Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Видеозаписът на фарсовия „съдебен процес“ над момичетата от Pussy Riot (пълна версия)

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Заслужава да се гледа (записът трае повече от 3 часа) понеже много може да се разбере за човешката ситуация, в която се намират съвременниците ни в днешна Русия; много може да се проумее също така и относно това какви са разновидностите на разпространеното съзнание в Русия в наше време… Процесът е изцяло политически, но поразителна е най-вече глупостта на тия, които са го поръчали и провели, е колосална: човешкият ум не може да побере как е възможно една власт да прояви такова удивително малоумие!

Което и показва, че властта на Путин в Русия е обречена: на ония, на които Господ е приготвил гибел, на тях той най-напред им отнема разсъдъка; обезумялата от арогантност, от безочие тиранична власт сама подготвя гибелта си – с всичко, което прави. Обскурантизмът на талибанстващото кагебистко „православие“ и лицемерието на прислугващата на кагебисткото самодържавие съдебна власт са симптоми, потвърждаващи верността на горната констатация.

ЗАБЕЛЕЖКА: Публикувах същото и в моя рускоезичен блог: виж Видео: фарсовый „судебный процесс“ девушками Pussy Riot (полная версия) с моим коментарием

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем…

август 18, 2012 - Posted by | Демокрацията | , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: