Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Една инициатива на наши сънародници от Германия в защита гражданските права на жертвите на полицейския терор от 14 януари

Наши сънародници от Германия, обединени като ФОРУМНО ОБЩЕСТВО „ДЕ ЗОРАТА” излязоха с много добра и навременна инициатива. Тя е във връзка с потребността да се реагира някак по повод на полицейския терор от 14 януари, когато много мирно протестиращи граждани бяха брутално разпръснати, бити с палки, гонени, арестувани и съдени само заради това, че осъществяват своето конституционно и демократично право на протест. (Впрочем, при тези полицейски насилия спрямо граждани един човек, участник в протеста, дори умря в полицейския участък!)

Ето за какво точно става реч, препечатвам тяхното открито писмо, изпратено до институцията, която е в правомощието си, пък и в задължението си да защити гражданите от своеволието на органи на държавната власт:

ДО ОМБУДСМАНА
НА Р. БЪЛГАРИЯ
Гиньо Гочев Ганев
ул. Джордж Вашингтон № 22
София 1000

Г-н Омбудсман,

През изтеклите няколко дни станахме свидетели на множество репортажи от българските и чуждестранните медии, форумите и блогосферата, както и интернет, чрез които можахме съвсем ясно да наблюдаваме масови правонарушения над мирни граждани, извършени от униформени служители на МВР.

Наличието на институцията, която оглавявате и заеманата от Вас длъжност на републикански правозащитник в България предоставя възможност на потърпевшите да се обърнат към Вас за застъпничество, когато се засягат или нарушават правата и свободите им от държавни органи и техните администрации (чл. 2 Закон за омбудсмана). Същевременно законът Ви оправомощава да действате и по своя инициатива, когато констатирате, че необходимите условия за защита на правата и свободите на гражданите не са били изпълнени (чл. 19, ал. 2 ЗО). В този смисъл е и Вашата досегашна практика, когато вече няколкократно сте се самосезирал. Считаме, че случаят 14-ти януари е най-масовото и най-публичното правонарушение от гл. т. на накърнени основни човешки права (касаещи живота, достойнството, телесния интегритет и здравето) след учредяването на омбудсманската институция в България.

Вземайки предвид, че дейността на омбудсмана е публична (Чл. 4 ЗО) и че омбудсманът е оправомощен да изразява публично мнение и становища в средствата за масово осведомяване (чл. 20, ал. 1, т. 3 ЗО) се обръщаме към Вас, за да заявите становището си по правонарушенията от 14-ти януари т.г. и да се погрижите, в рамките на Вашите правомощия, жалбите на гражданите, които ще достигнат до Вас по този повод да бъдат разглеждани с особена акуратност и най-отговорно.

Очакваме с внимание Вашата позиция,

За Форумно общество «Де Зората»: Весела Михова, Мариана Цонева, Милен Радев, Митко Тонев, Михаил Новак, Радост Симеонова, Росица Кръстева, Симеон Христов, Славимир Генчев, Стоян Чонев, Христо Беров и т.н., и т.н.

18.01.2009 г.

януари 18, 2009 - Posted by | Антикомунизъм, Българи, Гражданинът, Демокрацията, Европа, Институции, Истината, Култура, Медии, Политика, Право, Светът, Свобода | , , , , , , , , , ,

4 коментара »

  1. Благодаря на нашите сънародници в чужбина! Благодаря им за честна и достойна позиция!

    Коментар от Teo | януари 18, 2009 | Отговор

  2. На 21.01 от 15:00 часа пред община Варна са поканени всички граждани, недоволни от това правителство да обсъдят следните теми:
    1. оставката на правителството
    2. оставката на президента
    3. промяна на избирателната система
    Готови сме да приемем и други теми за обсъждане!

    Всички граждани са поканени!
    Успех за всички ни!

    Коментар от протест варна | януари 18, 2009 | Отговор

  3. Изказвам голямото си възмущение от полицейското насилие, издевателствата срещу имащите права за протест мирни граждани, а също голямото си възмущение за бездействието и затваряне на очите относно истинските провокатори, нарушители, и насилници- престъпници.

    Коментар от Ирина | януари 23, 2009 | Отговор

  4. 
    Отворено писмо до Давид Черни: Моля, напръскайте клекалото с кръв
    http://www.atanas.fr/articles/2008-04-27-01-49-09/103-cherny

    Коментар от insomnia1304 | януари 23, 2009 | Отговор


Вашият коментар