Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Тъй седят вече и на държавната трапеза: милиционер – роднина, милиционер – роднина, милиционер – роднина…

“Тъй ще ги турим на масата: милиционер – роднина, милиционер – роднина, милиционер – роднина…” – сещате ли се за тази знаменита сценка от един наш филм с Тодор Колев? Там той играе ролята на мошеник, дето се прави на… милиционер. Попада на богатички родители с грозна дъщеря. И когато нещата отиват вече към сватба развълнуваната тъща казва ето тези именно велики думи, за които се сетих, представяйки си какви безобразия се вършат у нас през последните години…

Понеже доживяхме да се сбъднат тия пророчески думи от филма – и то не в какъв да е, ами и в… буквален, и то в исторически и в държавен план. Днес у нас на всички нива на държавната йерархия, от най-горното та до най-долното, са все ченгета, милиционери, генерали, също деца на милиционери, ченгета и генерали и… роднини всякакви пак на ченгета, милиционери и генерали. И президентът, както подобава за такава държава, е ченге. За другите да не говорим: ако не са ченгета, са милиционери, ако не са милиционери, са поне… генерали.

Майтап няма, ето, сега на кметските избори това изпъкна особено ярко. В София, за овладяването на столицата, в епична битка ще встъпят двама, и то най-велики генерали: дон Бойко и знаменития Бригадир Аспарухов. За Варна кандидатът пак е генерал. За Русе – също. За Пловдив, естествено, е най-малкото ченге, а може и генерал, ама таен, да изкопаят отнякъде. За останалите областни градове, други градове, села и паланки се полагат поне милиционери.

Та излиза, че допуснахме на държавната трапеза, както на оная трапеза, сватбарската, от филма, да се настанят все такива, но този път се редуват не просто „милиционер – роднина, милиционер – роднина, милиционер – роднина…”, таз формула е бая-бая проста, ами „ченге – генерал – милиционер – роднина, ченге – генерал – милиционер – роднина…“. Е, за разнообразие може да са и ченге до ченге, и генерал до генерал, и милиционер до милиционер. А пък за роднините да не говорим, тяхната гмеж е така голяма, че е сигурно, че хептен объркват правилния ред на трапезата.

Знам ли, може пък да действа и в тоя случай формулата 8:5:3, ама разбрана по-специфически: на 8 ченгета се падат 5 генерала, а на 5 генерала требе да има най-малко 3 милиционера. Щото тия де, милиционерите, известно е, са по-прости: те за мутри, и то добри, стават, ама за кметове не стават май. А пък роднините да са по формула 8, ама умножено на 5 и после на 3: туй е правилната пропорция според строгите правила на нашата управляваща ченгесаро-генерало-милиционерска коалиция.

Коалицията, която ний, тиквениците, доведохме до властта, и сега търпим като говеда с всичките й безобразия. Ето, сега дори вече наближава смяна на отборите: примерно ГЕРБ (милиционерско-генералска партия) ще позамени тук-там във властта НДСВ, която се оказа ченгесарска и по-скоро съставена от роднини на ченгета, на милиционери и на генерали. Сиреч, ако НДСВ е определено роднинска партия, а БСП, естествено, е по-скоро ченгесарска (та самия Гоце е от таз партия!), то пък ДПС е и ченгесарска (агентът Сава й е славен предводител!), и, предполагам, милиционерска. Щото, като ги гледам, уж са прости, ама лапат най-яко. Все „другари“ славни са, та не се знае, впрочем, кой повече умее да лапа: сичките ги бива, спор няма!

Сидеровата Атака пък, бидейки „опозиционна“, чини ми се, е кагебистко-ченгесарско-милиционерска – ако съдим по състава на парламентарната й група. За другите партии не знам, сега Комисията по досиетата работи по изясняването на това кой от парламента е бил или е ченге. Или е бил генерал на ченгета или пък е бил най-прост милиционер. Кажи-речи всеки е имал или има чин, няма да се излагаме, я! Та това кой какъв чин има, казват, скоро ще се разбере. Вярвате ли в това? Щото аз не вярвам. Хич даже…

Ще си позволя да завърша… цинично, съвсем вулгарно, какъвто, знаете, не ми е обичаят, ама сега ми е писнало така, че ще го наруша. Имаше един мръсен виц от едно време, за някакво „магистрално момиче“, за едно момиче, практикуващо най-древния занаят. Та веднъж то, доколкото си спомням, не било съгласно на офертата – знайно е, че българин дори и с проститутките яко се пазари, и иска все да я мине за два лева! – ама нашенецът, както бил зажаднял, я гепил и я почнал. И тя, както си му е редът, почнала да вика: „Милиция, милиция!“. Викала, обаче й харесало явно, щото този вик „Милиция!“, „Милиция!“ постепенно почнал да става „Мили… целия!“, „Мили… целия!“. Понеже стана дума тук за… милиционери, та се сетих…

И знаете ли какво, запитайте се, и честно си отговорете, ама честно: дали ние, българите, като сме в тази ситуация, в която отдавна ни работят нашите управници – все ченгета и милиционери! – не сме станали като онуй момиче от магистралата, което в един момент почнало в сладка нега да мълви: „Мили… целия!“, „Мили… целия!“. Ако за една проститутка това е разбираемо, за един народ обаче е недопустимо да стигне до такова падение! Поне на мен ми се чини така, за вас не знам…

септември 1, 2007 - Posted by | Антикомунизъм

4 коментара »

 1. Разбират падението си, но дори й като проститутката не викат, защото „какво ще кажат хората“.

  Коментар от Карина | септември 1, 2007 | Отговор

 2. Айде да започнем с въпросите:

  1. Кой по-точно от АТАКА е „кагебист“? Нещо доказателства, това-онова?

  2. Ако някой от АТАКА е бивш милиционер, означава ли това, че той задължително е слуга на ДС? И защо?

  3. Ако все пак смяташ, че всеки милиционер е кадесар(не се съмнявам с първобитността на мисленето ти), то какъв точно е ген. Атанас Атанасов(който лично на мен ми е симпатичен като политическа фигура и смятам, че е достойният и конкурентоспособен кандидат на ДСБ за София)?

  http://brutalno.wordpress.com

  Коментар от един българин | септември 1, 2007 | Отговор

 3. Само да добавя – че е целия, целият е, но е и с „руска“глава(според един стар виц,където руският хей не бил нито много дълъг, нито много дебел, но бил с руска(ахромная) глава.
  Та това е отежняващото нещата обстоятелство….:-))))))
  ПС. Извинете за езика, но всичко да е в хармония с контекста на материала

  Коментар от Amers | септември 1, 2007 | Отговор

 4. Ангеле, народа може да бъде разделен на всякакви „подгрупи“ – българи/турци/цигани, бивши/сегашни/бъдещи ченгета, мутри/немутри и т.н. Ако всяка една от тези групи започне войнствено да се противопоставя на другите, ясно е до какво ще се стигне. Задачката е как да се направи групите помежду си да заживеят в някакъв мир, а не да се плюем едни-други до полуда, че и по-лошо – да се колим едни-други…

  Помисли и ми отговори – ако дойде една „извънземна сила“, и отдели всички ДС-та, ченгета, комуняги и пр. (тук неловко се опитвам да ползувам твоя речник), какво да ги направят? Да ги изселят? Да ги избият? Да им откажат право на съществувание? Тогава, с какво тези извънземни ще са различни от комунистите през 1944? Същото се отнася и за цигани и „турци“ – тези, последните са толкова турци, колкото аз съм марсианец – родени в България, родителите им също, роднините им, прародителите… Единственото, което ги характеризира като турци май е познанието на друг език, и различната им вяра (ама то и последното не е съвсем вярно – преобладаващото мнозинство от тях си нямаха и хабер от Корана, докато Живковите съратници не ги накараха да се загледат на там…).

  Очевидно е, че ако на една група хора се откаже признание, или им се окаже натиск, те се сплотяват, за да оцелеят. Като им откажеш право на съществуване, те „ще си го набавят“, защото на всекиго му се живее… Също очевидно е, че ако вашите протести да се махне „агент Гоце“ например, сполучат, на негово място щросто ще дойде агент Коце, или нещо подобно. Защото протестите не са срещу принципите, а срещу конкретен дразнител. Ако българите се надигнат срещу безхаберието в съдебната система, срещу корупцията в полицията, срещу безредието и беззаконието, и с действия подкрепят институциите, вместо ежеминутно да ги ерозират със собственото незачитане на законността, май по-бързо ще стигнем до добруване! Само че тогава няма да има кого да виним за собствената си мърлящина, нали?!

  Коментар от vladi57 | септември 1, 2007 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

<span>%d</span> блогъра харесват това: