпроса кога и как по-тържествено да обявят и Путин, и Сталин за „светци“!!! 🙂

Повече няма какво да се говори, това казва всичко!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв… Книгата говори за „нещо“, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда „добре познато“, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се „съобразяваме“, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга „поглежда“ в скритото „зад“ мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

декември 23, 2015 - Posted by | История | , , , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: