Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

А Тодор Колев го обича(х)ме…

Новината преди време, че Г.Първанов бил Гоце не изненада никой. Не мога да си представя, че някой е бил… разочарован, защото за да е възможно, преди това трябва да е бил… очарован. Но банални и скучни хора като Гоце не могат никого да очароват. Че Коритаров бил ченге също не ме изненада: има си нещо ченгесарско в тоя човек, усещано и преди. Но информацията, че актьорът Тодор Колев – обичан от толкова много хора! – е бил сътрудник на ДС, не може да остави безразличен никой човек. Независимо от това какво твърдят някои. Лично аз съм обзет от крайно амбивалентни чувства и някак ми е доста неуютно: чувствам се като човек, който е загубил нещо свидно или скъпо. Да кажа че съм разочарован от този човек няма да е съвсем верно. Да кажа обаче, че фактът за сътрудничеството му с ДС няма да ми повлияе, също няма да е истина. Ето че съзнанието ми се оказа в някакъв доста странен капан, от който трябва да намеря изход.

220px-todorkolev01.jpg

Някога с неописуем възторг посрещнахме идването на свободата и демокрацията. Т.Колев беше един от символите на онова знаменателно време. Той беше личност, която с цялото си същество излъчваше пълно неприемане на абсурдите на комунизма. И с филмите, в които участваше – някои от тях, впрочем, и забранявани! – и с песните, и с гражданската му позиция. Дори народът в онова време беше склонен и да митологизира този човек. Например говореше се, че той бил казал, че у нас има трима Тодоровци, на които всички се смеят от душа: Тодор Живков, Тодор Козаров и Тодор Колев. И за тия си думи бил понесъл немилостта на иначе прекалено смешния ни диктатор. Избрахме го още на първите избори за депутат във Великото народно събрание. Спомням си само едно негово изказване на трибуната. Не помня обаче какво точно каза и по какъв въпрос беше взел думата, ала си спомням чувството на удовлетворение че този така талантлив човек е на страната на демократите. В сравнение примерно с кресльото Георги Марков Тодор Колев излъчваше съвсем други внушения. Оня още тогава си беше неприятен и го търпяхме от немай-къде. А Тодор Колев го обичахме…

todor-kolev1.jpg

Е, в годините по-късно преживяхме много и най-различни разочарования. Изпитвахме покруса от пораженията, много издевателства и предателства изтърпяхме. Тодор Колев по едно време замина в Канада, и „другарите“ не пропуснаха случая да се подиграят: „Ето, виждате ли какви са вашите лидери-демократи: цялата им борба била да се уредят с топло местенце!“. Т.Колев обаче – шило в торба може ли да стои?! – се върна скоро и почна онова чудно предаване „Как ще ги стигнем… американците?“. Спомняте ли си прекрасното и топло настроение, което излъчваше неговото шоу? С трепет и с нетърпение го чакахме, защото това наистина беше нещо невиждано, феноменално! Талантът на големия актьор тук получи своята цялостна и пълноценна изява. Истинско пиршество за душата беше това шоу. После обаче го спряха, Слави го окраде и така опростачи идеята му, че днес нормалните хора само с погнуса могат да гледат тъпото му шоу.

И ето, мислех си, че Т.Колев пак е в… немилост. Наскоро слушах някакво негово интервю, в което намекна, че е бил окраден от арогантни хора: намекът сочеше към Слави. Много пъти съм заявявал, че страшно съжалявам, че Т.Колев не се показва на екрана, че е елиминиран откъм изяви, или пък че един вид е остарял и сам се е отказал от всичко. За да стигне дотам само и просто да е лице на… Вайс-профил. Какъв жалък край за такъв талантлив човек…

Знаете ли, ето тук ми се струва че е възловият момент. Ченгетата като него, агентите на ДС, са все на върха: или водят държавата, или са лица на властнически институции, или пък са супербогати „бизнесмени“ и мутри! Що пък Тодор Колев като е бил един от тях, не се уреди, що поне един собствен театър не си създаде бе?! Не знам, не съм чул да е станал баснословно богат, да е станал мутра, а ето, оказва се, че бил… ченге. За ченгета подобава да са мутри и свръхбогати, а какво е сега Т.Колев? Това нещо не може да го асимилира съзнанието ми и затова ми се иска да го разнищя още малко.

1b2e4f3ae605a2ef712f7e3eb4c54f110or.jpg

Т.Колев не е мутра или пък е доста… своеобразна мутра. Изглежда е бил и доста своеобразно ченге, и то с крайно особен характер: сигурен съм в това. Защото талантливите хора са наистина и освободени, и не могат да се турят в калъп, и също се държат винаги крайно странно. Имам чувството, че Т.Колев е бил такова своеобразно ченге, че в един момент дори самата всемогъща ДС е съжалила, че си е сложила такъв таралеж в гащите. Талантливият човек винаги е таралеж в гащите на всяка власт, а Т.Колев е безспорно много талантлив. И духовит, и умен, и остроумен. Такъв човек не може да прави подлости: казвам го това с пълна отговорност и съзнание какво казвам. И по тази причина съм склонен да издигна хипотезата, че не ДС е използвала Т.Колев, а Т.Колев е използвал ДС. Ще кажа какво имам предвид.

Т.Колев е от Шумен. Изглежда е със съвсем обикновен произход. Едва ли шуменско момче като него е имало навремето нужните протекции за да „пробие“, за да се изяви даже. Едва ли артист без нужните протекции, без нечие… „рамо“, пък дори и много талантлив, може да стане току-така звезда. Всеки, който познава характера на онази система, преизпълнена с органична непоносимост към личностите и талантите, ще признае правотата ми. А Т.Колев, както подобава за таланта, е бил непреклонен в стремежа си да се изяви и да успее. Точно такива млади хора са били крайно нужни на ДС. Аз не знам кога точно е бил вербуван Т.Колев. И не ми се иска сега да проверявам това. Аз просто разсъждавам по различните хипотези. Тази е първата: ако Т.Колев е бил вербуван млад, то това е било само и единствено с идеята да използва ДС, та да успее в кариерата си. Да използва ДС като асансьор към върха. Аз лично съм склонен да разбера и да оправдая такова поведение. Особено за талантливи хора, които иначе в онази ужасна система нямат никакъв шанс. И особено пък за хора, които органически не понасят и са неспособни да правят подлости и мръсотии. Т.Колев ако е станал сътрудник по такива причини това значи, че години наред е играл доста опасна игра с ДС, за което не бива да бъде укоряван, а дори трябва да бъде възхваляван. Той успя, той постигна целта си, а целта му е така възвишена, че си заслужава всички средства, дори и това. Ако на игричките на Т.Колев с ДС и на нейната протекция спрямо него дължим превъзходните му филми, тогава наистина той трябва да бъде оправдан по всички линии: целта му е била съвсем благородна и възвишена даже.

orig_186853_bg.jpg

Другият вариант е: Т.Колев е вербуван доста по-късно, когато е бил вече звезда. Пита се: защо се е съгласил? Аз си мисля, че ДС е намерила сгоден момент и го е изнудила. Човек като Т.Колев няма как да не е имал прегрешения. Включително и… идеологически. Нищо чудно да е казал наистина ония приказки за тримата Тодоровци. И да ги е казвал открито и публично. Тогава се е намесила, няма как, самата ДС. И са го поставили пред избора: или затвор, или… сътрудничество. Своеволия като неговите системата тогава съвсем не търпеше. Като нищо щяха да го унищожат. Или поне ще го тикнат в най-дълбоката провинция и в най-нещастния театър да гние посмъртно. Т.Колев е бил поставен в ситуация на жесток морален избор. Поставете се на негово място, съветът ми е към ония, които са готови да го съдят. Да загуби всичко, да загуби и шансовете си за изява – или да запази всичко, и то постигнато с толкова труд, и дори да го преумножи: защото когато всемогъщата ДС застане зад теб, перспективите ти са огромни. Вижте го некадърника Гоце: президент даже стана. И Т.Колев е приел. За да си прави своите игрички с ДС. Те са му казали: ще си останеш какъвто си, свободолюбив, своеволен, особен, само дето ще трябва „да снасяш“ чат-пат информация. Той е казал ОК, защото за свободата си талантливият човек е готов на всичко. ДС в ония години е давала максималната свобода на сътрудниците си. Могъл си дори да бъдеш… дисидент, стига да си от ДС. Могъл си дори да плюеш най-открито по Т.Живков. Т.Колев е правил точно това, което и сърцето му е искало: съблазънта е голяма. Истинска свобода е това, не е малко нещо, не е и шега!

Да, знам, иде въпросът: дали в доносите си, които няма как да не е правил, е писал неща за конкретни хора, които в резултат са пострадали? Това не знам, това знае само той. И досието му го знае: едва ли са го обичали така силно шефовете в ДС, та да са прочистили досието му. Аз обаче като психолог мога да издигна само едно допускане, на което обаче вярвам непоклатимо: талантливите и одухотворени хора – а Т.Колев е точно такъв! – подлеци и мръсници не могат да бъдат. Той е така остроумен, че си представям какви смешни доклади е писал на ДС – и как е опъвал нервите на офицерите си. Нищо чудно – ако тези доклади съществуват! – издаването им като книга да предизвика истинска литературна сензация. Защото таланти като него ръсят бисери постоянно и навсякъде. Включително и на… свинете, имам предвид тези от ДС. Спомнете си как гениално Т.Колев импровизираше в шоуто си. Затова аз смятам, че неговите доклади до ДС в същата степен са духовити и гениални – и безкрайно смешни. Дали някой ще дръзне да ги издаде като книга, та да им се порадваме?! И дали самият Т.Колев няма да пожелае това!?

Наистина аз пиша това сега, но особено ме интересува реакцията на самия Т.Колев след като се оказа, че той е бил сътрудник на ДС. Само той може да опровергае или потвърди моите тези. Аз лично, признавам си, съм доста пристрастен към него – и го уважавам безкрайно. Може би точно поради тази причина написах това: за да успокоя собствената си съвест? Знам ли, сигурно е така. Дано обаче не е само затова. Дано има и истина в това, което написах. Защото не ми се иска да загубим този така талантлив и заслужил за българското изкуство човек. Нямаме толкова много таланти като него та да ги унищожаваме така лесно…

Написах горното и по още една причина. Заради нашия така подъл български характер го написах. Ние сме такива гадняри, че място не можем да си намерим, когато виждаме, че някой почне да си пробива път нагоре, към успеха. Завистливи сме до лудост, бесовска завист е нашето. Все търсим начин да го бутнем възхождащия надолу, към провала. А пък когато някой тръгне да пада от високо място, тогава цялата нация притихва в захлас и в неописуемо наслаждение: ето, Т.Колев пада, малеее, какъв кеф!!! Пълното мълчание и лицемерните възгласи тук-там по вестниците (в смисъл: „Как е възможно туй неописуемо щастие: да се насладим на провала на самия Т.Колев!“) са доказателство за верността на тези мои констатации.

И понеже еднакво силно се отвращавам от тази наша прословута завистлива национална психология – която се радва на падането на някой отвисоко също толкова, колкото скърби когато някой се издига – затова и написах тази моя статия за моя любимец Т.Колев. Чиято трагедия тия дни я преживявам като своя собствена. И за да не ми се пръсне кървящото сърце, затова се принудих да напиша тия думи; като ги написах, ми олекна малко…

септември 6, 2007 - Posted by | Изкуство, Политика, Психология, Човекът

18 коментара »

 1. Оказва се, че е бил вербуван 2 години преди Промените. Съответно 2 години, преди да бъде избран във Великото народно събрание от СДС… Грозничко изглежда.

  Не е красиво и да слагаме хората в един кюп, но в случаи като този (и с Коритаров, и с Г. Марков, и с Гоце) основният проблем е мълчанието (и гнусната игра на отричане, която обикновено следва). Ако нямаше от какво да се срамуват, нямаше да мълчат толкова много години и да лъжат безочливо, след като ги разкрият.

  Наистина е важно какво ще каже Тодор Колев сега.

  Коментар от сашо | септември 6, 2007 | Отговор

 2. Аз съм убеден в едно, че ако Тодор Колев е писал донос, той е бил срещу гадняр.
  И никой и нищо не може да ме спре да харесвам артиста, певеца, шоумена и интелектуалеца Тодор Колев.
  А кажете ми защо не мога да кажа същото за Коста Цонев ?????? Дали защото тук лицемерието,кариеризмът и грандоманията са в невиждани висоти ????

  Коментар от На задната седалка | септември 6, 2007 | Отговор

 3. Болно ми е!

  За какво му е човек като него да става агент на ДС през 87г. освен, ако не е принуден, а ДС си ги може тия неща.
  Нямам спомен с нещо да е навредил на демократичната общност пред тези години. Всеки имаше възможност за избор, вкл. и вербуваните от ДС. Грешка е, че не си го каза сам, но може би е трудно.
  С малко болка ще продължим да го обичаме.

  Коментар от Карина | септември 6, 2007 | Отговор

 4. Какъвто и да е бил като човек, си остава един от най-най талантливите ни актьори.

  Коментар от Darth Sparhawk | септември 6, 2007 | Отговор

 5. За какво му е било?Как за какво?
  Защото тогава беше,“който не е с нас,е против нас!“
  Който е с нас,може и да няма всичко,но няма ядове.
  Който не е с нас,има нищо и ядове или няма ядове и нещо отгоре.Проста работа.
  Съпругата и сина му заминаха за Австралия,когато всички други българи,
  които искаха да отидам там трябваше да участват по точкова система,определена от австралийското правителство и не всеки успява да изкара точките,нужни за да получи зелена карта.В някои случаи дори само възрастта е достатъчно препятствие.
  Аз не съм чак толкова емоционална,но съм не по-малко впечатлителна.При положение,
  че има университет,в който се подготвят дипломатически кадри и изведнъж уникалния дипломат-актьор, дипломат 1 в Канада!?Да изместиш няколко випуска професионални дипломати и да им седнеш на стола не означава,че си най-добрият дипломат,а най-подходящият актьор и балък,който да бъде употребен от някой друг за нещо друго,за което не става дума,но го има.И точно това е загрял Тодор Колев и само след година сам приключи с дипломатическата си кариера и направи едно от най-хубавите шоута“как да ги стигнем американците“.Той е бил употребен по същият начин,по който употребяват в момента Ламбо,но …никой не може да употреби някого насила.Не всички смятат като французите,че
  „единственото средство срещу изкушението е да му се отдадеш“.Има хора,които успяват да устояват на всякакви изкушения,предпочитайки единственото изкушение да останат верни на себе си или на оня,комуто са дали думата си.

  Нещастен човек.Готин актьор.Той поне не е нагъл като ония,дето ни се самонатрапват вече почти 20г и дори не са известни и талантливи колкото него.

  Коментар от Ружа | септември 6, 2007 | Отговор

 6. Нямаше още
  никакви хора
  около Трето главно в Бургас,
  Сталин отдавна
  не беше на мода,
  Юрий Андропов едва беше умрял.
  Гоце помагаше за някаква книга,
  Сапарев във Пловдив пасеше овце,
  а пък на Желю кой?-кой да му каже,
  че Тодор Колев агент беше даже…

  Припев:
  Отвори ми,
  нося досиета
  за да влезе
  малко светлина…

  Доган във затвора
  попадна на хора
  и стана
  и стана
  и стана
  ченге,
  а митингите бяха
  голяма уплаха
  че хората се бяха
  насрали от страх.
  Еди гладуваше,
  Луканов пируваше,
  Тренчев ги псуваше…
  Ей,голям смях!

  Коментар от Norwegian Wood | септември 6, 2007 | Отговор

 7. Тодор Колев е един от истинските титани на българското изкуство. След всички роли в киното и театъра, които той е направил, нищо не може да промени уважението ми към него!

  Както и преди съм писъл, както и Недялко Йорданов вчера спомена в някакво интервю – това, че заради пиперливия си език Тошко е бил „разработван“ (ако е бил разработван) все още не го прави доносник като тези, които следяха по входовете и рапортуваха кой не се е абонирал за в. Работническо Дело! Че има недостойни в България е факт, но че не всички са недостойни е два пъти повече факт!

  Коментар от vladi57 | септември 6, 2007 | Отговор

 8. Отдавна, много отдавна стигнах до следното заключение: да, истината е една. Но съдържанието на тази една истина звучи така: една е истината за това, че истините са две. Казано по друг начин – две са истините за едната истина и една е истината, че истините са две. Редовно се срещам с Тодор Колев и жена му на самотни разходки в Южния парк. Не мисля, че е израз на голям ум и на висок морал да се правят публични есеистични опити за проникване в душата на този велик артист и трагик в живота.
  Почитания + една теза: мисленето е атрибутивна потенция на индивида. Но степента на интензитет на тази потенция е генетично лимитирана точно така, както е генетично лимитирана дарбата на писателя Балзак, на музиканта Ференц Лист, на художника Илия Бешков, на артиста Марлон Брандо и т.н.
  Просвещението имплицитно иновира идеята, че образованието и знанието са по-важни от редките взривове на индивидуалната мисловна гениалност. Май е време да се върнем към автентичната роля и същност на мисленето, защото аз от доказан опит зная: днес почти никoй в света не разбира Хегел затова, защото нито разбира, нито полага усилия да разбере неговият език. И си мисли, че Хегел разбира под мислене, понятие, живот, разум и пр. това, което неговият скучаещ читател разбира. Така ние в маса случаи изобщо не разбираме това, за което субективно сме напълно убедени, че го разбираме. Ако Сократ е казвал: “Аз знам, че нищо не знам”, то днешният човек би постъпил разумно, ако си каже: “Аз разбирам, че нищо не разбирам!” Та толкова ли е лесно да разберем душата на Тодор Колев? Непродуктивно е да забравяме, че дори когато говорим и пишем за Тодор Колев, ние пак казваме повече неща за самите себе си, отколкото за Тодор. Успокои душата си Тодоре, човеко Божи!

  Коментар от Zdravko Dunov | септември 6, 2007 | Отговор

 9. То беше ясно – „опозицията“ след 10 ноември беше създадена от ДС. Тодор Колев беше от артелита на „демократите“. Сега ДС ни пусна и Сидеров. Само че някои си спомняме, че Волен беше главен редактор на „Демокрация“ точно по времето, когато почти във всеки брой се осъждаше възродителния процес. За много неща просто ни пречи късата памет.

  Коментар от kalinvv | септември 6, 2007 | Отговор

 10. Драги ми Смехурковци,
  Помислете само колко хора Тодор Колев привлече за Синята идея…
  Или Синята идея е била мероприятие на ДС?….
  Помислете и сега, като се отварят досиетата кой има полза от това…

  Поздрав най-сърдечен…
  Весел Патилан….

  Коментар от Патилан | септември 6, 2007 | Отговор

 11. ET TU, TODORE?

  д-р Георги Чалдъков
  Бургас-Варна

  На 15 март 44 г. пр.Хр., по време на заседание на римския сенат, Цезар виждайки, че сенатори, водени от Брут, искат да го убият, изрича “Еt tu, Brute?” („И ти ли, Бруте?” или – според гръцки историци – „И ти ли, дете?”).
  Сега (колкото и да не ми се вярва), като научавам, че Тодор Колев е бил Петров – от площад „Независимост”, близо до театъра във Варна – изричам „И ти ли, Тодоре?” И още, че ДС-изпълненията на иначе способни в професията си хора са една от причините „как няма да ги стигнем американците” – наистина жалко за големия му театрален талант!
  Въпрос-1: след като големият артист и големият бохем Досю Досев в ролята на Иван Петрович в „Унижените и оскърбените” е успял да каже на княза „Благодаря, не пия!”, защо някои български интелектуалци не са казвали „Благодаря, не искам!”, когато офицери от ДС са им предлагали да играят ролята на агента Петров, Гоце, Сергей, Попов, Мурад…?
  Въпрос-2: „Кой нормален човек извън политическите среди го вълнува темата за досиетата?” – зададен от Сергей Станишев. Какво дурго, освен липса на политическа хигиена, има в този въпрос, когато повечето от българите, бъдейки мишени и жертви на агентите, много се вълнуваме от отговора на въпрос-1, защото наистина има историческа стойност за България, но не в смисъла на разбирането на историята според Сергей Станишев. А заради терапията и профилактиката на тератогенните явления в българската политика.

  Коментар от Георги Чалдъков | септември 7, 2007 | Отговор

 12. Два дена след новината за агент Петров,
  никак не се вълнувам от душевното състояние на г-н Тодор Колев.Е,не съвсем.Изпитвам жал към него,че и към себе си,защото съм вярвала.
  Отварянето на досието му по никакъв начин няма да навреди на твърчеството му,което е факт,а за в бъдеще просто няма да има предложения за участие,а е и в пенсионна възраст и само той си знае откъде ще си получи пенсията?Макар че,за твореца пенсията е нужна,за да оцелява,
  но пенсиониране де факто не бива да има.
  „Нещастията никога не идват сами“.Сам е избрал съдбата си,сам ще си носи кръста до края.Чак пък титан на българското изкуство никога не е бил,че да се превъзнасяме.Нито е от ранга на Мутафова,нито на Парцалев,нито на един позабравен в далечното минало Енчо Багеров,Апостол Карамитев,Никола Анастасов или наскоро напусналият ни Контстантин Коцев,Бог да го прости.Не отричам таланта му,но пък си спомням как преигра открадната роля на Чаплин с „танцуващите хлебчета“.Титан е Чаплин.
  Тодор Колев е имитатор.Имитатор дори в образите,които е играл,защото точно е имитирал отрицателните герои,които е пресъздал.Правил каквото може и сега като си спомням ролите му,с които е запомнен в българското кино, правя нова преоценка на ценностите.Не е било случайно,че именно нему са позволявали да ги изиграе.Така се създава имидж. Далеч по-талантливи и стойностни актьори не можаха да се порадват на сценична изява като него и това никак не е било случайно.Знаем как ставаха такива работи.В момента не мога да си спомня режисьорите с които е работил,но изборът му и даването на шанс за изява не е бил случаен и едва ли се е дължал само на таланта му.Не ме интересува какво ще каже той.По би ми било интересно да знам какво ще кажат колегите му за него.Но обикновено „бит и .бан мълчат“и за това продължават да ги бият и преебават.
  За туй.Говорете.Говорете.Говорете.Да залеем интернет с истината.
  Бил самотен с жена си.Значи щом е с нея не е самотен.А как ли се чувстват колегите му,срещу които е писал доноси?Те щастливи ли са?Живи ли са или са отдавна забравени?То много лесно да се правиш на юнак,когато някой стои зад гърба ти и ти плаща да правиш точно това,което иска от теб.И мисля,че хората го възприеха като десидент,именно поради ролите,които му бяха дадени да изигирае,
  а той освен ролите си изигра и хората.
  Ако е бил мръсен двуличник нека страда така,както са страдали другарите му от него.Нека си прави равносметката сам.Получавайки съчувствие той не би могъл да си даде сметка кого и как е наранил.

  Коментар от Ружа | септември 7, 2007 | Отговор

 13. И още нещо.За таланта му нека се произнасят професионалистите.Едно е да ти хареса един образ,друго нещо е таланта,конюнктурата,която дава път на избрани.Точно той не е надвил с талант,а със зелени светофари.За моралните му качества всеки,който е бил засегнат или възмутен от постъпката му ,с която изманипулира не само актьорската гилдия,ами и цял народ,който му е вярвал да си каже.Защото всички май сме подведени сами от себе си като отъждествяваме образа изигран от актьора със самият актьор,като забравяме,че това е само игра,която някои могат да играят,а други просто гледат и вярват.

  Коментар от Ружа | септември 7, 2007 | Отговор

 14. ха-ха шуменският мангал да предизвиква ембивалентни чувства

  Коментар от бай Иван | септември 8, 2007 | Отговор

 15. та този провокатор-шут още през 70те години разправяше политически вицове на сцената на Слънчев бряг – ха-ха ембивалентни чувства

  Коментар от бай Иван | септември 8, 2007 | Отговор

 16. Малко е шокиращо за Тодор Колев.Той на мен ми е един от любимите както и за много други хора.Но все пак времената са били такива,изнудили са го…може би,поне така да си мислим.На фона на което е направил за Българското кино,музика,телевизия и култура,да му простим.Заслужава го,всеки човек е изтъкан от добро и лошо.При него доброто е определено повече.Ние да му простим,Господ да го съди.Това казвам аз.И все пак обичам го като творец и докато умра,ще му гледам поне филмите!

  Коментар от Plamen Dragnev | септември 16, 2007 | Отговор

 17. Е,Тодор Колев тази сутрин се яви в Нова ТВ и каза,че нито с лява,нито с дясна ръка се е подписвал под някакъв лист в ДС и че е общувал с тях само по телефона.
  Трудно е вече да се съди някого,който е живял в ония времена,които не познаваш.Аз съм ги живяла и знам,че никак не беше лесно да бъдеш себе си.
  През 1984г за посещение на катедралата в Търново на Великден ме свалиха от поста,комсомолски секретар комсомолската организация на мед.училище по препоръка
  на педадогогическия съвет,след предоставени по официален път снимки с моята особа и други колежки и колеги,направени в ноща на Възкресение Христово пред Катедралата.На този пост
  бях израна или „турена4 уж като отличничка и добро момиче“от народа“.
  Уж изборна длъжност от комсомолската организация,а пък свалена на педагогически съвет по „нареждане“,който освен това ми намали поведението с две единици,което означаваше,че не мога да се явя на държавни изпити и не мога да получа диплома за завършено образование.
  С което се обезмисляше и ученето ми две години,и отличничеството ми и най-вече глупостите,в които съм вярвала.Наложи се да имам една нулева година,през която трябваше да покажа добро поведение,
  чумким съм имала някакво друго,а други възрастни хора търчаха чрез адвокати и влиятелни по онова време хора до министерството на здравеопазването и ми издействаха „вдигане“ на поведението с две единици,но..по социални индикации,
  разведени родители,тежко социално положение и т.н и ми бе даден шанс да си взема държавните изпити,но след задължително преместване в друго мед.училище,в гр.Русе.
  Една изгубена година от живота ми,обаче Те,кажете Вие кои бяха тия Те ми дадоха шанс да завърша,нещо което ми се полагаше по право,защото си бях ученолюбива ентусиастка и… за назидание,за да знам,че не мога да правя каквото си искам,а каквото ми се нареди и да ценя това,което ми е позволено министерството се разпореди да бъде преместена в друго мед.училище,в гр.Русе.Да пътувам за всеки изпит до другото училище,в другият град,при други преподаватели,които не ме познават и не могат за час,два да бъдат обективни в преценката ми за знанията и уменията ми,а и знаейки,че съм им натрапена по някакви причини/характеристиката ми беше запечатана в плик и не можех да знам каква е била/ и от пълна отличничка завърших с много добър.Не съм правила трагедия от това,но ..ми подрязаха крилете.В послествие ми се наложи да работя 19г по чл.64от КТ,който дори се промени на 68,а аз продължавах да работя на него- временно заместваща.19 г работа в стрес!Днес дали някоя от титулярките няма да си вземе болничен лист и да ме изметат леко и фино,по правилата на КТ!?
  Няма да Ви занимавам колко работни места смених за тия 19г,ще спомена само,че не съм работила в моргата,но там пък ходех да се крия да изпуша цигара.:)Така станах поливалентна сестра,което до заминаването ми в Либия си беше чиста трагедия,а в послествие се оказа много ценен и полезен опит,който ми се отплати стократно и точно там,в Либия получих и признание и отплата.Там пък си беше нормално да те прехвърлят от отделение на отделение,но не под угрозата,че можеш да бъдеш избутан от работното ти място всеки момент,а просто система на работа и където да се озовях се чувствах на мястото си и не ме плашеха нито интензивността на работата в Спешна помощ,нито монотонността в операционната,нито търчането по коридорите на другите отделения,ни възрастни,ни деца,нищо…всичко си беше-Пей,сърце,докато на другите ми колежки им се „телеше вола“,защото те знаеха само това,което бяха работили-рутинна работа.Това за мен.За Тодор Колев-ами,“тогава тъй мряха,тъй ровеха“.Кой може да каже,дали пък именно сътрудничеството му с ДС не му е дало възможност да изиграе ония роли,заради които го обичаме?

  Коментар от Ружа | септември 17, 2007 | Отговор

 18. Само едно мога да кажа – всичките тия плямпачи, драскачи и тям подобни мизерници и на малкия пръст не могат да му стъпят на Тодор Колев. Тази статия ми е гнусна като повърнато – само това могат да родят тези „апотеози“ на „морала“… нищо чудно че му е „олекнало“ на човека след като я е написал статията, както казва.. кажи му името.. кой беше..

  Коментар от Георги | февруари 15, 2013 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

<span>%d</span> блогъра харесват това: