Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Сам Господ не може да отмени дара на свободната воля, с която ни е създал

Моят сегашен Учител е Исус от Назарет – Божият Син, дошъл преди 2000 години на земята за да ни спаси. Било е невъзможно за хората сами да се освободят от омагьосания кръг след Грехопадението, да се спасят със собствени сили. Но Бог толкова ни обича, че прати своя единствен син, за да ни изкупи обратно за себе си: ”Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”(Йоан 3:16)

Трябвало е Бог сам да слезе на земята в плът за да разтроши оковите на Закона. Защото Господ не може да отмени дара на свободната воля, с която е създал Адам. Сътворил го е така, тъй като любов без право на избор не е истинска любов. Бог не създава роботи, които сляпо му се подчиняват. Адам със свободната си воля взема решение да наруши повелята на Господ. Сам предава властта на Сатана, няма значение, че е бил измамен. Уви, нашият човешки праотец ни е продал. И Бог не отрича правото му да избира, защото Бог не оспорва сам себе си. Той е съвършен. С греха в плътта си, падналият човек няма сили да спазва заповедите, дадени му от Господ: прелюбодейства, краде, убива, лъже, кланя се на идоли, пожелава жената на ближния си. Попада и под проклятията, следващи от греха. Във Второзаконие 28:15-68 са изброени всички проклятия, към които се отваря човек, ако не спазва заръката на Бог. От циреи до проблеми в брака поразяват непокорните. Господ не може да отмени и тази своя наредба, защото веднъж я е изрекъл на всеослушание.

Тези закони са писани преди повече от 3500 години и е без абсолютно никакво значение дали знаем за тях, или дали вярваме в истинноста им. Те са валидни и до днес. Питайте мен, който идвам от прокълнат род! Не знам какви дела са вършели прадедите ми, но проклятията действат “до третото и четвъртото поколение.” (Изход 20:4-5)

Повече от половината деца на прабаба ми умират. Майка ми е имала по-голяма сестра, починала мистериозно. Синът на леля й умира нелепо при автомобилна катастрофа. Дъщерята на вуйчо и страда от странни депресии още от малка. Алкохолизмът (зависимост) е типичен за целия род от страна баща ми, лепва за мен, а наркоманията за брат ми. Сестрата на единия ми дядо и братът на другия се раждат с умствени проблеми… Противоестествена смърт, лудост, опасни зависимости – ето какво постигна семейството ми.

А този мой свръхестествен интерес към окултното? Спирал съм в подлеза на София, грабнат от заглавието на окултна книга, изложена на някоя витрина. Този мой интерес ме доведе след осем години при истинския господар на окултизма. Лошата новина е, че проклятията действат винаги. Добрата е, че на кръста Исус ни изкупи от греха и “проклетията на закона”. Нужно бе Божият Син да се роди свръхестествено от Светия Дух в плът, да победи греха в плътта, за да тържествува над властта на Сатана. Дяволът много добре познава Закона, който не може да бъде нарушен от самия Бог и се позовава стриктно на него. Колкото повече го нарушаваме, толкова повече увеличаваме легалните права на Сатана върху нас. Но на кръста Исус понася справедливото наказанието за нашите грехове и неговата божествена жертва-размяна е напълно достатъчна, за да бъдем спасени от греха и от проклятието: “Христос ни изкупи от проклетията на закона, като стана проклет за нас;” (Галатяни 3:13)

Неслучайно Божият Син се роди в плът, ”под закона”, сред юдеите, на които първо бе даден Заветът с Бог и победи греха чрез жертвата си. ”Човешкият Син”, „Вторият Адам” поправя грешката на Първия Адам. И нито ангел или смъртен от плът не е бил в състояние да извърши това дело: “И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.” (Деяния на апостолите 4:12) ”Аз съм Пътят, и Истината, и Животът”, ”Никой не дохожда при Отца ми освен Чрез Мене.” – казва Исус. Няма други пътища или истини, довеждащи ни при Бог.

Трябва да бъдем внимателни да не ни измами някой с друго послание, ”празна измама по човешко предание, по първоначалните учения на света, а не по Христа.”(Колосяни 2:8) Никой, проповядващ дори “поклонение на ангели, като наднича в неща, които уж е видял във видения…, а не държи главата на Христа”. (Колосяни 2:18) След възкресението си от мъртвите (неоспорим исторически факт) Исус Христос казва на учениците си: ”Даде ми се всяка власт на небето и земята”. (Матея 28:18)

Сатана много добре знае този факт, затова всячески се опитва да отклони вярата ни в жертвата на Исус като Божи Син. Бълва теории, проповядващи, че Исус е бил просто смъртен човек – пророк, а не Син на Бога; че не е дошъл в плът, или че идването му не се е състояло, а тепърва ще се състои: ”Кой е лъжец, освен онзи, който отрича, че Исус е Христос? Той е антихрист, който се отрича от Отца и Сина.”(1 Послание на Йоана 2:22) – отрицание, че Исус е Божи Син и че той е Месията, Спасителят.

”Възлюбени, не вярвяйте на всеки дух, но изпитвайте духовете дали са от Бога: защото много лъжепророци излязоха от света. По това познавайте Божия Дух: Всеки дух, който изповядва, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога; а никой дух, който не изповядва Спасителя, не е от Бога; и това е духът на Антихриста…”(1 Послание на Йоана 4:1-3) Всяко твърдение, оспорващо че Исус вече дойде в плът, не е Божие. Дяволът може дори да ни внушава, че Месията още не е дошъл и сам да се представи за Спасител.

Целият духовен свят знае Кой е Исус и му се подчинява. Мъдреците от Изтока първи разтълкуват по звездите, че се е родил Царят на царете. Бидейки в духовното пространство, духовете на Астрологията разпознават кой е Исус. Демоните на Сатана също “вярват и треперят” пред него. По-добре и от самите човеци чувстват властта му: ”И нечистите духове, когато Го виждаха, падаха пред Него, казвайки: ”Ти си Божий Син.””(Марка 3:11), ”(Остави ни!) Какво имаш Ти с нас, Исусе Назарянино? Нима си дошъл да ни погубиш? Познаваме Те Кой си, Светий Божий” (Марка 1:24)

май 29, 2007 - Posted by | Вл.Бенчев

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: