Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Как протече мачът между философите на Гърция и Германия

Философският мач между Германия и Гърция според „Монти Пайтън“

Покрай световното първенство по футбол и последните изяви на „Монти Пайтън“ си припомнихме вечния скеч на комедийната шесторка за философския футбол между дрийм тиймовете на Германия и Гърция.

Кант, Хегел, Ницше, Хайдегер и компания се изправят срещу древногръцката философска школа в този напрегнат двубой, в който интригата е кой пръв ще се сети какво да прави с топката.

Ето какво може да накара Маркс да захвърли книгата си и дори да я погази. Съдия е Конфуций с помощници Свети Августин и Тома Аквински, а селекционер на немците е Мартин Лутър. Този видеоклип от 1974 г. поставя основите на цял пародиен жанр, който изплува от интернет в началото на всяко футболно първенство.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

юли 14, 2014 - Posted by | Духовност | , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: