Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Все пак гледайте филма „Съмърхил“, може пък нещичко да се пробуди у вас, знае ли се?

А вие гледахте ли филма „Съмърхил“? Как е възможно все още да не сте гледали този забележителен филм? Засрамете се поне малко – как е възможно да проявавате такава безотговорност?!

„… Свободата и ученето вървят ръка за ръка в „Съмърхил“. Учениците го определят като най-щастливото училище в света…“

Непременно гледайте този филм. Ще ви го припомням докато не го гледате! Ето, възползвайте се:

ЗАБЕЛЕЖКА: На мен този филм ми прозвуча покъртително, тия дни ще пиша за това непременно. Във филма също се води съдебен процес, родствен на този, какъвто аз сега водя по повод на уволнението ми от ПГЕЕ-Пловдив. От едната страна са образователни чиновници, инспектори, изпълнителна директорка, благоговееща спрямо догмите на системата и пр., а от другата страна съм аз, учител, защищаващ правото си да има свой оригинален преподавателски подход, неотделим от свободата, мои свидетели са либерално настроен бивш директор на същото това училище, мои бивши ученици, които смятат, че моите часове по философия са ги обогатили като личности, други учители, които смятат, че да си добър учител съвсем не е задължително да си „кон с капаци“, моят адвокат е човек, който успя да навлезе с същината на проблема и е подготвил бляскава защита и пр.

Но има и разлики: тук, в моя съдебен процес, няма никакъв обществен отзвук, медиите мълчат, всичко е потънало в гробно мълчание, но причината за това е ясна, у нас няма широко обществено настроение в подкрепа на промените в образованието. Защо е така е отделна тема. По която много съм писал. Основното е, че у нас свободата по принцип не е нещо желано от мнозинството, у нас свободата е нещо непознато – за същото това мнозинство. Но спирам дотук. Вие затова и не сте гледали този филм още, сигурно и вие имате „едно наум“ срещу свободата, признайте си че ви е страх от нея, че не сте склонни да й се доверите безпределно и пр., нали познах? Но все пак гледайте филма, може пък нещичко да се пробуди у вас, знае ли се?

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

декември 9, 2014 - Posted by | Образование | , , , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: