Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Подстъп към самата идея за философия (6)

Как да направя своята представа за философията ясна? Да проясни човек своята представа какво е? И как става това? При това не става дума за каква да е представа, а за представата ми за философията, сиреч за един много специфичен “предмет”. Казвам това, защото иначе за обикновените предмети нашите представи за твърде ярки, примерно представите ни за кон, за куче, за стол, маса и пр. Тези неща са нагледни, поради което проясняването им е лесна задача. Лесна, лесна, но мнозина и нея не разбират. Добре, да почнем оттук, как да проясним една елементарна представа за “нещо” конкретно, за нещо материално.

Представата ми все пак обхваща “външната страна” на предмета, или предметът в неговото многообразие и многоликост. Една такава представа е преизпълнена със съдържание, което обаче трябва да бъде “обработено”. Именно обработването на съдържанието на представата е начин за нейното проясняване. При него от външната страна, от “обвивката” на предмета се върви към “невидимото” за очите, но пък за сметка на това истински същественото. Ние трябва да проникнем именно в същността на предмета, в онова, благодарение на което той е това, което е. “Проясняването” следователно е отхвърляне на “излишното”, което “затъмнява” същността, а истинската яснота имаме само при същността. Същностното за предмета е ясното – ясно обаче за мисълта, не за нагледа! – докато “тъмното” и “неясното” се оказва тъкмо онова, което уж е обляно със слънчева светлина: предметът такъв, какъвто го намираме в нагледа, когато той е пред сетивата ни.

И ето да се върнем на нашия въпрос: как да направя своята представа за философията ясна, сиреч как да вникна в същината на това, което всички наричат философия, но (Продължава тук.) (АРХИВ)

ноември 17, 2007 - Posted by | Духовност, Истината, Свобода, Универсум, Философия, Човекът

2 коментара »

  1. Симпатичная картинка

    Коментар от Alex | ноември 19, 2007 | Отговор

  2. Что то я не пойму, это ангел из какой мифологии

    Коментар от Del | ноември 20, 2007 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: