Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Политически блогове и блогове на политици

Това е тезисно изложение на моето утрешно изказване пред BlogCamp08.

Ето тезите по обявената в заглавието тема:

● Ще разгледам основното различие между нагласите, от позицията на които пишат своите блогове свободните политически анализатори-блогъри, от една страна, и политиците, играещи уж ролята на блогъри.

● Ще докажа, че политикът просто няма как да стане блогър, по причина на това, че няма как да бъде свободен: политикът е по идея зависим от избирателите си. Той значи трябва да им угажда.

● Блогърът по начало не угажда никому, а само на своето его, а пък ако има и известно съзнание за граждански дълг, блогърът служи само на истината.

● Ще докажа също, че блогърите-журналисти, сиреч (ОЩЕ >>>>>> )

февруари 21, 2008 - Posted by | Анализи, Гражданинът, Демокрацията, Дискусии, Култура, Личности, Медии, Политика, Свобода, Съвременност, Технологии

3 коментара »

 1. Г-н Грънчаров, много ви благодаря за оказаното доверие, но аз също не предвиждам да посетя въпросната среща. Явно, че тази събота ще се случи като „ден на неотложните ангажименти“. Приемете извиненията ми. От друга страна, силно се надявам да се намери кой да представи акцентите. Определено предизвикват интерес още на пръв поглед.

  Коментар от Борис Димов | февруари 22, 2008 | Отговор

 2. Ангеле, аз също ти благодаря. Позволих си да поместя твоя проект тук http://dobrata.blog.bg/viewpost.php?id=165964 .
  Моите първи разсъждения по темата са следните:
  Благодаря на моя приятел Ангел Грънчаров за оказаната чест и доверие. Прочетох внимателно мотивираното му разбиране относно политическите блогъри и блоговете на политиците. Ангел е философ по професия, но и по призвание, трудно може човек да му намери неточност и нелогично твърдение. Аз лично само се замислих над нещо. Ангел на няколко пъти говори, че политикът обслужва интересите на избирателите си. Това се предполага, че трябва да е така. И сигурно е така в някои от развитите демокрации, но в България? Дали избирателите си обслужват политиците само? И дали въобще ги обслужват? На кого всъщност служат по-голямата част от българските политици? От кого са зависими, какви сили ги подкрепят и срещу какво? В този смисъл, също като Ангел, считам, че един политик не може да бъде почтен блогър в повечето случаи. То и почтените политици на пръсти да ги броиш у нас. Не, че няма, разбира се. Има, но дали пък те въобще са се замислили да си създадат блог? Май Мартин Заимов бе едно мило изключение само. А сега пък се замислям – ами дали политическият блогър наистина служи „само на истината, на общочовешки значимото“? Ако това се отнася за Ангел Грънчаров само, отдавна съм се убедила, че е така. Но другите? А дали пък голяма част от политическите блогъри не обслужват определени политици и по този начин, всъщност – онези там сили, които ги крепят на власт, както и избирателите им /донякъде/? Тези мисли ми идват наум засега, пак ще помисля, защото темата е интересна и полезна, за мен специално – много.

  Само дано да успея да отида утре, защото и аз още не съм наясно дали ще мога. Но това ще ти кажа допълнително. Ще се радвам, ако мога да помогна. 🙂

  Коментар от Dobrata | февруари 22, 2008 | Отговор

 3. Единствено мога да съжалявам,че не съм присъствал на изложението Ви,Г-н Грънчаров.

  Коментар от agentalbert | февруари 24, 2008 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: