Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Ето как мислят и говорят потомците на убитите в Лушин (1944 г.)

.

След 9.IX.1944 г. в местността Лушин край Добринище възниква масов гроб. В нощта на 5 срещу 6 октомври 1944 г. 39 видни граждани, търговци, представители на интелигенцията, църквата и ВМРО са зверски избити от комунистите. Лобното място на убитите става местн. Лушин, до някогашната землянка на възвеличавания „първи български партизанин“ Иван Козарев, всъщност крадец, принуден да избере шумкарството, за да избяга от съда.

Сред жертвите е свещеникът Петър Дивизиев. На 5.X.1944 г. той извършва водосвет в една къща в Разлог, когато комунистите го арестуват и после убиват последен, като го карат да чете заупокойна молитва на посечените преди него. Отец Петър Дивизиев е роден в юни 1903 г. с. Елешница (Разложко). Завършва Духовната семинария в София. През 1930 г. отива в Петрич и учителства в пограничните села Добри лаки и Ключ. Поради маларична епидемия със семейството си е принуден да се пресели в Банско. Тук е ръкоположен за енорийски свещеник от митрополит Стефан. При големия пожар в Банско в 1936 г. отец Дивизиев успява да спаси църквата, като я покрива с мокри черги. Две години по-късно е назначен за архиерейски наместник в Разлог от Неврокопския митрополит Борис. Тук заварва новострояща се черква и под негово ръководство храмът е завършен много бързо. След бомбардировките, в Разлог са евакуирани много софиянци, които са търсили утеха в църквата и молитвена подкрепа от отеца.

Друга жертва е Благой Иванов Максев (Максимов) – учител и революционер, деец на ВМОРО, член на околийския комитет в Мехомия и борец още срещу турската власт. След войните остава верен на ВМРО, а след 1928 г. подкрепя крилото на Иван Михайлов. Трета жертва е Илия Тодоров Гаджев – обикновен учител от Неврокоп. Той е арестуван на 13.IX.1944 г., но е убит на 5.X. „Вината“ на учителя е, че бил секретар и касиер на околийския комитет на ВМРО. Не се е занимавал с революционна дейност. Но като добър оратор говорел против комунистите.

Четвъртата жертва е също учител по история – Кирил Мълчанков – син на войводата на ВМОРО/ВМРО Стоян Мълчанков, родом от с. Скрѐбатно.

Пета жертва е Стоян Филипов – сподвижник на Гоце Делчев, учител и околийски лидер на ВМРО при Т. Александров. Близък до Иван Михайлов и бивш депутат от 1931 г.

Шумкаринът генерал Крум Радонов е вдъхновител на убийствата. Изпълнители са прости шумкари комунисти. Никой не знае къде са заровени убитите чак до 1990 г. Разкопки, извършени в пролетта на 1990 г. доказват, че жертвите са една жена и всички другите мъже, че убитите са между 35 и 60 години. 12 от жертвите са убити с изстрел от упор в тила, защото по черепите им са намерени дупки от куршуми, а мнозина с удари на кирки. Жертвите са били предварително вързани с тел. След съдебно-медицинската експертиза костите на жертвите са погребани в гробищата в Банско.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем…

декември 9, 2014 - Posted by | Антикомунизъм | , , , , , , , ,

1 коментар »

  1. За КОМУНИСТИТЕ само унищожение , без милост – до 9-то Червено коляно ………….. !!!!!

    Коментар от Български офицер | август 9, 2018 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: