Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

За множествената интелигентност на Хауърд Гарднър

Пред клуб „Дебати“ д-р Светлин Наков разкрива теорията за множествена интелигентност на Хауърд Гарднър и защо трябва да се стремим да се развиваме многостранно. Знаете ли, че за да е интелигентен един човек, не е необходимо да е силен в математиката или да може да запомни 100 думи подред, дори не е необходимо да има високо IQ?

Според утвърдени теории в изследванията за мозъка има поне 9 вида интелигентности, които един човек може да притежава и неговите знания, умения и способности могат да се измерват паралелно по 9 различни направления. Често пъти някои хора развиват само една или няколко от своите интелигентности и изоставят другите, заради което понякога ги считат за прости.

Според проф. Хауърд Гарднър, човешкият мозък може да развива 9 вида интелигентности:

логико-математическа интелигентност
пространствена интелигентност
лингвистична интелигентност
телесно-кинестатична интелигентност
музикална интелигентност
интерперсонална интелигентност
интраперсонална интелигентност
натуралистична интелигентност
екзистенциална интелигентност

Гледайте лекцията на д-р Светлин Наков за теорията за множествената интелигентност, за да научите какви са 9-те вида интелигентност и какви качества и способности притежават носителите на тези интелигентности и в кои занимания и професии са истински добри. Научете защо е полезно да развиете поне малко интелигентност от всяка от 9-те вида и как паралелното всестранно развитие ви прави по-умни, по-интелигентни и по-успешни в живота.

Научете повече на сайта на автора на това видео.

Множествена интелигентност from Svetlin Nakov
Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

ноември 13, 2014 - Posted by | Съвременност |

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: