Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Гледайте филма „Катин“ на Анджей Вайда

Из ЗА „КАТИН“ И ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ

Борислав Гърдев

… Само творец от класата на Вайда, с неговия авторитет на художник и гражданин, дал своя принос в борбата и с нацизма, и с комунизма, може да създаде такъв кристално чист като послание шедьовър. Защото, признавам си, „Катин“ ме разтърси като малцина истински произведения на седмото изкуство. След гледането му се запознах и с мнението на продуцента му Михал Квечински. Той чистосърдечно си признава, че не е искал да прави епос с многомилионен бюджет, а честен и ясен филм, необходим на неговите, т.е. на нашите, деца и внуци. Логично е за целта да се използват мотиви от повестта „Пост мортем“ на Анджей Муларчик, послужила за основа на сценария, дело на Вайда, Владислав Пасиковски и Пшемислав Новаков…

За Вайда случилото се през пролетта на 1940 г. е варварско престъпление без аналог в световната история. Куриозът е, че полските офицери, взети в плен в германската зона, отиват в лагери и малка част от тях загиват – тъй като Германия е подписала Женевската конвенция за военнопленниците, докато нещастниците, попаднали в лапите на НКВД, с решение на Политбюро на ВКП(б) от 5 март 1940 г., са ликвидирани в Катинската гора между Козловск и Гнездово през април същата година.

Около 20 000 на брой. В изпълнение на знаменития Сталинов завет – „Има човек – има проблем. Няма човек, няма проблем!“ Злодеите на НКВД изпълняват безпрекословно заповедта на престъпната болшевишка власт, която, както винаги, действа прозорливо-далновидно. Да се избие цвета на полското офицерство и да бъде заменено с наше, едва оцеляло в Катинската месомелачка. Негово олицетворение във филма е Йежи в превъзходното изпълнение на Анджей Чира.

А след победата през 1945 г. болшевишката пропаганда с цялата си наглост лансира несъстоятелната теза, че за престъплението са виновни германците, уж избили полските офицери през лятото на 1941 г.! Вайда държи на всяка цена и на висок глас да каже истината за прикриваните престъпления. За него без съмнение нахлуването на съветските войски в родината му на 17 септември 1939 г. си е чиста война и окупация. Във филма е поставен знак за равенство между стила и методите на работа на репресивните апарати на двата сходни режима – нацисткия и болшевишкия. Индиректно така ни се внушава, че между 1939 и 1941 г. двата главни агресора в Европа са Германия и СССР.

И още нещо – колкото смущаващо, толкова и катарзисно-пречистващо – излиза, че поляците трябва да благодарят на Йозеф Гьобелс за това, че през 1943 г. дръзва да разкрие пред света истината за съветските зверства срещу полските офицери, извършени със злодейска педантичност през пролетта на 1940 г.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

март 8, 2014 - Posted by | Европа | , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: