Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

В момент на пълно отчаяние поради преживяна несправедливост попаднах на това, започнах да го гледам и се съвзех, изпълних се с вяра и сила!

Тези думи особено силно отекнаха в душата и в сърцето ми (но е добре човек да чуе цялото, всичко казано в това забележително клипче):

… Като християни не можем да стоим и да казваме: „Ще бъда християнин само ако бъда богат и имам всичко“. Помните ли когато Иисус се среща с Ирод? Той дори не го поглежда. Това е в Писанието, не си го измислям. Той не поглеждаше Ирод. Няма нужда да пеете и танцувате пред езичниците само защото не вярват. Може да се молите за тях. Това е начинът.

Разберете, хората са избрали злото, но вие не сте. Дяволът ще ви пресее. Той ще види къде сте слаби и ще каже: „Лесна работа: 1 милион и този човек е мой. 10 милиона за този и 50 – за онзи“. Всички говорят за избора и свободата на решаване. Трябва да знаете, че имате свобода не за да правите каквото ви скимне, но да имате правото да правите това, което трябва. Погледнете го по следния начин: проблемът, който виждам, е фактът, че много християни са потопени в светското. Искат да изглеждат добре пред светските си приятели, като и те са светски за да се харесат. Няма нищо добро в това. Проблемът е, че не искате да бъдете свети. Ето какво ще се случи. Един ден всички ще отговаряме. Или ще се предадете на Иисус, или ще се отречете от Него. Нашето поколение ще отговаря. Много неща се виждат на хоризонта. Ще трябва да направите избор. Ще ви се наложи.

… Бог никога не изпраща хората в Ада. Хората избират това място. Нашата демокрация няма да издържи без посвещение към определени морални истини за човека и обществото. Основният въпрос пред всяко демократично общество е следният: „Как да живеем заедно?“. Също така: „Може ли обществото да изключи моралната истина и разум?“. Братя и сестри, отделете се от това извратено поколение. Не сте създадени за да паснете в него, а да изпъкнете в него като различни…

Заповедта ми към вас е следната: обичайте се един друг точно както Аз ви възлюбих!

(Срещнах, намерих това клипче на страницата на Poli Tacheva; там има и много други стойностни неща.)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв… Книгата говори за „нещо“, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда „добре познато“, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се „съобразяваме“, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга „поглежда“ в скритото „зад“ мълчанието ни – за Времето, живота, свободата.

септември 13, 2015 - Posted by | Духовност | , , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: