Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Въпросът е не защо държавата дава неадекватно образование, а защо въобще се опитва да дава образование?

Ето един твърде интересен отзив по моето Отворено писмо до госпожа Министъра на образованието, младежта и науката – отправено чрез всички медии, който поставя съществени въпроси – и с твърденията в който, колкото и странно да изглежда, съм съгласен изцяло. Прав е човекът да твърди така, вярно ми посочва и грешката. От 20 г. съзнавам тази своя грешка да работя в държавното образование – и въпреки това продължавам да живея с илюзията, че нещо може да се промени. А критикът ми го е казал превъзходно, ето, прочетете:

Не желая да се препирам с автора на тази статия, който работи за напредъка, промяната или “усъвършенстването” на държавните училища, а и преподава там. Със сигурност системата не бива да бъде погребвана преди смъртта си, но не бива и да се предполага безсмъртието й просто поради настоящото й оцеляване. Г-н Грънчаров се опитва да осъзнае признаците на идващата промяна на обществените презумпции, като в същото време активно живее с настоящите реалности. Браво! Факт е, че училището ни днес живее с миналите победи и настоящите поражения. Колегата философ не разбира обаче основната философия на държавно-спонсорираните училища, затова и няма как да види решението. ОЩЕ >>>>>

септември 9, 2009 - Posted by | Съвременност | , , , , , , ,

1 коментар »

  1. Авторът е прав. Да, на Запад, особено в САЩ и Великобритания, има частни училища, които дават много добро образование.
    В България, като че ли, държавата не е заинтересована да образова подрастващите. Хората говорят, че необразовани или слабо образовани, се манипулират и управляват по-лесно.
    Един познат ми сподели преди няколко дни,че нивото на гимназията, в която е учил, е паднало и той не пратил там децата.
    Трагичната неосведоменост на младите се потвърди и вчера, когато на въпроси на телевизионния журналист, те не можеха да отговорят откога или колко години вече София е столица?

    Коментар от Любомир Стоянов | септември 9, 2009 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: