Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Да помогнем на агонизиращата от срам заради безобразията на йерарсите си Българска православна църква!

Десетки миряни протестираха пред Синодалната палата в София преди началото на заседанието на Светия синод на Българската православна църква. Те настояват митрополитите да отменят своето решение отпреди седмица, с което на практика легализираха раздаването на титлата „архонт“. Недоволството на граждани е породено от връчването на тази титла само заради спонсорство. През последните години за архонти бяха провъзгласени евродепутатът от „Атака“ Слави Бинев и бизнесмените Петър Манджуков и Иван Кочев-Чомбе. Протестиращите връчиха подписка, която продължава да събира подкрепа в интернет. До петък сутринта подписалите се бяха над 700. Според един от организаторите на протеста, „през последните 23 години мафията си взе държавата, а сега посяга и към Църквата“.(Източник)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем…

юни 22, 2012 - Posted by | Демокрацията | , , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: