Ангел Грънчаров: моят видео-блог

Истината ни прави свободни

Обичате ли да говорите „мръсни думи“?

Постоянно срещаме хора, които твърде много обичат да се изразяват „по-пищно“. Някои пък направо са маниаци на тази тема. Дори и в блогосферата. Все пак живеем на Балканите. Затова нека обсъдим тази проява, свързана със сексуалността, а именно влечението към „цинично“ и „вулгарно“ изразяване. За какво говори използването на думи, натоварени с еротично-сексуален смисъл? Интересно е да се разбере защо хората употребяват такива думи. Какво човек чувства когато казва или слуша „мръсни думи“? Дали пък това не е проява, свързана с определен жизнен смисъл за човека? Или на нея не бива да й се придава някакво особено значение заради явната й „безобидност“?

Всеки сам може много да разбере ако си постави поне ето тези въпроси:

● Често ли употребявате (или пък само чувате) „мръсни думи“? Смятате ли че това е нещо обикновено, „в реда на нещата“?
Дразните ли се когато някой прекалява в говоренето по такъв начин? Защо го прави – задавали ли сте си този въпрос? Дали тези, които“много говорят за секс“ (или „всичко виждат през призмата на секса“) си мислят, че с това показват „голяма осведоменост“ и „истинска освободеност“ по сексуалните проблеми? Не им ли се иска по този начин да бъдат смятани за „сексуални герои“? Дали те казват такива думи за да създадат погрешното впечатление за себе си, а именно че са „многоопитни“ в секса? Или при тях говоренето за секс е „чист автоматизъм“, т.е. те не придават никакъв особен смисъл и не преследват никаква цел? Но ако го правят безсъзнателно, то това не е ли също прекалено показателно? Вие лично принадлежите ли към тази категория хора?

● Възможно ли е прекаленото използване на „сексизми“ да е само прост заместител на сексуалния живот? Дали е вярно това, че който много говори за секс всъщност издава себе си, че нищо не прави в секса, т.е. че има съвсем неблагополучен сексуален живот?
Дали пък сексуалната му неудовлетвореност не го тласка към това само да говори и така мнимо да се „задоволява“, т.е. да получава някакво перверзно удоволствие? Дали сексуално удовлетвореният човек изпитва нужда чрез говоренето за секс да получава допълнително удоволствие? Дали говоренето на „мръсни думи“ доставя известно удоволствие на прекаляващите със сексизмите? Разбирате ли защо това явление се нарича „циничност“ – и „вулгарност“? Какво се крие зад тези така наречени прояви?

● Възможно ли е всяко нещо да се тълкува сексуално-еротично, т.е. да му се придава такъв смисъл? Как оценявате подобна тенденция към „еротична иносказателност“ или метафоричност?
Може ли да се каже, че тя е израз на… „мръсно подсъзнание“? Или такива прояви са симптом на „извратеност“ на съзнанието? Ако е така, то какво тогава е „неизвратеното“? Дали хората, които „във всяко нещо виждат секс и еротика“ (и също така мислят с предимно такива категории) са изключително „еротични“, отличават се с изключително „силна сексуалност“, с излишък от „сексуална енергия“? Или, обратното, това е симптом за сексуална непълноценност, която „избива“ само в говорене, не в действия по реалното задоволяване? Впрочем, кое от двете „стои по-високо“ – говоренето или действането, говорещият или действащият?

● Може ли твърдо да се смята, че говоренето на сексизми като мнимо „сексуално действие“ е показателно за това, че „нещо не е наред“ със собствената сексуалност?
Ако някой, например, само говори за спорт, но съвсем не спортува, то какво си мислите за него, как го възприемате? Това „нормалното“ ли е, спортът не е ли за спортуване? Могат ли прекаляващите със сексизми и цинизми някога да осъзнаят какво всъщност правят, каква е истината за себе си, която показват по този начин? Ако все пак го разберат – макар и от друг човек – то тогава ще се промени ли нещо в тяхното поведение? Може ли да се очаква някога… „да се засрамят“?

● Вие лично обичате ли да говорите „цинизми“? Получавате ли някакво удоволствие от това да се изразявате „пищно“ и „вулгарно“?
Каква е вашата реакция когато чуете такива думи „по свой адрес“? Каква ще бъде вашата спонтанна реакция когато някой ви каже крайно обидни думи, имащи сексуално-еротичен смисъл? Защо се смята за най-тежко оскърбление споменаването на майката в някакъв сексуален контекст? По-добре ли ще се почувствате ако вас лично ви споменат в същия контекст, не майка ви? Защо е така? Тежка обида ли е изразяването на съмнение във вашата принадлежност към „правилната сексуална ориентация“? Случвало ли ви се е това, т.е.да ви нарекат „педераст“? Какво става в душата ви в такъв момент?

(Из моята книга ЕРОТИКА И СВОБОДА, или психология на пола, секса и любовта, която в най-скоро време ще излезе от печат.)

март 29, 2007 - Posted by | Етика

5 Коментари »

 1. „Обичате ли да говорите “мръсни думи”?“
  Мамка му! Как можеш да си помислиш такова нещо?

  Коментар от Елтимир | март 29, 2007 | Отговор

 2. Адааааш!!! Пишат от името и на двама ни, мамка му! Виж сам:
  http://www.vsekiden.com/news.php?topic=1&id=16652
  Ох, прочетох го втори път и се поуспокоих. Пишат, ама неграмотно. Значи грамотните хора ще се досетят, че не сме само ние. То имало още Ангеловци Грънчаровци. Та даже още Елтимировци имало. Аз дори вече знам кой е единият от тях.

  Коментар от Елтимир | март 29, 2007 | Отговор

 3. Адаш, това „Всеки ден“ ми се вижда свързано със службите (то кое не е де?!), в него пише агент Алберт и комунистката Дърева, така че не се чуди, че са взели да пишат от твое име. Това, че се чувстват длъжни да те калят, показва, че за тях все още си силен противник…

  Коментар от Ангел Грънчаров | март 29, 2007 | Отговор

 4. Това, че са агенти, си личи по простотията им. Те интелигентните агенти отдавна преминаха на служба към чужди Служби. Тук, в нашия боклучарник останаха само боклуците. Исках да ти обърна внимание, че и там ни бъркат. Казват, че Елтимир се пише философ. А аз съм само един революционер от една открадната и несъстояла се революция.

  Коментар от Елтимир | март 29, 2007 | Отговор

 5. Да,много обичам!

  Коментар от Roger | декември 5, 2016 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: