Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Ясен месец веч изгрява над зелената гора, в цяла Странджа роб запява песен нова юнашка

.

Песента „Ясен месец веч изгрява“ е създадена по действително събитие от българската история. На 20 март 1903г. край село Сърмашик (днес Бръшлян, разположено на 14 км. северозападно от Малко Търново и на 64 км. от южно от Бургас) се разиграва кървава драма. След предателство четата на ВМОРО на войводата Пано Ангелов е обкръжена от турска войска в Балювата къща (днес архитектурен и исторически паметник). Започва неравен бой, в който загиват войводата и неговият четник Никола Равашола. Телата на двамата убити български революционери са изложени пред конака в град Малко Търново, което тогава е в Османската империя.

Събитието има широк отзвук в Странджа и Тракия. Храбростта на героите, паднали в кървавия бой за свободата на своите поробени братя е възпята в песен. Текстът на песента е на Яни Попов от лозенградското село Карахадър, а мелодията е заимствана от една арменска песен. Песента добива широка популярност и днес е химнът на Странджа, който напомня за героичното минало на този български край.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

февруари 1, 2014 - Posted by | Музика | , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: