Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

България на гражданите срещу България на мутрягите

Един мой познат ми разказа една своя история от тия дни. Отишъл в офис на ГЕРБ и им каза, че иска да влезе в тяхната партия. Мутрягите, който били в офиса, крайно озадачени, едновременно свалили черните очила, огледали го отгоре до долу и от долу нагоре няколко пъти, преценили го колко струва и тогава един от тях, най-важният, изглежда, му рекъл: “Кой си ти бе… мой човек?”. На моя човек почти вече му се отщяло да влиза в ГЕРБ, но рекъл, почесвайки се по главата, там, където особено не го и сърбяло: “Ам че гражданин съм…”. Понеже това “ГЕРБ”, както се знае, значи “граждани за европейско развитие на България”. Като чули това, една от мутрите, по-млада, като чула това, не се сдържала и изръмжала: “Ного си умен бе?!”.

boiko.jpg

Но в този момент главната мутра вдигнала ръка, станала, зер, кажи-речи, в предизборен период сме, дошла при моя човек, прегърнала го през рамо и му рекла: “Виж кво, наш човек, при нас не се влиза току-така. При нас се влиза иначе. Като някой ни е нужен, ние го намираме, и го извикваме. Не той нас да търси, ние търсим него. Ние знаем кой за какво ни трябва и щом ни потрябва, ние веднага го намираме. Като ни потрябваш, ний ще те извикаме, разбра ли? Айде сега си върви по живо, по здраво!” Моят човек радостно си отдъхнал, излязъл си, избърсал щастлив потта си, доволен, че още е жив. А като ми каза тази съвсем достоверна история, ми рече: “Тия мамата ще ни разкатаят, тия барат яко, тия нямат грешка, с тия ще си намерим най-после майстора!”

Аз му вярвам на този човек. Че е истинска историята му говори поне това, че той от дълго време ми говореше, че бил… “бойковист” за разлика от мен, “костовиста”. Много сме говори и спорили. Неговата теория е, че мутрите се били издигнали от низините сами, и по тази причина ще успеят да направят така, че да се възземе и България. Аз пък му казвам, че и така да е, аз обаче не им вярвам, защото те, като всички разбойници, първом яко ще ни ограбят за кой ли път нас, наивниците, а пък после, като доуредят себе си, може и нас да уредят: да им станем слуги пожизнено и вечно. Много спорим ние с него, той в резултат взе да се позамислюва чат-пат, а пък след тази случка дето му се случи, на него ентусиазмът му май – нищо че иначе беше голям фен на мутрите – гледам, е взел малко по малко да се изпарява.

Друг мой приятел пък е член на Атака, атакуващ е, санким. С него толкова сме спорили, че вече отбягваме да говорим за политика, най-вече той отбягва, щото съм го газил в тази област така, както лудата крава гази теле – или както шопите бият маче – “у диреко”! И нему, забелязвам, е поохладнял ентусиазмът му напоследък, щото вече и децата у нас знаят, че “патриотите” от Атака не са нищо друго, освен проводници на руското влияние у нас, че те служат не на българските, ами само на руските интереси, и то по принципа “който плаща, той поръчва и музиката”. А пък на нас, наивниците, ние е отредена ролята да рипаме на каквато и да е музика – понеже толкова ни е акъла.

Ситуацията у нас е доста тежка, и това ще си проличи на местните избори. На мнозинството у нас изглежда му се е приживяло, абе живее им се на хората, и по тази причина хептен не се интересуват от политика. Правят си своите малки далаверки, всеки от тях си живее със своите си илюзийки, тъче си чергицата, върви си към своя си успех, пък макар и мизерничък. И това е нормално, тия именно хора ще бъдат един ден нашата средна класа, те ще станат най-твърдата опора на демокрацията у нас.

Лошо е само това, че тия хора са станали така аполитични тъкмо заради неразбирането, че щом живееш в някаква общност, така или иначе си зависим от нея. И това, което става с нея, а всъщност и с теб самия, няма как да ти е безразлично: та нали ти си частица от тази “голяма общност”?! “Всяка коза да си знае своя крак” е една от нашите най-подлички национални пословици, т.е. от пословиците, издаващи най-подлите страни на нашия национален характер. Ако направиш нещо, пак макар и мъничко, за да се нормализира, за да влезе в ред, за да престанат безобразията в “голямата общност”, дори ако станеш малко по-неравнодушен, то този поврат в твоето съзнание в крайна сметка ще рефлектира в битието ти, в това как живееш.

Защото във всеки от нас е скрита колосална енергия, защото човек може да постигне чудеса, но само ако повярва в своите сили, само ако усети и се възползва от свободата си. Проблемът на тия хора е в това, че половинчато разбират свободата си: тя не е само усет и вътрешно чувство, тя е и съзнание, а на тази основа е и поведение, действие, гражданско участие в съдбините на света, в който живееш. Тия именно хора, за които говоря, които сега все още са овладени от равнодушие, тия хора, които един ден ще бъдат гръбнака на една просперираща и благоденстваща България, ако им се помогне да осъзнаят по-цялостно собствената си свобода, сиреч ако бъдат пробудени за граждански живот и участие, ако бъдат привлечени за каузата на дясното преобразяване и нормализиране на България, те именно ще накарат мизерниците, дето сега се гаврят с нацията ни, пък и с всички нас, да си намерят заслуженото място.

Ако се отприщи гражданската енергия на вярващите в своята сила и в своя успех свободни хора, искащи достоен човешки живот, тогава отвратителното леговище на зверове и влечуги, в което нашата комунистическа олигархия успя да превърне китната ни страна, ще бъде поразено в корена, изчистено и изметено, подобно на ония Авгиеви обори някога: та да започнем най-после да живеем нормално и човешки. Иска се гражданска доблест, което значи, че трябва да се поведат много и то най-честни разговори с тия хора, които наистина се лутат и са крайно объркани: тъкмо защото душата им жадува за смисъл, ала няма кой да им го даде. И затова шарлатани в политиката като пожарникаря и кресльото сега-засега имат надмощие, което обаче ще се изпари мигом ако все повече хора се пробудят, и осъзнаят себе си и като граждани, не само като индивиди.

Има ли обаче десницата доблестта, ресурса и готовността да разговаря, да води този честен разговор с объркания и с невярващия на нищо и на никой наш съвременник? Тук е разковничето: трябва да се разговаря по всички канали, по всички възможни начини, апостолски, защото ситуацията наистина е крайно тежка. Тия осъзнати две или три стотици хиляди твърди привърженици на свободата, до които се свиха “твърдите ядра” на десните партии, или всеки един от дясно-мислещите хора трябва да започне да разговаря най-откровено с всеки свой познат, близък, приятел, роднина, колега и пр.

Защото десните ценности са тия, които промениха България, те ще я направят и нормална, благоденстваща европейска страна. Ако всеки от днешните десни успее да убеди поне 5-6 човека в каузата на свободата, на личното достойнство, на действителния просперитет на България, тогава преломът ще бъде направен. И тогава развоят на нещата ще поеме в друга, по-благоприятна и желана от всички посока. Друг начин за това няма – или пък аз в момента не се сещам за него.

август 14, 2007 - Posted by | Гражданинът, Демокрацията

10 Коментари »

 1. ми то така беше с БКП, СДС, ДСБ… От СДС и ДСБ имам личен опит – първо ме разкараха, че отпосле, бая време след обяснението ми в любов, седнаха да ме кандърдисват (специално СДС се сетиха за мен с около 7-8 години закъснение)… Тъй че Ачко, нищо ново под слънцето… Ама аз съм си тъпунгер и аутсайдер, ква ли работа ще им върша като член… освен може би да лепа плакати… Та тая история не ме учудва де… Тоа филм сме го гледали…

  Коментар от Леке | август 14, 2007 | Отговор

 2. Ех, Лекенце-е-е, Лекенце!

  И nik_name си си подбрал подходящ.

  Е, аз нямам като теб опит с БКП и СДС.
  Членувал съм и членувам само в ДСБ.

  Бях приет една седмица, след като подадох документите.

  Между другото:
  – Като си подаваше документите за членство в ДСБ, какво написа в полето „Били ли сте член или агент на структурите на Държавна сигурност?“

  Коментар от Мунчо Велики | август 14, 2007 | Отговор

 3. da, biah… i na mosad sqshto, i na kgb… iavno zatova ne sa me ikali… ama posle sto si promeniha mnenieto, ne znam… moje bi shtoto bih pionerche po vremeto na bkp

  Коментар от Леке | август 14, 2007 | Отговор

 4. Приятна история, добре би било да си направим и ние този експеримент, да видим дали е истина. Подозирам, че е 🙂

  Коментар от Симион Патеев | август 14, 2007 | Отговор

 5. Похвално е желанието ти да помогнеш на хората да повярват в себе си, да поемат отговорност и сами да променят живота си и т.н. Обаче не ми харесва това, дето все натрапваш своята истина -Костов, Дясно. Е, тук вече, трябва да оставиш хората да потърсят и да открият истините си. Ти самият да не се вземаш толкова насериозно, че да не си готов да чуеш техните истини. Демокрацията не значи непременно капитализъм; по-скоро е плурализъм :)Не може всички да мислят правилно по един и същи начин. В разни ситуации на нужни разни методи за решаване на разни проблеми. По-важно е да разполагаме с повече стратегии, да сме по-гъвкави. И все пак, мнозинството определя визията за желаното общество – нали така се практикува демокрацията? Та ако мнозинството поиска комунизъм и си гласува за него, това пак е демокрация, Ангеле, нали? По-важното е хората да осъзнаят силата и отговорността си, да вярват, че могат да направят нещо. А какво ще направят зависи от това на какъв етап от развитието си е мнозинството. В нашия случай, може би ти не си мнозинство, така че може да се чувстваш прав, ама мнозинството ще реши какво да се случва в БГ – с избора си за кого да гласува, с избора си дали да гласува изобщо 🙂 Обществото не е спирало да прави избори. Друг е въпросът доколко е осъзнавало, че прави избори 🙂

  Търпение, Ангеле, търпение. И никакво отказване от апостолството. И приемане на собствената погрешимост. Това мога да препоръчам на всички, които са решили да бъдат апостоли 🙂

  Коментар от lyd | август 14, 2007 | Отговор

 6. lyd пристрастността ти към лявото е добре известна и по тази причина искам да те запитам нещо: има ли един-единствен случай в световната история, в която комунистите да са взели властта чрез избори, демократично?! Няма, даже Уго Чавес не се води комунист, така че наистина няма. Що тогава ми говориш нелепици, че някога мнозинството щяло да избере комунизма. То е все същото да ми заявиш, че мнозинството от хората са готови да се откажат от свободата си тъкмо в името на тази свобода 🙂 Ето трябва да признаеш, че свободата е универсална ценност от която нито един народ не би се отказал

  Коментар от Ангел Грънчаров | август 14, 2007 | Отговор

 7. хахаха! ми тогава що разправяш, че народът не е достатъчно свободолюбив, бе ангеле? ми свободолюбив си е. не избира комунисти, а социалисти. щото му е мила свободата. и точно защото му е мила свободата, може да избере и фашисти 🙂 демокрация, майна 🙂

  пък сега няма да се мерим кой е по-страстен от двамата – аз наляво или ти надясно. то е ясно 😉

  Коментар от lyd | август 15, 2007 | Отговор

 8. Ангеле, Lyd, какъв е тоя абстрактен спор наляво или надясно? Я вижте пътя! Който и да кара, ще се наложи да завива…

  Задълбочен анализ на пътно-транспортните произшествия в района показа че е най-безопасно да кара ДСБ. Разбира се, след известно укрепване на вестибуларния апарат – за да не припада на левите завои 🙂

  Коментар от Станислав Точев | август 15, 2007 | Отговор

 9. lyd „народът“ не е избрал лявото, социалистите де, барабар с Атака, ами са ги избрали определени слоеве от тоя народ, червените бабички, лумпените от кръчмите, разбойниците-крадци от БСП и техните чада, ей такива представители на целокупния български народ са избрали лявото. Тия винаги ще си избират лявото, щото не могат да живеят иначе освен паразитно, слава Богу обаче, че народът никога няма да пожелае лявото, сиреч да се откаже от свободата. Напоследък гласуват 25-30% от избирателите, и мнозинството от тях гласуват за лявото, а сега смятай, мила ми болшевичке, това „мнозинство“ доколко е мнозинство от целокупния български народ, смятай де! 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров | август 15, 2007 | Отговор

 10. Съществува един блог, където това е препечатано: http://boikob.blogspot.com/

  Коментар от Борисов | август 15, 2007 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: