Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Кой въпрос е философски? (3.1)

ЛЕКЦИЯ ТРЕТА: Как говори философстващият?

3.1.Кой въпрос е философски?

Като философства, човек прави две неща: поставя въпроси и търси отговорите им. Ето защо е правилно да започнем с изясняването на това кое прави един въпрос философски.

Човек си поставя всякакви въпроси, една част от тях са – или могат да бъдат – философски, как тогава да ги разпознаем? Някои мои питания са философски, а други не са, и от мен се иска да имам ясно разбиране, та да мога да ги различавам. Ето защо се налага по-обстойно да разгледам този въпрос за спецификата на философските въпроси.

Една голяма група от въпросите, които човек изобщо си поставя, се определят от потребността ни да знаем нещо. Примерно: “Какво е това?”, “Как стават тия процеси?”, “От какво се определя този факт?” и пр. В тях един вид човек любопитства относно случващото се около и с него самия, и иска да узнае причините и механизма на явленията. Въпроси, които предполагат търсенето на знание за това или онова, са чисто познавателни, такива са въпросите на отделните науки, и те не бива да се бъркат с философските: философията е философия, а не наука. (Продължава тук.)

декември 20, 2007 - Posted by | Битие, Духовност, Животът, Истината, Култура, Любов, Наука, Образование, Универсум, Философия, Човекът

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: